Președintele, îndemnat să țină cont de integritatea candidaților la funcția de judecător
Un grup de asociații obștești îl îndeamnă pe președintele Nicolae Timofti să nu se grăbească să numească în funcție 5 judecători, propuși de Consiliul Superior al Magistraturii (CSM) în ședința de pe 17 septembrie. Într-un apel expediat Președinției, Centrul de Resurse Juridice, Asociația ”Promo-Lex” și alte asociații îi cer președintelui să verifice suplimentar integritatea candidaților Petru Harmaniuc, Lucia Bagrin, Corneliu Crețu, Maria Cozma, Natalia Berbec.
Semnatarii apelului fac trimitere la două articole apărute în presă încă acum un an, în care se spune că majoritatea dintre acești candidați (unii fiind rude ale judecătorilor care activează în prezent în sistem) sunt abia trecuți de 25 de ani, dar au deja înregistrate pe numele lor imobile și automobile scumpe, dar și firme. De asemenea, într-un articol a fost citată o notă informativă în care Serviciul de Informații Securitate a analizat fiecare candidat, iar concluzia semnată de directorul SIS a fost: „În vederea neadmiterii aspectelor relevate, considerăm important a modifica Legea privind verificarea titularilor şi a candidaţilor la funcţii publice, legea privind statutul judecătorului, legea cu privire la Consiliul Superior al Magistraturii, în special ce vizează vârsta pentru magistraţii în devenire şi responsabilităţile factorilor care promovează persoane ce prezintă pericol pentru funcţia publică”.
Semnatarii apelului au notat că CSM ”nu s-a expus asupra integrității sau reputației candidaților”, astfel că ”suspiciunile cu privire la lipsa de integritate a acestor candidați nu au fost clarificate în niciun fel”, iar Legea cu privire la statutul judecătorului impune promovarea în funcții a persoanelor cu o reputație ireproșabilă.
Dumitru Visternicean: ”Candidații au fost recunoscuți compatibili cu funcția”
Solicitat de Moldova Curată, unul dintre membrii CSM, magistratul Dumitru Visternicean, spune că hotărârea luată de Consiliu arată că cei propuși sunt compatibili cu funcția de judecător. ”Suntem foarte atenți să discutăm orice problemă care apare și CSM are tot dreptul de a da apreciere și a lua hotărâri. Și prin hotărârea din 17 septembrie candidații sunt recunoscuți compatibili cu funcția de judecător. Președintele are toate pârghiile să acționeze conform legii: să verifice încă o dată argumentele apărute în presă, care au o vechime de un an. Noi intenționat nu am organizat concursul până acum, ca să le dăm voie să verifice o dată și încă o dată”, a spus Dumitru Visternicean.
Ion Păduraru: ”Au fost cazuri când președintele a respins candidaturi din cauza problemelor de integritate”
La rândul său, secretarul general al Aparatului președintelui, Ion Păduraru, în trecut ministru al Justiției, spune că indiferent dacă există sau nu un asemenea apel, Președinția va verifica toate informațiile legate de candidați. ”Este o activitate firească. În baza materialelor pe care le obținem de la Serviciul de Informații și Securitate și de la Ministerul de Interne. Se va lua decizia într-o lună după ce vin propunerile de la Consiliul Superior al Magistraturii. Pot să vă spun că până acum, președintele nu o dată a respins candidaturile propuse pentru funcția de judecător, inclusiv din cauza problemelor de integritate”, a spus Ion Păduraru pentru Moldova Curată.
În cazul în care Nicolae Timofti va respinge vreo candidatură dintre cele propuse, CSM va analiza argumentele, cu ajutorul unor controale efectuate de Inspecția Judiciară, și va putea propune candidatura repetat, doar că de această dată, ca să fie votată, persoana va avea nevoie de mai multe voturi, adică de 2/3 din membrii CSM. În mod normal, pentru un candidat trebuie să voteze jumătate plus unul dintre membrii CSM.
Viorica Manole
Preluarea textelor de pe pagina www.MoldovaCurata.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.MoldovaCurata.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.
Adaugă comentariu
Articole relaționate:
Preşedintele CNI: „Vom rămâne la sapă de lemn, dacă nu...
Persoanele cu funcţii de răspundere în serviciul public ar putea avea posibilitatea, începând cu anul viitor, să-şi declare veniturile şi proprietăţile în formă electronică, printr-un program special numit „E-integritate”. Specialiştii afirmă că această modalitate va elimina erorile comise fără intenţie sau cu bună ştiinţă de către subiecţi, deoarece programul va include câmpuri de date obligatorii. Dacă acestea nu vor fi completate, declaraţia nu va putea fi recepţionată. Preşedintele Comisiei Naţionale de Integritate (CNI) spune însă declararea electronică va fi posibilă de la anul viitor doar în situaţia în care deputaţii vor vota proiectele de lege care presupun reformarea CNI, dar şi modificarea formularului de declarare a averilor şi intereselor personale.
Procurorul Vasile Gherasimenco, salvat şi de judecători...
Magistraţii Judecătoriei Buiucani au dat dreptate procurorilor Anticorupţie care, sesizaţi de Comisia Naţională de Integritate (CNI) în aprilie 2014, au refuzat să pornească un dosar penal în cazul colegului lor de la Procuratura municipiului Chişinău, Vasile Gherasimenco. Omul legii a fost în vizorul Comisiei pentru că ar fi încercat să ascundă mai multe bunuri, inclusiv o casă cu două niveluri. „Corb la corb nu scoate ochii”, a comentat Victor Strătilă, vicepreşedintele CNI.
Masa rotundă: “Testarea la poligraf: un deceniu de eșec...
Asociația Presei Independente (API) și portalul MoldovaCurata.md vă invită la masa rotundă “Testarea la poligraf: un deceniu de eșecuri sau de reușite?”. Evenimentul va avea loc luni, 19 februarie 2018, ora 14.00, în sala de conferințe a Hotelului „Jolly Alon” (mun. Chișinău, str. Maria Cebotari 37).
Acasă soţ şi soţie, la primărie angajator şi angajată
Iurie Buga, primarul comunei Micleşti din raionul Criuleni, continuă să lucreze cu soţia sa, care este contabilă la primărie. Deşi membrii Comisiei Naţionale de Integritate (CNI) au examinat acest caz cu doi ani în urmă și au clasat cauza, totuși experții anticorupție spun că la mijloc ar putea fi un conflict de interese, deoarece primarul este autoritatea în subordinea căruia se află angajaţii primăriei.
Экс-председатель района, провозглашающий себя про-европ...
За голоса почти 5 тысяч избирателей округа №8 г. Вулкэнешть конкурируют четверо кандидатов в депутаты. Один из них, Сергей Чернев, ранее был руководителем Вулкэнештского района, а также соратником бывшего башкана Михаила Формузала, которого в конце концов побил – в прямом смысле этого слова. Ранее Чернев состоял в Демпартии и был в одном лагере с Формузалом, но теперь выступает как независимый кандидат и объявляет себя убежденным про-европейцем. Другой кандидат, Владислав Онофрей, занимает диаметрально противоположную позицию: он борется за победу, проповедуя сближение с Россией. Кроме них, на депутатский мандат по этому округу претендуют две женщины: независимый кандидат Валентина Филипова и представитель «Нашей партии» Ана Холбан.
Aici așteptăm comentariul tău!