Magistraţii de la CSJ au stabilit că Nistor Grozavu s-a aflat în conflict de interese. Conform legii, Grozavu ar trebui demis

2013-2018 15 mai 2017 1402

Reacţia secretarului CMC: „E o chestie personală a viceprimarului”



Curtea Supremă de Justiţie a decis că viceprimarul municipiului Chişinău, Nistor Grozavu, a încălcat regimul juridic al conflictului de interese. Funcţionarul a semnat în anul 2014 o autorizaţie de construire, elaborată în baza documentaţiei de proiect, întocmită de firma fondată şi administrată de fiul său, Victor Grozavu. Deşi decizia CSJ este definitivă, Consiliul Municipal Chişinău nu se grăbeşte să-l demită pe viceprimar, aşa cum prevede legea, argumentând că e o problemă personală a lui Nistor Grozavu.

În luna decembrie 2014, viceprimarul Nistor Grozavu a semnat un certificat de urbanism pentru proiectare, iar peste un an a emis şi o autorizaţie pentru construirea unui bloc locativ cu spaţii comerciale la parter. Edificiul a fost deja construit pe stradela Aerodromului din sectorul Râşcani al capitalei.

Acte semnate în familie

Documentele de proiectare a blocului locativ au fost elaborate de către firma ”Vigro Proiect”, specializată în lucrări de proiectare, al cărei fondator şi administrator este Victor, fiul lui Nistor Grozavu. Potrivit actului Comisiei Naţionale de Integritate, planul de amplasare a imobilului a fost elaborat de Direcţia generală arhitectură, urbanism şi relaţii funciare, fiind contrasemnat de şefa Secţiei autorizări construcţii individuale, Maria Grozavu, mama lui Victor şi respectiv soţia lui Nistor Grozavu.

La final, autorizaţia de construire semnată de viceprimar a fost contrasemnată de secretarul Consiliului municipal Chişinău, Valeriu Didencu şi de arhitectul-şef interimar al municipiului Ivan Carpov.

În anul 2015, fosta Comisia Naţională de Integritate a stabilit că Nistor Grozavu a admis un conflict de interese prin avizarea documentaţiei proiectate de către firma fiului. Potrivit foştilor membri ai CNI, Nistor Grozavu „avea obligaţia de a renunţa la interesele personale, ce pot compromite deciziile oficiale, luate cu participarea lor, sau să se abţină de la participarea la luarea sau executarea unor astfel de decizii, dacă acestea pot fi compromise de interesele lor personale sau de apartenenţa lor la anumite organizaţii”, este menţionat în actul de constatare.

La scurt timp de la emiterea acestui act, Nistor Grozavu l-a contestat în instanţa de judecată.  Acesta a declarat anterior pentru Moldova Curată că el a acţionat legal şi că în virtutea funcţiei, trebuia să semneze acele acte. Dosarele sunt pregătite de către diferite servicii. Dacă proiectul este făcut, el este verificat de 2 verificatori independenţi. După asta se duce la arhitectul-şef, care trebuie să îl coordoneze. Apoi ajunge la direcţia autorizare şi disciplină în construcţii, care pregăteşte dosarul. Apoi contrasemnează arhitectul-şef, secretarul Consiliului şi eu, iar eu nu mă uit niciodată cine e proiectantul”, a menţionat  Nistor Grozavu.

Magistratul Oleg Melniciuc a anulat actul CNI

Anul trecut, în luna mai, prin decizia magistratului Oleg Melniciuc de la Judecătoria sectorului Râşcani al municipiului Chişinău, actul CNI a fost anulat. Decizia primei instanţe a fost însă contestată la Curtea de Apel Chişinău.

În luna noiembrie anul trecut, magistraţii de la CA  au casat hotărârea Judecătoriei Râşcani şi au emis o nouă hotărâre de respingere a acţiunii. Iurie Oancea, avocatul lui Nistor Grozavu a motivat în recurs că instanţa de apel a interpretat eronat legislaţia. „Beneficiarul atât al documentaţiei de proiect, cât şi al autorizaţiei de construcţie este SRL „Biplus-G” şi nu SRL „Vigro Proiect”, şi, prin urmare, s-ar fi putut pune problema existenţei unui conflict de interese doar în ipoteza în care ar fi fost demonstrată existenţa unei legături între viceprimar şi SRL „Biplus-G”, care ar fi putut indica la existenţa unui oarecare interes la emiterea autorizaţiei de construire pentru societatea respectivă”, a argumentat avocatul în recurs.

Recurs inadmisibil

Magistraţii de la instanţa superioară au decis însă că acest recurs este inadmisibil, încheierea fiind irevocabilă din momentul emiterii.

După decizia instanţei superioare, viceprimarul Nistor Grozavu ar trebui să fie demis.  Astfel, potrivit Legii cu privire la statutul alesului local, mandatul preşedintelui, vicepreşedintelui raionului şi viceprimarului încetează înainte de termen în caz de ”stabilire, prin actul de constatare rămas definitiv, a emiterii/adoptării de către acesta a unui act administrativ, încheierii directe sau prin intermediul unei persoane terţe a unui act juridic, luării sau participării la luarea unei decizii fără  soluţionarea conflictului de interese real în conformitate cu prevederile legislaţiei privind reglementarea conflictului de interese”.

Didencu  îl apără pe Grozavu

Acţiunea lui Nistror Grozavu este calificată de Consiliul Municipal Chişinău (CMC) ca una cu caracter personal, chiar dacă funcţionarul a semnat acea autorizaţie în calitate de viceprimar. Secretarul CMC, Valeriu Didencu, spune că pe cale oficială, Consiliul Municipal Chişinău nu a fost informat despre decizia magistraţilor CSJ. „Am întrebat şi la juriştii noştri şi nu au o informaţie în acest sens. Chiar şi dacă am fi informaţi, CMC nu poate lua o decizie în privinţa viceprimarului, deoarece e vorba de o chestiune personală a domului Grozavu”, menţionează funcţionarul.

Întrebat de ce a contrasemnat acea autorizaţie, ştiind că ar putea fi la mijloc un eventual conflict de interese, Didencu a argumentat că este atribuţia sa de serviciu să facă acest lucru, atât timp cât actele au trecut prin mai multe comisii şi erau în regulă.

Potrivit legii menţionate anterior, este de competenţa Consiliului Municipal să-l demită pe viceprimar, la propunerea primarului. Vadim Brânzaniuc, şeful Serviciului de presă al Primăriei Chişinău, a precizat însă pentru Moldova Curată că Primăria cunoştea, din media, despre decizia CSJ, însă pe cale oficială, instituţia nu a fost informată.

Menţionăm că în prezent Nistor Gorzavu este cercetat în stare de arest la domiciliu într-un dosar instrumentat de Procuratura Anticorupţie. Grozavu este învinuit de exces de putere şi depăşirea atribuţiilor de serviciu la realizarea unui proiect al Primăriei de construcţie a parcărilor cu plată în capitală.


Această investigație apare în cadrul Proiectului “Consolidarea principiului integrității și acordarea asistenței juridice pentru obținerea informațiilor de interes public prin intermediul platformei online www.MoldovaCurata.md”, implementat    de    Asociația Presei Independente,   cu   susținerea   financiară   a   Fundaţiei Soros-Moldova/Programul  Buna Guvernare. Opiniile exprimate în articol aparțin autorului şi nu reflectă neapărat poziția Fundației.

Lilia Zaharia

Nistor Grozavu a semnat autorizaţia pentru construcţia acestui bloc locativ.



Preluarea textelor de pe pagina www.MoldovaCurata.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.MoldovaCurata.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.

Aici așteptăm comentariul tău!

Adaugă comentariu

Articole relaționate:

2013-2018

Mașinile primăriei Hâncești sunt alimentate cu produse...

Firma PETROCUB&CO SRL, specializată în comercializarea produselor petroliere și în care are acțiuni fiul primarului orașului Hâncești, Alexandru Botnari, a câștigat în doar doi ani contracte de circa 2,5 milioane de lei la licitațiile organizate de stat. Două dintre aceste contracte, în valoare de circa 400 de mii de lei, au fost încheiate chiar cu Primăria Hâncești. Alexandru Botnari spune că aceste concursuri de achiziții au fost transparente, că el nu a făcut parte din comisia de selectare a agentului economic, ci doar a semnat contractele de procurare a produselor petroliere.

14 februarie 2018
1091
2013-2018

Businessuri ascunse în Legislativ

Mai mulți deputați din actualul Parlament „uită” să își treacă în declarația de avere afaceri pe care le dețin

04 octombrie 2013
1116
2013-2018

Primarul din Ignăţei, revocat din funcţie şi numit prim...

Ion Balan, demis printr-o hotărire de judecată definitivă din funcţia de primar al comunei Ignăţei din raionul Rezina, a rămas la Primărie întrucât a fost numit de către consiliul local în funcţia de primar interimar. Oficiul Teritorial Orhei al Cancelariei de Stat (OTC) susţine că decizia Consiliului este ilegală.

20 martie 2015
1221
2013-2018

Firma deputatului democrat Eugeniu Nichiforciuc câștigă...

04 decembrie 2017
959
2013-2018

Reparația unui drum din Ialoveni a eșuat din cauza uno...

Primul segment al şoselei de centură a oraşului Chişinău, Drumul R6M1- Ialoveni, cu o lungime de 6,5 kilometri, nu a fost reconstruit din cauza unor licitații suspectate de trucaj și a unui management defectuos al Administrației de Stat a Drumurilor. Compania bulgară selectată pentru reparația acestui drum, deși a făcut doar 1,37% din lucrări, a ridicat 673.000 de euro. Cei implicați în acest scandal se acuză reciproc, iar drumul creează pericole mari de accidente.   

08 februarie 2018
1375
2013-2018

Firmele șefului secției construcții Telenești, favorite...

Bugetul raionului Telenești este o sursă continuă de venituri pentru firmele unor consilieri locali, primari din raion sau angajați ai administrației raionale. În domeniul construcțiilor și reparației de clădiri și cel al reparației drumurilor un segment aparte din licitațiile publice revine firmelor ce aparțin familiei șefului secției construcții, Iacob Stegărescu. Două întreprinderi ale familiei acestuia, „Maristecons” și „Prodpan”, câștigă în mod constant contracte de prestare a serviciilor, fie la primăriile din raion, fie la diferite instituții de stat subordonate Consiliului Raional. Iacob Stegărescu, chiar dacă nu face parte din comisiile de concurs în procesul de achiziții, este persoana care întocmește/avizează planurile anuale de reparații și autorizează lucrările. 

26 aprilie 2018
1391