Şefa interimară de la DETS Buiucani deţine maşini a căror valoare depăşeşte venitul anual al familiei sale

Interese la vedere 30 noiembrie 2016 793
Veronica Solomiţchi

Familia Veronicăi Solomiţchi, şefa interimară a Direcţiei Educaţie, Tineret şi Sport a sectorului Buiucani, municipiul Chişinău, a cumpărat într-un singur an trei unităţi de transport. Valoarea maşinilor este mai mare decât venitul anual obţinut de titulară şi soţul acesteia. Funcţionara nu a explicat din ce surse le-a cumpărat, motivând că asemenea informaţii nu se oferă la telefon şi a sugerat reporterului Moldova Curată să se programeze în audienţă. Ea are ore de audienţă o dată în săptămână.La începutul anului curent, Veronica Solomiţchi a fost numită în funcţia de şef interimar a DETS Buiucani, post care a rămas liber după suspendarea fostului şef, Ion Vrânceanu. La 3 decembrie 2014, printr-un ordin al conducerii Direcţiei Generale Educaţie Chişinău, Vrânceanu a fost suspendat din funcţie pe motiv că se afla sub urmărire penală. Funcţionarul a contestat ordinul şi a obţinut câştig de cauză. Direcţia a emis un ordin nou, care, la 16 noiembrie curent a fost lăsat în vigoare de Curtea de Apel Chişinău.

Până a deţine interimatul la DETS Buiucani, Veronica Solomiţchi era juristă la Direcţia Generală Educaţie Tineret şi Sport din municipiul Chişinău. Ea a fost cea care a apărat interesele Direcţiei în cazul lui Vrânceanu atunci când acesta era învinuit  de depășirea atribuțiilor de serviciu.

Patru unităţi de transport în doi ani

În declaraţia de avere pentru anul 2015  Veronica Solomiţchi a indicat un venit salarial de circa 78 de mii de lei. Soţul acesteia, Cornel Solomiţchi, angajat al firmei Solotrans Agro SRL, a ridicat anul trecut un salariu de peste 25 de mii de lei.

Astfel, venitul salarial al familiei abia dacă a depăşit anul trecut 103 mii de lei. Totuşi, soţii Solomiţchi au achiziţionat trei unităţi de transport în valoare de circa 261 de mii de lei. Este vorba despre un autoturism de model Skoda, fabricat în anul 2009 şi achiziţionat cu 65 de mii de lei, şi o semiremorcă de circa 94 de mii de lei.

Cea mai scumpă achiziţie de anul trecut a soţilor Solomiţchi a fost un camion de model DAF în valoare de 102 mii de lei, suma fiind echivalentă cu venitul lor salarial din anul 2015.

Cu doi ani în urmă soţii Solomiţchi au mai cumpărat un vehicul - un autoturism de marca Toyota. Potrivit declaraţiei de avere a funcţionarei, acesta a costat 8 mii de lei.

Averea şefei interimare, ajunsă în atenţia ANI

Întrebată despre diferenţa vădită dintre venitul ei şi al soţului pentru anul 2015 şi valoarea unităţilor de transport achiziţionate anul trecut, Veronica Solomiţchi nu a vrut să ofere explicaţii, motivând că la telefon nu dă detalii despre veniturile ei obţinute anterior de a deţine interimatul. Aceasta a spus că nu ştie exact cu cine vorbeşte, de aceea solicită un dialog faţă în faţă, menţionând că ziua ei de audienţă este în fiecare zi de luni. „Dacă vă prezentaţi că sunteţi de la mass-media, puteţi să vă programaţi în audienţă în fiecare luni de la orele 3 (n.r. - 15.00) până la 17 00, ca să cunosc şi eu persoana în faţă cu cine vorbesc. Noi vorbim la telefon, eu nu vă cunosc pe dumneavoastră. Vreau să ştiu dacă aveţi un act că sunteţi de la mass-media. Procedural, aşa-i”, a afirmat aceasta.

Chiar dacă în prezent este subiect al declarării veniturilor şi intereselor personale, Veronica Solomiţchi a precizat că nu este obligată să ne dea detalii despre veniturile sale. „Acum eu deţin interimatul funcţiei, anterior am fost juristă, care nu era o funcţie publică. La necunoscuţi nu dau informaţii despre averi. Eu am declarat tot. Dumneavoastră nu aveţi declaraţia pentru anul 2014 ca să vedeţi ce venituri am avut anterior”, a menţionat aceasta.

În luna mai curent, Comisia Naţională de Integritate (CNI), în prezent Autoritatea Naţională de Integritate (ANI), a iniţiat un control pe numele Veronicăi Solomiţchi, aceasta fiind suspectată de încălcarea regimului juridic al declarării averii pentru anul 2015.

Eugeniu Viţu, şeful Serviciului informare şi relaţii cu publicul de la ANI, a declarat pentru Moldova Curată că rezultatele controlului averii Veronicăi Solomiţchi vor putea fi prezentate doar după ce va fi aleasă noua componenţă a ANI, atunci când instituţia va relua controalele iniţiate de CNI.

Lilia ZahariaPreluarea textelor de pe pagina www.MoldovaCurata.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.MoldovaCurata.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.

Aici așteptăm comentariul tău!

Adaugă comentariu

Articole relaționate:

Interese la vedere

Silvia Volosatâi, cercetată penal, a devenit vice-direc...

Silvia Volosatâi, fosta șefă a Secției investiții capitale de la Ministerul Sănătății, este urmărită penal pentru fals în declarația de avere. Dosarul a fost deschis de procurori în luna februarie 2015, în urma unei solicitări a Comisiei Naționale de Integritate (CNI), care a constatat că Silvia Volosatâi nu a declarat mai multe bunuri. Comisia a verificat averile funcționarei în baza unui material apărut pe moldovacurata.md.

25 septembrie 2015
650
Interese la vedere

Valentin Crudu a fost repus în funcție de către Curtea...

Fostul şef al Direcţiei generale învățământ preșcolar, primar și secundar-general a Ministerului Educaţiei, demis de ministrul Maia Sandu în luna decembrie 2012, a fost repus astăzi în funcție de către Curtea de Apel Chișinău. Solicitat de Moldova Curată, Valentin Crudu a declarat că va decide cum va proceda în continuare – va cere sau nu reangajarea la minister – după ce se va consulta și cu avocatul său, aflat acum peste hotare.

04 august 2014
668
Interese la vedere

Funcţiile de asistent social şi de secretar al consiliu...

Svetlana Ivanova, secretarul consiliului local din comuna Grădiniţa, raionul Căuşeni, care deţine prin cumul şi funcţia de asistent social în localitate, a încălcat regimul juridic al incompatibilităţii. Verdictul a fost dat de membrii Comisiei Naţionale de Integritate (CNI). Acum, funcţionarul public riscă să fie concediat de la locul de muncă de bază. Acesta afirmă că va contesta actul emis de CNI.

25 februarie 2014
578
Interese la vedere

Octavian Grama va acţiona în judectată CNI pentru defăi...

În şedinţa de astăzi, 24 octombrie 2013, Comisia Naţională de Integritate (CNI) a constatat că viceministrul Sănătăţii, Octavian Grama, a încălcat regimul juridic al conflictului de interese. Potrivit actului emis de CNI, oficialul a favorizat includerea în lista medicamentelor compensate de stat produsele unei firme în care soţia acestuia, Stella Grama, este directorul reprezentanţei din R. Moldova. Viceministrul Sănătăţii nu este de acord cu decizia Comisiei şi declară că va da în judecată instituţia pentru defăimare.

24 octombrie 2013
641