Președintele raionului Basarabeasca este verificat de ANI

Arhiva 11 noiembrie 2019 1110

Președintele raionului Basarabeasca, Piotr Pușcari, este verificat de Autoritatea Națională de Integritate (ANI) in cadrul a trei proceduri de control: două privind eventuale incălcări ale regimului de declarare a conflictelor de interese și al restricțiilor și una referitoare la declararea veniturilor și intereselor personale. 



Autoritatea a pornit controlul la 1 noiembrie 2019, fiind sesizată de către Asociația Obștească Centrul de Analiză și Prevenire a Corupției (CAPC), care s-a bazat pe informații publicate anterior de Moldova Curată. CAPC a notat in sesizare că, potrivit presei, Piotr Pușcari a dobândit in anul 2011 de la Primăria Basarabeasca un teren, iar in 2014 casa sa, construită pe acest teren, era deja dată in exploatare (suprafața – 122 m.p.). Pe atunci Pușcari era consilier orășenesc. De asemenea, autoarea sesizării, președinta CAPC, Galina Bostan, a notat că subiectul declarării a indicat și faptul că și-a cumpărat o mașină, Toyota Avensis, din anul 2002, tot pe vremea cand nu deținea funcția de președinte de raion.

Un alt argument din sesizare este că in campania electorală pentru alegerile prezidențiale din 2016, Piotr Pușcari a donat pentru susținerea candidatului Igor Dodon suma de 37,5 mii de lei. ”În opinia CAPC, situația descrisă mai sus ne permite să presupunem că Piotr Pușcari ar fi avut și alte venituri decît cele declarate, a căror existență este probată prin cheltuielile declarate (donații la partid). De altfel, cum poate fi explicată o donație atît de generoasă (1/3 din venituri), în condițiile în care, în anii precedenți, este puțin probabil să fi realizat economii din venituri, din cauza creșterii activelor patrimoniale (casă, lot, automobil), iar suma de bani rămasă pentru cheltuieli cotidiene a familiei este nesemnificativă”, se spune in sesizare.

”Acum jumătate de an mi-au dat certificat de integritate, dar acum pornesc control. Nu-i nimic, să controleze!”

Solicitat de Moldova Curată, Piotr Pușcari a spus că nu are nici o emoție legat de aceste controale: ”Acum jumătate de an, când am candidat la alegerile parlamentare, aceeași ANI mi-a dat certificat de integritate, că eu sunt curat, că nu au nici o pretenție la mine. Și acum iată că pornesc control. Nu-i nimic, las să controleze, chiar va fi mai bine dacă vor controla. Tot ce am, eu am declarat. Mașina am cumpărat-o inainte de a deveni președinte de raion, casa se construiește de 9 ani și incă nu e gata. Nu am business, sunt curat, las să vină să fotografieze, să vadă, eu sunt deschis”.

CAPC a semnalat la ANI și faptul că soția lui Piotr Pușcari a indicat in declarația sa de avere faptul că este angajată la Consiliul Raional. ”În opinia CAPC, calitatea de angajată a Consiliului raional Basarabeasca a soției președintelui raionului Basarabeasca constituie o încălcare a prevederilor Legii integrității, nr.82 din 25.05.2017”, se menționează in sesizare.

In replică, Piotr Pușcari afirmă că nu a semnat acte in privința soției sale și că aceasta nu i se subordonează: ”Soția mea este pedagog la Școala Muzicală. Toate instituțiile de acest fel se subordonează Consiliului Raional, dar nu președintelui raionului. Ea lucrează acolo de 8 ani, iar eu de 4 ani sunt președinte. Eu nu am semnat nici un act in privința ei, nici de angajare nici de alt fel. Eu nu puteam s-o angajez, ce, eu nu știu legile? Nu am nimic impotrivă să controleze”.

Piotr Pușcari (31 de ani) a devenit președinte de raion după alegerile locale din anul 2015. A făcut parte din Partidul Comuniștilor până în anul 2011. Până a deveni președinte de raion, el a fost secretar al Organizației Teritoriale a Partidului Socialiștilor din Basarabeasca. A candidat pe lista PSRM la alegerile parlamentare din noiembrie 2014 și din februarie 2018, însă nu a acces în Parlament. La fel, a candidat la funcția de primar al orașului Basarabeasca la alegerile din 2015 și din 2019, insă le-a pierdut in turul doi.

Viorica Zaharia 



Preluarea textelor de pe pagina www.MoldovaCurata.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.MoldovaCurata.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.

Aici așteptăm comentariul tău!

Adaugă comentariu

Articole relaționate:

Arhiva

Șefii noii Autorități Naționale de Integritate vor ridi...

Conducătorii Autorității Naționale de Integritate (ANI), structură care urmează să fie creată la Chișinău în locul actualei Comisii Naționale de Integritate (CNI), vor ridica salarii de până la 20 de mii de lei lunar, adică de aproximativ 3 ori mai mari față de retribuțiile actualilor membri ai CNI. Asta prevede pachetul de legi privind reformarea sistemului național de integritate, intrat în vigoare la 1 august 2016.

01 august 2016
800
Arhiva

Profil candidat: Ghenadie Buza

Integritatea în activitatea politică

28 ianuarie 2019
1047
Arhiva

ANI ar putea fi lipsită de dreptul a verifica averile f...

Autoritatea Națională de Integritate nu îi va putea verifica și nici sancționa pe funcționarii care vor profita de eventuala lege a ”liberalizării capitalului”, chiar dacă au tăinuit până acum bunuri și averi. Proiectele de lege promovate de un grup de deputați ai Partidului Democrat, între care și președintele Parlamentului, Andrian Candu, prevăd modificarea legislației referitoare la ANI, care a intrat recent în vigoare, la 1 august 2016, și care nu a reușit să fie aplicată pe deplin.

14 decembrie 2016
803
Arhiva

Viceministrul Agriculturii Eduard Grama a studiat 7 an...

Noul viceministru al Agriculturii, Eduard Grama, și-a făcut studiile universitare timp de 7 ani, la secția frecvență redusă, la Facultatea de Drept a Institutului Nistrean de Economie și Drept de la Bălți, care este o instituție de învățământ privată. Funcționarul spune că studiile ”au fost mai mult o glumă”. El a devenit student la vârsta de 30 de ani. A lucrat mai mulți ani în domeniul vinificației, în diferite companii de vinuri, fără să aibă studii, dar spune că acest lucru nu l-a împiedicat deloc în carieră. ”Nu aveam timp pentru studii, eu am muncit”, ne-a spus Eduard Grama.

03 septembrie 2015
1028
Arhiva

Obiectele de lux și colecțiile de artă deținute de func...

În declarațiile de avere făcute publice până acum, mulți dintre deputați, miniștri, judecători, funcționari la Președinție etc. indică faptul că dețin obiecte scumpe sau colecții de artă. Cu toate acestea, publicul nu poate afla despre ce obiecte anume este vorba, deoarece această informație a fost ascunsă în declarațiile de avere în timpul digitalizării. 

17 august 2017
944
Arhiva

Profil candidat: Ion Terguță

Integritatea în activitatea politică

27 ianuarie 2019
1406