Victor Munteanu: Reforma justiției a eșuat. Riscăm să pierdem statul Republica Moldova şi însăşi securitatea statului este pusă în joc

Arhiva 13 octombrie 2015 1009

Directorul Programului de Drept al Fundației Soros-Moldova, Victor Munteanu, a acordat un interviu portalului Moldova Curată, în cadrul căruia s-a arătat dezamăgit de modul de desfășurarea a reformelor în sectorul justiției. În opinia sa, Uniunea Europeană și alți parteneri externi ai Republicii Moldova nu şi-au imaginat cât de mare este nivelul de corupţie de aici atunci când au inițiat proiectele de reformare a justiției.



”Reforma justiţiei, ca atare, este un proiect suspendat. Justiţia în Republica Moldova actualmente este eşuată”, a spus Victor Munteanu. În opinia sa, problema constă în faptul că Republica Moldova nu a putut până în prezent să se debaraseze de moştenirea sovietică în realizarea justiţiei, de gândirea de tip sovietic în realizarea actului justiţiei, iar pe parcurs, s-a accentuat influenţa politică asupra sistemului. De vină ar fi nu doar politicienii, dar și protagoniştii sistemului de justiţie. ”Ei sunt prea atenţi la tot felul de activităţi şi declaraţii politice şi la doleanţele politicienilor. Asta este o obişnuinţă de care nu se pot debarasa”, a subliniat Victor Munteanu.



Preluarea textelor de pe pagina www.MoldovaCurata.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.MoldovaCurata.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.

Aici așteptăm comentariul tău!

Adaugă comentariu

Articole relaționate:

Arhiva

Familia președintelui Curții Constituționale, proprieta...

Președintele Curții Constituționale, Alexandru Tănase, a intrat anul trecut în posesia unui imobil - spațiu comercial - în municipiul Chișinău, care valorează peste 2 milioane de lei, potrivit datelor cadastrale. Chiar dacă a indicat în declarația de avere faptul că imobilul a fost dobândit în baza unui contract de vânzare-cumpărare, magistratul spune că nu a dat niciun leu pe el și că de fapt, bunul i-a revenit prin succesiune după moartea tatălui său.

11 octombrie 2016
751
Arhiva

Un membru al Colegiului Disciplinar din cadrul CSM, sus...

Timp de patru luni, Olga Dorul, fostă membră a Colegiului Disciplinar (CD) din cadrul Consiliului Superior al Magistraturii (CSM), a deţinut concomitent două funcţii. CSM a decis că aceasta, fiind membră a CD din partea societăţii civile, dar şi şefă de cabinet a ministrului de Interne, a admis o incompatibilitate de funcţii. Pentru această abatere, Olgăi Dorul i-a fost retrasă calitatea de membru al Colegiului Disciplinar. Aceasta însă a contestat decizia, argumentând că legislaţia nu impune restricţii membrilor CD.

21 octombrie 2015
1327
Arhiva

Opt instituții publice ignoră petițiile cetățenilor

Managementul defectuos al sistemului de petiţionare denotă existenţa unor lacune organizatorice, instituţionale şi normative în acest domeniu de activitate a APC.

04 octombrie 2013
887
Arhiva

Directoarea liceului din Zăbriceni este acuzată că a fo...

Învingătoarea concursului public pentru funcţia de director al Liceului Teoretic “Valeriu Topală” din comuna Zăbriceni, raionul Edineţ, Angelica Botnariuc, este acuzată de contracandidata sa, Ludmila Botnariuc, că ar fi obţinut funcţia datorită rudeniei cu vicepreşedintele raionului, care este membru al Partidului Democrat. Directoarea respinge acuzaţia.

21 februarie 2017
1660
Arhiva

Ion Guzun: "ANI trebuie să fie o garanție pentru noi, c...

O instituție puternică în domeniul integrității ar putea pune în pericol interesele mai multor demnitari și funcționari de stat, este de părere Ion Guzun, expert al Centrului de Resurse Juridice.

26 iunie 2017
2559
Arhiva

Andrian Candu acuză societatea civilă de tărăgănarea pr...

Jurnaliștii au atras atenția asupra faptului că o bună parte a informației de interes public este ”cerșită”, prin intermediul solicitărilor în scris, de la autorități, care, de fapt, ar trebui să le facă publice din oficiu. ”Pentru a afla informații despre averile deputaților, despre bunurile pe care le dețin, de ce trebuie să scrii atâtea scrisori, dacă ar fi mai simplu să accesezi asta on-line?”, l-a întrebat pe Andrian Candu unul dintre jurnaliști, care stătea într-o cușcă improvizată, adusă acolo pentru a arăta, simbolic, îngrădirea accesului la informație în Republica Moldova. 

04 mai 2017
814