Bugetari bogați candidează la șefia ANI

Arhiva 18 august 2017 905

Doi dintre cei patru candidați la funcția de președinte și vicepreședinte al Autorității Naționale de Integritate dețin proprietăți de milioane de lei. Teodor Cârnaț, membru al Consiliului Superior al Magistraturii care râvnește funcții de conducere la ANI, și-a cumpărat anul trecut o casă care valorează mai mult de 2 milioane de lei. În afară de aceasta, Cârnaț deține alte câteva imobile în municipiul Chișinău, pe care spune că le-a dobândit legal. O investigație realizată de reporterii Ziarului de Gardă arată că juristul Teodor Cârnaț deţine două imobile în cartierul Malina Mică şi altele două în centrul capitalei.



"Primele două au suprafeţe cadastrale de 173 şi 128 m.p., fiind ridicate de familia Cârnaţ în 2005-2007, an în care casele şi terenul aferent au fost donate surorii sale Svetlana Minciună. În 2011, printr-un alt contract de donaţie, bunurile au ajuns, din nou, în posesia lui Teodor Cârnaţ. Cele două imobile sunt, de fapt, două mini-blocuri locative, cu mai multe camere care sunt oferite în chirie. Celelalte imobile, de pe str. Arhanghel Mihail din centrul Capitalei, au suprafeţe înregistrate la Cadastru de 82 și, respectiv, 191 m.p., fiind ridicate în perioada 2012-2014. Conform declaraţiei de avere şi interese pentru anul 2016, Cârnaţ deţine, în total, 6 imobile în Chişinău, cinci dintre ele fiind date în chirie. Acesta precizează că a obţinut, în 2016, din această afacere, 326 mii de lei", scrie Ziarul de Gardă. Pentru reporterii publicației, candidatul la șefia ANI a declarat că cele trei blocuri pe care le dă în chirie sunt proprietăţi legal dobândite în urma investiţiilor din bani proprii. El afirmă, de asemenea, că se consideră o persoană integră și că și-a dobândit averile legal.

Un alt candidat, Anatolie Donciu, președinte în exercițiu al ANI, instituție pe care a condus-o de la fondare (vechea denumire - Comisia Națională de Integritate), la fel, deține o casă la sol în Chișinău care valorează mai mult de un milion de lei. Ziarul de Gardă amintește și despre litigiul pe care Anatolie Donciu l-a avut cu furnizorul de energie electrică Union Fenosa, pentru reamplasarea unui transformator electric, care se afla pe terenul aferent casei sale.

Victor Strătilă, vicepreședinte al ANI, care, atunci când au fost elaborate și discutate în Parlament legile privind reorganizarea CNI în ANI, a criticat proiectele, spunând că reorganizarea va distruge sistemul de integritate al țării, candidează la funcția de șef al noii structuri. El deține un apartament cu o suprafață de 29 de metri pătrați, 6 terenuri și un elicopter, pe care l-a cumpărat în anul 2015, fiind pasionat de aviație.

Al patrulea candidat este Lilian Chișca, până în prezent șef al Direcției control venituri și proprietăți a ANI. El deține un apartament de 109 metri pătrați și un autoturism Mercedes E220.

Dosarele depuse la concurs de către cei 4 candidați urmează să fie examinate de către membrii Consiliului de Integritate pe 4 septembrie, când va avea loc o nouă ședință. Alte detalii despre candidați citiți în Ziarul de Gardă



Preluarea textelor de pe pagina www.MoldovaCurata.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.MoldovaCurata.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.

Aici așteptăm comentariul tău!

Adaugă comentariu

Articole relaționate:

Arhiva

Integritatea autorităţilor naţionale este o precondiţie...

Acordul de asociere dintre Uniunea Europeană şi Republica Moldova, ratificat de Parlamentul de la Chişinău la 2 iulie 2014,  reprezintă un document complex, care vizează domenii esenţiale şi conţine prevederi importante referitoare la:

25 iulie 2014
1250
Arhiva

Profil candidat: Maria Ciobanu

Integritatea în activitatea politică

19 ianuarie 2019
1072
Arhiva

Profil candidat: Ion Leucă

Integritate în activitatea politică

09 februarie 2019
1534
Arhiva

Ambasadorul Norvegiei la Kiev: „Este aproape imposibil...

În Republica Moldova și Ucraina, unde corupția este prezentă în toate domeniile, rolul jurnaliștilor de investigație și al organizațiilor neguvernamentale este unul colosal în procesul de prevenire. Este una dintre concluziile formulate de participanții la conferința regională "S.T.O.P Corupția", care se desfășoară la 30 și 31 mai la Kiev și la care participă jurnaliști de investigație, activiști, reprezentanți ai organizațiilor neguvernamentale din ambele țări.

31 mai 2016
817
Arhiva

În structura CNI va fi şi un jurnalist. Cine şi cum îl...

Potrivit iniţiativei legislative de reformare a Comisiei Naţionale de Integritate (CNI), în componenţa acestei instituţii va fi creată o structură nouă, numită Consiliul de Integritate. Membri ai acestui Consiliu vor fi cinci reprezentanţi ai instituţiilor publice, unul din societatea civilă şi un jurnalist. Proiectul de lege prevede că jurnalistul va fi selectat de către Ministerul Justiţiei, însă unii jurişti şi reprezentanţi ai mass-media nu sunt de acord cu această modalitate de selectare. 

17 martie 2016
1016
Fii cu ochii pe autorități!/Campanii

Campania „Fii cu ochii pe autorități!” a ajuns la Hârbo...

Satul Hârbovăţ, Anenii Noi, a găzduit o dezbatere publică în cadrul campaniei inițiate de Asociaţiei Presei Independente și portalul MoldovaCurata.md „Fii cu ochii pe autorităţi!”. Peste 30 de locuitori ai Hârbovăţului - consilieri locali, pedagogi, elevi, reprezentanţi ai presei şi mediului asociativ au discutat cu experţii despre transparența decizională și  accesul la informație. Experţii Tatiana Savva şi Vitalie Zama le-au vorbit celor prezenţi despre baza legislativă care asigură cetăţenilor accesul la informaţie, obligă autorităţile să aplice principiul consultărilor la luarea deciziilor, dar şi despre modalitățile prin care pot ataca refuzurile de a le furniza informația solicitată. 

29 noiembrie 2017
1210