Şefa interimară de la DETS Buiucani deţine maşini a căror valoare depăşeşte venitul anual al familiei sale

Familia Veronicăi Solomiţchi, şefa interimară a Direcţiei Educaţie, Tineret şi Sport a sectorului Buiucani, municipiul Chişinău, a cumpărat într-un singur an trei unităţi de transport. Valoarea maşinilor este mai mare decât venitul anual obţinut de titulară şi soţul acesteia. Funcţionara nu a explicat din ce surse le-a cumpărat, motivând că asemenea informaţii nu se oferă la telefon şi a sugerat reporterului Moldova Curată să se programeze în audienţă. Ea are ore de audienţă o dată în săptămână.
La începutul anului curent, Veronica Solomiţchi a fost numită în funcţia de şef interimar a DETS Buiucani, post care a rămas liber după suspendarea fostului şef, Ion Vrânceanu. La 3 decembrie 2014, printr-un ordin al conducerii Direcţiei Generale Educaţie Chişinău, Vrânceanu a fost suspendat din funcţie pe motiv că se afla sub urmărire penală. Funcţionarul a contestat ordinul şi a obţinut câştig de cauză. Direcţia a emis un ordin nou, care, la 16 noiembrie curent a fost lăsat în vigoare de Curtea de Apel Chişinău.
Până a deţine interimatul la DETS Buiucani, Veronica Solomiţchi era juristă la Direcţia Generală Educaţie Tineret şi Sport din municipiul Chişinău. Ea a fost cea care a apărat interesele Direcţiei în cazul lui Vrânceanu atunci când acesta era învinuit de depășirea atribuțiilor de serviciu.
Patru unităţi de transport în doi ani
În declaraţia de avere pentru anul 2015 Veronica Solomiţchi a indicat un venit salarial de circa 78 de mii de lei. Soţul acesteia, Cornel Solomiţchi, angajat al firmei Solotrans Agro SRL, a ridicat anul trecut un salariu de peste 25 de mii de lei.
Astfel, venitul salarial al familiei abia dacă a depăşit anul trecut 103 mii de lei. Totuşi, soţii Solomiţchi au achiziţionat trei unităţi de transport în valoare de circa 261 de mii de lei. Este vorba despre un autoturism de model Skoda, fabricat în anul 2009 şi achiziţionat cu 65 de mii de lei, şi o semiremorcă de circa 94 de mii de lei.
Cea mai scumpă achiziţie de anul trecut a soţilor Solomiţchi a fost un camion de model DAF în valoare de 102 mii de lei, suma fiind echivalentă cu venitul lor salarial din anul 2015.
Cu doi ani în urmă soţii Solomiţchi au mai cumpărat un vehicul - un autoturism de marca Toyota. Potrivit declaraţiei de avere a funcţionarei, acesta a costat 8 mii de lei.
Averea şefei interimare, ajunsă în atenţia ANI
Întrebată despre diferenţa vădită dintre venitul ei şi al soţului pentru anul 2015 şi valoarea unităţilor de transport achiziţionate anul trecut, Veronica Solomiţchi nu a vrut să ofere explicaţii, motivând că la telefon nu dă detalii despre veniturile ei obţinute anterior de a deţine interimatul. Aceasta a spus că nu ştie exact cu cine vorbeşte, de aceea solicită un dialog faţă în faţă, menţionând că ziua ei de audienţă este în fiecare zi de luni. „Dacă vă prezentaţi că sunteţi de la mass-media, puteţi să vă programaţi în audienţă în fiecare luni de la orele 3 (n.r. - 15.00) până la 17 00, ca să cunosc şi eu persoana în faţă cu cine vorbesc. Noi vorbim la telefon, eu nu vă cunosc pe dumneavoastră. Vreau să ştiu dacă aveţi un act că sunteţi de la mass-media. Procedural, aşa-i”, a afirmat aceasta.
Chiar dacă în prezent este subiect al declarării veniturilor şi intereselor personale, Veronica Solomiţchi a precizat că nu este obligată să ne dea detalii despre veniturile sale. „Acum eu deţin interimatul funcţiei, anterior am fost juristă, care nu era o funcţie publică. La necunoscuţi nu dau informaţii despre averi. Eu am declarat tot. Dumneavoastră nu aveţi declaraţia pentru anul 2014 ca să vedeţi ce venituri am avut anterior”, a menţionat aceasta.
În luna mai curent, Comisia Naţională de Integritate (CNI), în prezent Autoritatea Naţională de Integritate (ANI), a iniţiat un control pe numele Veronicăi Solomiţchi, aceasta fiind suspectată de încălcarea regimului juridic al declarării averii pentru anul 2015.
Eugeniu Viţu, şeful Serviciului informare şi relaţii cu publicul de la ANI, a declarat pentru Moldova Curată că rezultatele controlului averii Veronicăi Solomiţchi vor putea fi prezentate doar după ce va fi aleasă noua componenţă a ANI, atunci când instituţia va relua controalele iniţiate de CNI.
Lilia Zaharia
Preluarea textelor de pe pagina www.MoldovaCurata.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.MoldovaCurata.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.
Adaugă comentariu
Articole relaționate:
DIRECTOAREA DEMISĂ DE LA LICEUL ”CERVANTES”: NU AU NICI...
Directorul Liceului ”Miguel de Cervantes” din capitală, Ana Ivlev, demisă acum două săptămâni, pentru că ar fi permis copiatul la bacalaureat, susține că nu a dat nimănui foi cu testele rezolvate ca să copieze, iar ceea ce se vede pe imaginile de pe camerele de supraveghere ar fi foi albe pe care elevii le-au solicitat suplimentar. Ea afirmă că este absolut nevinovată și că ar fi intrat în conflict cu Ministerul Educației (ME) după ce a încercat să ajute un elev cu dizabilități să susțină bacalaureatul acasă.
De la stat, la privat. Ce a lăsat în urmă este verifica...
Fostul director al Administrației de Stat a Drumurilor (ASD), Vitalie Panurco, s-a angajat, după ce a plecat din funcția publică, la sfârșitul anului 2013, la una dintre firmele care în ultimii ani a câștigat cele mai multe licitații pentru reparația drumurilor. Acest lucru li s-a părut suspect auditorilor Curții de Conturi. Ei au cerut Comisiei Naționale de Integritate (CNI) să verifice dacă Vitalie Panurco s-a aflat sau nu în conflict de interese atunci când, fiind director la ASD, a semnat cu firma contractele privind reparația drumurilor.
CNI „rămâne” în pădure
După numeroşii angajaţi ai Agenţiei „Moldsilva”, care s-au ales cu acte de constatare a conflictelor de interese sau nedeclarare a averii, a venit şi rândul directorilor Întreprinderii de Stat Rezervaţia Naturală „Plaiul Fagului” şi Întreprinderii de Stat pentru silvicultură „Soroca” să fie verificaţi de Comisia Naţională de Integritate (CNI). Ei sunt suspectaţi că admit conflicte de interese la locul de muncă, deoarece soţiile le sunt subalterne la serviciu. CNI examinează în prezent deciziile emise de către aceştia în favoarea soţiilor lor.
Nepotism la primăria din Leova
Primăria oraşului Leova este condusă de un unchi şi nepotul acestuia. Unchiul este primar, iar nepotul deţine funcţia de viceprimar. Experţii afirmă că la conducerea unei instituţii publice nu trebuie să se regăsească neamuri, indiferent de gradul lor de rudenie, deoarece deciziile luate aici ar putea să nu fie transparente şi corecte.
Interesele ascunse ale membrilor Consiliului de Observa...
Majoritatea membrilor Consiliului de Observatori al Companiei Publice Teleradio–Moldova (TRM) refuză să-şi facă publice declaraţiile de interese personale. Ei au votat recent o hotărâre prin care au decis să nu publice declaraţiile pe pagina web a TRM.
Pâine de la firma ginerelui
Circa 870 de copii care frecventează cele trei grădiniţe din oraşul Ialoveni sunt alimentaţi cu pâine de la brutăria gestionată de ginerele primarului oraşului. Alesul local susţine că el nu a fost membru al grupului de lucru atunci când a fost ales câştigătorul tenderului.
Aici așteptăm comentariul tău!