Președintele, îndemnat să țină cont de integritatea candidaților la funcția de judecător

Arhiva 30 septembrie 2014 823
Ședință la CSM

Un grup de asociații obștești îl îndeamnă pe președintele Nicolae Timofti să nu se grăbească să numească în funcție 5 judecători, propuși de Consiliul Superior al Magistraturii (CSM) în ședința de pe 17 septembrie. Într-un apel expediat Președinției, Centrul de Resurse Juridice, Asociația ”Promo-Lex” și alte asociații îi cer președintelui să verifice suplimentar integritatea candidaților Petru Harmaniuc, Lucia Bagrin, Corneliu Crețu, Maria Cozma, Natalia Berbec.Semnatarii apelului fac trimitere la două articole apărute în presă încă acum un an, în care se spune că majoritatea dintre acești candidați (unii fiind rude ale judecătorilor care activează în prezent în sistem) sunt abia trecuți de 25 de ani, dar au deja înregistrate pe numele lor imobile și automobile scumpe, dar și firme. De asemenea, într-un articol a fost citată o notă informativă în care Serviciul de Informații Securitate a analizat fiecare candidat, iar concluzia semnată de directorul SIS a fost: „În vederea neadmiterii aspectelor relevate, considerăm important a modifica Legea privind verificarea titularilor şi a candidaţilor la funcţii publice, legea privind statutul judecătorului, legea cu privire la Consiliul Superior al Magistraturii, în special ce vizează vârsta pentru magistraţii în devenire şi responsabilităţile factorilor care promovează persoane ce prezintă pericol pentru funcţia publică”.

Semnatarii apelului au notat că CSM ”nu s-a expus asupra integrității sau reputației candidaților”, astfel că ”suspiciunile cu privire la lipsa de integritate a acestor candidați nu au fost clarificate în niciun fel”, iar Legea cu privire la statutul judecătorului impune promovarea în funcții a persoanelor cu o reputație ireproșabilă.

Dumitru Visternicean: ”Candidații au fost recunoscuți compatibili cu funcția”

Solicitat de Moldova Curată, unul dintre membrii CSM, magistratul Dumitru Visternicean, spune că hotărârea luată de Consiliu arată că cei propuși sunt compatibili cu funcția de judecător. ”Suntem foarte atenți să discutăm orice problemă care apare și CSM are tot dreptul de a da apreciere și a lua hotărâri. Și prin hotărârea din 17 septembrie candidații sunt recunoscuți compatibili cu funcția de judecător. Președintele are toate pârghiile să acționeze conform legii: să verifice încă o dată argumentele apărute în presă, care au o vechime de un an. Noi intenționat nu am organizat concursul până acum, ca să le dăm voie să verifice o dată și încă o dată”, a spus Dumitru Visternicean.

Ion Păduraru: ”Au fost cazuri când președintele a respins candidaturi din cauza problemelor de integritate”

La rândul său, secretarul general al Aparatului președintelui, Ion Păduraru, în trecut ministru al Justiției, spune că indiferent dacă există sau nu un asemenea apel, Președinția va verifica toate informațiile legate de candidați. ”Este o activitate firească. În baza materialelor pe care le obținem de la Serviciul de Informații și Securitate și de la Ministerul de Interne. Se va lua decizia într-o lună după ce vin propunerile de la Consiliul Superior al Magistraturii. Pot să vă spun că până acum, președintele nu o dată a respins candidaturile propuse pentru funcția de judecător, inclusiv din cauza problemelor de integritate”, a spus Ion Păduraru pentru Moldova Curată.

În cazul în care Nicolae Timofti va respinge vreo candidatură dintre cele propuse, CSM va analiza argumentele, cu ajutorul unor controale efectuate de Inspecția Judiciară, și va putea propune candidatura repetat, doar că de această dată, ca să fie votată, persoana va avea nevoie de mai multe voturi, adică de 2/3 din membrii CSM. În mod normal, pentru un candidat trebuie să voteze jumătate plus unul dintre membrii CSM.

Viorica ManolePreluarea textelor de pe pagina www.MoldovaCurata.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.MoldovaCurata.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.

Aici așteptăm comentariul tău!

Adaugă comentariu

Articole relaționate:

Arhiva

Profil candidat: Fiodor Gagauz

Integritatea în activitatea politică

20 ianuarie 2019
795
Arhiva

Primarul din Bleșteni a declarat un eventual conflict d...

În comuna Bleșteni din raionul Edineț primarul și-a angajat sora în calitate de directoare a Centrului comunitar pentru persoane în etate. Alesul local spune că în sat nimeni nu ar lucra cu un salariu atât de mic, de doar circa o mie de lei, de aceea și-a numit sora în această funcție. După aproape un an de la angajare, primarul s-a „spovedit” la Comisia Națională de Integritate (CNI).

30 decembrie 2015
1166
Arhiva

De luni până vineri - funcţionar public, sâmbăta şi dum...

În satul Grădiniţa din raionul Căuşeni, secretarul consiliului local deţine prin cumul şi funcţia de asistent social. Experţii afirmă că funcţionarul public nu are dreptul să primească alte remunerări decât din activităţi didactice, ştiinţifice sau de creaţie.

22 ianuarie 2014
1142
Arhiva

Fostul ministru Vladimir Molojen, achitat definitiv în...

Fostul ministru al Dezvoltării Informaționale (2005-2008), Vladimir Molojen, care, atunci când era în funcție, aflându-se în conflict de interese, a încheiat cu firma familiei sale contracte de milioane de lei, a fost achitat și de către Curtea Supemă de Justiție. Molojen a fost pus sub acuzare pentru abuz de putere soldat cu urmări grave și neglijență în serviciu soldată cu urmări grave, art. 327 și 329 Cod penal. Alături de el, fuseseră inculpați doi foști subalterni -  Anatolie Gumeniuc (învinuit de neglijență în serviciu soldată cu urmări grave) și Valeriu Goncearov (învinuit de exces de putere, soldată cu urmări grave). Toți au pledat nevinovat în toate instanțele și au fost achitați. Hotărârea irevocabilă a CSJ a fost pronunțată la 10 august 2017. Judecătorul Ghenadie Nicolaev a făcut opinie separată, în care a notat că inculpații ar fi trebuit condamnați, deoarece procurorii au prezentat toate probele necesare.

14 august 2017
895
Arhiva

Profil candidat: Alexandru Cimbriciuc

Integritate în activitatea politică

11 februarie 2019
2374
Arhiva

„Legile imperfecte și tergiversarea procesului de conso...

20 martie 2017
785