Prins băut la volanul maşinii de serviciu în noaptea de Crăciun, rămâne fără pedeapsă

Arhiva 16 februarie 2015 908
Dorian Taşcă a fost tras pe dreapta de Crăciun

Dorian Taşcă, şeful Oficiului Teritorial al Cancelariei de Stat Hânceşti, care a fost tras pe dreapta de inspectorii de patrulare în noaptea de Crăciun pe stil vechi şi care a recunoscut că a băut două pahare de vin îniante de a urca la volanul maşinii de serviciu, nu a fost sancţionat. Conducerea Cancelariei de Stat susţine că a iniţiat o anchetă, dar nu a luat încă o decizie, deşi de atunci a trecut mai bine de o lună şi jumătate. Experţi anticorupţie nu exclud că acest caz ar putea fi muşamalizat la fel ca altele.  Dorian Taşcă a fost oprit la 7 ianuarie 2015 în centrul oraşului Hânceşti în cadrul operaţiunii „Zero grade”. Şeful Oficiului Teritorial al Cancelariei de Stat Hânceşti care se afla la volanul maşinii de serviciu cu numere guvernamentale – RM G 106, a recunoscut atunci că a servit alcool. „Am consumat două pahare de vin cu ocazia Crăciunului. Recunosc public”, le-a spus Dorian Taşcă jurnaliştilor, prezenţi la desfăşurarea operaţiunii. Acesta nu a fost însă amendat de oameni legii pentru că nu a depăşit limita admisibilă. Totuşi, surprins de camerele de filmare ale mai multor posturi de televiziune, el a ajuns în vizorul şefilor săi care au iniţiat o anchetă de serviciu. Deşi de la acel incident a trecut aproape o lună şi jumătate, conducerea Cancelariei nu se grăbeşte să ia o decizie.  

„Potrivit actelor de constatare, Dorian Taşcă nu era în stare de ebrietate. Nu va fi sancţionat pentru asta. Problema este alta. Ce făcea domnul Taşcă în acea zi şi la acea oră cu maşina de serviciu? Cert este că nu trebuia să folosească automobilul, iar pentru asta ar trebui sancţionat”, a declarat Sergiu Palihovici, secretar general adjunct al Guvernului.

„Ancheta este încă în derulare, din câte ştiu. Am oferit explicaţiile necesare. Nu cunosc bine ce mi se impută. Mă deplasam regulamentar, fără să încalc vreo regulă de circulaţie. Am servit simbolic două pahare de vin, dar nu am depăşit limita admisibilă. Că era zi de sărbătoare, că era zi de lucru eu îmi exercitam atribuţiile de serviciu”, ne-a spus şeful Oficiului Teritorial al Cancelariei de Stat Hânceşti, numit în funcţie în iulie 2013.

Galina Bostan, directorul Centrului de Analiză şi Prevenire a Corupţiei, nu exclude că acest caz ar putea fi muşamalizat. „Lucrurile, într-adevăr, sunt foarte simple şi ar fi trebuit să existe deja o decizie. Dar să ne amintim de cazuri similare. Bunăoară, acum câţiva ani, când o maşină cu numere guvernamentale a fost surprinsă peste hotare au fost aduse acte precum că automobilul a fost închiriat. Nu exclud că aici s-ar putea întâmpla la fel”, a comentat experta anticorupţie.  

Anastasia NaniPreluarea textelor de pe pagina www.MoldovaCurata.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.MoldovaCurata.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.

Aici așteptăm comentariul tău!

Adaugă comentariu

Articole relaționate:

Arhiva

Profil candidat: Sergiu Litvinenco

Integritatea în activitatea politică

25 ianuarie 2019
1342
Arhiva

Chiar dacă şi-a recunoscut greşeala, un angajat al Depa...

Șeful adjunct al Direcției urmărire penală a Departamentului Poliției de Frontieră (DPF), Vitalie Lefter, a uitat să indice în declaraţia de avere pentru anul 2013 mai multe bunuri, între care un apartament, un autoturism, 10 conturi bancare și cota-parte de 90% din capitalul unei societăți comerciale. Ofițerul şi-a recunoscut greşeala în faţa membrilor Comisiei Naţionale de Integritate (CNI), menţionând că despre existenţa unor bunuri nici nu a ştiut până acum. CNI însă nu l-a cruțat și a trimis dosarul la Procuratura Generală.

05 ianuarie 2015
869
Arhiva

Profil candidat: Ion Ceban

Integritatea în activitatea politică

19 ianuarie 2019
1593
Arhiva

Averile vicepreşedintelui şi secretarului CEC vor fi an...

În şedinţa din 7 noiembrie 2013 a Comisiei Naţionale de Integritate (CNI) vor fi discutate declaraţia de venituri şi proprietăţi pentru anul 2012 a lui Ştefan Urâtu, vicepreşedintele Comisiei Electorale Centrale (CEC), şi a lui Andrei Volentir, secretarul CEC. Totodată, vor fi iniţiate două controale pe numele lui Igor Condrea, şef adjunct al unei direcţii în cadrul Inspectoratului Fiscal de Stat din Ialoveni, şi al lui Iurie Buga, primarul comunei Micleşti din raionul Criuleni.

06 noiembrie 2013
1284
Arhiva

CNI nu a publicat pe site declaraţiile de avere ale dem...

Deşi Comisia Naţională de Integritate (CNI) trebuie să publice pe pagina sa web declaraţiile de avere şi cele de interese personale ale demnitarilor şi funcţionarilor publici, la ora actuală pe site-ul Comisiei sunt plasate doar două declaraţii. Este vorba de cele ale preşedintelui acestei instituţii, Anatolie Donciu. Victor Strătilă, vicepreşedintele CNI, menţionează că publicarea acestor declaraţii întârzie, deoarece abia la sfârşitul lunii aprilie curent a fost ales agentul economic care se va ocupa de scanarea şi publicarea celor câteva zeci de mii de declaraţii ale funcţionarilor.

03 mai 2013
1048
Arhiva

Prime acordate ilegal la Direcția învățământ Cahul

Șefa Direcției Generale Învățământ a raionului Cahul, Tatiana Hulub, este suspendată din funcție în urma unor nereguli descoperite de Inspecția Financiară și investigate în prezent de către procurori. Potrivit inspectorilor, funcționara a emis ordine prin care și-a atribuit ilegal prime cu ocazia sărbătorilor, a permis plata către agenți economici a unor lucrări care nu ar fi fost executate, iar din depozite ar fi lipsit mai multe materiale de construcție achiziționate de către Direcție. Acum Tatiana Hulub are calitatea de bănuit într-un dosar deschis de Procuratura Cahul pentru delapidare. Ea spune că a fost suspendată din funcție ilegal și că toate acțiunile în privința sa ar avea motive politice. Experta anticorupţie Galina Bostan afirmă că gestionarea incorectă a banilor publici de către autorităţi afectează imaginea instituţiei, dar şi integritatea persoanei cu funcţie de răspundere.

02 aprilie 2014
1406