CNI, cu ochii pe averea lui Eduard Bănăruc

Avere la vedere 30 iulie 2013 953
Eduard Bănăruc, secretar general adjunct al Guvernului

La 23 iulie curent, Comisia Naţională de Integritate (CNI) s-a sesizat din oficiu în privinţa eventualei încălcări a regimului juridic al declarării veniturilor şi proprietăţilor de către Eduard Bănăruc, secretar general adjunct al Guvernului. Potrivit point.md, care face trimitere la agenţia Omega, Eduard Bănăruc nu a inclus în declaraţia de avere pentru anul 2012 un apartament deţinut în oraşul Chişinău, locuinţă ce ar fi situată în centrul oraşului, pe strada A. Puşkin. La 25 iulie, CNI a iniţiat procedura de control din oficiu privind veridicitatea datelor incluse în declaraţia de venituri şi proprietate pentru anul 2012 a lui Bănăruc.Ce avere are Bănăruc?

Potrivit declaraţiei de venituri a lui Eduard Bănăruc, acesta a obţinut în anul 2012 de la locul de muncă de bază un venit de peste 123 de mii de lei, iar soţia - peste 76 de mii de lei. Eduard Bănăruc a mai obţinut un venit de circa 71 de mii de lei din activitatea de reprezentant al statului în următoarele societăţi comerciale: Palatul Republicii, Întreprinderea de Stat Complexul „Casa Presei” şi Întreprinderea de Stat „Universul”. Eduard Bănăruc şi-a declarat şi darurile primite la nuntă în sumă de peste 30 de mii de dolari. Soţia sa a mai obţinut în anul 2012 zece mii de lei din înstrăinarea unui automobil.
La bunuri imobile, Eduard Bănăruc declară două apartamente, unul obţinut în anul 2001 cu suprafaţa de circa 71 de metri pătraţi şi altul de 50 de metri pătraţi obţinut în anul 2009. În declaraţia de avere a secretarului general adjunct al Guvernului sunt trecute două autoturisme. Primul autoturism de modelul „Opel Vectra” a fost procurat în anul 2005, valoarea lui fiind de circa 37 de mii de lei, iar al doilea autoturism, fabricat în anul 2007, a fost procurat anul trecut. În declaraţia de avere automobilul valorează peste 150 de mii de lei.
La active financiare, Eduard Bănăruc declară că deţine două conturi curente, ambele deschise în anul 2011. Valoarea primului cont este de peste şase mii de dolari, iar în cel de-al doilea cont are circa opt mii de euro.
Secretarului general adjunct al Guvernului mai notează în declaraţie că deţine 30 la sută din capitatlul social al SRL „Euroschimb”, indicând o valoare de cumpărare de 150 de mii de lei.
La capitolul datorii, E. Bănăruc trece două contracte, ambele semnate în anul 2010, unul fiind de investiţii şi altul privind executarea creanţelor. Valoarea totală a contractelor depăşeşte suma de 72 de mii de euro.

Eduard Bănăruc: „Apartamentul este inclus la datorii”

Solicitat de Moldova Curată, Eduard Bănăruc afirmă că în declaraţia de avere pentru anul 2012 a inclus toate datele, inclusiv şi acel apartament de pe strada A. Puşkin, acesta fiind menţionat la capitolul datorii. „Nu puteam să scriu această locuinţă la bunuri imobile din două motive: apartamentul este în construcţie şi nu este achitat integral. În declaraţie am menţionat acest fapt, acolo unde am notat că am un contract de investiţii de circa 29 de mii de euro”, susţine secretarul general adjunct al Guvernului.

Comisia va cere acte

După aprobarea procesului-verbal de către CNI privind efectuarea controlului din oficiu, Comisia anunţă imediat persoana supusă verificării despre procedura respectivă. Potrivit legii privind Comisia Naţională de Integritate, în cazul în care se constată că în perioada verificată persoana a dobândit şi alte bunuri decât cele înscrise în declaraţia cu privire la venituri şi proprietate ori se constată diferenţe vădite între venituri şi proprietatea dobândită, Comisia solicită persoanei în cauză informaţii şi dovezi suplimentare. Astfel că, după începerea procedurii de control, persoana supusă controlului are dreptul să ia cunoştinţă cu actele şi materialele dosarului, să fie asistată de un avocat sau de un reprezentant şi să prezinte orice documente justificative pe care le consideră necesare.


Lilia ZahariaPreluarea textelor de pe pagina www.MoldovaCurata.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.MoldovaCurata.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.

Aici așteptăm comentariul tău!

Adaugă comentariu

Articole relaționate:

Avere la vedere

Sistemul de publicare a declarațiilor de avere, mereu c...

După ce Comisia Națională de Integritate (CNI) a întârziat să publice pe pagina sa web declarațiile de avere și de interese ale demnitarilor și funcționarilor în termenele stabilite, nici acum cei interesați nu pot accesa documentele menționate.

28 iunie 2013
1084
Avere la vedere

O nouă achitare într-un dosar de corupție la Judecători...

Directorul Direcției Educație a sectorului Buiucani din municipiul Chișinău, Ion Vrânceanu, acuzat de fals în declarația de avere și depășirea atribuțiilor de serviciu, a fost achitat de către prima instanță. Sentința de achitare a fost pronunțată la 28 aprilie de către judecătoarea Silvia Gârbu, iar cel care a condus urmărirea penală și a susținut acuzarea a fost procurorul anticorupție Dorin Compan. Sentința motivată încă nu a fost publicată. Procuratura Generală a anunțat astăzi, printr-un comunicat, că procurorii o vor ataca la Curtea de Apel. 

06 mai 2016
1170
Avere la vedere

Rectorul de la Medicină, moșier la Drochia, cu ajutorul...

Rectorul Universității de Stat de Medicină și Farmacie ”Nicolae Testimițanu”, academicianul Ion Ababii, deține 86 de terenuri agricole cu o suprafață totală de peste 100 de hectare în satul său natal, Ochiul Alb, Drochia, cumpărate începând cu anul 2008. Acolo, potrivit primarului satului, rectorul are și o gospodărie agricolă, ce îi poartă numele. Loturile au fost cumpărate în suprafețe mici, majoritatea de până la un hectar, și au fost consolidate. 

11 mai 2015
970
Avere la vedere

Latifundiarii din CSM

Consiliul Superior al Magistraturii (CSM) s-a umplut de milionari. Jumătate dintre actualii membri ai CSM declară proprietăți ce depășesc un milion de lei. Iar unul dintre noii membri ai Consiliului, juristul Teodor Cârnaț, deține tocmai cinci case în Chișinău și două mini-hoteluri.

10 aprilie 2014
1333
Avere la vedere

Deputatul Valeriu Saharneanu riscă să fie cercetat PENA...

Comisia Națională de Integritate (CNI) a constatat la 30 ianuarie curent că deputatul liberal-reformator Valeriu Saharneanu și-a ascuns o parte din proprietăți atunci când a întocmit declarația de avere. De asemenea, a încălcat norma legală și ministrul Finanțelor Anatol Arapu care a mers cu mașina de serviciu la nunta unui coleg din Guvern.

30 ianuarie 2014
1264
Avere la vedere

Adevărul: Blocul de milioane al clanului Plahotniuc

În ultimii ani, de când a intrat în politică, Vladimir Plahotniuc şi-a adunat rudele apropiate într-un bloc din centrul Chişinăului. Familia deţine în prezent aproape jumătate de clădire.  

24 septembrie 2013
1269