Fiul și soția – în subordinea directorului de la ”Pădurea Domnească”

Interese la vedere 30 iunie 2016 675
Directorul rezervației ”Pădurea Domnească”, Valeriu Țarigradschi - șeful fiului și al soției sale

Directorul rezervației naturale ”Pădurea Domnească”, Valeriu Țarigradschi, ar putea fi cercetat de Centrul Național Anticorupție și Procuratura Generală pentru că îi are în subordine pe soția și fiul său și pentru utilizarea unui automobil de serviciu în interes personal. Soția sa, Sofia Țarigradschi, este pădurar, iar fiul său, Marian Țarigradschi, este șef al punctului turistic „Cantonul nr. 1”, sectorul Balatina. Cazul directorului de la Pădurea Domnească a fost examinat la CNI în 3 ședințe, până a fi luată această decizie, la ședința din 23 iunie. Membrii CNI au constatat o situație de conflict de interese.Solicitat de Moldova Curată, Valeriu Țarigradschi a declarat că atât fiul, cât și soția sa au fost angajați la „Pădurea Domnească” înainte ca el să fie numit director. De asemenea, el a menționat că membrii familiei sale nu activează în subordinea sa directă și că toate actele referitoare la concedii și salarii sunt semnate de către conducătorii lor nemijlociți. ”Ei lucrează de mai mulți ani aici, nu i-am primit eu la lucru, soția mea lucrează din 1994, iar fiul - din 2012, când eu eram președinte de raion. Dacă am fii, trebuie să-i fugăresc din țară? Ei nu pot să lucreze, chiar dacă au diplome, au masteratul terminat, muncesc în domeniu? Știu că înainte se promova ca din tată în fiu să lucreze în silvicultură. Acum s-a inventat ceea ce s-a inventat..”, a replicat directorul de la „Pădurea Domnească”.

Valeriu Țarigradschi susține că soția sa, Sofia, este angajată la ”Pădurea Domnească” înainte ca el sa devină director

Valeriu Țarigradschi mai spune că rezervația naturală pe care o conduce are 78 de angajați, iar de la pădurar până la director sunt 5 „trepte” de specialiști responsabili de diferite activități. Potrivit lui, „Pădurea Domnească” activează în regim de autogestiune, de aceea banii pentru salarii nu îi primește din bugetul public, ci îi obține din producția pe care o vinde.

De asemenea, la ”Pădurea Domnească” este angajat în calitate de colaborator științific și un nepot din partea soției, dar CNI a stabilit că acesta nu îi este, potrivit legii, persoană apropiată directorului.

Fiul – șofer la mașina de serviciu a tatălui

Deși a afirmat că nu își favorizează rudele, Valeriu Țarigradschi l-a ales pe fiul său să participe la o vizită la Iași, în România, în calitate de colaborator științific. În deplasarea respectivă, fiul a condus mașina de serviciu a tatălui. Această situație, de asemenea, a fost examinată de CNI. Iar faptul că nu ar fi fost perfectate toate actele, inclusiv foaia de parcurs, a fost una dintre cauzele examinării acestui dosar pe parcursul a trei ședințe CNI. În final, Valeriu Țarigradschi a declarat că a prezentat toate actele și le-a dovedit membrilor CNI că deplasarea s-a încadrat în limitele legii și a fost în interes de serviciu. Cu toate acestea, membrii CNI au decis că mașina de serviciu de model Dacia Duster a fost utilizată în interes personal.

Deși CNI s-a autosesizat din oficiu în cazul lui Valeriu Țarigradschi, șeful de la „Pădurea Domnească”, crede că sesizarea ar fi fost depusă pe numele său de persoane care ar fi încercat să fure din fondul rezervației: ”Sunt niște oameni pe care i-am pus la respect să nu mai fure și ei se răzbună. M-am supus controlului, ca să fiu cu actele în regulă, pentru ca să pot face ulterior ordine în rezervație. Aici s-a făcut o vânătoare și s-a răsturnat un guvern, anul trecut din bugetul de 6 milioane, 3,5 milioane de lei erau datorii, își bat joc de pădurea asta, ea chiar nu merită așa o aură neagră”.

CNI a decis să sesizeze Centrul Național Anticorupție pentru admiterea și ne-declararea conflictului de interese de către Valeriu Țarigradschi și a Procuraturii Generale, pentru că ar fi utilizat automobilul de serviciu în scop personal.

De asemenea, a fost sesizată Agenția ,,Moldsilva”, ca să ia atitudine în legătură cu acest caz.

Valeriu Țarigradschi este fostul președinte al raionului Glodeni. În anul 2015 el a fost numit pentru a doua oară director la ”Pădurea Domnească”, după ce a deținut această funcție din 1998 până în 2011. Din 2011 până în 2014 a fost președinte al raionului Glodeni, din partea Partidului Liberal Democrat.

Natalia EnachePreluarea textelor de pe pagina www.MoldovaCurata.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.MoldovaCurata.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.

Aici așteptăm comentariul tău!

Adaugă comentariu

Articole relaționate:

Interese la vedere

Soţul - primar, soţia – administratoare a unei întrepri...

20 decembrie 2015
710
Interese la vedere

Medicamente cu „interese” de milioane

Scandal la Ministerul Sănătății. Ministrul Andrei Usatâi și şeful Companiei Naţionale de Asigurări în Medicină (CNAM), Mircea Buga, sunt cercetați pentru conflict de interese de către Comisia Națională de Integritate. Oficialii sunt bănuiți că ar fi favorizat includerea în lista medicamentelor compensate de stat a mai multor doctorii produse de o firmă reprezentată în R. Moldova de soția viceministrului Sănătății, Octavian Grama, dar și de o firmă la care viceministrul a lucrat până a fi numit la minister.

22 iulie 2013
904
Interese la vedere

Rude şi amici de-ai funcţionarilor, în vizită peste hot...

Vara aceasta, ansamblul de cântece şi dansuri populare „Drăgaica” din satul Pârliţa, raionul Ungheni, a participat la Festivalul Internaţional de Muzică şi Dans Popular „Gama lacurilor”, care s-a desfăşurat în oraşul Moletai, Lituania. Printe artiştii din ansamblu, din delegaţie au mai făcut parte şi funcţionari publici din Ungheni, dar şi rude, şi amici de-ale acestora care s-au plimbat din bani publici.

19 septembrie 2013
683
Interese la vedere

La Mediu avem ministru fără mașină, iar la Agricultură...

Doi dintre noii miniștri din Guvernul Gaburici nu se pot lăuda că au autoturisme, iar unul, cel mai tânăr din actualul Cabinet, Ion Sula, nu are nici casă. Ministrul a ocupat și până acum o funcție bugetară și spune că locuiește în casa tatălui său și folosește și mașinile acestuia. Ministrul Mediului însă, Sergiu Palihovici, s-a împrumutat de la bănci cu sume mari în ultimii ani, dar spune că ”își poate permite”. Despre veniturile ministrului Apărării, Viorel Cibotaru, și el persoană nouă în Guvern, încă nu se cunosc prea multe din cauză că încă nu a depus declarația de avere. 

02 martie 2015
743