Președintele raionului Dubăsari, Grigore Filipov, a fost restabilit în funcție

Alte materiale 18 februarie 2021 1146
Grigore Filipov/Facebook.com

Magistrații de la Judecătoria Criuleni au emis o încheiere prin care l-au restabilit în funcție pe Grigore Filipov, președintele raionului Dubăsari, suspendat acum o lună de o parte din consilierii raionali.Aceștia l-au acuzat de mai multe ilegalități. Încheierea nu este definitivă, întrucât a fost atacată la Curtea de Apel Chișinău.

Decizia de suspendare din funcție a lui Grigore Filipov a fost votată de 14 consilieri raionali. Este vorba despre aleșii locali ai Blocului ACUM, cei de la Partidul Democrat din Moldova, de la Partidul Comuniștilor, dar și cei independenți. Decizia de suspendare a fost luată după ce Grigore Filipov și-a prezentat raportul pentru primul an de activitate.

Aleșii locali l-au acuzat pe Filipov că ar fi comis „mai multe acțiuni ilegale ce contravin mandatului și statutului, executarea necorespunzătoare de către acesta a obligațiunilor de serviciu și competențelor sale, administrarea dubioasă a surselor financiare destinate reparației și întreținerii drumurilor, neconforme deciziilor Consiliului Raional, depășirea atribuțiilor de serviciu în calitate de administrator principal de buget etc”.

De asemenea, consilierii i-au reproșat și lipsa de atitudine atunci când în zonă au fost instalate posturi ilegale de către administrația nerecunoscută de la Tiraspol.

După suspendarea din funcție, Grigore Filipov a refuzat să predea ștampila și continua să folosească mașina de serviciu. Petru Bondari, consilier raional din partea Partidului Acțiune și Solidaritate (PAS) a declarat pentru MoldovaCurata.md că, în opinia aleșilor locali, folosirea bunurilor publice în perioada suspendării este o ilegalitate.

„Când președintele era suspendat din funcție, el nu avea dreptul să folosească mașina de serviciu, însă el o utiliza nestingherit în scopuri personale, în scopuri de partid. Președintele a utilizat mașina de serviciu și în campania electorală”, menționează alesul local.

Grigore Filipov a evitat să comenteze pentru Moldova Curată aceste acuzații. Inițial a spus, la telefon, că este ocupat și preferă să-i trimitem întrebarea în formă scrisă. Ulterior, nu a răspuns la mesajul expediat.

În instanță Grigore Filipov a declarat că decizia este ilegală și a argumentat că „autoritatea emitentă (consilierii raionali – n.r.) îşi atribuie competenţe improprii, fiind depăşit cadrul legal, astfel fiind emis un act administrativ ilegal, pasibil anulării”.

La 20 ianuarie curent, magistrații de la Judecătoria Criuleni au emis o încheiere prin care a admis  cererea lui Grigore Filipov și au suspendat Decizia Consiliului Raional Dubăsari. Încheierea a fost atacată de către consilieri la Curtea de Apel Chișinău. Petru Bondari, consilierul raional care prezidează Comisia de ancheta de serviciu intentantă lui Filipov, a menționat că el și colegii săi vor merge în toate instanțele pentru a finaliza acest proces.

Grigore Filipov a fost ales președintele raionului Dubăsari în toamna anului 2019. El este membru al PSRM și face parte din Consiliul Republican al acestei formațiuni . Până a fi ales președinte, Filipov a fost consilier raional, ales în anul 2015 tot pe listele PSRM. La alegerile parlamentare din luna februarie 2019, el a candidat pe lista Partidul Socialiștilor în circumscripția electorală nr. 47, Transnistria de Nord (or. Camenca, Rîbnița, Dubăsari și Grigoriopol).

Grigore Filipov este tatăl finului de cununie al actualului președinte al PSRM, Igor Dodon. De asemenea, G. Filipov este tatăl lui Vadim Filipov, membru al Comisiei Electorale Centrale, desemnat de PSRM.

Igor Dodon și Grigore Filipov. Sursa foto: Facebook.com

În primăvara anului 2019, Igor Dodon în calitate de președinte de țară i-a oferit lui Grigore Filipov, Ordinul „Gloria Muncii”.

Lilia Zaharia, Ciprian Raețchi 

Acest material apare cu suportul Fundației Soros Moldova. Fundația nu intervine în politica editorială a redacției.Preluarea textelor de pe pagina www.MoldovaCurata.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.MoldovaCurata.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.

Aici așteptăm comentariul tău!

Adaugă comentariu

Articole relaționate:

2021

O angajată a Ministerului Educației, amendată pentru ne...

22 mai 2021
2885
2021

Direcția Teritorială Sud a CNA nu a găsit „comportament...

05 iunie 2021
984
2021

Președintele raionului Dubăsari, Grigore Filipov, a fos...

Magistrații de la Judecătoria Criuleni au emis o încheiere prin care l-au restabilit în funcție pe Grigore Filipov, președintele raionului Dubăsari, suspendat acum o lună de o parte din consilierii raionali.

18 februarie 2021
1147
2021

Cadourile primite de Maia Sandu în primele trei luni al...

12 aprilie 2021
933