Primarul care a vândut un teren public nepotului său a fost condamnat penal și ar putea rămâne fără mandat

Arhiva 23 martie 2016 707

Primarul satului Racovăț, raionul Soroca, Mihail Mitrofan, despre care Moldova Curată a scris că a vândut, prin licitație, un teren cu o suprafață de 20 de hectare nepotului său, aflându-se în conflict de interese, a fost condamnat de Judecătoria Soroca la 2 ani de închisoare cu suspendare pentru abuz în serviciu și fals în acte publice. Anunțul vine de la Procuratura Generală, care susține că între timp s-au descoperit și alte încălcări de lege la încheierea acelei tranzacții. Terenul a fost vândut nepotului primarului, care îi este acestuia și fin de cununie, fiind singurul participant la licitație. Mihail Mitrofan a condus comisia de licitație și a semnat contractul de vânzare-cumpărare cu nepotul său. Atunci, atât primarul, cât și avocatul său, ne-au spus că toate procedurile au fost respectate și că singura greșeală a fost că alesul local nu a anunțat Comisia Națională de Integritate despre conflictul de interese în care se află. 

Oficiul Teritorial al Cancelariei de Stat a constatat atunci că din dosar lipsesc unele documente și a cerut anularea licitației. Primarul ar fi refuzat să facă acest lucru, de aceea OTC a atacat Primăria în instanță și a obținut câștig de cauză.

Între timp, de acest caz s-a ocupat și Procuratura raionului Soroca. Procurorii au dispus o expertiză care ar fi arătat că procesul-verbal cu privire la rezultatele licitației a fost falsificat. Potrivit unui comunicat al Procuraturii Generale, Mihail Mitrofan «şi-a pus semnătura în dreptul numelui unui alt membru al comisiei de licitaţie, care, în realitate, nu a participat la licitaţie şi nici nu a fost prezent la locul unde a fost organizată licitaţia». 

În consecință, procurorii au obținut condamnarea lui Mitrofan în prima instanță pentru abuz în serviciu și fals în acte publice. «Procurorii au solicitat o condamnare reală, cu executare, de 2 ani de închisoare într-un penitenciar de tip semi-închis și privarea de dreptul de a ocupa funcții publice pe un termen de 5 ani. Instanța l-a condamnat însă la 2 ani de închisoare cu suspendare cu privarea de dreptul de a ocupa funcții publice pe un termen de 2 ani. Procurorii consideră sentința prea blândă și o vor ataca la Curtea de Apel», a declarat pentru Moldova Curată Maria Vieru, șefa Serviciului de presă al Procuraturii Generale. 

«Voi ataca decizia ca să scot adevărul la suprafață»

Nu doar procurorii vor ataca sentința. Mihail Mitrofan ne-a spus și el că nu este de acord cu decizia instanței. El neagă că ar fi falsificat acte și spune că tot ce a făcut a fost cu acordul Consiliului local. «Da, m-a informat avocatul meu că a fost pronunțată o asemenea decizie. O vom ataca neapărat, ca să scoatem adevărul la suprafață. În primărie nu decid eu, decid consilierii. Primarul doar execută. Totul se face la comandă în țara noastră, de aceea nu vreau să spun mai multe», ne-a declarat Mihail Mitrofan. El ne-a mai spus că în prezent terenul de 20 de hectare se află în continuare în proprietatea nepotului său, care a dat pe el aproximativ 330 de mii de lei. «La noi nu a ajuns nicio decizie, nimic, care să ne oblige să luăm terenul înapoi la balanța Primăriei», a spus primarul.

Procurorul raionului Soroca afirmă însă altceva. Serghei Cebotari spune că nepotul primarului nu mai are niciun drept asupra acelui teren pentru că instanța de judecată a anulat toate actele. «Acum, oficial, terenul e trecut din nou la balanța Primăriei, dar mai trebuie înregistrat la Oficiul cadastral. Asta trebuia să facă primarul, să ia decizia judecății și să înregistreze la oficiul cadastral. El a refuzat, de aceea Consiliul local a făcut recent acest lucru», ne-a spus procurorul raionului. El a adăugat că atunci când procedura de retrocedare a terenului va fi încheiată, Primăria va trebui să-i restituie nepotului primarului banii pe care acesta i-a plătit pentru teren.  

Primarul ar putea fi determinat să-și depună mandatul

Dacă sentința pronunțată de Judecătoria Soroca va rămâne definitivă, primarul Mihail Mitrofan va trebui să-și depună mandatul. Asta ne-a explicat șeful Oficiului Teritorial Soroca al Cancelariei de Stat, Boris Andonii. Potrivit lui, în cazul în care va exista o decizie definitivă în care va fi scris clar că alesul local este privat de dreptul de a ocupa funcții publice pe o anumită perioadă, Comisia Electorală Centrală va porni procedura de retragere a mandatului și vor fi organizate alegeri noi la Racovăț. 

Mihail Mitrofan este primar la Racovăț la al doilea mandat. Ultima dată a candidat din partea formațiunii Partidul Nostru. Înainte de turul doi al alegerilor din luna iunie 2015, contracandidatul său, liberal-democratul Mihai Andrieș, a fost bătut de trei necunoscuți. A doua zi Andrieș a declarat că acestia erau Mihail Mitrofan și doi nepoți ai săi. Primarul a respins acuzațiile și a declarat pentru Moldova Curată că așa și nu mai fost audiat în acel dosar. El susține că toate necazurile i s-ar trage de la adversarii politici.

Viorica Manole

Această publicaţie a fost elaborată în cadrul unui proiect implementat de CAPC cu susţinerea oferită de European Endowment for Democracy (EED). Opiniile exprimate aparţin autorilor şi nu reflectă în mod necesar poziţia EED.Preluarea textelor de pe pagina www.MoldovaCurata.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.MoldovaCurata.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.

Aici așteptăm comentariul tău!

Adaugă comentariu

Articole relaționate:

Arhiva

Primăriţa din Negreşti nu vrea ca să afle o ţară întrea...

Primăriţa comunei Negreşti din raionul Străşeni şi-a angajat fiica în funcţia de bibliotecar în cadrul bibliotecii din localitate, iar Comisia Naţională de Integritate (CNI) a iniţiat un control în legătură cu acest caz. Zinaida Panainte afirmă însă că fiica sa nu este funcţionar public şi nu e cazul unui control „ca să o ştie ţara întreagă”.

05 mai 2016
1087
Arhiva

Încă o tergiversare! Nu a fost aleasă conducerea Autori...

Nici în ședința de astăzi, 31 iulie 2017, nu a fost ales președintele și vicepreședintele ANI. Din cei patru candidați înscriși în concurs, membrii Consiliului de Integritate din cadrul ANI au stabilit că doar dosarul lui Victor Strătilă a fost complet. Concursul a fost prejungit cu zece zile.

31 iulie 2017
946
Arhiva

Profil candidat: Chiril Moțpan

Integritatea în activitatea politică

20 ianuarie 2019
1159
Arhiva

Mobilizare democrată pentru colectarea semnăturilor la...

În timp ce conducerea Partidului Democrat din Moldova anunţă că echipa a reuşit să strângă într-un timp record numărul necesar de semnături pentru susţinerea candidatului Marian Lupu în scrutinul prezidenţial, angajaţii unei instituţii publice din Cahul divulgă detalii curioase despre modul în care formaţiunea a colectat semnăturile. Câţiva angajaţi ai Fabricii de Brânzeturi din Cahul spun că în ziua în care PDM a luat listele de subscripţie de la Comisia Electorală Centrală, la Fabrică a fost convocată o adunare a lucrătorilor. Oamenilor li s-a spus să aducă, obligatoriu, buletinele de identitate.

13 septembrie 2016
1370
Arhiva

Judecătorii, la control

Judecătorii din R. Moldova vor fi obligaţi să-şi verifice starea de sănătate o dată la cinci ani, iar candidaţii la funcţiile de judecător vor trece un examen medical până la derularea concursului pentru suplinirea funcţiei. Un ordin în acest sens a fost înregistrat în Registrul actelor juridice de către Oleg Efrim, ministrul Justiţiei, la 19 iunie curent.

27 iunie 2013
867
Arhiva

Autorităţile nu se grăbesc să-şi declare cadourile

Comisia Naţională de Integritate (CNI) a solicitat, la începutul lunii iulie curent, de la autorităţile publice centrale şi locale informaţia privind evidenţa, evaluarea, păstrarea, utilizarea şi răscumpărarea cadourilor primite de către persoanele publice cu funcţii de răspundere. Potrivit CNI, până în prezent au răspuns solicitării circa 20 de instituţii publice.

23 iulie 2013
954