Procurorul raionului Strășeni, vizat acum doi ani de un control al CNI, a fost reales fără contracandidați

Arhiva 26 mai 2016 820
În anul 2014 Alexandru Rață a fost verificat de CNI în baza unui material publicat de Ziarul de Gardă

Procurorul raionului Strășeni, Alexandru Rață, a fost reales recent în funcție pe un termen de 5 ani în urma unui concurs public la care el a fost singura candidatură. Despre Alexandru Rață Ziarul de Gardă a scris acum doi ani că deține o casă scumpă, pe care nu o indicase în declarația de avere, iar Comisia Națională de Integritate (CNI), care a pornit un control în urma investigației, a constatat că procurorul nu și-a declarat toate proprietățile. Cu toate acestea, Consiliul Superior al Procurorilor nu a avut dubii în ce privește integritatea candidatului.



În actul de constatare emis la 22 mai 2014, Comisia Națională de integritate a decis că Alexandru Rață a încălcat regimul juridic al declarării veniturilor și proprietăților și a expediat dosarul la Procuratura Generală, pentru a-l examina sub aspectul falsului în declarații. Acolo traseul acestui caz s-a încheiat.

Controlul CNI a arătat că procurorul deține un teren, o casă și o construcție accesorie, ipotecate în baza unui contract de gaj, încheiat în anul 2006 pentru suma de 115 mii de lei, cu scadența în anul 2021. Alexandru Rață nu a indicat acest lucru la capitolul „Datorii” în declarația de avere pentru anul 2012. De asemenea, ar fi omis și faptul că soția sa are calitatea de fondatoare a două societăți cu răspundere limitată, dar și deținerea a două conturi bancare, pe care în acel an au fost rulate câteva mii de lei. Pentru Ziarul de Gardă Alexandru Rață a spus atunci că nu a indicat casa în declarația pentru anul 2012 pentru că locuința încă nu era finalizată, în schimb, a indicat-o în anul următor.

Solicitat de Moldova Curată, procurorul raionului Strășeni a declarat că în ce privește actul CNI „problema s-a epuizat”. „Dlor nu s-au clarificat cu situația. Era vorba despre 3 conturi bancare cu bani în minus, să spun așa. Dacă ei mă întrebau pe mine, se clarifica din start, nu coincidea nimic din ce au scris acolo”, ne-a spus Alexandru Rață. Cât despre faptul că a fost singurul candidat la concursul pentru șefia Procuraturii raionului Strășeni, el afirmă că nu are nicio vină pentru asta: „Această întrebare mi-a pus-o și cineva dintre conducători: „Ai umblat și ai speriat procurorii din republică? E un nonsens. Cine vrea, participă. Mai ales că, Dvs știți, procurorii sunt așa o categorie de persoane care cred că nu se sperie…”.

Președintele CSP: concurs cu un singur participant este posibil și legal

Președintele Consiliului Superior al Procurorilor (CSP), Mircea Roșioru, ne-a declarat că dacă la concursul de selectare a participat o singură persoană nu înseamnă că nu a fost concurs. „Dacă am face o paralelă cu licitațiile, acolo regula spune că dacă nu ai participanți, poți merge la negocieri directe. Acest lucru nu se întâmplă și în procuratură”, susține președintele CSP. Întrebat dacă membrii Consiliului Superior al Procrorilor nu au avut cumva dubii asupra candidaturii lui Alexandru Rață, având în vedere actul CNI și apariția în presă a informației despre averea acestuia, Mircea Roșioru a răspuns că adăugat că în privința candidaturii lui Alexandru Rață nu au existat dubii referitoare la integritate: „Ca să avem astfel de dubii, ar fi trebuit să existe informații din alte două surse: Serviciul de Informații și Securitate, care a avizat pozitiv această candidatură, și doi - doar constatarea inițială a CNI este o etapă care dă naștere unor alte poceduri de verificare minuțioasă. Eu nu știu care este situația cu verificările suplimentare, dar în momentul în care nu am auzit de eventuale procese contravenționale sau penale, prezumția mea este că acest candidat este în regulă”.  

Alexandru Rață a devenit procuror al raionului Strășeni în anul 2010, când a concurat cu alte două persoane. În ultima sa declarație de avere accesibilă publicului, adică pentru anul 2014, în afară de casă, teren, și un BMW X6 din 2008 folosit prin comodat, procurorul indică un salariu anual de peste 107 mii de lei și cote-părți în două societăți cu răspundere limitată.

Viorica Manole



Preluarea textelor de pe pagina www.MoldovaCurata.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.MoldovaCurata.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.

Aici așteptăm comentariul tău!

Adaugă comentariu

Articole relaționate:

Arhiva

Cazul automobilelor de lux cu numere diplomatice, neelu...

Cazul automobilelor de lux cu numere de înmatriculare diplomatice atribuite Ambasadei Republicii Moldova  în Federaţia Rusă rămâne neelucidat. După un an şi jumătate, procurorii Anticorupţie în gestiunea cărora se află cauza penală susţin că autorităţile de la Moscova nu le-au oferit răspunsurile necesare care le-ar permite să stabilească cercul de suspecţi.

02 ianuarie 2015
833
Arhiva

Judecătorul român Cristi Danileț: ”Dintr-o societate bo...

”Judecătorii și procurorii din Republica Moldova încă nu acceptă că au o problemă cu lipsa de integritate a unor colegi de-ai lor”, a declarat judecătorul Cristi Danileț, membru al Consiliului Superior al Magistraturii din România, în cadrul unui interviu pentru Moldova Curată.

18 septembrie 2015
771
Arhiva

Guvernul României a făcut legământ de integritate

Nu au fost implicați în conflicte de interese, nu au obținut avantaje materiale nejustificate, nu au fost informatori ai Securității. Sunt câteva dintre afirmațiile făcute pe propria răspundere de către cei 24 de membri ai noului Guvern al României, învestit la 17 noiembrie. Ei au semnat câte o declarație de integritate, al cărei formular a fost elaborat și propus pentru semnare de către platforma România Curată, care monitorizează integritatea funcționarilor publici și a aleșilor.

23 noiembrie 2015
822
Arhiva

Avocații Oleg Efrim și Ivan Ungurean candidează pentru...

Fostul ministru al Justiției, în prezent avocat și fondator al portalului avocaturii de afaceri Bizlaw.md, Oleg Efrim, a depus dosarul pentru a candida la funcția de membru al Consiliului de Integritate al Autorității Naționale de Integritate. Despre asta a anunțat marți, 13 iunie, Ministerul Justiției, care a încheiat procedura de depunere a dosarelor. A doua persoană care a depus dosarul în acest concurs este avocatul Ivan Ungurean.

13 iunie 2017
833
Arhiva

INTERVIU: ”INTEGRITATEA ÎN SERVICIUL PUBLIC ESTE UNA DE...

Integritatea în serviciul public rămâne o valoare declarată, și nu una asigurată, este de părere Mariana Kalughin, expertă în domeniul anticorupție și integritate din cadrul Centrului de Analiză și Prevenire a Corupției. Ea a subliniat într-un interviu acordat portalului Moldova Curată că nu există impedimente obiective care ar putea să justifice de ce lucrurile merg atât de lent în ceea ce privește reforma Autorității Naționale de Integritate.

30 aprilie 2017
823
Arhiva

Galina Bostan: Când se va adopta noua lege cu privire l...

Președintele Centrului de Analiză și Prevenire a Corupției, Galina Bostan, a acordat un interviu portalului Moldova Curată, în care a vorbit despre activitatea Comisiei anticorupție, formată recent la inițiativa președintelui Parlamentului, al cărei co-președinte este, dar și despre mersul reformelor în sectorul justiției.

27 noiembrie 2015
895