Mihai Ghimpu a donat partidului tot ce a câștigat

Avere la vedere 28 iunie 2016 719
Mihai Ghimpu

Președintele Partidului Liberal, Mihai Ghimpu, a donat formațiunii pe care o conduce 810 850 lei, sumă comparabilă cu întregul său venit pentru anul 2014. Datele privind donatorii partidelor politice au fost publicate recent pe portalul Comisiei Electorale Centrale, astfel că din raportul financiar depus de Partidul Liberal reiese că Mihai Ghimpu este cel mai generos lider de partid.Datele din rapoartele financiare pentru anul 2015 nu au putut fi comparate cu cele din declarația de avere pentru 2015 a deputatului Mihai Ghimpu, deoarece aceasta încă nu a fost publicată nici pe portalul Comisiei Naționale de Integritate, nici pe site-ul Parlamentului. În declarația pentru anul 2014 liderul liberalilor a indicat venituri totale de peste 840 de mii de lei, inclusiv salariul soției. Această sumă depășește cu doar aproximativ 30 de mii de lei suma donată de Mihai Ghimpu Partidului Liberal în 2015.

Dividendele de la firmă – donate partidului

Veniturile liderului PL provin din salariul de deputat, de peste 159 de mii de lei anual, și din dividende de la SRL ”Eurosim” - peste 439 de mii de lei. Mihai Ghimpu este fondatorul acestei firme, împreună cu Veaceslav Ceban și Iurie Aramă. Firma a fost fondată în noiembrie 2000, având adresa juridică în Chişinău, sectorul Centru, str. Dacia bd., 54/1. Liderul liberalilor deține o treime din acțiunile companiei, în valoare totală de 176 208 lei.

Alte venituri au fost obținute de către Mihai Ghimpu din pensii și indemnizații. De asemenea, în 2014, deputatul și-a achiziționat un apartament cu o suprafață de 160,7 m.p., în valoare de 1 420 049 lei.

Potrivit rapoartelor financiare din cadrul campaniei electorale pentru alegerile locale din 2015, Mihai Ghimpu a donat în mai multe tranșe 565 de mii de lei, pe care i-a obținut din dividende, după cum este indicat în documentul prezentat la Comisia Electorală Centrală. Tranșele sunt: 10 000 (8 mai), 130 000 ( 14 mai), 40 000 (29 mai), 25 000 (3 iunie), 100 000 (9 iunie), 140 000 (11 iunie), 70 000 (12 iunie), 50 000 (26 iunie). Din aceste date reiese că liderul Partidului Liberal a mai donat formațiunii sale încă 245 850 lei, după încheierea campaniei.

Mihai Ghimpu: ”Nu-i problema mea că nu au fost publicate declarațiile!”

Solicitat de Moldova Curată, Mihai Ghimpu, a refuzat să ofere mai multe detalii despre veniturile obținute în anul 2015, menționând că a arătat acest lucru în declarația depusă. ”Eu am făcut declarații, ce venituri am, nu-i problema mea că nu au fost publicate. Credeți că eu stau și mă gândesc cât am venit, cât am cheltuieli? Am depus declarația și am respectat legea”, a menționat Mihai Ghimpu. Întrebat când am putea reveni pentru mai multe informații, liderul Partidului Liberal a răspuns că niciodată.

Ghimpu – lider la donații, între alți președinți de partide

Alți lideri de partide parlamentare nu au donat deloc bani formațiunilor pe care le conduc sau au donat sume mult mai mici. Președintele Partidului Socialiștilor, Igor Dodon, a donat 1500 de lei, iar președintele Partidului Democrat, Marian Lupu, precum și fostul lider PLDM, Vlad Filat, nu au donat niciun leu. Printre donatorii partidelor nu se numără nici vice-președintele Partidului Democrat, Vladimir Plahotniuc. Liderul Partidului Comuniștilor, Vladimir Voronin, a donat 50 de mii de lei la alegerile locale din 2015.

Natalia EnachePreluarea textelor de pe pagina www.MoldovaCurata.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.MoldovaCurata.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.

Aici așteptăm comentariul tău!

Adaugă comentariu

Articole relaționate:

Avere la vedere

Averile noilor miniștri au fost făcute publice

Cel mai bogat dintre miniștrii intrați în Guvern la ultima remaniere, adică în decembrie 2017, este de departe Chiril Gaburici, fostul premier demisionat din cauză că jurnaliștii i-au descoperit diploma falsă de studii liceale. Din declarațiile de avere publicate de ANI se vede că doar Gaburici deține autoturisme scumpe, mai multe imobile și afaceri. Restul noilor miniștri au venituri și bunuri mai modeste.

21 februarie 2018
661
Avere la vedere

Investigație ZdG: zeci de terenuri ale Capitalei au aju...

Primăria municipiului Chișinău încearcă să recupereze în prezent cel puțin o parte din cele peste 30 de terenuri care ar fi fost înstrăinate ilegal în ultimii ani, printr-o schemă complexă, în care sunt implicați o organizație obștească, executori judecătorești, avocați, judecători și agenții de evaluare. Terenurile au o suprafață totală de 5,5 hectare și o valoare de piață de peste 100 de milioane de lei. Schema a fost descrisă într-o investigație video realizată de jurnaliștii de la Ziarul de Gardă. Unele dintre loturile întrăinate se vând acum cu sute de mii de euro, deși au fost adjudecate cu prețuri de peste 20 de ori mai mici. Altele - au ajuns în proprietatea unor stații PECO. De asemenea, sunt si terenuri care au ajuns în portofoliul unor companii de construcții și al unor firme offshore din Marea Britanie sau insulele Marshall din Oceanul Pacific. 

05 septembrie 2018
1008
Avere la vedere

Viceministru cu trei firme, dar fără venituri din activ...

Una dintre firmele în care viceministrul Transporturilor şi Infrastructurii Drumurilor, Vladimir Cebotari, deţine acţiuni, a avut în anul 2012 venituri din vânzări de aproape 9 milioane de lei, însă funcţionarul nu a indicat niciun venit din activitatea acesteia în declarația sa de avere.

03 septembrie 2014
558
Avere la vedere

Copiii președintelui Curții de Apel Chișinău, cu afacer...

La câteva luni de la numirea în funcția de președinte al Curții de Apel Chișinău a lui Ion Pleșca, fiica studentă a acestuia a devenit proprietara unui depozit de fructe și legume din satul Dubăsarii Vechi, raionul Criuleni.

19 iunie 2013
526