Primarul – ginere şi contabila – soacră la primăria din Pietrosu

Arhiva 10 decembrie 2015 118
Imagine simbol

Proverbul „Soacră, soacră – poamă acră” nu este valabil pentru Ghenadie Grădinari, primarul comunei Pietrosu din raionul Făleşti. El o are în subordine pe soacra sa, contabila primăriei. Alesul local însă dă asigurări că totul se încadrează în limitele legii şi că nu există un conflict de interese.Şi-a retrogradat soacra pentru a putea să o menţină în funcţie la primărie

Ghenadie Grădinari a devenit primar vara trecută, după ce a candidat pe listele Partidului Socialiştilor (PSRM). La acel moment Nadejda Grădinari lucra în primărie în calitate de contabilă-şefă, însă ginerele a hotărât să o retrogradeze, angajând-o în funcţia de contabil. „Mama-soacră nu este în subordinea mea, ci a contabilei-şefe. Atunci când am angajat-o, ne-am consultat cu jurişti şi ne-au spus că pentru a soluţiona conflictul de interese, ar fi bine ca ea să lucreze într-o altă funcţie ca să nu aibă statut de funcţionar public. Astfel, i-am dat funcţia de contabil şi acum e totul în ordine”, spune primarul. „Nu am putut s-o dau afară, ştiţi cum e, am nevoie şi de un sfat, dar şi de un om de încredere”, a adaugat alesul local.

Mariana Kalughin, expertă anticorupţie la Centrul de Analiză şi Prevenire a Corupţiei, menţionează însă că deşi soacra primarului din Pietrosu nu este funcţionar public, totuşi alesul local ar putea să emite decizii protecţioniste în privinţa ei, ca angajată a primăriei. Pentru soluţionarea acestui caz experta vede câteva posibilităţi: primarul să-l delege pe viceprimar ca să ia toate deciziile în privinţa contabilei. În cazul în care nu există viceprimar, să fie demisă contabila, care este soacra primarului, ori alesul local să-şi dea demisia.

Înainte de a deveni primar, Ghenadie Grădinari a fost director la Întreprinderea Municipală „Apă-Canal” din comuna Pietrosu. Declaraţia sa de avere pentru anul 2014 nu este plasată pe site-ul Comisiei Naţionale de Integritate (CNI), însă din declaraţia pentru anul 2013 vedem că Ghenadie Grădinari a indicat venituri foarte modeste. El declara un venit anual de numai 8600 de lei, fără să indice şi salariul soţiei. A precizat doar că ea lucra atunci profesoară.

Fostul direct al ÎM „Apă-Canal” din Pietrosu mai declara că deţine o casă de locuit care în 2013 era în construcţie, dar şi că ar fi proprietarul unui autoturism de model Nissan, vechi de peste 20 de ani. Tot în acel an Ghenadie Grădinari a arătat că a contractat un credit de 40 de mii de lei.

Moldova Curată va sesiza CNI

Deoarece pe site-ul CNI nu este declaraţia de avere şi nici cea de interese personale ale lui Ghenadie Grădinari, portalul Moldova Curată va sesiza Comisia pentru a examina dacă alesul local a declarat eventualul conflict de interese manifestat prin exercitarea atribuţiilor de serviciu în aceeaşi instituţie cu soacra sa, aceasta fiindu-i subordonată. Legea cu privire la conflictul de interese prevede că admiterea unui conflict de interese dintre exercitarea atribuţiilor funcţiei deţinute şi interesele personale ale subiecţilor declarării în calitatea lor de persoane private ar putea influenţa necorespunzător îndeplinirea obiectivă şi imparţială a obligaţiilor şi responsabilităţilor ce le revin. Legea mai stabileşte că interesul personal este calificat ca orice interes, material sau nematerial, care rezultă din necesităţile sau intenţiile personale ale acestora, din activităţi care altfel pot fi legitime în calitate de persoană privată, din relaţiile lor cu persoane apropiate. Tot aici este specificat faptul că în categoria „persoane apropiate” sunt incluse persoanele înrudite prin sânge sau adopţie (părinţi, copii, fraţi, surori, bunici, nepoţi, unchi, mătuşi), persoanele înrudite prin afinitate (cumnat, cumnată, socru, soacră, ginere, noră), dar şi soţia sau soţul.

Lilia Zaharia

Această publicaţie a fost elaborată în cadrul unui proiect implementat de CAPC cu susţinerea oferită de European Endowment for Democracy (EED). Opiniile exprimate aparţin autorilor şi nu reflectă în mod necesar poziţia EED.Preluarea textelor de pe pagina www.MoldovaCurata.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.MoldovaCurata.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.

Aici așteptăm comentariul tău!

Adaugă comentariu

Articole relaționate:

Arhiva

Ruslan Caşu, candidatul la funcţia de procuror general...

Anul trecut,  Ruslan Caşu, procuror în cadrul Procuraturii Ciocana din municipiul Chişinău,a primit de la Primăria capitalei suma de circa 878 de mii de lei, în urma unei tranzacţii de împăcare într-un litigiu legat de repartizarea unui apartament. Procurorul spune că municipalitatea îi era datoare încă din anul 2009, atunci când a câştigat procesul la Curtea Supremă de Justiţie.

10 noiembrie 2016
175
Arhiva

Finanțele partidelor din R. Moldova, ascunse de ochii a...

Pe nicio pagină web a partidelor politice parlamentare din ţara noastră nu sunt publicate rapoartele financiare anuale, unde cetăţenii să vadă care au fost veniturile şi cheltuielile planificate şi realizate de aceste partide în fiecare an. Deşi actuala Lege privind partidele politice nu prevede expres ca aceste rapoarte să fie făcute publice, unii experţi sunt de părere că partide ar trebui să-şi respecte electoratul şi să prezinte toată suma mijloacelor financiare care a fost acumulată pe parcursul unui an.

03 mai 2013
111
Arhiva

Conducerea raionului Ungheni, acuzată că promovează în...

În urma alegerilor din vara anului curent, în fruntea raionului Ungheni a fost numită șefa Organizației teritoriale a Partidului Democrat (PDM), Ludmila Guzun.  Economist de profesie, anterior aceasta a ocupat funcția de vicepreședinte de raion și de viceprimar de Ungheni. A fost membră a Alianței Moldova Noastră (AMN) până la destrămarea partidului. Ulterior a făcut parte din PLDM, iar din 2012, când i s-a propus funcția de șef al SA ”Moldtelecom” Ungheni, a aderat la democrați. A plecat din funcția de viceprimar și a activat la întreprinderea ”Moldtelecom” până la alegerea sa în funcția de președinte de raion. Recent numele său a apărut într-un scandal în care este acuzată că promovează în funcţii-cheie persoane reieşind din apartenenţa politică a acestora.

10 noiembrie 2015
97
Arhiva

Profil candidat: Petru Burlacu

Integritate în activitatea politică

14 februarie 2019
138
Arhiva

PRECIZARE

În legătură cu intrepretările care au apărut într-o știre a postului de televiziune Jurnal TV despre ”solicitarea Asociației Presei Independente (API) către Comisia Națională de Integritate (CNI) de a verifica conturile bancare ale membrilor Consiliului Coordonator al Audiovizualului (CCA) pentru a vedea dacă membrii CCA au obținut sau nu beneficii de la liderii socialiști după acordarea licenției firmei ”Exclusiv Media” SRL care va retransmite postul rusesc NTV”, facem următoarele precizări:

25 decembrie 2015
103
Arhiva

Opt instituții publice ignoră petițiile cetățenilor

Managementul defectuos al sistemului de petiţionare denotă existenţa unor lacune organizatorice, instituţionale şi normative în acest domeniu de activitate a APC.

04 octombrie 2013
116