Profil candidat: Chiril Tatarlî
Integritatea în activitatea politică
Chiril Tatarlî este președinte al raionului Taraclia (iulie 2015-prezent). La alegerile din februarie 2018 candidează din partea PSRM pe circumscripţia uninominală din Taraclia. Este liderul organizației PSRM Taraclia, pe listele căruia a fost ales consilier raional, iar ulterior președinte de raion.
Integritatea în gestionarea averii și intereselor personale
Potrivit declarației de venit depuse la ANI, deține două case de 100 și, respectiv, 80 de m.p. la Taraclia, 40 ari de teren intravilan, un automobil Suzuki Grand Vitara din 2007, cumpărat în 2013, și un VAZ 21063. În anul 2017 a avut un salariu total de circa 84 mii lei și o pensie cumulativă împreună cu soția de 44 mii lei. Nici el, nici feciorul Alexandr nu au declarat că ar deține cote părți sau au acțiuni la întreprinderi. În anul 2018, potrivit raportului financiar al PSRM, Chiril Tatarlî şi-a susţinut formaţiunea cu 19.000 lei.
Integritatea în exercitarea funcțiilor publice și/sau de partid
Primarul orașului Taraclia, Serghei Filipov, l-a acuzat în 2017 pe președintele raionului că ar fi redirecționat din fondul rutier al regiunii sume importante pentru a-și procura o mașină de serviciu, a face reparație în birou și a-l dota cu tehnica necesară, parte din echipament fiind destinat inclusiv aparatului președintelui raionului. Tatarlî s-a justificat că folosea o mașină de serviciu a unei direcții, la mijloc nu era vorba de confortul personal și că achiziționarea automobilului nu o decide președintele raionului, ci consiliul. În plus, el a spus că a cumpărat un televizor pentru birou din banii proprii.
Consilier în consiliul raional din partea PSRM este și feciorul lui Chiril Tatarlî, Alexandr. Președintele raionului și liderul local al formațiunii nu vede o problemă în acest fapt. El a declarat portalului Moldova Curată că feciorul lui nu l-a votat la funcția de președinte de raion pentru a evita un eventual conflict de interese.
4. Cazier judiciar
Nu există informații despre antecedente penale sau contravenționale a candidatului.
Acest articol apare în cadrul proiectului Promovarea votului informat şi conştient la alegerile parlamentare prin campania de monitorizare şi informare „Pentru un Parlament Curat 2019”, implementat de ADEPT, API, CAPC şi CIJM cu susținerea financiară a Fundației Soros-Moldova/Departamentul Buna Guvernare. Acțiunile întreprinse în cadrul proiectului țin de responsabilitatea implementatorilor și nu reflectă neapărat poziția Fundației Soros-Moldova.
Preluarea textelor de pe pagina www.MoldovaCurata.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.MoldovaCurata.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.
Adaugă comentariu
Articole relaționate:
Noul șef al ADR Centru: fost director al echipei de fot...
Noul director al ADR Centru, Viorel Jardan, este un tânăr în vârstă de 27 de ani, care deține, pe lângă funcția în care a fost recent ales, și două funcții de consilier. El este consilier local din partea PDM în satul Lozova, raionul Strășeni și consilier raional la Strășeni. Viorel Jardan a fost ales șef al ADR Centru în urma unui concurs organizat de Ministerul Dezvoltării Regionale și Construcțiilor, instituție condusă tot de un reprezentat al Partidului Democrat. Astfel, toate cele trei agenții de dezvoltare regională: Nord, Centru și Sud, sunt conduse de reprezentanți ai acestei formațiuni.
Conflicte de interse soluționate prin divorț: o inițiat...
Primarul comunei Chițcanii Vechi din raionul Telenești, despre care Moldova Curată a scris acum trei ani, continuă să muncească în primărie împreună cu fosta soție, de care a divorțat pentru a soluționa conflictul de interese. Soția sa este perceptor fiscal. Chiar și așa, primarul afirmă că perceptorul fiscal nu are relație de subordonare cu primarul. Pentru că acesta nu este singurul caz în care unele cupluri au decis să divorțeze ca să soluționeze conflictul de interese, experții anticorupție spun că ar fi necesare modificări la legislație, astfel ca noțiunea de „persoane apropiate” să se refere și la foștii soți.
Judecătorul Cristi Danileț: Dacă se știu că sunt cu ”pe...
Judecătorul și membru al Consiliului Superior al Magistraturii din România, Cristi Danileț, a acordat un interviu portalului Moldova Curată în care a vorbit despre performanțele la care a ajuns România în combaterea corupției și despre modelele pe care le poate împrumuta Republica Moldova. Cunoscător al sistemului de drept de la noi datorită conlucrării pe care o are cu autoritățile și magistrații de la Chișinău, magistratul român a punctat și câteva măsuri care se impun în primul rând pentru a avea progrese în ce privește eliminarea corupției.
Alegerea preşedintelui raionului Glodeni este contestat...
Democratul Ion Leucă, ales în luna iulie președinte al raionului Glodeni, riscă să-şi piardă noua funcție. Consilierii socialişti îl acuză că ar fi fost ales ilegal și au acţionat Consiliul raional Glodeni în judecată. O ședință în acest dosar va avea loc pe 30 octombrie, iar Ion Leucă spune că a fost ales fără nicio încălcare de lege.
Proiectul Melniciuc: unii judecători înstrăinează apart...
Unii judecători care au primit apartamente în anul 2015 în condiții preferențiale datorită unui proiect de construcție gestionat de magistratul Oleg Melniciuc s-au dezis deja de aceste locuințe. În baza de date Cadastru în prezent figurează alte persoane ca proprietari. Judecătorii au obținut apartamentele noi la prețul de 360 de euro pentru un metru pătrat, în timp ce pe piață prețul este de 500 - 600 de euro. Moldova Curată a încercat să afle motivele pentru care judecătorii au renunțat atât de ușor la apartamentele, în a căror construcție au fost investiți și bani publici - pentru arenda terenului Judecătoria sectorului Râșcani a plătit peste 2 milioane de lei. Astăzi prezentăm cazul magistratului Serghei Papuha.
Aici așteptăm comentariul tău!