Președintele raionului Sângerei, fondator și proprietar a 3 întreprinderi agricole

Arhiva 13 noiembrie 2015 61
Președintele raionului Sângerei, Vasili Marandiuc

Președintele raionului Sângerei, Vasili Marandiuc, vine într-o funcție publică de conducere din agricultură. El este inginer de meserie, iar până a fi ales, a condus propria întreprindere agricolă, ”Alodiu-Nord”, care înregistrează anual venituri de milioane de lei. El mai deține cote-părți în alte două companii agricole. Vasili Marandiuc (63 de ani) face parte din Partidul Democrat (PDM), fiind, din anul 2011, consilier raional din partea acestuia. În luna iulie 2015, după alegerile locale, el a fost ales președinte de raion cu voturile consilierilor comuniști, socialiști și democrați. Astfel, s-a creat o coaliție de stânga, contrar acțiunilor de la centru, unde PDM a făcut coaliție cu partidele pro-europene.

Potrivit CV-ului său, Vasili Marandiuc a absolvit Academia Agricolă de la Kiev, specialitatea inginer mecanic. Apoi a revenit în Moldova și a ocupat diverse funcții de conducere, de la inginer superior și șef de secție până la șef de întreprindere. 

Producător agricol cu 3 firme

Vasile Marandiuc deține cote de participare în 3 companii agricole. Prima este ”Alodiu Nord”, pe care a fondat-o în anul 1999 împreună cu alte 3 persoane și unde a fost director până a deveni președinte de raion. În ”Alodiu Nord”, care activează în satul Heciul Nou, Marandiuc are o cotă de participare de 81,5%. Compania are peste 60 de angajați și este specializată în cultivarea și comercializarea sfeclei de zahăr, semințelor de porumb și floarea soarelui. Acum întreprinderea este condusă de unul dintre cei doi fii ai săi.  

Întreprinderea este una prosperă. Potrivit datelor de la Camera Înregistrării de Stat, ”Alodiu Nord” are un capital social de aproape un milion de lei, iar în anul 2012 a înregistrat venituri din vânzări de aproape 8 milioane de lei. 

O altă firmă fondată împreună cu fiii, în anul 2002, este ”Semedar-Agro”. Aici el deține o cotă de 40%. Această întreprindere are ca domeniu de activitate comerțul cu amănuntul și cu ridicata al semințelor și furajelor pentru animale. 

”Nu prea mi-am dorit această funcție, în orice moment mă pot întoarce în agricultură” 

A treia firmă este Gospodăria Țărănească ”Marandiuc Vasili”, unde actualul președinte de raion deține cota de 100%. "Această gospodărie nu e mare, am plantat o livadă de nuci și abia așteptăm să crescă, încă nu avem recoltă”, ne-a spus Vasili Marandiuc.

L-am întrebat de ce a lăsat aceste afaceri bănoase în favoarea unui post de funcționar. ”A fost o decizie politică, o formulă de compromis. Altfel, pierdeam puterea în raion, de asta am acceptat. Dacă vreți să știți, nici nu mă interesează salariul de aici. În orice moment mă duc înapoi în agricultură. Sincer, mare dorință nu am avut să vin în această funcție”, ne-a răspuns Vasili Marandiuc.  

În declarația de avere pentru anul 2014, depusă când a preluat funcţia, Vasili Marandiuc indică un salariu de peste 204 mii de lei, ceea ce ar însemna 17 mii de lei lunar, din funcția de director al SRL ”Alodiu Nord”. De asemenea, el și soția au venituri din pensie, dețin câte un teren agricol și o casă individuală la Sângerei de 126 metri pătrați, a cărei valoare cadastrală este de 1 milion de lei. Casa ar fi fost dată în exploatare, potrivit documentului, în anul 2004. 

La capitolul mașini, Marandiuc deține o mașină de teren Mitsubishi Pajero, fabricată în 2008 și cumpărată în același an cu 279 mii de lei, adică cu aproximativ 17 mii de euro la cursul de atunci.

Viorica Manole


Preluarea textelor de pe pagina www.MoldovaCurata.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.MoldovaCurata.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.

Aici așteptăm comentariul tău!

Adaugă comentariu

Articole relaționate:

Arhiva

Profil candidat: Liviu Vovc

Integritate în activitatea politică

20 ianuarie 2019
61
Arhiva

Conflicte de interse soluționate prin divorț: o inițiat...

Primarul comunei Chițcanii Vechi din raionul Telenești, despre care Moldova Curată a scris acum trei ani, continuă să muncească în primărie împreună cu fosta soție, de care a divorțat pentru a soluționa conflictul de interese. Soția sa este perceptor fiscal. Chiar și așa, primarul afirmă că perceptorul fiscal nu are relație de subordonare cu primarul. Pentru că acesta nu este singurul caz în care unele cupluri au decis să divorțeze ca să soluționeze conflictul de interese, experții anticorupție spun că ar fi necesare modificări la legislație, astfel ca noțiunea de „persoane apropiate” să se refere și la foștii soți.

23 martie 2016
52
Arhiva

Profil candidat: Igor Vremea

Integritatea în activitate politică

21 ianuarie 2019
160
Arhiva

PRECIZARE

În legătură cu intrepretările care au apărut într-o știre a postului de televiziune Jurnal TV despre ”solicitarea Asociației Presei Independente (API) către Comisia Națională de Integritate (CNI) de a verifica conturile bancare ale membrilor Consiliului Coordonator al Audiovizualului (CCA) pentru a vedea dacă membrii CCA au obținut sau nu beneficii de la liderii socialiști după acordarea licenției firmei ”Exclusiv Media” SRL care va retransmite postul rusesc NTV”, facem următoarele precizări:

25 decembrie 2015
63
Arhiva

Procurorul raionului Strășeni, vizat acum doi ani de un...

Procurorul raionului Strășeni, Alexandru Rață, a fost reales recent în funcție pe un termen de 5 ani în urma unui concurs public la care el a fost singura candidatură. Despre Alexandru Rață Ziarul de Gardă a scris acum doi ani că deține o casă scumpă, pe care nu o indicase în declarația de avere, iar Comisia Națională de Integritate (CNI), care a pornit un control în urma investigației, a constatat că procurorul nu și-a declarat toate proprietățile. Cu toate acestea, Consiliul Superior al Procurorilor nu a avut dubii în ce privește integritatea candidatului.

26 mai 2016
54
Arhiva

Profil candidat: Pavel Tamaciuc

Integritatea în activitatea politică

04 februarie 2019
85