Profil candidat: Valentin Cimpoeș
Integritatea în activitatea politică
Valentin Cimpoeș (46 de ani), jurist, este primar al orașului Basarabeasca, membru al Partidului Nostru din 2015. La alegerile locale din 2011 a fost ales consilier raional independent pe lista PCRM. După alegerile locale din 28 iunie 2015, a devenit primar al orașului Basarabeasca. Este vorbitor de limba rusă, nu vorbește limba româna.
Cimpoeș candidează pe circumscripția uninominală nr. 40, orașul Cimișlia.
A absolvit Universitatea Pedagogică de Stat ”Ion Creangă”, apoi a făcut un master în Drept. A lucrat profesor de educație fizică la Liceul Teoretic ”A.S. Pușkin” din Basarabeasca, apoi metodist în domeniul sportului la Direcția de educație a raionului Basarabeasca.
Pentru reporterul Campaniei Pentru un Parlament Curat, Valentin Cimpoeș a declarat că din 1999 a plecat la muncă în Rusia, unde s-a aflat circa cinci ani. În tot acest timp a trimis bani acasă pentru construcția unui centru de deservire auto. De construcția acestuia s-a ocupat mama sa, Maria Cimpoeș. În prezent aceasta este deținătoarea afacerii.
În anul 2000 a revenit în țară și s-a angajat în calitate de profesor de educație fizică la același liceu, unde a activat timp de trei ani.
Integritatea în gestionarea averii și intereselor personale
Potrivit unui articol de pe Moldova Curată, Valentin Cimpoeș a fost manager la întreprinderea individuală ”Cimpoeș Maria”, de unde a declarat un venit de aproape 69 mii lei pentru anii 2013-2014.
El deține două terenuri la Basarabeasca, un automobil de marca Mitsubishi, și că nu are casă. Solicitat telefonic, Valentin Cimpoeș ne-a spus că în prezent deține o casă în orașul Basarabeasca, unde locuiește împreună cu familia.
În declarație de avere și interese personale, depusă la CEC în campania electorală 2019, candidatul arată că în ultimii doi ani venitul său din salariul de primar a fost de 149 565,99 de lei, iar de la ÎI ”Cimpoeș Maria” – 56 441,93 de lei.
Valentin Cimpoeș mai indică faptul că are în proprietate trei terenuri agricole, dobândite în anii 2002, 2004 și 2015, o casă de locuit cu suprafața de 42,2 metri pătrați, cumpărată în anul 2004, valoarea cadastrală – 10433 lei și alt imobil, dobândit în anul 2015, când a devenit primar, cu suprafața de 280 metri pătrați, valoarea – 329996 lei.
Cimpoeș are în proprietate același automobil de marca Mitsubishi Space Wagon produs în 2002, procurat în 2010, declarate anterior, valoarea căruia acum este de 4000 de euro.
În aceeași declarație, candidatul indică și un credit Easy credit, în sumă de 11.000 lei.
Integritatea în gestionarea funcției publice
Alte declarații de venit ale lui Cimpoeș pe ani.md nu sunt publicate.Integritatea în exercitarea funcției publice și ”cazierul judiciar”. Dosar penal ”politic” pentru neglijență în serviciu cu urmări grave
În luna martie 2017 Cimpoeș a fost cercetat penal pentru neglijență în serviciu, fiind acuzat că nu a luat măsuri de prevenire și curmare a unui caz de exploatare sexuală a unei fete de 13 ani din oraș, de către tatăl acesteia.
După 30 de zile primarul a fost eliberat din penitenciarul 13 şi plasat în arest la domiciliu. Vicepreşedintele Partidului Nostru, Ilian Caşu a declarat că „acest dosar este fabricat, şi nu are nimic în comun cu norma legală”, iar Congresul Puterilor Locale și Regionale (CALM) a emis o declarație și a organizat o conferință de presă în care a afirmat că primarul a fost reținut pe nedrept și i s-a încălcat prezumția de nevinovăție.
Cazier judiciar
În prezent, dosarul respectiv se află în examinare în instanța de judecată. Procurorul adjunct al PCCOS, Valeriu Bodean, a comunicat reporterului Campaniei pentru un Parlament Curat că Valentin Cimpoeș, conform rechizitoriului întocmit de procurori, este înculpat pentru neglijență în serviciu cu urmări grave, conform art. 329 al. 2 Cod Penal. Deocamdată nu există o sentință pe acest caz.
Acest articol apare în cadrul proiectului Promovarea votului informat şi conştient la alegerile parlamentare prin campania de monitorizare şi informare „Pentru un Parlament Curat 2019”, implementat de ADEPT, API, CAPC şi CIJM cu susținerea financiară a Fundației Soros-Moldova/Departamentul Buna Guvernare. Acțiunile întreprinse în cadrul proiectului țin de responsabilitatea implementatorilor și nu reflectă neapărat poziția Fundației Soros-Moldova.
Preluarea textelor de pe pagina www.MoldovaCurata.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.MoldovaCurata.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.
Adaugă comentariu
Articole relaționate:
Mai mulţi reprezentanţi ai societăţii civile au manife...
„Nu legalizaţi corupţia!” „Nu legalizaţi banii furaţi!” „Nu amnistiei fiscale!”. Acesta sunt câteva mesaje care au fost transmise la un flashmob organizat în dimineaţa zilei de vineri, 16 decembrie, de către câţiva reprezentanţi ai societăţii civile, dar şi reprezentanţi ai unor formaţiuni politice. Manifestanţii au protestat în faţa Parlamentului, înainte de şedinţa în plen, faţă de adoptarea unor iniţiative legislative care prevăd liberalizarea capitalului şi stimularea fiscală.
Mister plătit din bani publici: Secretariatul Parlament...
Secretariatul Parlamentului Republicii Moldova a cheltuit anul trecut circa 158 de mii de lei ca să-i înveţe limba engleză pe funcţionarii instituţiei. Deşi cursurile au fost achitate din bani publici, Secretariatul a refuzat să ne furnizeze numele celor instruiţi, menţionând că va face acest lucru doar după ce aceştia îşi vor da acordul.
INTERVIU// Sorin Ioniță, Expert Forum: Clientelismul po...
Sorin Ioniță, președinte al organizației Expert Forum din România, a vorbit în cadrul unui interviu pentru Moldova Curată despre fenomenul clientelismului politic și riscurile acestuia pentru societate. În opinia sa, un exemplu de clientelism în Republica Moldova este programul ”Drumuri bune”, desfășurat în preajma alegerilor parlamentare.
Victor Munteanu: Reforma justiției a eșuat. Riscăm să p...
Directorul Programului de Drept al Fundației Soros-Moldova, Victor Munteanu, a acordat un interviu portalului Moldova Curată, în cadrul căruia s-a arătat dezamăgit de modul de desfășurarea a reformelor în sectorul justiției. În opinia sa, Uniunea Europeană și alți parteneri externi ai Republicii Moldova nu şi-au imaginat cât de mare este nivelul de corupţie de aici atunci când au inițiat proiectele de reformare a justiției.
Aici așteptăm comentariul tău!