Primarul – ginere şi contabila – soacră la primăria din Pietrosu

Arhiva 10 decembrie 2015 1112
Imagine simbol

Proverbul „Soacră, soacră – poamă acră” nu este valabil pentru Ghenadie Grădinari, primarul comunei Pietrosu din raionul Făleşti. El o are în subordine pe soacra sa, contabila primăriei. Alesul local însă dă asigurări că totul se încadrează în limitele legii şi că nu există un conflict de interese.Şi-a retrogradat soacra pentru a putea să o menţină în funcţie la primărie

Ghenadie Grădinari a devenit primar vara trecută, după ce a candidat pe listele Partidului Socialiştilor (PSRM). La acel moment Nadejda Grădinari lucra în primărie în calitate de contabilă-şefă, însă ginerele a hotărât să o retrogradeze, angajând-o în funcţia de contabil. „Mama-soacră nu este în subordinea mea, ci a contabilei-şefe. Atunci când am angajat-o, ne-am consultat cu jurişti şi ne-au spus că pentru a soluţiona conflictul de interese, ar fi bine ca ea să lucreze într-o altă funcţie ca să nu aibă statut de funcţionar public. Astfel, i-am dat funcţia de contabil şi acum e totul în ordine”, spune primarul. „Nu am putut s-o dau afară, ştiţi cum e, am nevoie şi de un sfat, dar şi de un om de încredere”, a adaugat alesul local.

Mariana Kalughin, expertă anticorupţie la Centrul de Analiză şi Prevenire a Corupţiei, menţionează însă că deşi soacra primarului din Pietrosu nu este funcţionar public, totuşi alesul local ar putea să emite decizii protecţioniste în privinţa ei, ca angajată a primăriei. Pentru soluţionarea acestui caz experta vede câteva posibilităţi: primarul să-l delege pe viceprimar ca să ia toate deciziile în privinţa contabilei. În cazul în care nu există viceprimar, să fie demisă contabila, care este soacra primarului, ori alesul local să-şi dea demisia.

Înainte de a deveni primar, Ghenadie Grădinari a fost director la Întreprinderea Municipală „Apă-Canal” din comuna Pietrosu. Declaraţia sa de avere pentru anul 2014 nu este plasată pe site-ul Comisiei Naţionale de Integritate (CNI), însă din declaraţia pentru anul 2013 vedem că Ghenadie Grădinari a indicat venituri foarte modeste. El declara un venit anual de numai 8600 de lei, fără să indice şi salariul soţiei. A precizat doar că ea lucra atunci profesoară.

Fostul direct al ÎM „Apă-Canal” din Pietrosu mai declara că deţine o casă de locuit care în 2013 era în construcţie, dar şi că ar fi proprietarul unui autoturism de model Nissan, vechi de peste 20 de ani. Tot în acel an Ghenadie Grădinari a arătat că a contractat un credit de 40 de mii de lei.

Moldova Curată va sesiza CNI

Deoarece pe site-ul CNI nu este declaraţia de avere şi nici cea de interese personale ale lui Ghenadie Grădinari, portalul Moldova Curată va sesiza Comisia pentru a examina dacă alesul local a declarat eventualul conflict de interese manifestat prin exercitarea atribuţiilor de serviciu în aceeaşi instituţie cu soacra sa, aceasta fiindu-i subordonată. Legea cu privire la conflictul de interese prevede că admiterea unui conflict de interese dintre exercitarea atribuţiilor funcţiei deţinute şi interesele personale ale subiecţilor declarării în calitatea lor de persoane private ar putea influenţa necorespunzător îndeplinirea obiectivă şi imparţială a obligaţiilor şi responsabilităţilor ce le revin. Legea mai stabileşte că interesul personal este calificat ca orice interes, material sau nematerial, care rezultă din necesităţile sau intenţiile personale ale acestora, din activităţi care altfel pot fi legitime în calitate de persoană privată, din relaţiile lor cu persoane apropiate. Tot aici este specificat faptul că în categoria „persoane apropiate” sunt incluse persoanele înrudite prin sânge sau adopţie (părinţi, copii, fraţi, surori, bunici, nepoţi, unchi, mătuşi), persoanele înrudite prin afinitate (cumnat, cumnată, socru, soacră, ginere, noră), dar şi soţia sau soţul.

Lilia Zaharia

Această publicaţie a fost elaborată în cadrul unui proiect implementat de CAPC cu susţinerea oferită de European Endowment for Democracy (EED). Opiniile exprimate aparţin autorilor şi nu reflectă în mod necesar poziţia EED.Preluarea textelor de pe pagina www.MoldovaCurata.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.MoldovaCurata.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.

Aici așteptăm comentariul tău!

Adaugă comentariu

Articole relaționate:

Arhiva

CNI a decis: Boris Golovin se află în incompatibilitate...

Comisia Națională de Integritate (CNI) a decis astăzi, cu unanimitate de voturi, că deputatul neafiliat Boris Golovin se află în incompatibiltate de funcții, iar o asemenea situație atrage după sine, potrivit legislației, încetarea de drept a mandatului de deputat. El deține, din 31 decembrie 2015, și funcția de director al Centrului Național de Medicină Urgentă Prespitalicească (CNMUP). 

28 aprilie 2016
798
Arhiva

Preşedintele Judecătoriei Râşcani a fost iertat de CNI...

Oleg Melniciuc, preşedintele Judecătoriei Râşcani din municipiul Chişinău, şi-a promovat rudele angajate în această instanţă. Astfel, anul trecut, când sora soţiei sale a fost angajată în funcţia de grefieră, doar cu jumătate de salariu, la scurt timp, magistratul a emis un ordin prin care i-a acordat o normă deplină. Pe nepotul său l-a angajat prin cumul în calitate de administrator al reţelei de calculatoare a instanţei. Deşi a semnat mai multe acte administrative în situaţie de conflict de interese, Comisia Naţională de Integritate (CNI) a clasat cazul lui Melniciuc. Experţi anticorupţie cred că membrii CNI nu au procedat corect.

16 februarie 2015
1390
Arhiva

Alegerea preşedintelui raionului Glodeni este contestat...

Democratul Ion Leucă, ales în luna iulie președinte al raionului Glodeni, riscă să-şi piardă noua funcție. Consilierii socialişti îl acuză că ar fi fost ales ilegal și au acţionat Consiliul raional Glodeni în judecată. O ședință în acest dosar va avea loc pe 30 octombrie, iar Ion Leucă spune că a fost ales fără nicio încălcare de lege.

29 octombrie 2015
1112
Arhiva

De frica testului de integritate profesională, funcțion...

Procesul de testare a integrităţii profesionale, demarat la 14 august, i-a făcut pe funcționaii care urmează să treacă prin acest filtru să solicite instruiri pentru situațiile în care li se propune mită. Astfel, potrivit Centrului Naţional Anticorupţie (CNA), judecătorii, vameşii, poliţiştii, medicii au fost printre primii care au cerut să fie învăţaţi cum să procedeze. De exemplu, în primele două săptămâni, au fost înregistrate cazuri în care funcționarii au returnat banii fără să denunțe tentativa de mituire.  

30 august 2014
812
Arhiva

Profil candidat: Andrei Năstase

Integritatea în activitatea politică

20 ianuarie 2019
946
Arhiva

Profil electoral: Gheorghii Tumba, candidat independent...

Gheorghii Tumba candidează independent la șefia primăriei din satul Avdarma, UTA Găgăuzia.

19 octombrie 2019
1010