Profil candidat: Chiril Tatarlî

Arhiva 20 ianuarie 2019 1309

Integritatea în activitatea politică



Chiril Tatarlî este președinte al raionului Taraclia (iulie 2015-prezent). La alegerile din februarie 2018 candidează din partea PSRM pe circumscripţia uninominală din Taraclia. Este liderul organizației PSRM Taraclia, pe listele căruia a fost ales consilier raional, iar ulterior președinte de raion.

Integritatea în gestionarea averii și intereselor personale

Potrivit declarației de venit depuse la ANI, deține două case de 100 și, respectiv, 80 de m.p. la Taraclia, 40 ari de teren intravilan, un automobil Suzuki Grand Vitara din 2007, cumpărat în 2013, și un VAZ 21063. În anul 2017 a avut un salariu total de circa 84 mii lei și o pensie cumulativă împreună cu soția de 44 mii lei. Nici el, nici feciorul Alexandr nu au declarat că ar deține cote părți sau au acțiuni la întreprinderi. În anul 2018, potrivit raportului financiar al PSRM, Chiril Tatarlî şi-a susţinut formaţiunea cu 19.000 lei.

Integritatea în exercitarea funcțiilor publice și/sau de partid

Primarul orașului Taraclia, Serghei Filipov, l-a acuzat în 2017 pe președintele raionului că ar fi redirecționat din fondul rutier al regiunii sume importante pentru a-și procura o mașină de serviciu, a face reparație în birou și a-l dota cu tehnica necesară, parte din echipament fiind destinat inclusiv aparatului președintelui raionului. Tatarlî s-a justificat că folosea o mașină de serviciu a unei direcții, la mijloc nu era vorba de confortul personal și că achiziționarea automobilului nu o decide președintele raionului, ci consiliul. În plus, el a spus că a cumpărat un televizor pentru birou din banii proprii.

Consilier în consiliul raional din partea PSRM este și feciorul lui Chiril Tatarlî, Alexandr. Președintele raionului și liderul local al formațiunii nu vede o problemă în acest fapt. El a declarat portalului Moldova Curată că feciorul lui nu l-a votat la funcția de președinte de raion pentru a evita un eventual conflict de interese.

4. Cazier judiciar

Nu există informații despre antecedente penale sau contravenționale a candidatului.  

Acest articol apare în cadrul proiectului Promovarea votului informat şi conştient la alegerile parlamentare prin campania de monitorizare şi informare „Pentru un Parlament Curat 2019”, implementat de ADEPT, API, CAPC şi CIJM cu susținerea financiară a Fundației Soros-Moldova/Departamentul Buna Guvernare. Acțiunile întreprinse în cadrul proiectului țin de responsabilitatea implementatorilor și nu reflectă neapărat poziția Fundației Soros-Moldova.



Preluarea textelor de pe pagina www.MoldovaCurata.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.MoldovaCurata.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.

Aici așteptăm comentariul tău!

Adaugă comentariu

Articole relaționate:

Arhiva

Profil candidat: Svetlana Rotundu

Integritatea în activitatea politică

20 ianuarie 2019
923
Arhiva

Cetățenii pot „curăța” R. Moldova de demnitarii „pătați...

De la începutul anului curent, la Comisia Națională de Integritate (CNI) au parvenit 31 de sesizări în care oamenii invocau conflicte de interese, averi nedeclarate ale funcționarilor și demnitarilor, dar și cazuri de incompatibilități. Dacă cetățenii cunosc în localitățile lor astfel de abateri comise de către funcționarii și demnitarii publici, pot sesiza în continuare CNI sau pot informa echipa www.moldovacurata.md pentru a investiga cazurile reclamate.

31 mai 2013
975
Arhiva

Profil candidat: Petru Burlacu

Integritate în activitatea politică

14 februarie 2019
1659
Arhiva

Experți: Ministrul Justiției a înțeles greșit legea. AN...

Presa a fost o sursă importantă de autosesizare pe tot parcursul activității Comisiei Naționale de Integritate, 20 la sută din controalele efectuate fiind pornite în baza materialelor jurnalisice. O arată datele statistice oferite de CNI, în pofida afirmațiilor făcute de către ministrul Justiției, Vladimir Cebotari, care a spus că mass-media nu este o sursă credibilă de informație, de aceea noua Autoritate Națională de Integritate nu va mai fi obligată se se autosesizeze din presă. Nadejda Hriptievschi, expertă la Centrul de Resurse Juridice, spune că ministrul nu a înțeles legea, iar Ianina Spinei de la Transparency International Moldova susține că CNI „a învățat să descopere” primele cazuri de conflicte de interese și alte abateri de la lege anume datorită materialelor din presă.

12 august 2016
838
Arhiva

Riscă amendă pentru că a cărat ciment cu maşina de serv...

Membrii Comisiei Naţionale de Integritate (CNI) au decis să-l dea pe Valeriu Didencu, secretarul Consiliului Municipal Chişinău, pe mâinile ofiţerilor Centrului Naţional Anticorupţie (CNA) pentru a-i aplica o amendă. Hotărârea a fost luată după ce acum câteva luni funcţionarul a fost surprins cu maşina de serviciu la un depozit al unui centru comercial, de unde a cumpărat ciment.

27 octombrie 2014
1063
Arhiva

Profil candidat: Octavian Țîcu

Integritatea în activitatea politică

20 ianuarie 2019
1062