Primarul – ginere şi contabila – soacră la primăria din Pietrosu
Proverbul „Soacră, soacră – poamă acră” nu este valabil pentru Ghenadie Grădinari, primarul comunei Pietrosu din raionul Făleşti. El o are în subordine pe soacra sa, contabila primăriei. Alesul local însă dă asigurări că totul se încadrează în limitele legii şi că nu există un conflict de interese.
Şi-a retrogradat soacra pentru a putea să o menţină în funcţie la primărie
Ghenadie Grădinari a devenit primar vara trecută, după ce a candidat pe listele Partidului Socialiştilor (PSRM). La acel moment Nadejda Grădinari lucra în primărie în calitate de contabilă-şefă, însă ginerele a hotărât să o retrogradeze, angajând-o în funcţia de contabil. „Mama-soacră nu este în subordinea mea, ci a contabilei-şefe. Atunci când am angajat-o, ne-am consultat cu jurişti şi ne-au spus că pentru a soluţiona conflictul de interese, ar fi bine ca ea să lucreze într-o altă funcţie ca să nu aibă statut de funcţionar public. Astfel, i-am dat funcţia de contabil şi acum e totul în ordine”, spune primarul. „Nu am putut s-o dau afară, ştiţi cum e, am nevoie şi de un sfat, dar şi de un om de încredere”, a adaugat alesul local.
Mariana Kalughin, expertă anticorupţie la Centrul de Analiză şi Prevenire a Corupţiei, menţionează însă că deşi soacra primarului din Pietrosu nu este funcţionar public, totuşi alesul local ar putea să emite decizii protecţioniste în privinţa ei, ca angajată a primăriei. Pentru soluţionarea acestui caz experta vede câteva posibilităţi: primarul să-l delege pe viceprimar ca să ia toate deciziile în privinţa contabilei. În cazul în care nu există viceprimar, să fie demisă contabila, care este soacra primarului, ori alesul local să-şi dea demisia.
Înainte de a deveni primar, Ghenadie Grădinari a fost director la Întreprinderea Municipală „Apă-Canal” din comuna Pietrosu. Declaraţia sa de avere pentru anul 2014 nu este plasată pe site-ul Comisiei Naţionale de Integritate (CNI), însă din declaraţia pentru anul 2013 vedem că Ghenadie Grădinari a indicat venituri foarte modeste. El declara un venit anual de numai 8600 de lei, fără să indice şi salariul soţiei. A precizat doar că ea lucra atunci profesoară.
Fostul direct al ÎM „Apă-Canal” din Pietrosu mai declara că deţine o casă de locuit care în 2013 era în construcţie, dar şi că ar fi proprietarul unui autoturism de model Nissan, vechi de peste 20 de ani. Tot în acel an Ghenadie Grădinari a arătat că a contractat un credit de 40 de mii de lei.
Moldova Curată va sesiza CNI
Deoarece pe site-ul CNI nu este declaraţia de avere şi nici cea de interese personale ale lui Ghenadie Grădinari, portalul Moldova Curată va sesiza Comisia pentru a examina dacă alesul local a declarat eventualul conflict de interese manifestat prin exercitarea atribuţiilor de serviciu în aceeaşi instituţie cu soacra sa, aceasta fiindu-i subordonată. Legea cu privire la conflictul de interese prevede că admiterea unui conflict de interese dintre exercitarea atribuţiilor funcţiei deţinute şi interesele personale ale subiecţilor declarării în calitatea lor de persoane private ar putea influenţa necorespunzător îndeplinirea obiectivă şi imparţială a obligaţiilor şi responsabilităţilor ce le revin. Legea mai stabileşte că interesul personal este calificat ca orice interes, material sau nematerial, care rezultă din necesităţile sau intenţiile personale ale acestora, din activităţi care altfel pot fi legitime în calitate de persoană privată, din relaţiile lor cu persoane apropiate. Tot aici este specificat faptul că în categoria „persoane apropiate” sunt incluse persoanele înrudite prin sânge sau adopţie (părinţi, copii, fraţi, surori, bunici, nepoţi, unchi, mătuşi), persoanele înrudite prin afinitate (cumnat, cumnată, socru, soacră, ginere, noră), dar şi soţia sau soţul.
Lilia Zaharia
Această publicaţie a fost elaborată în cadrul unui proiect implementat de CAPC cu susţinerea oferită de European Endowment for Democracy (EED). Opiniile exprimate aparţin autorilor şi nu reflectă în mod necesar poziţia EED.
Preluarea textelor de pe pagina www.MoldovaCurata.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.MoldovaCurata.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.
Adaugă comentariu
Articole relaționate:
Bunurile primarului, utilizate în interesul comunităţii...
Lilian Carmanu, primarul comunei Mileştii Mici din raionul Ialoveni, este acuzat de unii consilieri locali că a încheiat cu firma al cărei fondator este soţia sa un contract de prestare a serviciilor de transport, în valoare totală de 25 de mii de lei. Primarul însă susţine că a făcut acest lucru pentru comunitate.
Procurorii şi primarii – lideri la capitolul fals în de...
Cel mai des uită să-şi declare toate averile procurorii, primarii şi funcţionarii publici din cadrul primăriilor. Asta reiese din analiza activităţii Comisiei Naţionale de Integritate (CNI) pentru prima jumătate a acestui an. Comisia a iniţiat 66 de controale şi a emis 27 de acte de constatare în cazuri de încălcare a regimului juridic al declarării veniturilor şi proprietăţii.
La admitere, cu averea la zi
Consiliul Institutului Naţional al Justiţiei (INJ) anunţă concursul de admitere pentru instruirea candidaţilor la funcţia de judecător şi procuror. Pentru anul acesta, INJ propune 15 locuri de studii pentru candidaţii la funcţia de judecător şi 20 de locuri pentru candidaţii la funcţia de procuror. Durata studiilor va fi de la 1 octombrie 2013 până în luna martie 2015. Una dintre condiţiile de participare a candidaţilor la concurs este ca să prezinte declaraţia de venituri şi proprietate.
Aici așteptăm comentariul tău!