Președintele, îndemnat să țină cont de integritatea candidaților la funcția de judecător

Arhiva 30 septembrie 2014 881
Ședință la CSM

Un grup de asociații obștești îl îndeamnă pe președintele Nicolae Timofti să nu se grăbească să numească în funcție 5 judecători, propuși de Consiliul Superior al Magistraturii (CSM) în ședința de pe 17 septembrie. Într-un apel expediat Președinției, Centrul de Resurse Juridice, Asociația ”Promo-Lex” și alte asociații îi cer președintelui să verifice suplimentar integritatea candidaților Petru Harmaniuc, Lucia Bagrin, Corneliu Crețu, Maria Cozma, Natalia Berbec.



Semnatarii apelului fac trimitere la două articole apărute în presă încă acum un an, în care se spune că majoritatea dintre acești candidați (unii fiind rude ale judecătorilor care activează în prezent în sistem) sunt abia trecuți de 25 de ani, dar au deja înregistrate pe numele lor imobile și automobile scumpe, dar și firme. De asemenea, într-un articol a fost citată o notă informativă în care Serviciul de Informații Securitate a analizat fiecare candidat, iar concluzia semnată de directorul SIS a fost: „În vederea neadmiterii aspectelor relevate, considerăm important a modifica Legea privind verificarea titularilor şi a candidaţilor la funcţii publice, legea privind statutul judecătorului, legea cu privire la Consiliul Superior al Magistraturii, în special ce vizează vârsta pentru magistraţii în devenire şi responsabilităţile factorilor care promovează persoane ce prezintă pericol pentru funcţia publică”.

Semnatarii apelului au notat că CSM ”nu s-a expus asupra integrității sau reputației candidaților”, astfel că ”suspiciunile cu privire la lipsa de integritate a acestor candidați nu au fost clarificate în niciun fel”, iar Legea cu privire la statutul judecătorului impune promovarea în funcții a persoanelor cu o reputație ireproșabilă.

Dumitru Visternicean: ”Candidații au fost recunoscuți compatibili cu funcția”

Solicitat de Moldova Curată, unul dintre membrii CSM, magistratul Dumitru Visternicean, spune că hotărârea luată de Consiliu arată că cei propuși sunt compatibili cu funcția de judecător. ”Suntem foarte atenți să discutăm orice problemă care apare și CSM are tot dreptul de a da apreciere și a lua hotărâri. Și prin hotărârea din 17 septembrie candidații sunt recunoscuți compatibili cu funcția de judecător. Președintele are toate pârghiile să acționeze conform legii: să verifice încă o dată argumentele apărute în presă, care au o vechime de un an. Noi intenționat nu am organizat concursul până acum, ca să le dăm voie să verifice o dată și încă o dată”, a spus Dumitru Visternicean.

Ion Păduraru: ”Au fost cazuri când președintele a respins candidaturi din cauza problemelor de integritate”

La rândul său, secretarul general al Aparatului președintelui, Ion Păduraru, în trecut ministru al Justiției, spune că indiferent dacă există sau nu un asemenea apel, Președinția va verifica toate informațiile legate de candidați. ”Este o activitate firească. În baza materialelor pe care le obținem de la Serviciul de Informații și Securitate și de la Ministerul de Interne. Se va lua decizia într-o lună după ce vin propunerile de la Consiliul Superior al Magistraturii. Pot să vă spun că până acum, președintele nu o dată a respins candidaturile propuse pentru funcția de judecător, inclusiv din cauza problemelor de integritate”, a spus Ion Păduraru pentru Moldova Curată.

În cazul în care Nicolae Timofti va respinge vreo candidatură dintre cele propuse, CSM va analiza argumentele, cu ajutorul unor controale efectuate de Inspecția Judiciară, și va putea propune candidatura repetat, doar că de această dată, ca să fie votată, persoana va avea nevoie de mai multe voturi, adică de 2/3 din membrii CSM. În mod normal, pentru un candidat trebuie să voteze jumătate plus unul dintre membrii CSM.

Viorica Manole



Preluarea textelor de pe pagina www.MoldovaCurata.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.MoldovaCurata.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.

Aici așteptăm comentariul tău!

Adaugă comentariu

Articole relaționate:

Arhiva

Dezbatere: „Activitatea de comunicare a Comisiei Naţion...

14 februarie 2014
780
Arhiva

Replică la acuzația deputatului Țurcan: Andrian Candu n...

Faptul că deputatul socialist Vladimir Țurcan și-a dus copilul la grădiniță cu mașina de serviciu nu constituie conflict de interese, ci mai degrabă o contravenție. Este opinia președintelui în exercițiu al Autorității Naționale de Integritate (ANI), Anatolie Donciu, solicitat să comenteze informația apărută în Ziarul Național, potrivit căreia deputatul a fost văzut la grădiniță cu autoturismul de serviciu. Țurcan l-a acuzat atunci și pe președintele Parlamentului, democratul Andrian Candu, că ar face la fel, dar că pe el „nimeni nu-l vede”. Solicitat de Moldova Curată, secretariatul Parlamentului a anunțat că „Andrian Candu nu beneficiază de mașini oferite de Parlament”. 

19 octombrie 2016
825
Arhiva

Judecătorul român Cristi Danileț: ”Dintr-o societate bo...

”Judecătorii și procurorii din Republica Moldova încă nu acceptă că au o problemă cu lipsa de integritate a unor colegi de-ai lor”, a declarat judecătorul Cristi Danileț, membru al Consiliului Superior al Magistraturii din România, în cadrul unui interviu pentru Moldova Curată.

18 septembrie 2015
779
Arhiva

Președintele raionului Basarabeasca este verificat de A...

Președintele raionului Basarabeasca, Piotr Pușcari, este verificat de Autoritatea Națională de Integritate (ANI) in cadrul a trei proceduri de control: două privind eventuale incălcări ale regimului de declarare a conflictelor de interese și al restricțiilor și una referitoare la declararea veniturilor și intereselor personale. 

11 noiembrie 2019
1111
Arhiva

După doi ani de procese, instanţa a decis: secretarul c...

În anul 2014, Moldova Curată relata o situaţie din comuna Grădiniţa, raionul Căuşeni, unde Svetlana Ivanova, secretarul consiliului local, deţinea prin cumul şi funcţia de asistent social. Deşi Comisia Naţională de Integritate (CNI) a adoptat, acum doi ani, un act prin care constata că funcţionara a încălcat regimul juridic al incompatibilităţii de funcţii, Svetlana Ivanova continuă şi astăzi să deţină cele două poziţii în cadrul primăriei Grădiniţa.

26 aprilie 2016
773
Arhiva

Președintele Adunării Populare de la Comrat, declarat i...

Preşedintele Adunării Populare a Autonomiei Găgăuze, Dmitri Constantinov, care a deținut în același timp și funcția de administrator al Fabricii de spirt din Comrat SRL „Comvincom”, vrea să dovedească și la Curtea Supremă ca CNI nu a avut dreptate atunci când a stabilit că s-a aflat în situație de incompatibilitate. Constantinov a câștigat procesul cu CNI în prima instanță, dar l-a pierdut la Curtea de Apel. Avocatul său, Vitalie Nagacevschi, spune că alesul nu a fost remunerat pentru activitatea la întreprindere, de aceea incompatibilitatea nu ar fi existat. În plus, Constantinov şi-a dat demisia din funcţia de administrator la 18 aprilie 2013, după ce CNI a pornit controlul pe numele lui.

21 ianuarie 2016
815