Primarul satului Pereni: ”Ce fel de conflict de interese dacă în țară a fost situație excepțională, a fost secetă?”

Arhiva 30 noiembrie 2015 525
Primarul satului Pereni, Dumitru Marchitan

O luptă continuă cu o decizie a Comisiei Naționale de Integritate (CNI) are primarul satului Pereni din raionul Rezina. Dumitru Marchitan susține că nu poate fi vorba despre un conflict de interese atunci când în țară este situație excepțională și când toți producătorii agricoli primesc ajutoare. CNI a constatat în privința lui că ar fi fost în conflict de interese atunci când a acordat propriei gospodării țărănești un ajutor material din cele oferite de Guvern în 2012 pentru diminuarea consecințelor secetei. Primarul a atacat decizia, iar recent Judecătoria Râșcani a dat câștig de cauză CNI. La 10 martie 2015 CNI a emis un act prin care a stabilit că Dumitru Marchitan a făcut parte din grupul de lucru format pentru distribuirea compensațiilor acordate de Guvern producătorilor agricoli care au suferit în urma secetei din vara anului 2012. Potrivit actului CNI, care face referire la documente primite de la Primăria Pereni, grupul de lucru, condus de Dumitru Marchitan, a aprobat lista beneficiarilor, în care s-ar fi regăsit doar Gospodăria Țărănească ”Marchitan Dumitru”, administrată de către soția sa. Solicitat de Moldova Curată, primarul spune că asta nu ar fi adevărat. ”Au scris povești acolo. Atunci tot satul a primit ajutoare, toate gospodăriile țărănești, nu numai a mea. S-a dat câte 200 de lei la hectar. Dacă omul avea de exemplu, 10 hectare, primea 2 mii de lei. Nu am decis eu asta, a fost formată o comisie și comisia a decis”.  

Potrivit Comisiei Naționale de Integritate, Gospodăria Țărănească ”Marchitan Dumitru” a primit două ajutoare, unul de 9 408 lei și altul de 10 610 lei. În act se mai precizează că primarul ar fi trebuit fie să se abțină de la participarea la luarea acestei decizii, fie să informeze Oficiul Teritorial al Cancelariei de Stat despre faptul că are de luat o decizie care ar putea intra în conflict cu îndatoririle sale oficiale. Cele două variante sunt prevăzute de articolele 9 și 11 ale Legii cu privire la conflictul de interese. ”Nu mai sunt eu cel mai mare jurist, chiar dacă mă informez în permanență și citesc tot ce se referă la activitatea administrației locale. Nu am știut ce trebuie să fac.  Dar știu cu certitudine că sunt absolut curat”, spune, în replică, Dumitru Marchitan. 

După prima instanță, va merge la Curtea de Apel

Pe 24 noiembrie Judecătoria sectorului Râşcani din municipiul Chişinău a respins cererea de chemare în judecată a CNI depusă de Dumitru Marchitan, prin urmare, actul de constatare a conflictului de interese a rămas în vigoare. Primarul afirmă că va ataca hotărârea instanţei ”fără discuţii”. ”Sigur că o voi ataca la Curtea de Apel. Păi a fost situație excepțională, calamitate naturală, oameni buni! Toată Moldova ardea în anul 2012. În plus, în afară de mine actul a fost semnat de 4 oameni. Așa că asta este o chestiune de principiu: voi ataca”, mai afirmă primarul satului Pereni. El susține că sesizarea în privința sa a fost depusă la CNI de către adversarii săi politici, care i-ar fi căutat lacune în activitate.  

Dumitru Marchitan conduce satul Pereni, cu o populație de peste 600 de locuitori, fiind la al doilea mandat. El a devenit primar după scrutinul local din 2011 și a fost reales pe lista Partidului Democrat la ultimele alegeri, din iunie 2015. Primarul este proprietarul Gospodăriei Țărănești ”Marchitan Dumitru”, pe care a fondat-o în anul 2001, iar din 2007 administrator al gospodăriei este soția sa. 

În declarația de avere pentru anul 2014, Dumitru Marchitan a declarat salariul de la primărie, de aproximativ 3500 de lei lunar, pensia, 4 terenuri agricole, trei dintre care le-a dobândit în anul 1991, iar al patrulea - în 2014, și o casă de locuit. La capitolul vehicole, primarul indică un autoturism Hunday, cumpărat în 2014 cu suma de 125 de mii de lei, și alte trei vehicule dobândite din 1987 până în 2002. În declarația precedentă, e anul 2013, el a arătat că a vândut un autoturism cu 126 de mii de lei. 

Viorica Manole

Această publicaţie a fost elaborată în cadrul unui proiect implementat de CAPC cu susţinerea oferită de European Endowment for Democracy (EED). Opiniile exprimate aparțin autorilor și nu reflectă în mod necesar poziția EED.Preluarea textelor de pe pagina www.MoldovaCurata.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.MoldovaCurata.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.

Aici așteptăm comentariul tău!

Adaugă comentariu

Articole relaționate:

Arhiva

Demnitar atenționat pentru că a urcat băut la volanul m...

Dorian Taşcă, şeful Oficiului Teritorial al Cancelariei de Stat Hânceşti, care a fost tras pe dreapta de inspectorii de patrulare în noaptea de Crăciun şi care a recunoscut că a băut două pahare de vin înainte de a urca  la volanul maşinii de serviciu, a fost... atenționat. Măsura a fost luată la două zile după ce Moldova Curată a relatat despre acest caz.

26 martie 2015
456
Arhiva

Primarul care a vândut un teren public nepotului său a...

Primarul satului Racovăț, raionul Soroca, Mihail Mitrofan, despre care Moldova Curată a scris că a vândut, prin licitație, un teren cu o suprafață de 20 de hectare nepotului său, aflându-se în conflict de interese, a fost condamnat de Judecătoria Soroca la 2 ani de închisoare cu suspendare pentru abuz în serviciu și fals în acte publice. Anunțul vine de la Procuratura Generală, care susține că între timp s-au descoperit și alte încălcări de lege la încheierea acelei tranzacții. 

23 martie 2016
369
Arhiva

Ziarul de Gardă: Palatul şi relaţiile unei judecătoare...

Judecătoarea Tamara Chişca-Doneva de la Curtea Supremă de Justiţie (CSJ) şi soţul ei, Vasile Chişca, inspector principal la Vama Leuşeni, locuiesc într-o casă din sectorul Râşcani, cu două niveluri şi cu mansardă, estimată la 7- 8 milioane de lei. Împreună, ei mai deţin nouă terenuri, un automobil Hyundai Santa Fe, un Mercedes E 220 şi bonuri patrimoniale într-o societate pe acţiuni. Totodată, membrii familiei Chişca figurează în calitate de persoane afiliate în mai multe rapoarte ale BC Victoriabank prin intermediul unei firme, iar potrivit paginii web a unei companii germane, specializate în comercializarea hranei pentru câini şi pisici, pe adresa unde locuieşte magistrata este înregistrată o firmă din R. Moldova, reprezentantă a companiei germane „Happy Dog” („Câine fericit”).

17 martie 2014
407
Arhiva

Zeci de mii de declaraţii de avere ale funcţionarilor r...

Procesul de verificare a declaraţiilor de venit ale funcționarilor publici pentru anul 2012 a eşuat. Aceasta este concluzia la care au ajuns, recent, experții Transparency Internaţional Moldova (TI - Moldova) care au monitorizat 20 de autorităţi publice centrale. Potrivit lor, circa 25 de mii de declarații pe venit și proprietăți, depuse în anii 2010-2011, n-au fost verificate. Experţii se arată îngrijoraţi de acest fapt, deoarece, spun ei, în acea perioadă s-a înregistrat un flux foarte mare de cadre în instituţiile monitorizate.

29 aprilie 2013
433