PROFIL CANDIDAT: GRIGORII UZUN

Alegeri UTA Găgăuzia 25 aprilie 2023 1569La 30 aprilie 2023 în Autonomia Găgăuză vor avea loc alegerile pentru funcția de guvernator al regiunii. Comisia Electorală Centrală de la Comrat a înregistrat 8 candidați. Portalul MoldovaCurata.md a selectat cele mai relevante informații despre integritatea candidaților și le prezintă în cadrul rubricii „Alegerile guvernatorului UTA Gagauzia”. Informațiile au fost structurate în baza unor criterii de integritate, stabilite împreună cu organizațiile membre ale Inițiativei Civice pentru un Parlament Curat (ICPC).

Integritatea în activitatea politică

Grigorii Uzun are 36 de ani de ani și este inginer de profesie. Potrivit datelor biografice publicate pe site-ul Comisiei Electorale Centrală de la Comrat, în prezent nu este angajat în câmpul muncii. El este originar din Vulcănești. La alegerile parlamentare din 24 februarie 2019 a candidat pe lista Partidului Socialiștilor din Republica Moldova (PSRM), însă nu a acces atunci în Legislativ. A venit în funcția de deputat cu doi ani mai târziu, după ce Curtea Constituțională i-a validat mandatul de ales al poporului. Uzun l-a înlocuit pe Vladimir Golovatiuc, când acesta a fost numit în funcția de Ambasador al R. Moldova la Moscova.

Candidat (in)ndependent

La alegerile pentru funcția de bașcan al autonomiei, Grigorii Uzun candidează independent, dar cu susținerea PSRM. El este promovat inclusiv de liderul socialiștilor, Igor Dodon. Relația celor doi este mai veche - la alegerile prezidențiale din anul 2016 Grigore Uzun a fost „persoană de încredere” pentru Igor Dodon.

Cu un an mai târziu, Grigorii Uzun a devenit deputat în Adunarea Populară a Găgăuziei (APG), ales pe circumscripția Vulcănești. În legislativul local, Uzun a deținut funcția de președinte al Comisiei pentru sănătate, protecție socială, familie și muncă. Simbolul lui Uzun în această campanie electorală este steaua, logo similar cu cel al PSRM.

Integritatea în gestionarea averii și intereselor personale

Pe parcursul a ultimilor doi ani, Grigorii Uzun și soția sa nu au avut venituri permanente. Astfel, potrivit declarației de avere și interese personale publicate pe site-ul CEC din Comrat, acesta a ridicat un venit salarial de la Parlamentul Republici Moldova de circa 109 mii de lei. Tot în calitate de deputat, Uzun a avut indemnizații în valoare totală de 105 mii de lei. Soția sa a beneficiat de o indemnizație pentru îngrijirea copilului în valoare de peste 11 mii de lei.

Grigorii Uzun a fost contactat de câteva ori de către reportera portalului MoldovaCurata.md pentru a explica din ce bani trăiește acum, atât timp cât nu indică un venit salarial, dar nici alte surse financiare, însă acesta nu a răspuns. De asemenea, nu a răspuns nici la mesajele expediate. Dacă Uzun va răspunde, opinia îi va fi inserată în text.

Grigorii Uzun este proprietarul unui apartament situat în orașul Muravlenko din Federația Rusă, achiziționat în anul 2009,  imobil cu o suprafață de circa 78 de metri pătrați.

Candidatul mai declară la CEC mai multe unități de transport: două automobile de marca „Toyota”,  6 camioane de marca „Kamaz”.

Integritatea în exercitarea funcțiilor publice și/sau de partid

În prezent, Grigorii Uzun își concentrează campania pe mesaje anti-occidentale și pro-ruse. La 12 martie curent, când s-a lansat în campanie, Igor Dodon a spus:

„De ce Grigorii Uzun? Eu voi răspunde foarte clar, mă veți înțelege. Sunt sigur că peste câteva luni nu se va apuca să învețe limba română și nu o va numi limba română, așa cum face actualul bașcan. Sunt sigur că e patriot și susține că limba noastră este limba moldovenească, iar istoria e a Moldovei, nicicum altfel. Sunt sigur că nu va spune că viitorul Republicii Moldova este în Uniunea Europeană.”, a specificat Igor Dodon în intervenția sa care a fost publicată pe Facebook.

Mesaje anti-occidentale au fost transmise și mai târziu de către candidatul Uzun. La dezbaterile de la postul public de televiziune GRT, el a declarat că toate granturile care vin în Moldova din Uniunea Europeană sunt oferite cu anumite condiții, de exemplu, cu scopul de a fi promovate valorile comunității LGBT în școli și creșterea vârstei de pensionare:

„Orice granturi care sunt date Moldovei, în special Găgăuziei, împrumuturi de la FMI, toate acestea se acordă cu anumite condiții: să creștem vârsta de pensionare, să introducem valori care ne sunt străine, astfel încât valorile LGBT să fie predate copiilor în școli, ceea ce este inacceptabil pentru noi, pentru că avem propria noastră cultură, propria noastră religie, propriile noastre tradiții. Prin urmare, atunci când primim aceste granturi, ar trebui să ne gândim cu atenție la prețul acestora și dacă merită să permitem astfel de lucruri pe teritoriul nostru”, a spus Grigorii Uzun.

Portalul Stopfals.md a dezmințit aceste falsuri. În realitate, partenerii externi, în special Uniunea Europeană, alocă bani Republicii Moldova pentru a atrage investiții, pentru a sprijini o redresare durabilă și cuprinzătoare a țării după criza COVID-19, precum și pentru a realiza reforme structurale, în special în domeniile justiției și luptei împotriva corupției.

Cazier judiciar

Uzun a fost în vizorul presei cu patru ani în urmă când a fost implicat într-o încăierare în urma căreia mai mulți consilieri locali de la Vulcănești i-au cerut să demisioneze din funcția de deputat în APG. Uzun s-a ales cu un dosar penal pentru „vătămarea intenţionată medie a integrităţii corporale sau a sănătăţii de două sau mai multe persoane”. Avocatul lui Uzun a înaintat plângere judecătorului de instrucție, contestând ordonanța procurorului de recunoaștere a acestuia în calitate de învinuit. Potrivit publicației „Ziarul de Gardă”, „prin încheierea dictată de judecătorul Vasili Hrapacov, a fost anulată ordonanța de recunoaștere a lui Grigori Uzun în calitate de învinuit. În motivarea soluției, judecătorul a invocat că procurorul este obligat de a primi acord din partea Adunării Populare a Găgăuziei, pentru atragerea la răspundere penală a subiectului cu statut de deputat, Uzun fiind ales în ianuarie 2017 în calitate de deputat în Adunarea Populară a Găgăuziei (APG), după ce a câștigat circumscripția Vulcănești”.

Portalul Anticoruptie.md a publicat un articol în anul 2021 în care se menționa că pe când era în Legislativul Republicii Moldova, Autoritatea Națională de Integritate (ANI) s-a autosesizat deoarece deputatul de atunci nu a indicat în declarația de avere și interese personale pentru anul 2020 statutul de fondator în cadrul firmei „Uzun Grigorii Vladimirovici” din Federația Rusă,  precum și dividendele pe care le-a încasat din activitatea acesteia. În prezent, vicepreședintele ANI, Lilian Chișca,  a declarat pentru portalul MoldovaCurata.md că inspectorii de integritate nu au mai pornit un control pe numele acestuia.

MoldovaCurata.md

Acest profil este realizat de Asociația Presei Independente (API), în cadrul proiectului „Despre dezinformare de la ușă la ușă”, implementat de API cu suportul IMS (International Media Support). Opiniile exprimate aparțin autorilor proiectului și nu corespund neapărat cu opinia finanțatorului.Preluarea textelor de pe pagina www.MoldovaCurata.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.MoldovaCurata.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.

Aici așteptăm comentariul tău!

Adaugă comentariu

Articole relaționate:

Выборы Башкана

Пенсионеры и безработные «пожертвовали» десятки тысяч л...

13 mai 2023
1010
Выборы Башкана

ПРОФИЛЬ КАНДИДАТА: СЕРГЕЙ ЧИМПОЕШ

13 aprilie 2023
1164
Выборы в НС АТО Гагаузия

ПЕРВЫЙ ГУБЕРНАТОР ГАГАУЗИИ ВОЗВРАЩАЕТСЯ В АКТИВНУЮ ПОЛИ...

Избирателям округа № 30 с. Копчак Чадыр-Лунгского района выборы 20 ноября 2016 г. запомнятся, скорее всего, тем, что за их голоса соперничают особые кандидаты: первый губернатор Гагаузии Георгий Табунщик, дважды занимавший пост башкана, а также Николай Драган - знаменитый в стране председатель колхоза «Победа» - одного из немногочисленных сохранившихся после распада СССР коллективных хозяйств.

19 noiembrie 2016
1443
Alegeri in AP din UTAG

Mai mulți oameni de afaceri au trecut în turul doi și v...

La Ceadîr-Lunga, în circumscripția numărul 6, în turul doi al alegerilor pentru funcția de deputat în Adunarea Populară a Găgăuziei, unul dintre cei doi candidați care au trecut în turul al doilea este Serghei Goncear, un om de afaceri înaintat de Partidul Socialiștilor. În primul tur, el s-a clasat pe locul doi, cu 523 de voturi, iar cele mai multe voturi – 981, le-a acumulat candidatul Gheorghii Leiciu.

02 decembrie 2016
2062
Alegeri in AP din UTAG

Circumscripția nr. 6 Ceadîr-Lunga: trei candidați indep...

În circumscripția nr. 6 din or. Ceadîr-Lunga pentru un loc în Adunarea Populară a Găgăuziei (APG) candidează 5 persoane. Gheorghe Leiciu, actualul deputat din această circumscripție, care candidează ca independent, are patru concurenți, dintre care doi propuși de partide, iar alți doi, independenți.

31 octombrie 2016
1212
Alegeri în AP din UTAG

Profil candidat: Demian CARASENI

12 septembrie 2021
1038