Primarul satului Pereni: ”Ce fel de conflict de interese dacă în țară a fost situație excepțională, a fost secetă?”
O luptă continuă cu o decizie a Comisiei Naționale de Integritate (CNI) are primarul satului Pereni din raionul Rezina. Dumitru Marchitan susține că nu poate fi vorba despre un conflict de interese atunci când în țară este situație excepțională și când toți producătorii agricoli primesc ajutoare. CNI a constatat în privința lui că ar fi fost în conflict de interese atunci când a acordat propriei gospodării țărănești un ajutor material din cele oferite de Guvern în 2012 pentru diminuarea consecințelor secetei. Primarul a atacat decizia, iar recent Judecătoria Râșcani a dat câștig de cauză CNI.
La 10 martie 2015 CNI a emis un act prin care a stabilit că Dumitru Marchitan a făcut parte din grupul de lucru format pentru distribuirea compensațiilor acordate de Guvern producătorilor agricoli care au suferit în urma secetei din vara anului 2012. Potrivit actului CNI, care face referire la documente primite de la Primăria Pereni, grupul de lucru, condus de Dumitru Marchitan, a aprobat lista beneficiarilor, în care s-ar fi regăsit doar Gospodăria Țărănească ”Marchitan Dumitru”, administrată de către soția sa. Solicitat de Moldova Curată, primarul spune că asta nu ar fi adevărat. ”Au scris povești acolo. Atunci tot satul a primit ajutoare, toate gospodăriile țărănești, nu numai a mea. S-a dat câte 200 de lei la hectar. Dacă omul avea de exemplu, 10 hectare, primea 2 mii de lei. Nu am decis eu asta, a fost formată o comisie și comisia a decis”.
Potrivit Comisiei Naționale de Integritate, Gospodăria Țărănească ”Marchitan Dumitru” a primit două ajutoare, unul de 9 408 lei și altul de 10 610 lei. În act se mai precizează că primarul ar fi trebuit fie să se abțină de la participarea la luarea acestei decizii, fie să informeze Oficiul Teritorial al Cancelariei de Stat despre faptul că are de luat o decizie care ar putea intra în conflict cu îndatoririle sale oficiale. Cele două variante sunt prevăzute de articolele 9 și 11 ale Legii cu privire la conflictul de interese. ”Nu mai sunt eu cel mai mare jurist, chiar dacă mă informez în permanență și citesc tot ce se referă la activitatea administrației locale. Nu am știut ce trebuie să fac. Dar știu cu certitudine că sunt absolut curat”, spune, în replică, Dumitru Marchitan.
După prima instanță, va merge la Curtea de Apel
Pe 24 noiembrie Judecătoria sectorului Râşcani din municipiul Chişinău a respins cererea de chemare în judecată a CNI depusă de Dumitru Marchitan, prin urmare, actul de constatare a conflictului de interese a rămas în vigoare. Primarul afirmă că va ataca hotărârea instanţei ”fără discuţii”. ”Sigur că o voi ataca la Curtea de Apel. Păi a fost situație excepțională, calamitate naturală, oameni buni! Toată Moldova ardea în anul 2012. În plus, în afară de mine actul a fost semnat de 4 oameni. Așa că asta este o chestiune de principiu: voi ataca”, mai afirmă primarul satului Pereni. El susține că sesizarea în privința sa a fost depusă la CNI de către adversarii săi politici, care i-ar fi căutat lacune în activitate.
Dumitru Marchitan conduce satul Pereni, cu o populație de peste 600 de locuitori, fiind la al doilea mandat. El a devenit primar după scrutinul local din 2011 și a fost reales pe lista Partidului Democrat la ultimele alegeri, din iunie 2015. Primarul este proprietarul Gospodăriei Țărănești ”Marchitan Dumitru”, pe care a fondat-o în anul 2001, iar din 2007 administrator al gospodăriei este soția sa.
În declarația de avere pentru anul 2014, Dumitru Marchitan a declarat salariul de la primărie, de aproximativ 3500 de lei lunar, pensia, 4 terenuri agricole, trei dintre care le-a dobândit în anul 1991, iar al patrulea - în 2014, și o casă de locuit. La capitolul vehicole, primarul indică un autoturism Hunday, cumpărat în 2014 cu suma de 125 de mii de lei, și alte trei vehicule dobândite din 1987 până în 2002. În declarația precedentă, e anul 2013, el a arătat că a vândut un autoturism cu 126 de mii de lei.
Viorica Manole
Această publicaţie a fost elaborată în cadrul unui proiect implementat de CAPC cu susţinerea oferită de European Endowment for Democracy (EED). Opiniile exprimate aparțin autorilor și nu reflectă în mod necesar poziția EED.
Preluarea textelor de pe pagina www.MoldovaCurata.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.MoldovaCurata.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.
Adaugă comentariu
Articole relaționate:
Maşinile Consiliului Raional din Rezina, la ele „acasă”
Acum două luni, preşedinta raionului Rezina, Eleonora Graur, a emis o dispoziţie potrivit căreia funcţionarii publici din cadrul Consiliului Raional nu mai au dreptul să parcheze maşinile de serviciu, pe timp de noapte sau în zilele de odihnă, în garajele personale cum o făceau anterior. Aceştia sunt obligaţi să le parcheze într-un loc special amenajat pe teritoriul şcolii tehnice auto din Rezina, pentru ca maşinile să nu fie utilizate de către funcţionarii publici în scopuri personale.
Camelia Bogdan: ”A fi un magistrat corect înseamnă, în...
În examinarea dosarului ce vizează furtul miliardului, anchetatorii din Republica Moldova ar trebui să se ghideze de standardele internaționale și să colecteze dovezi pentru întoarcerea banilor la bugetul de stat, a declarat judecătoarea Curții de Apel București, Camelia Bogdan, în cadrul unui interviu acordat pentru Moldova Curată.
Raionul Briceni, condus de un fost şef de vamă
În urma alegerilor din vara anului curent, preşedinte al raionului Briceni a fost ales democratul Mihail Gnatiuc, fost primar de Briceni. Acesta a candidat la ultimele alegeri locale pentru un nou mandat de primar, dar a pierdut în faţa reprezentantului PSRM. Ucrainean de naţionalitate, Gnatiuc s-a născut în Iacutia în 1956, unde au fost deportaţi părinţii săi. A absolvit facultatea de drept a Universităţii de Stat din Moldova, după care s-a stabilit cu traiul la Briceni. A activat în calitate de şef al birourilor vamale Briceni și Ocniţa şi la Aeroportul Chişinău. În 2011 a fost ales primar de Briceni. Noul preşedinte de raion susţine că nu are decât o casă de locuit, nu deține afaceri şi nici măcar maşini personale.
Incompatibilitate de funcţii? Preşedintele raionului Şt...
Nicolae Molozea, preşedintele raionului Ştefan Vodă, deţine în prezent şi funcţia de administrator al unei firme, fapt interzis de lege. Actualul demnitar ar fi fost în incompatibilitate de funcţii şi atunci când era deputat, după alegerile parlamentare din noiembrie 2014. Nicolae Molozea spune însă că el este administrator doar în acte, în realitate această firmă nu activează.
Director de programe Transparency International Ucraina...
Viktor Nestulia, director de programe Transparency International Ucraina, a explicat în cadrul unui interviu pentru portalul Moldova Curată cum funcționează sistemul electronic de achiziții publice din țara sa, renumitul ProZorro, și cum s-a reușit economisirea unui miliard de euro odată cu implementarea lui. Un sistem similar este testat în prezent și în Republica Moldova, iar expertul ucrainean explică ce măsuri mai trebuie să aplice autoritățile de la Chișinău. În opinia lui, pe lângă un sistem transparent în domeniul achizițiilor publice, este important ca instituțiile de drept să fie eficiente.
Aici așteptăm comentariul tău!