Fostul judecător Dumitru Visterniceanu: În ultimii ani, numirile la nivel înalt nu se decideau în incinta Consiliului Superior al Magistraturii

Arhiva 22 august 2019 172

Judecătorul Dumitru Visterniceanu, fost membru și fost președinte al Consiliului Superior al Magistraturii, acum pensionat, a comentat, într-un interviu pentru Ziarul de Gardă, diverse aspecte ale activității din ultimii ani a sistemului de justiție. Potrivit lui, procesul de subordonare a justiției de către sfera politicului a început încă în perioaa guvernării comuniste, însă cel mai mare grad de dependență a fost înregistrat în ultimii ani, cnd la putere au fost democrații.”De când au venit comuniștii la putere, asta se întâmplă. Ulterior, lucrurile s-au amplificat, potrivit informațiilor de care dispunem, mai ales la aspecte ce țin de cadre, de numiri în funcții. Am spus-o și anterior că, în ultimii ani, numirile la nivel înalt nu se decideau în incinta CSM. Nimeni nu m-a convins că eu nu am avut dreptate”, a spus Dumitru Visterniceanu pentru ZdG.

Întrebat cum anume pot fi influențați membrii Consiliului Superior al Magistraturii, instituție din care a făcut parte și pe care a condus-o o perioadă, fostul judecător a vorbit, drept răspuns, despre mai multe metode: ”După observațiile mele, s-a trecut la o metodă de a lucra cu fiecare în parte. Se știa că, pentru a obține o decizie favorabilă la CSM, era nevoie de 7 voturi. Pe cei care scriau opinii separate, nici nu-i deranjau. Era, cum ziceam noi, золотая семёрка(cei 7 de aur – traducere din rusă, n.r.) care asigura toate procedurile. A doua variantă la care se recurgea era că, în concursuri, lipsea orice concurență. Metode de a dicta regulile ca să pară că ele erau reguli adevărate erau destul de multe. Cum se clarificau cu fiecare în parte, puteți să-i întrebați pe ei, dar n-o să vă spună nimeni”.

El personal nu a luat niciodată vreo hotărâre ”la cerere”, afirmă Dumitru Visterniceanu, care adaugă că în sistem, ”cumva, se știe de cine poți să te apropii și de cine nu” cu astfel de influențe. ”Poate de asta, de mine nimeni nu s-a apropiat niciodată”, spune fostul judecător.

”Singura problemă a fost atunci când s-au format organele autoadministrării din stânga Nistrului. Atunci ne-au propus să trecem de partea lor, cu garanții extraordinare. Fără vorbă, am refuzat. În rest, să-mi spună cineva cum să examinez, în special ce decizii să iau, personal, la mine, nu a venit nimeni”, a adăugat Dumitru Visterniceanu, vorbind desre perioada în care lucra la Judecătoria Dubăsari.

Continuarea interviului acordat de fostul judecător Ziarului de Gardă o puteți găsi aici. Dumitru Visterniceanu și-a expus opinia și referitor la activitatea Curții Supreme de Justiție în perioada în care aceasta fost condusă de Mihai Poalelungi, dar a comentat și viitoarea reformă a CSJ, pe care planifică să o facă acum Ministerul Justiției.  

Dumitru Visterniceanu a plecat din sisteml de justiție în anul 2018, după o activitate de 36 de ani. Din anul 1996 a fost judecător la Curtea Supremă. Anterior, el a acordat interviuri și pentru Moldova Curată, pe care le puteți citi aici și aici.Preluarea textelor de pe pagina www.MoldovaCurata.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.MoldovaCurata.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.

Aici așteptăm comentariul tău!

Adaugă comentariu

Articole relaționate:

Arhiva

БЫВШИЙ ОФИЦЕР КГБ И ДВА АГРОНОМА БУДУТ СОСТЯЗАТЬСЯ ЗА Г...

От округа № 17 коммуны Чок-Майдан муниципия Комрат за место депутата в Народном собрании Гагаузии (НСГ) борются трое претендентов, выступающих как независимые кандидаты, хотя ранее все были связаны с теми или иными политическими формированиями. При этом двое из них носят ту же фамилию, но не состоят в родстве.

08 noiembrie 2016
155
Arhiva

Doi lideri sindicali din agricultură au fost condamnați...

Președintele Federației Naționale a Sindicatelor din Agricultură și Alimentație (FNSAA) „Agroindsind”, Sergiu Bernevec, și adjunctul său Sergiu Boța au fost condamnați la 8 ani de închisoare într-un penitenciar de tip închis, fiind declarați vinovați de delapidarea averii străine (art. 191 CP). Sentința motivată a fost pronunțată de Curtea Supremă de Justiție la 15 martie 2019. Cu toate acestea, condamnații nu sunt în penitenciar, iar unul dintre ei este dat în urmărire. Cea care ar fi trebuit să execute decizia de a-i trimite pe condamnați în închisoare este Judecătoria Chișinău. Instanța însă nu a răspuns la solicitarea de informații, expediată de Moldova Curată.

16 martie 2019
154
Arhiva

CNI nu a publicat pe site declaraţiile de avere ale dem...

Deşi Comisia Naţională de Integritate (CNI) trebuie să publice pe pagina sa web declaraţiile de avere şi cele de interese personale ale demnitarilor şi funcţionarilor publici, la ora actuală pe site-ul Comisiei sunt plasate doar două declaraţii. Este vorba de cele ale preşedintelui acestei instituţii, Anatolie Donciu. Victor Strătilă, vicepreşedintele CNI, menţionează că publicarea acestor declaraţii întârzie, deoarece abia la sfârşitul lunii aprilie curent a fost ales agentul economic care se va ocupa de scanarea şi publicarea celor câteva zeci de mii de declaraţii ale funcţionarilor.

03 mai 2013
132
Arhiva

Cercetătoare în domeniul anticorupție: Actuala guvernar...

10 iulie 2019
194
Arhiva

CNI a clasat încă un caz în care un primar a încălcat r...

Primarul satului Mașcăuți, raionul Criuleni, Valeriu Carțîn, a încălcat regimul juridic al conflictelor de interese în anul 2012, când a semnat două acte în privința soției sale, care deține funcția de director al Liceului „Ion Sârbu” din localitate. Este constatarea Comisiei Naționale de Integritate (CNI), care a examinat cazul lui Valeriu Carțîn în ședința din 16 iunie 2016. Cu toate acestea, CNI nu a transmis dosarul la CNA pentru a aplica o sancțiune în conformitate cu Codul Contravențional, ci a clasat cazul.  

16 iunie 2016
112
Arhiva

Obiectele de lux și colecțiile de artă deținute de func...

În declarațiile de avere făcute publice până acum, mulți dintre deputați, miniștri, judecători, funcționari la Președinție etc. indică faptul că dețin obiecte scumpe sau colecții de artă. Cu toate acestea, publicul nu poate afla despre ce obiecte anume este vorba, deoarece această informație a fost ascunsă în declarațiile de avere în timpul digitalizării. 

17 august 2017
125