Procurorul raionului Strășeni, vizat acum doi ani de un control al CNI, a fost reales fără contracandidați

Arhiva 26 mai 2016 91
În anul 2014 Alexandru Rață a fost verificat de CNI în baza unui material publicat de Ziarul de Gardă

Procurorul raionului Strășeni, Alexandru Rață, a fost reales recent în funcție pe un termen de 5 ani în urma unui concurs public la care el a fost singura candidatură. Despre Alexandru Rață Ziarul de Gardă a scris acum doi ani că deține o casă scumpă, pe care nu o indicase în declarația de avere, iar Comisia Națională de Integritate (CNI), care a pornit un control în urma investigației, a constatat că procurorul nu și-a declarat toate proprietățile. Cu toate acestea, Consiliul Superior al Procurorilor nu a avut dubii în ce privește integritatea candidatului.În actul de constatare emis la 22 mai 2014, Comisia Națională de integritate a decis că Alexandru Rață a încălcat regimul juridic al declarării veniturilor și proprietăților și a expediat dosarul la Procuratura Generală, pentru a-l examina sub aspectul falsului în declarații. Acolo traseul acestui caz s-a încheiat.

Controlul CNI a arătat că procurorul deține un teren, o casă și o construcție accesorie, ipotecate în baza unui contract de gaj, încheiat în anul 2006 pentru suma de 115 mii de lei, cu scadența în anul 2021. Alexandru Rață nu a indicat acest lucru la capitolul „Datorii” în declarația de avere pentru anul 2012. De asemenea, ar fi omis și faptul că soția sa are calitatea de fondatoare a două societăți cu răspundere limitată, dar și deținerea a două conturi bancare, pe care în acel an au fost rulate câteva mii de lei. Pentru Ziarul de Gardă Alexandru Rață a spus atunci că nu a indicat casa în declarația pentru anul 2012 pentru că locuința încă nu era finalizată, în schimb, a indicat-o în anul următor.

Solicitat de Moldova Curată, procurorul raionului Strășeni a declarat că în ce privește actul CNI „problema s-a epuizat”. „Dlor nu s-au clarificat cu situația. Era vorba despre 3 conturi bancare cu bani în minus, să spun așa. Dacă ei mă întrebau pe mine, se clarifica din start, nu coincidea nimic din ce au scris acolo”, ne-a spus Alexandru Rață. Cât despre faptul că a fost singurul candidat la concursul pentru șefia Procuraturii raionului Strășeni, el afirmă că nu are nicio vină pentru asta: „Această întrebare mi-a pus-o și cineva dintre conducători: „Ai umblat și ai speriat procurorii din republică? E un nonsens. Cine vrea, participă. Mai ales că, Dvs știți, procurorii sunt așa o categorie de persoane care cred că nu se sperie…”.

Președintele CSP: concurs cu un singur participant este posibil și legal

Președintele Consiliului Superior al Procurorilor (CSP), Mircea Roșioru, ne-a declarat că dacă la concursul de selectare a participat o singură persoană nu înseamnă că nu a fost concurs. „Dacă am face o paralelă cu licitațiile, acolo regula spune că dacă nu ai participanți, poți merge la negocieri directe. Acest lucru nu se întâmplă și în procuratură”, susține președintele CSP. Întrebat dacă membrii Consiliului Superior al Procrorilor nu au avut cumva dubii asupra candidaturii lui Alexandru Rață, având în vedere actul CNI și apariția în presă a informației despre averea acestuia, Mircea Roșioru a răspuns că adăugat că în privința candidaturii lui Alexandru Rață nu au existat dubii referitoare la integritate: „Ca să avem astfel de dubii, ar fi trebuit să existe informații din alte două surse: Serviciul de Informații și Securitate, care a avizat pozitiv această candidatură, și doi - doar constatarea inițială a CNI este o etapă care dă naștere unor alte poceduri de verificare minuțioasă. Eu nu știu care este situația cu verificările suplimentare, dar în momentul în care nu am auzit de eventuale procese contravenționale sau penale, prezumția mea este că acest candidat este în regulă”.  

Alexandru Rață a devenit procuror al raionului Strășeni în anul 2010, când a concurat cu alte două persoane. În ultima sa declarație de avere accesibilă publicului, adică pentru anul 2014, în afară de casă, teren, și un BMW X6 din 2008 folosit prin comodat, procurorul indică un salariu anual de peste 107 mii de lei și cote-părți în două societăți cu răspundere limitată.

Viorica ManolePreluarea textelor de pe pagina www.MoldovaCurata.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.MoldovaCurata.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.

Aici așteptăm comentariul tău!

Adaugă comentariu

Articole relaționate:

Arhiva

Ministrul Mediului și-a angajat finul de cununie în fun...

Noul ministru al Mediului, Valeriu Munteanu, l-a angajat în funcția de consilier al său și șef de cabinet pe finul său de cununie, Alexandru Bostan. Acesta i-a fost și asistent la Parlament, când Munteanu a fost deputat. Alexandru Bostan are 30 de ani și este profesor de drept la Universitatea Liberă Internațională din Moldova.

20 august 2015
94
Arhiva

Profil candidat: Boris Volosatîi

Integritatea în activitatea politică

14 februarie 2019
113
Arhiva

Judecători supăraţi pe jurnalişti

Unii judecători moldoveni răspund pe un ton agresiv atunci când sunt întrebaţi de către jurnalişti despre proprietăţile şi veniturile mari incluse în declaraţiile de avere. În timp ce unii experţi spun că magistraţii au nevoie de instruiri în domeniul comunicării, alţii sunt de părere că judecătorii sunt obligaţi prin lege să-şi declare averile şi să argumenteze provenienţa bunurilor scumpe pe care le posedă.

29 septembrie 2016
107
Arhiva

CEC nu va publica declarațiile de avere ale candidațilo...

La alegerile locale din acest an, Comisia Electorală Centrală (CEC) nu va publica declarațiile de avere și interese personale ale candidaților la funcțiile de primar și consilier local. Motivul -  sunt prea mulți candidați și instituția nu are capacitatea operațională de a prelucra declarațiile și de a le plasa online. Jurnaliștii spun că lipsa declarațiilor de avere le îngreunează munca și privează alegătorii de posibilitatea de a se informa în special despre candidații puțin cunoscuți opiniei publice.

03 octombrie 2019
130
Arhiva

Fiscul nu îi va verifica pe deputații care au donat par...

08 septembrie 2015
93
Arhiva

Oleg Melniciuc va fi eliberat vineri dimineață. Victor...

Judecătorul Oleg Melniciuc, reținut marți într-un dosar de îmbogățire ilicită, va ieși vineri, în jurul orei 10.00, din izolatorul CNA, întrucât expiră cele 72 de ore în care poate fi reținut. Magistratul nu este suspendat din funcție, de acceea se poate întoarce la Judecătorie și examina dosare imediat ce va fi eliberat. Procurorul Anticorupție Viorel Morari a confirmat pentru Moldova Curată că Melniciuc, deși este cercetat penal, nu are în prezent nici o restricție legată de activitatea de judecător.

30 iunie 2017
94