Profil candidat: Valentin Cimpoeș

Arhiva 20 februarie 2019 1358

Integritatea în activitatea politică



Valentin Cimpoeș (46 de ani), jurist, este primar al orașului Basarabeasca, membru al Partidului Nostru din 2015. La alegerile locale din 2011 a fost ales consilier raional independent pe lista PCRM. După alegerile locale din 28 iunie 2015, a devenit primar al orașului Basarabeasca. Este vorbitor de limba rusă, nu vorbește limba româna.

Cimpoeș candidează pe circumscripția uninominală nr. 40, orașul Cimișlia.

A absolvit Universitatea Pedagogică de Stat ”Ion Creangă”, apoi a făcut un master în Drept. A lucrat profesor de educație fizică la Liceul Teoretic ”A.S. Pușkin” din Basarabeasca, apoi metodist în domeniul sportului la Direcția de educație a raionului Basarabeasca.

Pentru reporterul Campaniei Pentru un Parlament Curat, Valentin Cimpoeș a declarat că din 1999 a plecat la muncă în Rusia, unde s-a aflat circa cinci ani. În tot acest timp a trimis bani acasă pentru construcția unui centru de deservire auto. De construcția acestuia s-a ocupat mama sa, Maria Cimpoeș. În prezent aceasta este deținătoarea afacerii.

În anul 2000 a revenit în țară și s-a angajat în calitate de profesor de educație fizică la același liceu, unde a activat timp de trei ani.

Integritatea în gestionarea averii și intereselor personale

Potrivit unui articol de pe Moldova Curată, Valentin Cimpoeș a fost  manager la întreprinderea individuală ”Cimpoeș Maria”, de unde a declarat un venit de aproape 69 mii lei pentru anii 2013-2014.

El deține două terenuri la Basarabeasca, un automobil de marca Mitsubishi, și că nu are casă. Solicitat telefonic, Valentin Cimpoeș ne-a spus că în prezent deține o casă în orașul Basarabeasca, unde locuiește împreună cu familia.

În declarație de avere și interese personale, depusă la CEC în campania electorală 2019, candidatul arată că în ultimii doi ani venitul său din salariul de primar a fost de 149 565,99 de lei, iar de la ÎI ”Cimpoeș Maria” – 56 441,93 de lei.

Valentin Cimpoeș mai indică faptul că are în proprietate trei terenuri agricole, dobândite în anii 2002, 2004 și 2015, o casă de locuit cu suprafața de 42,2 metri pătrați, cumpărată în anul 2004, valoarea cadastrală – 10433 lei și alt imobil, dobândit în anul 2015, când a devenit primar, cu suprafața de 280 metri pătrați, valoarea – 329996 lei.

Cimpoeș are în proprietate același automobil de marca Mitsubishi Space Wagon produs în 2002, procurat în 2010, declarate anterior, valoarea căruia acum este de 4000 de euro.

În aceeași declarație, candidatul indică și un credit Easy credit, în sumă de 11.000 lei.

Integritatea în gestionarea funcției publice

Alte declarații de venit ale lui Cimpoeș pe ani.md nu sunt publicate.Integritatea în exercitarea funcției publice și ”cazierul judiciar”. Dosar penal ”politic” pentru neglijență în serviciu cu urmări grave

În luna martie 2017 Cimpoeș  a fost cercetat penal pentru neglijență în serviciu, fiind acuzat că nu a luat măsuri de prevenire și curmare a unui caz de exploatare sexuală a unei fete de 13 ani din oraș, de către tatăl acesteia.

După 30 de zile primarul a fost eliberat din penitenciarul 13 şi plasat în arest la domiciliu. Vicepreşedintele Partidului Nostru, Ilian Caşu a declarat că „acest dosar este fabricat, şi nu are nimic în comun cu norma legală”, iar Congresul Puterilor Locale și Regionale (CALM) a emis o declarație și a organizat o conferință de presă în care a afirmat că primarul a fost reținut pe nedrept și i s-a încălcat prezumția de nevinovăție.

Cazier judiciar

În prezent, dosarul respectiv se află în examinare în instanța de judecată. Procurorul adjunct al PCCOS, Valeriu Bodean, a comunicat reporterului Campaniei pentru un Parlament Curat că Valentin Cimpoeș, conform rechizitoriului întocmit de procurori, este înculpat pentru neglijență în serviciu cu urmări grave, conform art. 329 al. 2 Cod Penal. Deocamdată nu există o sentință pe acest caz.

Acest articol apare în cadrul proiectului Promovarea votului informat şi conştient la alegerile parlamentare prin campania de monitorizare şi informare „Pentru un Parlament Curat 2019”, implementat de ADEPT, API, CAPC şi CIJM cu susținerea financiară a Fundației Soros-Moldova/Departamentul Buna Guvernare. Acțiunile întreprinse în cadrul proiectului țin de responsabilitatea implementatorilor și nu reflectă neapărat poziția Fundației Soros-Moldova. 



Preluarea textelor de pe pagina www.MoldovaCurata.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.MoldovaCurata.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.

Aici așteptăm comentariul tău!

Adaugă comentariu

Articole relaționate:

Arhiva

Lacăt codificat la primăria din Bălţi

Uşa de la etajul trei al primăriei municipiului Bălţi, etaj unde se află birourile primarului, viceprimarului şi al secretarului consiliului local, este securizată, la intrare fiind instalat un lacăt codificat. Consilierii locali din opoziţie susţin că această acţiune întreprinsă de către conducerea municipiului Bălţi îngrădeşte accesul populaţiei într-o instituţie publică. Administraţia oraşului, însă, afirmă că instalarea acestui obstacol este o metodă de prevenire a eventualelor tentative de corupere a funcţionarilor publici din partea cetăţenilor. 

12 noiembrie 2013
953
Arhiva

Judecătoarea Maria Muruianu a oprit de două ori anchete...

Judecătoarea Maria Muruianu a suspendat de două ori ordinele Ministerului Educației prin care fosta directoare a Centrului pentru Copii și Tineret ”Artico”, Aurelia Hâncu, era suspendată din funcție. Unul din aceste ordine a ajuns în atenția Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) după o plângere depusă de ministrul Educației, Maia Sandu. CSM a dispus începerea unei verificări de către Inspecția Judiciară, astfel că judecătoarea de la Judecătoria sectorului Buiucani riscă să fie sancționată disciplinar.

31 martie 2015
896
Arhiva

Un judecător respins de preşedintele Timofti a fost pro...

26 decembrie 2016
680
Arhiva

Demnitari din raionul Dubăsari se bat pentru Centrul „P...

Preşedintele raionului Dubăsari şi primarul satului Coşniţa sunt în proces de judecată, miza fiind Centrul de odihnă pentru copii şi tineret „Prietenia”, care este întreprindere municipală. Ei se acuză reciproc că ar avea interese personale legate de Centru. Între timp, Comisia Naţională de Integritate (CNI) a constatat şi un conflict de interese la această tabără.

11 septembrie 2014
1610
Arhiva

Se caută un judecător la Curtea Constituţională

Curtea Constituţională a Republicii Moldova are de patru luni un judecător lipsă. Guvernul, instituţia căreia îi revine misiunea să numească un magistrat, nu se grăbeşte să găsească un candidat potrivit. Între timp, s-a vehiculat că fotoliul ar urma să revină PCRM. Reprezentanţii partidului resping însă că şi-ar dori această funcţie. Experţii nu neagă totuşi existenţa unor jocuri de culise prin care s-ar încerca promovarea unui candidat pe criterii politice.  

07 martie 2015
1139
Arhiva

Raionul Briceni, condus de un fost şef de vamă

În urma alegerilor din vara anului curent, preşedinte al raionului Briceni a fost ales democratul Mihail Gnatiuc, fost primar de Briceni. Acesta a candidat la ultimele alegeri locale pentru un nou mandat de primar, dar a pierdut în faţa reprezentantului PSRM. Ucrainean  de naţionalitate, Gnatiuc s-a născut în Iacutia în 1956, unde au fost deportaţi părinţii săi. A absolvit facultatea de drept a Universităţii de Stat din Moldova, după care s-a stabilit cu traiul la Briceni. A activat în calitate de şef al birourilor vamale Briceni și Ocniţa şi la Aeroportul Chişinău. În 2011 a fost ales primar de Briceni. Noul preşedinte de raion susţine că nu are decât o casă de locuit, nu deține afaceri şi nici măcar maşini personale.

27 octombrie 2015
1184