Fiul și soția – în subordinea directorului de la ”Pădurea Domnească”

Interese la vedere 30 iunie 2016 912
Directorul rezervației ”Pădurea Domnească”, Valeriu Țarigradschi - șeful fiului și al soției sale

Directorul rezervației naturale ”Pădurea Domnească”, Valeriu Țarigradschi, ar putea fi cercetat de Centrul Național Anticorupție și Procuratura Generală pentru că îi are în subordine pe soția și fiul său și pentru utilizarea unui automobil de serviciu în interes personal. Soția sa, Sofia Țarigradschi, este pădurar, iar fiul său, Marian Țarigradschi, este șef al punctului turistic „Cantonul nr. 1”, sectorul Balatina. Cazul directorului de la Pădurea Domnească a fost examinat la CNI în 3 ședințe, până a fi luată această decizie, la ședința din 23 iunie. Membrii CNI au constatat o situație de conflict de interese.Solicitat de Moldova Curată, Valeriu Țarigradschi a declarat că atât fiul, cât și soția sa au fost angajați la „Pădurea Domnească” înainte ca el să fie numit director. De asemenea, el a menționat că membrii familiei sale nu activează în subordinea sa directă și că toate actele referitoare la concedii și salarii sunt semnate de către conducătorii lor nemijlociți. ”Ei lucrează de mai mulți ani aici, nu i-am primit eu la lucru, soția mea lucrează din 1994, iar fiul - din 2012, când eu eram președinte de raion. Dacă am fii, trebuie să-i fugăresc din țară? Ei nu pot să lucreze, chiar dacă au diplome, au masteratul terminat, muncesc în domeniu? Știu că înainte se promova ca din tată în fiu să lucreze în silvicultură. Acum s-a inventat ceea ce s-a inventat..”, a replicat directorul de la „Pădurea Domnească”.

Valeriu Țarigradschi susține că soția sa, Sofia, este angajată la ”Pădurea Domnească” înainte ca el sa devină director

Valeriu Țarigradschi mai spune că rezervația naturală pe care o conduce are 78 de angajați, iar de la pădurar până la director sunt 5 „trepte” de specialiști responsabili de diferite activități. Potrivit lui, „Pădurea Domnească” activează în regim de autogestiune, de aceea banii pentru salarii nu îi primește din bugetul public, ci îi obține din producția pe care o vinde.

De asemenea, la ”Pădurea Domnească” este angajat în calitate de colaborator științific și un nepot din partea soției, dar CNI a stabilit că acesta nu îi este, potrivit legii, persoană apropiată directorului.

Fiul – șofer la mașina de serviciu a tatălui

Deși a afirmat că nu își favorizează rudele, Valeriu Țarigradschi l-a ales pe fiul său să participe la o vizită la Iași, în România, în calitate de colaborator științific. În deplasarea respectivă, fiul a condus mașina de serviciu a tatălui. Această situație, de asemenea, a fost examinată de CNI. Iar faptul că nu ar fi fost perfectate toate actele, inclusiv foaia de parcurs, a fost una dintre cauzele examinării acestui dosar pe parcursul a trei ședințe CNI. În final, Valeriu Țarigradschi a declarat că a prezentat toate actele și le-a dovedit membrilor CNI că deplasarea s-a încadrat în limitele legii și a fost în interes de serviciu. Cu toate acestea, membrii CNI au decis că mașina de serviciu de model Dacia Duster a fost utilizată în interes personal.

Deși CNI s-a autosesizat din oficiu în cazul lui Valeriu Țarigradschi, șeful de la „Pădurea Domnească”, crede că sesizarea ar fi fost depusă pe numele său de persoane care ar fi încercat să fure din fondul rezervației: ”Sunt niște oameni pe care i-am pus la respect să nu mai fure și ei se răzbună. M-am supus controlului, ca să fiu cu actele în regulă, pentru ca să pot face ulterior ordine în rezervație. Aici s-a făcut o vânătoare și s-a răsturnat un guvern, anul trecut din bugetul de 6 milioane, 3,5 milioane de lei erau datorii, își bat joc de pădurea asta, ea chiar nu merită așa o aură neagră”.

CNI a decis să sesizeze Centrul Național Anticorupție pentru admiterea și ne-declararea conflictului de interese de către Valeriu Țarigradschi și a Procuraturii Generale, pentru că ar fi utilizat automobilul de serviciu în scop personal.

De asemenea, a fost sesizată Agenția ,,Moldsilva”, ca să ia atitudine în legătură cu acest caz.

Valeriu Țarigradschi este fostul președinte al raionului Glodeni. În anul 2015 el a fost numit pentru a doua oară director la ”Pădurea Domnească”, după ce a deținut această funcție din 1998 până în 2011. Din 2011 până în 2014 a fost președinte al raionului Glodeni, din partea Partidului Liberal Democrat.

Natalia EnachePreluarea textelor de pe pagina www.MoldovaCurata.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.MoldovaCurata.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.

Aici așteptăm comentariul tău!

Adaugă comentariu

Articole relaționate:

Interese la vedere

Directoarea ADR Sud și-a angajat mai întâi ginerele, ap...

Directoarea Agenției de Dezvoltare Regională (ADR) Sud, Maria Culeșov, și-a angajat soțul în calitate de șofer și ginerele în calitate de jurist în cadrul instituției pe care o conduce și astfel a ajuns în atenția Comisiei Naționale de Integritate (CNI). Mai întâi, a fost angajat în funcția de jurist ginerele, Andrei Coadă. Aceasta afirmă că ginerele a muncit la ADR o perioadă scurtă de timp, în anul 2013, fiind angajat prin concurs.

08 aprilie 2015
920
Interese la vedere

Un primar din Soroca este acuzat de comportament violen...

Primarul satului Bulboci, raionul Soroca, nimerește în atența poliției deja a doua oară în ultimele 3 săptămâni pentru comportament violent. În primul caz, primarul a fost amendat pentru că ar fi lovit un copil, iar în al doilea - ar fi bătut un adult. Ultimul incident a avut loc pe 9 mai și poliția încă îl investighează.

15 mai 2014
1190
Interese la vedere

Fiică în subordinea mamei la Inspectoratul Fiscal Cimiș...

Şefa Inspectoratului Fiscal Teritorial Cimişlia, Maria Burac, şi-a angajat fiica, pe Larisa Burac, în calitate de inspector în cadrul instituţiei pe care o conduce. Aceasta i-a fost în subordine timp de jumătate de an, din iunie 2014 şi până în ianuarie 2015, când a fost transferată la Inspectoratul Fiscal din municipiul Chişinău.

27 aprilie 2016
1154
Interese la vedere

JURNAL de CHISINAU: Găinăriile de la Bursuc

Timp de un deceniu au primit salarii pentru funcţia de directori ai Casei de cultură fără ca satul să aibă o casă de cultură. Acest lucru s-a întâmplat în satul Bursuc, raionul Nisporeni. Postul a fost ocupat timp de mai mulţi ani de soţia fostului primar, care lucra şi directoare de grădiniţă. Odată cu instalarea în funcţie a noului primar, în 2011, practica a fost perpetuată, directoare a aşa-numitei instituţii culturale a fost numită o angajată a primăriei care, până atunci, ocupase funcţia de asistent social.

10 ianuarie 2014
1092
Interese la vedere

De ce judecătorul Ciugureanu a ajuns subiect al unui pr...

Consiliul Superior al Magistraturii (CSM) a refuzat, în ședința de marți, 9 septembrie, să-l lipsească de imunitatea de judecător pe magistratul Curții de Apel Chișinău Mihail Ciugureanu, în privința căruia Procuratura Generală a pornit un proces penal în luna august conform art. 307 din Codul Penal - adoptarea intenționată a unei hotărâri ilegale. Acum, procesul penal va fi oprit. CSM nu a găsit temei pentru ca Ciugureanu să fie lipsit de imunitate. Acesta este al doilea caz în mandatul actualului procuror general când CSM respinge solicitarea de a anula imunitatea unui judecător. Primul a fost al magistratului de la Judecătoria sectorului Centru, Ion Busuioc.  

09 septembrie 2014
1121
Interese la vedere

Şef la Fisc: în situaţie de incompatibilitate, cu aface...

Şeful Inspectoratului Fiscal de la Cahul, Gheorghe Lavric, a fost găsit incompatibil de Comisia Naţională de Integritate pentru că a deţinut şi funcţia de consilier raional din 2011 până în 2015, iar după alegerile locale de anul trecut, este consilier orăşenesc. Funcţionarul, care este acţionar la două întreprinderi, nu este de acord cu decizia CNI şi a declarat că o va ataca în instanţă.

26 ianuarie 2016
793