Şefa interimară de la DETS Buiucani deţine maşini a căror valoare depăşeşte venitul anual al familiei sale

Familia Veronicăi Solomiţchi, şefa interimară a Direcţiei Educaţie, Tineret şi Sport a sectorului Buiucani, municipiul Chişinău, a cumpărat într-un singur an trei unităţi de transport. Valoarea maşinilor este mai mare decât venitul anual obţinut de titulară şi soţul acesteia. Funcţionara nu a explicat din ce surse le-a cumpărat, motivând că asemenea informaţii nu se oferă la telefon şi a sugerat reporterului Moldova Curată să se programeze în audienţă. Ea are ore de audienţă o dată în săptămână.
La începutul anului curent, Veronica Solomiţchi a fost numită în funcţia de şef interimar a DETS Buiucani, post care a rămas liber după suspendarea fostului şef, Ion Vrânceanu. La 3 decembrie 2014, printr-un ordin al conducerii Direcţiei Generale Educaţie Chişinău, Vrânceanu a fost suspendat din funcţie pe motiv că se afla sub urmărire penală. Funcţionarul a contestat ordinul şi a obţinut câştig de cauză. Direcţia a emis un ordin nou, care, la 16 noiembrie curent a fost lăsat în vigoare de Curtea de Apel Chişinău.
Până a deţine interimatul la DETS Buiucani, Veronica Solomiţchi era juristă la Direcţia Generală Educaţie Tineret şi Sport din municipiul Chişinău. Ea a fost cea care a apărat interesele Direcţiei în cazul lui Vrânceanu atunci când acesta era învinuit de depășirea atribuțiilor de serviciu.
Patru unităţi de transport în doi ani
În declaraţia de avere pentru anul 2015 Veronica Solomiţchi a indicat un venit salarial de circa 78 de mii de lei. Soţul acesteia, Cornel Solomiţchi, angajat al firmei Solotrans Agro SRL, a ridicat anul trecut un salariu de peste 25 de mii de lei.
Astfel, venitul salarial al familiei abia dacă a depăşit anul trecut 103 mii de lei. Totuşi, soţii Solomiţchi au achiziţionat trei unităţi de transport în valoare de circa 261 de mii de lei. Este vorba despre un autoturism de model Skoda, fabricat în anul 2009 şi achiziţionat cu 65 de mii de lei, şi o semiremorcă de circa 94 de mii de lei.
Cea mai scumpă achiziţie de anul trecut a soţilor Solomiţchi a fost un camion de model DAF în valoare de 102 mii de lei, suma fiind echivalentă cu venitul lor salarial din anul 2015.
Cu doi ani în urmă soţii Solomiţchi au mai cumpărat un vehicul - un autoturism de marca Toyota. Potrivit declaraţiei de avere a funcţionarei, acesta a costat 8 mii de lei.
Averea şefei interimare, ajunsă în atenţia ANI
Întrebată despre diferenţa vădită dintre venitul ei şi al soţului pentru anul 2015 şi valoarea unităţilor de transport achiziţionate anul trecut, Veronica Solomiţchi nu a vrut să ofere explicaţii, motivând că la telefon nu dă detalii despre veniturile ei obţinute anterior de a deţine interimatul. Aceasta a spus că nu ştie exact cu cine vorbeşte, de aceea solicită un dialog faţă în faţă, menţionând că ziua ei de audienţă este în fiecare zi de luni. „Dacă vă prezentaţi că sunteţi de la mass-media, puteţi să vă programaţi în audienţă în fiecare luni de la orele 3 (n.r. - 15.00) până la 17 00, ca să cunosc şi eu persoana în faţă cu cine vorbesc. Noi vorbim la telefon, eu nu vă cunosc pe dumneavoastră. Vreau să ştiu dacă aveţi un act că sunteţi de la mass-media. Procedural, aşa-i”, a afirmat aceasta.
Chiar dacă în prezent este subiect al declarării veniturilor şi intereselor personale, Veronica Solomiţchi a precizat că nu este obligată să ne dea detalii despre veniturile sale. „Acum eu deţin interimatul funcţiei, anterior am fost juristă, care nu era o funcţie publică. La necunoscuţi nu dau informaţii despre averi. Eu am declarat tot. Dumneavoastră nu aveţi declaraţia pentru anul 2014 ca să vedeţi ce venituri am avut anterior”, a menţionat aceasta.
În luna mai curent, Comisia Naţională de Integritate (CNI), în prezent Autoritatea Naţională de Integritate (ANI), a iniţiat un control pe numele Veronicăi Solomiţchi, aceasta fiind suspectată de încălcarea regimului juridic al declarării averii pentru anul 2015.
Eugeniu Viţu, şeful Serviciului informare şi relaţii cu publicul de la ANI, a declarat pentru Moldova Curată că rezultatele controlului averii Veronicăi Solomiţchi vor putea fi prezentate doar după ce va fi aleasă noua componenţă a ANI, atunci când instituţia va relua controalele iniţiate de CNI.
Lilia Zaharia
Preluarea textelor de pe pagina www.MoldovaCurata.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.MoldovaCurata.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.
Adaugă comentariu
Articole relaționate:
Un preşedinte de raion a încălcat legea, dar a fost scu...
Democratul Nicolae Molozea, preşedintele raionului Ştefan Vodă, a deţinut concomitent, timp de câteva luni, funcţiile de administrator de firmă şi şef de raion. El a renunţat la poziţia de conducător de firmă după ce Moldova Curată a scris despre incompatibilitatea de funcţii. Chiar dacă nu a soluţionat starea de incompatibilitate la timp, CNI l-a iertat.
Instanţa a decis: Octavian Grama a admis un conflict de...
Actualul deputat liberal-democrat Octavian Grama a pierdut prima bătălie cu Comisia Naţională de Integritate (CNI). Prima instanţă a dat câştig de cauză CNI, care a constatat acum trei ani că Octavian Grama s-a aflat în situaţie de conflict de interese pe vremea când era vice-ministru al Sănătăţii. Atunci presa a scris că în lista medicamentelor compensate au fost introduse preparate pe care le importa reprezentanţa în Moldova a unei companii internaţionale, condusă de Stela Grama, soţia fostului vice-ministru.
Doi magistrați au obligat Primăria să le dea apartamen...
Unii judecători din Chișinău profită de lege și cer locuințe gratuite de la stat, chiar dacă au apartamente sau case somptuoase care le depășesc vădit veniturile. Responsabilii de la Primărie afirmă că magistrații obligă prin judecată autoritățile locale să îi asigure cu spațiu locativ. Chiar dacă înainte de a le fi eliberat un bon de repartiție, judecătorii trebuie să prezinte documente care demonstrează că nu dețin alte spații locative, în cel puțin două cazuri descoperite de Moldova Curată, această regulă a fost neglijată.
Gălăgie multă fără niciun rost
Acum aproape un an, Oficiul Teritorial Orhei al Cancelariei de Stat a sesizat Comisia Naţională de Integritate privind eventuala încălcare a regimului juridic al conflictului de interese de către primarul comunei Pripiceni-Răzeşi, raionul Rezina, Iacob Frunză. Potrivit autorilor sesizării, primarul o angajase în funcţia de specialistă în problemele reglementării regimului funciar la primăria pe care o conduce pe cumnata sa Galina Frunză, astfel încălcând prevederile art.2 din Legea nr. 16 din 15.02.2008 cu privire la conflictul de interese.
Valentin Crudu a fost repus în funcție de către Curtea...
Fostul şef al Direcţiei generale învățământ preșcolar, primar și secundar-general a Ministerului Educaţiei, demis de ministrul Maia Sandu în luna decembrie 2012, a fost repus astăzi în funcție de către Curtea de Apel Chișinău. Solicitat de Moldova Curată, Valentin Crudu a declarat că va decide cum va proceda în continuare – va cere sau nu reangajarea la minister – după ce se va consulta și cu avocatul său, aflat acum peste hotare.
Afacere de familie la Rezina, ajunsă în atenţia CNI
Fostul arhitect al oraşului Rezina, Evgheni Grădinari, este bănuit că, atunci când se afla în funcţie, a aprobat modificarea planului geometric al unui teren ce aparţine soţiei sale şi i-ar fi eliberat acesteia un certificat de urbanism şi o autorizaţie de construcţie. Comisia Naţională de Integritate (CNI) a constatat că fostul funcţionar a încălcat regimul juridic al conflictului de interese, de aceea Evgheni Grădinari ar putea fi amendat cu până la şase mii de lei.
Aici așteptăm comentariul tău!