Primarul – ginere şi contabila – soacră la primăria din Pietrosu

Arhiva 10 decembrie 2015 1214
Imagine simbol

Proverbul „Soacră, soacră – poamă acră” nu este valabil pentru Ghenadie Grădinari, primarul comunei Pietrosu din raionul Făleşti. El o are în subordine pe soacra sa, contabila primăriei. Alesul local însă dă asigurări că totul se încadrează în limitele legii şi că nu există un conflict de interese.



Şi-a retrogradat soacra pentru a putea să o menţină în funcţie la primărie

Ghenadie Grădinari a devenit primar vara trecută, după ce a candidat pe listele Partidului Socialiştilor (PSRM). La acel moment Nadejda Grădinari lucra în primărie în calitate de contabilă-şefă, însă ginerele a hotărât să o retrogradeze, angajând-o în funcţia de contabil. „Mama-soacră nu este în subordinea mea, ci a contabilei-şefe. Atunci când am angajat-o, ne-am consultat cu jurişti şi ne-au spus că pentru a soluţiona conflictul de interese, ar fi bine ca ea să lucreze într-o altă funcţie ca să nu aibă statut de funcţionar public. Astfel, i-am dat funcţia de contabil şi acum e totul în ordine”, spune primarul. „Nu am putut s-o dau afară, ştiţi cum e, am nevoie şi de un sfat, dar şi de un om de încredere”, a adaugat alesul local.

Mariana Kalughin, expertă anticorupţie la Centrul de Analiză şi Prevenire a Corupţiei, menţionează însă că deşi soacra primarului din Pietrosu nu este funcţionar public, totuşi alesul local ar putea să emite decizii protecţioniste în privinţa ei, ca angajată a primăriei. Pentru soluţionarea acestui caz experta vede câteva posibilităţi: primarul să-l delege pe viceprimar ca să ia toate deciziile în privinţa contabilei. În cazul în care nu există viceprimar, să fie demisă contabila, care este soacra primarului, ori alesul local să-şi dea demisia.

Înainte de a deveni primar, Ghenadie Grădinari a fost director la Întreprinderea Municipală „Apă-Canal” din comuna Pietrosu. Declaraţia sa de avere pentru anul 2014 nu este plasată pe site-ul Comisiei Naţionale de Integritate (CNI), însă din declaraţia pentru anul 2013 vedem că Ghenadie Grădinari a indicat venituri foarte modeste. El declara un venit anual de numai 8600 de lei, fără să indice şi salariul soţiei. A precizat doar că ea lucra atunci profesoară.

Fostul direct al ÎM „Apă-Canal” din Pietrosu mai declara că deţine o casă de locuit care în 2013 era în construcţie, dar şi că ar fi proprietarul unui autoturism de model Nissan, vechi de peste 20 de ani. Tot în acel an Ghenadie Grădinari a arătat că a contractat un credit de 40 de mii de lei.

Moldova Curată va sesiza CNI

Deoarece pe site-ul CNI nu este declaraţia de avere şi nici cea de interese personale ale lui Ghenadie Grădinari, portalul Moldova Curată va sesiza Comisia pentru a examina dacă alesul local a declarat eventualul conflict de interese manifestat prin exercitarea atribuţiilor de serviciu în aceeaşi instituţie cu soacra sa, aceasta fiindu-i subordonată. Legea cu privire la conflictul de interese prevede că admiterea unui conflict de interese dintre exercitarea atribuţiilor funcţiei deţinute şi interesele personale ale subiecţilor declarării în calitatea lor de persoane private ar putea influenţa necorespunzător îndeplinirea obiectivă şi imparţială a obligaţiilor şi responsabilităţilor ce le revin. Legea mai stabileşte că interesul personal este calificat ca orice interes, material sau nematerial, care rezultă din necesităţile sau intenţiile personale ale acestora, din activităţi care altfel pot fi legitime în calitate de persoană privată, din relaţiile lor cu persoane apropiate. Tot aici este specificat faptul că în categoria „persoane apropiate” sunt incluse persoanele înrudite prin sânge sau adopţie (părinţi, copii, fraţi, surori, bunici, nepoţi, unchi, mătuşi), persoanele înrudite prin afinitate (cumnat, cumnată, socru, soacră, ginere, noră), dar şi soţia sau soţul.

Lilia Zaharia

Această publicaţie a fost elaborată în cadrul unui proiect implementat de CAPC cu susţinerea oferită de European Endowment for Democracy (EED). Opiniile exprimate aparţin autorilor şi nu reflectă în mod necesar poziţia EED.



Preluarea textelor de pe pagina www.MoldovaCurata.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.MoldovaCurata.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.

Aici așteptăm comentariul tău!

Adaugă comentariu

Articole relaționate:

Arhiva

Judecătorul Cristi Danileț: Dacă se știu că sunt cu ”pe...

Judecătorul și membru al Consiliului Superior al Magistraturii din România, Cristi Danileț, a acordat un interviu portalului Moldova Curată în care a vorbit despre performanțele la care a ajuns România în combaterea corupției și despre modelele pe care le poate împrumuta Republica Moldova. Cunoscător al sistemului de drept de la noi datorită conlucrării pe care o are cu autoritățile și magistrații de la Chișinău, magistratul român a punctat și câteva măsuri care se impun în primul rând pentru a avea progrese în ce privește eliminarea corupției.

18 septembrie 2015
770
Arhiva

Victor Munteanu: Reforma justiției a eșuat. Riscăm să p...

Directorul Programului de Drept al Fundației Soros-Moldova, Victor Munteanu, a acordat un interviu portalului Moldova Curată, în cadrul căruia s-a arătat dezamăgit de modul de desfășurarea a reformelor în sectorul justiției. În opinia sa, Uniunea Europeană și alți parteneri externi ai Republicii Moldova nu şi-au imaginat cât de mare este nivelul de corupţie de aici atunci când au inițiat proiectele de reformare a justiției.

13 octombrie 2015
1177
Arhiva

Conspirație sau lege: Consiliul orășenesc Cahul i-a ret...

10 octombrie 2015
1405
Arhiva

Profil candidat: Alexandr Minizianov

Integritate în activitatea politică

07 februarie 2019
1114
Arhiva

Integritatea autorităţilor naţionale este o precondiţie...

Acordul de asociere dintre Uniunea Europeană şi Republica Moldova, ratificat de Parlamentul de la Chişinău la 2 iulie 2014,  reprezintă un document complex, care vizează domenii esenţiale şi conţine prevederi importante referitoare la:

25 iulie 2014
1244
Arhiva

Una dintre firmele din dosarul licitațiilor trucate va...

Una dintre firmele care figurează în dosarul licitațiilor trucate pentru procurarea produselor alimentare în grădinițe, deschis la sfârșitul anului 2016, continuă să participe la licitații, iar acum o săptămână a obținut un contract de peste 100 de mii de lei la Spitalul de psihiatrie din Bălți. Responsabilii de la Agenția Achiziții Publice spun că firma este admisă la licitații deoarece nu figurează în lista neagră, iar urmărirea penală a administratorului nu este temei pentru descalificare. 

22 februarie 2017
917