Președintele raionului Sângerei, fondator și proprietar a 3 întreprinderi agricole

Arhiva 13 noiembrie 2015 830
Președintele raionului Sângerei, Vasili Marandiuc

Președintele raionului Sângerei, Vasili Marandiuc, vine într-o funcție publică de conducere din agricultură. El este inginer de meserie, iar până a fi ales, a condus propria întreprindere agricolă, ”Alodiu-Nord”, care înregistrează anual venituri de milioane de lei. El mai deține cote-părți în alte două companii agricole. Vasili Marandiuc (63 de ani) face parte din Partidul Democrat (PDM), fiind, din anul 2011, consilier raional din partea acestuia. În luna iulie 2015, după alegerile locale, el a fost ales președinte de raion cu voturile consilierilor comuniști, socialiști și democrați. Astfel, s-a creat o coaliție de stânga, contrar acțiunilor de la centru, unde PDM a făcut coaliție cu partidele pro-europene.

Potrivit CV-ului său, Vasili Marandiuc a absolvit Academia Agricolă de la Kiev, specialitatea inginer mecanic. Apoi a revenit în Moldova și a ocupat diverse funcții de conducere, de la inginer superior și șef de secție până la șef de întreprindere. 

Producător agricol cu 3 firme

Vasile Marandiuc deține cote de participare în 3 companii agricole. Prima este ”Alodiu Nord”, pe care a fondat-o în anul 1999 împreună cu alte 3 persoane și unde a fost director până a deveni președinte de raion. În ”Alodiu Nord”, care activează în satul Heciul Nou, Marandiuc are o cotă de participare de 81,5%. Compania are peste 60 de angajați și este specializată în cultivarea și comercializarea sfeclei de zahăr, semințelor de porumb și floarea soarelui. Acum întreprinderea este condusă de unul dintre cei doi fii ai săi.  

Întreprinderea este una prosperă. Potrivit datelor de la Camera Înregistrării de Stat, ”Alodiu Nord” are un capital social de aproape un milion de lei, iar în anul 2012 a înregistrat venituri din vânzări de aproape 8 milioane de lei. 

O altă firmă fondată împreună cu fiii, în anul 2002, este ”Semedar-Agro”. Aici el deține o cotă de 40%. Această întreprindere are ca domeniu de activitate comerțul cu amănuntul și cu ridicata al semințelor și furajelor pentru animale. 

”Nu prea mi-am dorit această funcție, în orice moment mă pot întoarce în agricultură” 

A treia firmă este Gospodăria Țărănească ”Marandiuc Vasili”, unde actualul președinte de raion deține cota de 100%. "Această gospodărie nu e mare, am plantat o livadă de nuci și abia așteptăm să crescă, încă nu avem recoltă”, ne-a spus Vasili Marandiuc.

L-am întrebat de ce a lăsat aceste afaceri bănoase în favoarea unui post de funcționar. ”A fost o decizie politică, o formulă de compromis. Altfel, pierdeam puterea în raion, de asta am acceptat. Dacă vreți să știți, nici nu mă interesează salariul de aici. În orice moment mă duc înapoi în agricultură. Sincer, mare dorință nu am avut să vin în această funcție”, ne-a răspuns Vasili Marandiuc.  

În declarația de avere pentru anul 2014, depusă când a preluat funcţia, Vasili Marandiuc indică un salariu de peste 204 mii de lei, ceea ce ar însemna 17 mii de lei lunar, din funcția de director al SRL ”Alodiu Nord”. De asemenea, el și soția au venituri din pensie, dețin câte un teren agricol și o casă individuală la Sângerei de 126 metri pătrați, a cărei valoare cadastrală este de 1 milion de lei. Casa ar fi fost dată în exploatare, potrivit documentului, în anul 2004. 

La capitolul mașini, Marandiuc deține o mașină de teren Mitsubishi Pajero, fabricată în 2008 și cumpărată în același an cu 279 mii de lei, adică cu aproximativ 17 mii de euro la cursul de atunci.

Viorica ManolePreluarea textelor de pe pagina www.MoldovaCurata.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.MoldovaCurata.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.

Aici așteptăm comentariul tău!

Adaugă comentariu

Articole relaționate:

Arhiva

Ion Guzun: "ANI trebuie să fie o garanție pentru noi, c...

O instituție puternică în domeniul integrității ar putea pune în pericol interesele mai multor demnitari și funcționari de stat, este de părere Ion Guzun, expert al Centrului de Resurse Juridice.

26 iunie 2017
2551
Arhiva

Primari cu interese şi averi ascunse

După alegerile locale din vara anului 2015, mai mulţi primari din ţară nu şi-au declarat interesele personale la Comisia Naţională de Integritate(CNI). Printre ei sunt aleşi locali aflați la primul mandat, dar şi dintre cei care ar fi trebuit să aibă deja obișnuița depunerii acestor declarații.

27 aprilie 2016
1237
Arhiva

Şeful Agenţiei Achiziţii Publice a găsit soluţia pentru...

Simion Botnari, directorul Agenţiei Achiziţii Publice, se laudă că subalternii îi raportează de fiecare dată când cineva încearcă să-i „mulţumească” fie cu o cutie de bomboane, fie cu o sticlă de şampanie. Şi asta pentru că, afirmă şeful instituţiei, fiecare şedinţă începe cu lecţii de moralitate, iar de aproape un an în Agenţie au fost instalate camere de supraveghere. 

27 octombrie 2014
922
Arhiva

Profil candidat: Dorin Chirtoacă

Dorin Chirtoacă are două dosare penale active și se află sub control judiciar. În primul caz este bănuit de trafic de influență și corupere pasivă în dosarul parcărilor cu plată, iar în al doilea - de depășirea atribuțiilor de serviciu. Chirtoacă respinge acuzațiile, se declară nevinovat și susține că dosarele sunt politice.

31 ianuarie 2019
1103
Arhiva

Democrata care a lăsat capitala pentru o funcție de con...

31 decembrie 2015
799
Arhiva

Bani publici plătiţi pentru lustruirea imaginii preşedi...

Consiliul Raional Leova a plătit în luna iunie 6 mii de lei publicaţiei „Literatura şi Arta” pentru un articol în care i-au fost aduse laude preşedintei raionului, Efrosinia Greţu, membră a Partidului Democrat (PD). Unii consilieri susţin că banii nu erau planificaţi în bugetul local, de aceea o învinuiesc pe preşedintă că ar face abuz de banii publici pentru a se promova, dar şi pentru a face imagine partidului pe care îl reprezintă.

06 octombrie 2014
949