Procurorii au reluat verificarea alocării de către Primăria Chișinău a unui teren pe care s-au construit apartamente pentru judecători

Arhiva 3 aprilie 2017 1282

Actualul vicepreședinte al Judecătoriei Chișinău, Oleg Melniciuc, a obținut terenul pe care s-au construit apartamente ieftine pentru judecători, prezentând, în anul 2014, Primăriei Chișinău un demers în care a făcut afirmații ce nu corespundeau realității. El a scris că situația „privind asigurarea cu spațiu locativ decent al angajaților judecătoriei este critică”. În realitate, din cei 47 de angajați care au primit apartamente 22 aveau locuințe, iar unii chiar case individuale de sute de metri pătrați. Asta au constatat reporterii de la Anticoruptie.md. Primăria, la rândul său, nu i-a cerut magistratului să probeze solicitarea și a acordat terenul, fără licitație. 



Judecătoria sectorului Râșcani, care a inițiat un proiect de asigurare cu locuințe a angajaților săi și ai Curții Constituționale, a plătit peste 2 milioane de lei pentru arenda pe 3 ani a terenului, iar antreprenorul care a construit blocul urma să plătească o taxă anuală de 10 la sută din valoarea lotului. În blocul de pe strada Hristo Botev 6, ridicat între timp, au primit apartamente la un preț de două ori mai mic decât cel de piață, 47 de persoane, angajați sau foști angajați ai Judecătoriei sectorului Râșcani, condusă atunci de Melniciuc, și 20 de angajați ai secretariatului Curții Constituționale. 

Magistratul Oleg Melniciuc

Oleg Melniciuc a declarat pentru Anticoruptie.md că a apreciat situația drept critică în baza cunoștințelor pe care le avea referitor la angajați și a refuzat să facă alte precizări. 

La rândul său, viceprimarul Chișinăului, Nistor Grozavu, responsabil de sectorul funciar și construcții, a declarat că Primăria are dreptul să dea terenuri instituțiilor de stat fără licitație. În ceea ce privește faptul că nu a verificat afirmația lui Melniciuc potrivit căreia persoanele care au primit apartamente aveau „o situație critică”, Grozavu a spus că nu era de datoria sa să solicite documente suplimentare. 

Tranzacție verificată de procurori

În prezent, tranzacția este verificată de Procuratura Anticorupție, care a deschis un proces penal la sesizarea fostului procuror Ivan Diacov. Ultimul și-a întemeiat sesizarea pe baza a două anchete jurnalistice la acest subiect: una scrisă de RISE Moldova în anul 2015 și alta de Anticoruptie.md la sfârșitul anului 2016. Diacov a argumentat că Oleg Melniciuc nu ar fi trbeuit să solicite teren, iar Primăria nu ar fi trebuit să aloce, deoarece din anul 2009 statul nu mai are nici o obligație față de judecători, procurori, polițiști sau militari de a-i asigura cu spațiu locativ. Legislația care prevedea acest lucru a fost abrogată. Prin urmare, tranzacția s-a făcut cu încălcarea legislației, a dedus fostul procuror, care insistă că astfel Primăria a ratat venituri cosiderabile. 

Inițial, după o verificare, Procuratura Anticorupție a decis neînceperea urmăririi penale în acest caz, însă, după contestarea depusă de Ivan Diacov, procesl penal a fost redeschis la începutul lunii martie. 

Întreaga istorie a alocării terenului și repartizării apartamentelor a fost dezvăluită de Anticorupție.md și poate fi citită la acest link

Viorica Manole



Preluarea textelor de pe pagina www.MoldovaCurata.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.MoldovaCurata.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.

Aici așteptăm comentariul tău!

Adaugă comentariu

Articole relaționate:

Arhiva

Este inacceptabil ca membrii CNI să aibă aceleași salar...

În Parlament, cu titlu de iniţiativă legislativă a unui deputat, a fost înregistrat un proiect de lege privind modificarea şi completarea unor acte legislative, care vizează activitatea Comisiei Naţionale de Integritate (proiectul nr. 441 din 06.11.2013).

21 februarie 2014
942
Arhiva

Unele prevederi ale noii legi a achiziţiilor publice ar...

O nouă lege a achiziţiilor publice va intra în vigoare la 1 mai curent. Documentul conţine mai multe restricţii pentru autorităţile contractante şi pentru agenţii economici participanţi la tendere. Chiar dacă noul instrument legislativ a reglementat şi conflictul de interese în procesul de achiziţii publice, legea conţine prevederi neclare, care lasă loc de interpretări, ceea ce ar putea permite părţilor implicate în proces să recurgă la subterfugii pentru a ocoli legea.

24 martie 2016
1149
Arhiva

Viceministrul Culturii şi-a completat declaraţia de ave...

Viceministrul Culturii, Igor Șarov, și-a completat declarația de avere de două ori, lucru pe care legea nu îl permite. Imediat ce a preluat funcția, în septembrie 2013, el a depus o declarație de avere și scria că nu deține nici un imobil, iar pentru Moldova Curată a explicat că locuiește cu familia întrun apartament al mamei sale. După apariția articolului însă, declarația a fost completată și republicată atât pe pagina Comisiei Naționale de Integritate (CNI), cât și pe cea a Ministerului Culturii. În noul document, în proprietatea oficialului apare un apartament. Experţii susţin că legea nu prevede recompletarea declaraţiilor de avere, iar acest lucru este ilegal.

07 aprilie 2014
1050
Arhiva

Procurorul General a sesizat CNI să verifice averea pro...

La 25 februarie curent, la un post de televiziune a fost difuzat un reportaj despre luxul în care trăieşte procurorul adjunct al sectorului Buiucani din capitală, Elena Neaga. În reportaj este menţionat că familia procurorului deţine  o casă cu trei nivele în centrul oraşului Străşeni. Pe un site de socializare, Elena Neaga a postat mai multe fotografii unde îşi etalează bunurile. Procurorul General a sesizat Comisia Naţională de Integritate (CNI) pentru a verifica averea familiei Neaga.

27 februarie 2014
966
Arhiva

Adresează-i aici o întrebare președintelui CSJ, Mihai P...

Pe 6 septembrie curent, președintele Curții Supreme de Justiție (CSJ), Mihai Poalelungi, vine în ospeție la Moldova Curată pentru a răspunde la întrebările care îi vor fi adresate de către cititorii portalului nostru într-un live-chat.

30 august 2013
1656
Arhiva

Democrata care a lăsat capitala pentru o funcție de con...

31 decembrie 2015
943