Procurorii au reluat verificarea alocării de către Primăria Chișinău a unui teren pe care s-au construit apartamente pentru judecători

Arhiva 3 aprilie 2017 1162

Actualul vicepreședinte al Judecătoriei Chișinău, Oleg Melniciuc, a obținut terenul pe care s-au construit apartamente ieftine pentru judecători, prezentând, în anul 2014, Primăriei Chișinău un demers în care a făcut afirmații ce nu corespundeau realității. El a scris că situația „privind asigurarea cu spațiu locativ decent al angajaților judecătoriei este critică”. În realitate, din cei 47 de angajați care au primit apartamente 22 aveau locuințe, iar unii chiar case individuale de sute de metri pătrați. Asta au constatat reporterii de la Anticoruptie.md. Primăria, la rândul său, nu i-a cerut magistratului să probeze solicitarea și a acordat terenul, fără licitație. 



Judecătoria sectorului Râșcani, care a inițiat un proiect de asigurare cu locuințe a angajaților săi și ai Curții Constituționale, a plătit peste 2 milioane de lei pentru arenda pe 3 ani a terenului, iar antreprenorul care a construit blocul urma să plătească o taxă anuală de 10 la sută din valoarea lotului. În blocul de pe strada Hristo Botev 6, ridicat între timp, au primit apartamente la un preț de două ori mai mic decât cel de piață, 47 de persoane, angajați sau foști angajați ai Judecătoriei sectorului Râșcani, condusă atunci de Melniciuc, și 20 de angajați ai secretariatului Curții Constituționale. 

Magistratul Oleg Melniciuc

Oleg Melniciuc a declarat pentru Anticoruptie.md că a apreciat situația drept critică în baza cunoștințelor pe care le avea referitor la angajați și a refuzat să facă alte precizări. 

La rândul său, viceprimarul Chișinăului, Nistor Grozavu, responsabil de sectorul funciar și construcții, a declarat că Primăria are dreptul să dea terenuri instituțiilor de stat fără licitație. În ceea ce privește faptul că nu a verificat afirmația lui Melniciuc potrivit căreia persoanele care au primit apartamente aveau „o situație critică”, Grozavu a spus că nu era de datoria sa să solicite documente suplimentare. 

Tranzacție verificată de procurori

În prezent, tranzacția este verificată de Procuratura Anticorupție, care a deschis un proces penal la sesizarea fostului procuror Ivan Diacov. Ultimul și-a întemeiat sesizarea pe baza a două anchete jurnalistice la acest subiect: una scrisă de RISE Moldova în anul 2015 și alta de Anticoruptie.md la sfârșitul anului 2016. Diacov a argumentat că Oleg Melniciuc nu ar fi trbeuit să solicite teren, iar Primăria nu ar fi trebuit să aloce, deoarece din anul 2009 statul nu mai are nici o obligație față de judecători, procurori, polițiști sau militari de a-i asigura cu spațiu locativ. Legislația care prevedea acest lucru a fost abrogată. Prin urmare, tranzacția s-a făcut cu încălcarea legislației, a dedus fostul procuror, care insistă că astfel Primăria a ratat venituri cosiderabile. 

Inițial, după o verificare, Procuratura Anticorupție a decis neînceperea urmăririi penale în acest caz, însă, după contestarea depusă de Ivan Diacov, procesl penal a fost redeschis la începutul lunii martie. 

Întreaga istorie a alocării terenului și repartizării apartamentelor a fost dezvăluită de Anticorupție.md și poate fi citită la acest link

Viorica Manole



Preluarea textelor de pe pagina www.MoldovaCurata.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.MoldovaCurata.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.

Aici așteptăm comentariul tău!

Adaugă comentariu

Articole relaționate:

Arhiva

Încă un viceministru suspectat de incompatibilitate de...

Comisia Naţională de Integritate (CNI) verifică declaraţia de avere pentru anul 2012 a lui Sergiu Sainciuc, viceministrul Muncii, Protecției Sociale și Familiei. Demnitarul a ajuns în atenţia CNI, deoarece a cumulat, în anul 2012, funcţia de membru în Consiliul de Administraţie (CA) la două instituţii de stat,  în situaţia respectivă fiind majoritatea viceminiştrilor din actualul Guvern.

04 februarie 2014
1508
Arhiva

От села Чишмикиой на место депутата НСГ баллотируются о...

Все кандидаты от избирательного округа № 16 с. Чишмикиой – мужчины. Предприниматель Леонид Киося выдвигается от «Нашей Партии», а Партия Социалистов поддерживает Михаила Бербера. Третий конкурент, Виталий Карагиорги, выступает как независимый кандидат, хотя на последних предыдущих выборах в Народное Собрание Гагаузии (НСГ) в 2012 г. представлял либерал-демократов.

25 octombrie 2016
2129
Arhiva

Dosarul liderilor sindicatelor din agricultură: condamn...

Liderii sindicatelor din agricultură, Sergiu Bernevec și Sergiu Boța, condamnați joi, 12 aprilie, la 8,6 ani și, respectiv, 8 ani de închisoare cu executare, au fost lăsați în libertate, deși sentința este executorie din momentul pronunțării.

13 aprilie 2018
912
Arhiva

Valentin Zubic, fostul viceministru de Interne, curat î...

În timp ce oamenii legii sunt pe urmele fostului ministru de Interne Gheorghe Papuc, condamnat la patru ani de închisoare cu executare în dosarul 7 aprilie 2009, subalternul acestuia, Valentin Zubic, pare să fi scăpat de pedeapsă. După ce în martie 2011 procurorii i-au înaintat învinuirea ex-viceministrului de Interne, şef al statului-major în timpul evenimentelor de acum şase ani, el nu mai are niciun statut în această cauză penală. În martie 2013, magistraţii Judecătoriei sectorului Centru au anulat ordonanţa procurorilor de punere sub învinuire a lui Valentin Zubic.   

22 ianuarie 2015
959
Arhiva

Protestatari cu probleme de integritate

În dimineaţa zilei de 12 ianuarie curent, mai mulţi locuitori ai raionului Nisporeni au participat la un protest în fața sediului Consiliului Raional, scandând că doresc desemnarea unui premier şi instalarea unui Guvern. La manifestație a fost prezent şi preşedintele raionului Nisporeni, dar şi fostul primar al urbei – ambii membri ai Partidului Democrat (PDM). Cei doi s-au aflat anterior în atenţia portalului Moldova Curată: Ion Artene, preşedintele raionului, şi Ion Gangan, fostul primar, nu au indicat în declaraţiile de avere firmele pe care le dețin familiile lor.

13 ianuarie 2016
1032
Arhiva

Circa 960 de declaraţii de avere şi de interese persona...

Chiar dacă termenul de depunere a declaraţiilor de avere şi de interese personale pentru anul 2013 expiră la finele lunii martie curent, la Comisia Naţională de Integritate (CNI) au început a fi aduse astfel de documente. Cei mai harnici s-au dovedit a fi colectorii de declaraţii  de la ministerele Mediului şi Apărării, dar şi din cadrul inspectoratelor de poliţie din sectoarele Centru şi Râşcani din municipiul Chişinău. Nu au rămas în urmă nici colectorii din cadrul primăriilor din localităţile raionului Drochia, de la  primăria Oneşti, Hânceşti, dar şi de la primăria oraşului Cantemir.

13 februarie 2014
859