Prins băut la volanul maşinii de serviciu în noaptea de Crăciun, rămâne fără pedeapsă

Arhiva 16 februarie 2015 754
Dorian Taşcă a fost tras pe dreapta de Crăciun

Dorian Taşcă, şeful Oficiului Teritorial al Cancelariei de Stat Hânceşti, care a fost tras pe dreapta de inspectorii de patrulare în noaptea de Crăciun pe stil vechi şi care a recunoscut că a băut două pahare de vin îniante de a urca la volanul maşinii de serviciu, nu a fost sancţionat. Conducerea Cancelariei de Stat susţine că a iniţiat o anchetă, dar nu a luat încă o decizie, deşi de atunci a trecut mai bine de o lună şi jumătate. Experţi anticorupţie nu exclud că acest caz ar putea fi muşamalizat la fel ca altele.  



Dorian Taşcă a fost oprit la 7 ianuarie 2015 în centrul oraşului Hânceşti în cadrul operaţiunii „Zero grade”. Şeful Oficiului Teritorial al Cancelariei de Stat Hânceşti care se afla la volanul maşinii de serviciu cu numere guvernamentale – RM G 106, a recunoscut atunci că a servit alcool. „Am consumat două pahare de vin cu ocazia Crăciunului. Recunosc public”, le-a spus Dorian Taşcă jurnaliştilor, prezenţi la desfăşurarea operaţiunii. Acesta nu a fost însă amendat de oameni legii pentru că nu a depăşit limita admisibilă. Totuşi, surprins de camerele de filmare ale mai multor posturi de televiziune, el a ajuns în vizorul şefilor săi care au iniţiat o anchetă de serviciu. Deşi de la acel incident a trecut aproape o lună şi jumătate, conducerea Cancelariei nu se grăbeşte să ia o decizie.  

„Potrivit actelor de constatare, Dorian Taşcă nu era în stare de ebrietate. Nu va fi sancţionat pentru asta. Problema este alta. Ce făcea domnul Taşcă în acea zi şi la acea oră cu maşina de serviciu? Cert este că nu trebuia să folosească automobilul, iar pentru asta ar trebui sancţionat”, a declarat Sergiu Palihovici, secretar general adjunct al Guvernului.

„Ancheta este încă în derulare, din câte ştiu. Am oferit explicaţiile necesare. Nu cunosc bine ce mi se impută. Mă deplasam regulamentar, fără să încalc vreo regulă de circulaţie. Am servit simbolic două pahare de vin, dar nu am depăşit limita admisibilă. Că era zi de sărbătoare, că era zi de lucru eu îmi exercitam atribuţiile de serviciu”, ne-a spus şeful Oficiului Teritorial al Cancelariei de Stat Hânceşti, numit în funcţie în iulie 2013.

Galina Bostan, directorul Centrului de Analiză şi Prevenire a Corupţiei, nu exclude că acest caz ar putea fi muşamalizat. „Lucrurile, într-adevăr, sunt foarte simple şi ar fi trebuit să existe deja o decizie. Dar să ne amintim de cazuri similare. Bunăoară, acum câţiva ani, când o maşină cu numere guvernamentale a fost surprinsă peste hotare au fost aduse acte precum că automobilul a fost închiriat. Nu exclud că aici s-ar putea întâmpla la fel”, a comentat experta anticorupţie.  

Anastasia Nani



Preluarea textelor de pe pagina www.MoldovaCurata.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.MoldovaCurata.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.

Aici așteptăm comentariul tău!

Adaugă comentariu

Articole relaționate:

Arhiva

INTERVIU/ Olesea Stamate: ”Sarcina procurorului general...

Guvernul de la Chișinău a reușit să convingă Comisia de la Veneția că situația judiciarului din Republica Moldova este atât de critică, încât niciun alt mecanism nu poate funcționa, și este necesară o evaluare externă a judecătorilor și procurorilor, a declarat ministra Justiției, Olesea Stamate, în cadrul unui interviu pentru Moldova Curată.

28 octombrie 2019
1144
Arhiva

Valentin Crudu a fost repus în funcție de Curtea Suprem...

Hotărârea Curții Supreme de Justiție (CSJ) prin care fostul director al Direcției generale învățământ preșcolar a Ministerului Educației, Valentin Crudu, a fost restabilit în funcție reprezintă o reproducere în proporție de aproximativ 90 % a hotărârii Curții de Apel Chișinău, pronunțată în favoarea reclamantului. Ultima a anulat hotărârea primei instanțe, care lăsase în vigoare ordinul din decembrie 2012 prin care ministrul Maia Sandu l-a demis pe funcționar. Această situație pune problema calităţii motivării hotărârilor judecătoreşti. Unii avocaţi spun că astfel de situaţii sunt un lucru obişnuit pentru justiţia din Republica Moldova. 

28 iunie 2015
1196
Arhiva

Profil candidat: Iurie Tesa

Integritatea în activitatea politică

27 ianuarie 2019
1055
Arhiva

Primarul care a vândut un teren public nepotului său a...

Primarul satului Racovăț, raionul Soroca, Mihail Mitrofan, despre care Moldova Curată a scris că a vândut, prin licitație, un teren cu o suprafață de 20 de hectare nepotului său, aflându-se în conflict de interese, a fost condamnat de Judecătoria Soroca la 2 ani de închisoare cu suspendare pentru abuz în serviciu și fals în acte publice. Anunțul vine de la Procuratura Generală, care susține că între timp s-au descoperit și alte încălcări de lege la încheierea acelei tranzacții. 

23 martie 2016
651
Arhiva

Profil candidat: Igor Grosu

Integritatea în activitatea politică

20 ianuarie 2019
1514
Arhiva

Grabă în Parlament: mâine se va examina în şedinţa ple...

Nici nu a reuşit Autoritatea Naţională (ANI) de Integritate să devină funcţională pentru a putea sancţiona funcţionarii şi demnitarii care admit falsuri intenţionate în declaraţiile de avere, că aleşii poporului se grăbesc să voteze iniţiativa legislativă de amnistiere fiscală. La numai câteva zile de la înregistrarea în Legislativ, acest proiect de lege este inclus pe agenda şedinţei Parlamentului din 16 decembrie curent. Experţii spun că aceasta ar fi o iniţiativă special gândită pentru  funcţionarii care ar fi dobândit bunuri în mod ilicit.

15 decembrie 2016
796