CNI, cu ochii pe averea lui Eduard Bănăruc

Avere la vedere 30 iulie 2013 1050
Eduard Bănăruc, secretar general adjunct al Guvernului

La 23 iulie curent, Comisia Naţională de Integritate (CNI) s-a sesizat din oficiu în privinţa eventualei încălcări a regimului juridic al declarării veniturilor şi proprietăţilor de către Eduard Bănăruc, secretar general adjunct al Guvernului. Potrivit point.md, care face trimitere la agenţia Omega, Eduard Bănăruc nu a inclus în declaraţia de avere pentru anul 2012 un apartament deţinut în oraşul Chişinău, locuinţă ce ar fi situată în centrul oraşului, pe strada A. Puşkin. La 25 iulie, CNI a iniţiat procedura de control din oficiu privind veridicitatea datelor incluse în declaraţia de venituri şi proprietate pentru anul 2012 a lui Bănăruc.



Ce avere are Bănăruc?

Potrivit declaraţiei de venituri a lui Eduard Bănăruc, acesta a obţinut în anul 2012 de la locul de muncă de bază un venit de peste 123 de mii de lei, iar soţia - peste 76 de mii de lei. Eduard Bănăruc a mai obţinut un venit de circa 71 de mii de lei din activitatea de reprezentant al statului în următoarele societăţi comerciale: Palatul Republicii, Întreprinderea de Stat Complexul „Casa Presei” şi Întreprinderea de Stat „Universul”. Eduard Bănăruc şi-a declarat şi darurile primite la nuntă în sumă de peste 30 de mii de dolari. Soţia sa a mai obţinut în anul 2012 zece mii de lei din înstrăinarea unui automobil.
La bunuri imobile, Eduard Bănăruc declară două apartamente, unul obţinut în anul 2001 cu suprafaţa de circa 71 de metri pătraţi şi altul de 50 de metri pătraţi obţinut în anul 2009. În declaraţia de avere a secretarului general adjunct al Guvernului sunt trecute două autoturisme. Primul autoturism de modelul „Opel Vectra” a fost procurat în anul 2005, valoarea lui fiind de circa 37 de mii de lei, iar al doilea autoturism, fabricat în anul 2007, a fost procurat anul trecut. În declaraţia de avere automobilul valorează peste 150 de mii de lei.
La active financiare, Eduard Bănăruc declară că deţine două conturi curente, ambele deschise în anul 2011. Valoarea primului cont este de peste şase mii de dolari, iar în cel de-al doilea cont are circa opt mii de euro.
Secretarului general adjunct al Guvernului mai notează în declaraţie că deţine 30 la sută din capitatlul social al SRL „Euroschimb”, indicând o valoare de cumpărare de 150 de mii de lei.
La capitolul datorii, E. Bănăruc trece două contracte, ambele semnate în anul 2010, unul fiind de investiţii şi altul privind executarea creanţelor. Valoarea totală a contractelor depăşeşte suma de 72 de mii de euro.

Eduard Bănăruc: „Apartamentul este inclus la datorii”

Solicitat de Moldova Curată, Eduard Bănăruc afirmă că în declaraţia de avere pentru anul 2012 a inclus toate datele, inclusiv şi acel apartament de pe strada A. Puşkin, acesta fiind menţionat la capitolul datorii. „Nu puteam să scriu această locuinţă la bunuri imobile din două motive: apartamentul este în construcţie şi nu este achitat integral. În declaraţie am menţionat acest fapt, acolo unde am notat că am un contract de investiţii de circa 29 de mii de euro”, susţine secretarul general adjunct al Guvernului.

Comisia va cere acte

După aprobarea procesului-verbal de către CNI privind efectuarea controlului din oficiu, Comisia anunţă imediat persoana supusă verificării despre procedura respectivă. Potrivit legii privind Comisia Naţională de Integritate, în cazul în care se constată că în perioada verificată persoana a dobândit şi alte bunuri decât cele înscrise în declaraţia cu privire la venituri şi proprietate ori se constată diferenţe vădite între venituri şi proprietatea dobândită, Comisia solicită persoanei în cauză informaţii şi dovezi suplimentare. Astfel că, după începerea procedurii de control, persoana supusă controlului are dreptul să ia cunoştinţă cu actele şi materialele dosarului, să fie asistată de un avocat sau de un reprezentant şi să prezinte orice documente justificative pe care le consideră necesare.


Lilia Zaharia



Preluarea textelor de pe pagina www.MoldovaCurata.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.MoldovaCurata.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.

Aici așteptăm comentariul tău!

Adaugă comentariu

Articole relaționate:

Avere la vedere

Publicarea declarațiilor anuale de venituri și interese...

La fel ca anul trecut, declarațiile anuale de avere şi interese ale funcţionarilor publici vor fi publicate pe site-ul Comisiei Naționale de Integritate (CNI) cu o întârziere de câteva luni. Acestea ar putea apărea abia spre sfârșitul lunii august, în timp ce ar fi trebuit să fie accesibile deja în luna mai. CNI dă vina pe alocarea târzie a banilor. Pentru comparație, în România, declarațiile de venituri și interese sunt publicate la câteva zile de la depunere. 

22 iulie 2015
1054
Avere la vedere

FUNCŢIONARI DE LUX

Chiar dacă salariile de funcţionari sunt mai mult decât modeste, mai mulţi foşti miniştri şi angajaţi ai Primăriei capitalei au reuşit să se pricopsească în ultimii ani cu case luxoase în unul dintre cele mai scumpe şi prestigioase cartiere locative ale capitalei.

10 mai 2013
1058
Avere la vedere

Averea judecătorului Micu este examinată de procurori

Todor Micu, judecător al Curţii de Apel din Chişinău, nu şi-a declarat toate averile pentru anul 2012. Aceasta este concluzia Comisiei Naţionale de Integritate (CNI), care a verificat bunurile deţinute de magistrat. Actul de constatare emis de CNI este examinat în prezent de Procuratura Generală, iar pentru fals în declaraţii judecătorul riscă răspundere penală.

05 noiembrie 2013
1277
Avere la vedere

CNI a iertat încă un primar

Membrii Comisiei Naţionale de Integritate (CNI) „iartă” tot mai des persoane cu funcţii publice care s-au aflat în conflict de interese. Unul dintre ultimele cazuri de acest fel este al primarei comunei Băhrineşti, raionul Floreşti. Deşi CNI a recunoscut că Feodosia Bunescu a admis un conflict de interese, angajându-şi nepoata la Primărie, membrii Comisiei au clasat cazul.

20 aprilie 2016
1071
Avere la vedere

Funcționarii care nu și-au prezentat declarațiile de av...

Funcționarii care nu și-au declarat averile vor răspunde în fața instanței. Comisia Națională de Integritate a acționat în judecată 80 de funcționari care nu și-au prezentat declarațiile de avere și interese în termenii stabiliți de legislație. În listă sunt incluși primari, viceprimari, directori de școli și de spitale din întreaga republică, dar și aleșii locali din Găgăuzia în frunte cu președintele Adunării Populare, Dmitri Constantinov.

18 iunie 2013
989
Avere la vedere

Averile a doi deputaţi, un ministru şi doi viceminiştri...

În şedinţa de astăzi, 26 septembrie 2013, Comisia Naţională de Integritate (CNI) va examina cazuri de eventuale încălcari la declararea veniturilor şi proprietăţii de către deputaţii: Stella Jantuan, Ivan Ionaş, ministrul şi viceministrul Mediului - Gheorghe Şalaru şi Lazăr Chirică, dar şi de viceministrul Educaţiei - Liliana Nicolaescu-Onofrei.

26 septembrie 2013
925