Şefa interimară de la DETS Buiucani deţine maşini a căror valoare depăşeşte venitul anual al familiei sale

Interese la vedere 30 noiembrie 2016 329
Veronica Solomiţchi

Familia Veronicăi Solomiţchi, şefa interimară a Direcţiei Educaţie, Tineret şi Sport a sectorului Buiucani, municipiul Chişinău, a cumpărat într-un singur an trei unităţi de transport. Valoarea maşinilor este mai mare decât venitul anual obţinut de titulară şi soţul acesteia. Funcţionara nu a explicat din ce surse le-a cumpărat, motivând că asemenea informaţii nu se oferă la telefon şi a sugerat reporterului Moldova Curată să se programeze în audienţă. Ea are ore de audienţă o dată în săptămână.La începutul anului curent, Veronica Solomiţchi a fost numită în funcţia de şef interimar a DETS Buiucani, post care a rămas liber după suspendarea fostului şef, Ion Vrânceanu. La 3 decembrie 2014, printr-un ordin al conducerii Direcţiei Generale Educaţie Chişinău, Vrânceanu a fost suspendat din funcţie pe motiv că se afla sub urmărire penală. Funcţionarul a contestat ordinul şi a obţinut câştig de cauză. Direcţia a emis un ordin nou, care, la 16 noiembrie curent a fost lăsat în vigoare de Curtea de Apel Chişinău.

Până a deţine interimatul la DETS Buiucani, Veronica Solomiţchi era juristă la Direcţia Generală Educaţie Tineret şi Sport din municipiul Chişinău. Ea a fost cea care a apărat interesele Direcţiei în cazul lui Vrânceanu atunci când acesta era învinuit  de depășirea atribuțiilor de serviciu.

Patru unităţi de transport în doi ani

În declaraţia de avere pentru anul 2015  Veronica Solomiţchi a indicat un venit salarial de circa 78 de mii de lei. Soţul acesteia, Cornel Solomiţchi, angajat al firmei Solotrans Agro SRL, a ridicat anul trecut un salariu de peste 25 de mii de lei.

Astfel, venitul salarial al familiei abia dacă a depăşit anul trecut 103 mii de lei. Totuşi, soţii Solomiţchi au achiziţionat trei unităţi de transport în valoare de circa 261 de mii de lei. Este vorba despre un autoturism de model Skoda, fabricat în anul 2009 şi achiziţionat cu 65 de mii de lei, şi o semiremorcă de circa 94 de mii de lei.

Cea mai scumpă achiziţie de anul trecut a soţilor Solomiţchi a fost un camion de model DAF în valoare de 102 mii de lei, suma fiind echivalentă cu venitul lor salarial din anul 2015.

Cu doi ani în urmă soţii Solomiţchi au mai cumpărat un vehicul - un autoturism de marca Toyota. Potrivit declaraţiei de avere a funcţionarei, acesta a costat 8 mii de lei.

Averea şefei interimare, ajunsă în atenţia ANI

Întrebată despre diferenţa vădită dintre venitul ei şi al soţului pentru anul 2015 şi valoarea unităţilor de transport achiziţionate anul trecut, Veronica Solomiţchi nu a vrut să ofere explicaţii, motivând că la telefon nu dă detalii despre veniturile ei obţinute anterior de a deţine interimatul. Aceasta a spus că nu ştie exact cu cine vorbeşte, de aceea solicită un dialog faţă în faţă, menţionând că ziua ei de audienţă este în fiecare zi de luni. „Dacă vă prezentaţi că sunteţi de la mass-media, puteţi să vă programaţi în audienţă în fiecare luni de la orele 3 (n.r. - 15.00) până la 17 00, ca să cunosc şi eu persoana în faţă cu cine vorbesc. Noi vorbim la telefon, eu nu vă cunosc pe dumneavoastră. Vreau să ştiu dacă aveţi un act că sunteţi de la mass-media. Procedural, aşa-i”, a afirmat aceasta.

Chiar dacă în prezent este subiect al declarării veniturilor şi intereselor personale, Veronica Solomiţchi a precizat că nu este obligată să ne dea detalii despre veniturile sale. „Acum eu deţin interimatul funcţiei, anterior am fost juristă, care nu era o funcţie publică. La necunoscuţi nu dau informaţii despre averi. Eu am declarat tot. Dumneavoastră nu aveţi declaraţia pentru anul 2014 ca să vedeţi ce venituri am avut anterior”, a menţionat aceasta.

În luna mai curent, Comisia Naţională de Integritate (CNI), în prezent Autoritatea Naţională de Integritate (ANI), a iniţiat un control pe numele Veronicăi Solomiţchi, aceasta fiind suspectată de încălcarea regimului juridic al declarării averii pentru anul 2015.

Eugeniu Viţu, şeful Serviciului informare şi relaţii cu publicul de la ANI, a declarat pentru Moldova Curată că rezultatele controlului averii Veronicăi Solomiţchi vor putea fi prezentate doar după ce va fi aleasă noua componenţă a ANI, atunci când instituţia va relua controalele iniţiate de CNI.

Lilia ZahariaPreluarea textelor de pe pagina www.MoldovaCurata.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.MoldovaCurata.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.

Aici așteptăm comentariul tău!

Adaugă comentariu

Articole relaționate:

Interese la vedere

Mama este şefa fiicei

Această situaţie se întâmplă în cadrul Direcţiei pentru Statistică (DS) din raionul Ocniţa, unde mama este conducătoarea direcţiei, iar fiica sa este specialist principal în cadrul instituţiei. Experţii susţin că ambele funcţionare au încălcat regimul conflictului de interese.

27 februarie 2014
252
Interese la vedere

Valentin Crudu, demis pentru probleme de integritate, a...

Valentin Crudu, fostul șef al Direcției generale învățământ preșcolar, primar și secundar-general a Ministerului Educaţiei, demis de ministra Maia Sandu în luna decembrie 2012, a revenit astăzi la muncă la minister, după ce decizia Curții de Apel Chișinău de a-l repune în funcție a devenit irevocabilă.

02 martie 2015
248
Interese la vedere

Administrația de Stat a Drumurilor confirmă că în insti...

În cadrul Administrației de Stat a Drumurilor (ASD), structură subordonată Ministerului Economiei și Infrastructurii, unii angajați lucrează alături de soți/soții, verișori, nepoți etc. A confirmat-o pentru Moldova Curată directorul general al ASD, Gheorghe Curmei, care, el însuși are o verișoară în funcția de șefă de serviciu. Chiar dacă, potrivit organigramei, verișoara i se subordonează, Gheorghe Curmei afirmă că nici el, nici angajații, nu se află în situație de conflict de interese. 

23 august 2018
301
Interese la vedere

Două cauze penale pentru îmbogățire ilicită

Procuratura Anticorupție a pornit două cauze penale în baza noului articol din legislația moldovenească - îmbogățirea ilicită. Prevederea a fost inclusă în Codul Penal în luna februarie 2014. Urmărirea penală în cele două dosare este efectuată de către ofițerii Centrului Național Anticorupție (CNA) sub conducerea procurorilor. Despre acest lucru a anunțat joi, 11 decembrie, șeful Procuraturii Anticorupție, Eduard Harunjen, la Conferința Națională Anticorupție, organizată de CNA.

11 decembrie 2014
238
Interese la vedere

Curtea Constituțională are autoturism nou, cumpărat cu...

Trei mașini de model Skoda Octavia care aparțineau Curții Constituționale din Moldova (CC) au fost date la trei primării din raionul Orhei. În schimb, parcul de mașini al Curții s-a îmbogățit cu un alt autoturism de model Skoda Superb, care a costat aproape jumătate de milion de lei.

20 iulie 2018
354
Interese la vedere

Marian Lupu, cu imunitate la CNI?

Comisia Națională de Integritate refuză să verifice existența unui posibil conflict de interese în cazul  fostului președinte al Parlamentului, Marian Lupu, care și-a numit nașa de cununie, Ala Popescu, în funcția de secretar general al Aparatului Legislativului.

23 iulie 2013
241