Remunerată din bani publici pentru a învăţa grădinăritul

Interese la vedere 7 august 2013 938
imagine simbol

Directorul Parcului „Dendrarium” din municipiul Chişinău şi-a angajat soţia la instituţia pe care o conduce doar pentru a învăţa meserie. Aceasta a activat două luni aici, fiind remunerată din bani publici.



În luna mai curent, conducătorul Parcului „Dendrarium” din municipiul Chişinău şi-a angajat soţia în calitate de muncitoare în Sectorul Floricultură şi Pepinieră Experimentală. Ion Uzun, directorul instituţiei municipale, susţine că a făcut acest pas la insistenţa soţiei sale. „De multe ori soţia îmi reproşa că este femeia directorului unui parc renumit din capitală şi, din păcate, nu ştie a cultiva flori. Am angajat-o, ce era să fac? Avem vilă şi acolo va experimenta”, susţine Ion Uzun. Acesta menţionează că soţia a lucrat doar două luni, după care s-a concediat. El a precizat că, pentru lunile mai şi iunie curent, soţia a fost salarizată, însă nu a specificat care a fost mărimea salariului, invocând faptul că nu este la curent cu acest lucru. „Chiar nu ştiu ce sumă de bani a primit, pot doar să vă spun că salariul mediu al unui muncitor angajat la Parcul „Dendrarium” este de circa 3 500 de lei”, spune Ion Uzun.

Interes cultivat în parc?

Iana Spinei, expert Transparancy Interntional – Moldova, susţine că directorii întreprinderilor municipale cad sub prevederile Legii privind conflictul de interese şi conducătorul Parcului „Dendrarium” trebuia să renunţe la interesele personale. Potrivit expertului, Uzun nu trebuia să-şi angajeze soţia la instituţia pe care o gestionează.
Amintim că Legea privind conflictul de interese defineşte interesul personal al persoanelor cu funcţii de răspundere drept interes ce rezultă din necesităţile sau intenţiile personale ale acestora şi din relaţiile lor cu persoane apropiate sau cele juridice.
Menţionăm că Parcul „Dendrarium” din municipiul Chişinău a fost creat în anul 1973 pe fostul teritoriu al Grădinii Botanice. În prezent, instituţia are circa 90 de angajaţi, iar din bugetul municipal au fost alocate, pentru anul 2013, peste cinci milioane de lei, bani destinaţi pentru întreţinerea parcului şi pentru salarizarea angajaţilor de aici.

Lilia Zaharia



Preluarea textelor de pe pagina www.MoldovaCurata.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.MoldovaCurata.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.

Aici așteptăm comentariul tău!

Adaugă comentariu

Articole relaționate:

Interese la vedere

S.A. Termocom, sute de mii de lei pentru rudele şefului

După ce şi-a angajat fiica şi ginerele la instituţia publică pe care o conduce, directorul SA „Termocom” din Chişinău, Mihai Cernei, a găsit o modalitate de a vira bani din contul întreprinderii în buzunarul celor doi. Deşi primarul capitalei Dorin Chirtoacă l-a ameninţat încă la începutul lunii aprilie curent cu demisia, iar Centrul Naţional Anticorupţie a pornit o anchetă, Cernei continuă să diriguiască treburile la „Termocom”. Consiliul de Administraţie al SA „Termocom” urmează să ia o decizie vizavi de aceste acuzaţii până la mijlocul lunii mai.

02 mai 2013
1186
Interese la vedere

Șeful CNA și-a declarat veniturile: a avut în 2013 un...

În declarația de avere pentru anul trecut, plasată pe pagina web a Centrului Național Anticorupție (CNA), directorul instituției, Viorel Chetraru, anunță că a ridicat un salariu de circa 238 de mii de lei, ceea ce ar însemna aproape 20 de mii de lei lunar, iar soţia acestuia - peste 116 mii de lei. Un salariu ce depășește 10 mii de lei a avut și directorul adjunct al Centrului, Vadim Cojocaru, a cărui declarație tot a apărut pe pagina web a CNA.

28 martie 2014
1137
Interese la vedere

Nepotism la primăria din Leova

Primăria oraşului Leova este condusă de un unchi şi nepotul acestuia. Unchiul este primar, iar nepotul deţine funcţia de viceprimar. Experţii afirmă că la conducerea unei instituţii publice nu trebuie să se regăsească neamuri, indiferent de gradul lor de rudenie, deoarece deciziile luate aici ar putea să nu  fie transparente şi corecte.

21 iunie 2013
1341
Interese la vedere

Soţia primarului - contabilă la primărie

Primarul comunei Jora de Mijloc din raionul Orhei şi-a angajat soţia la primărie în funcţia de contabil. Conducătorul localităţii susţine că a făcut acest lucru, deoarece instituţia ducea lipsă de cadre.

12 decembrie 2013
927
Interese la vedere

Decizie controversată a CNI: Un fost primar și-a angaja...

Fostul primar al orașului Orhei și actualul șef al Inspectoratului Fiscal de Stat Orhei, Vitalie Colun, a admis două situații de conflict de interese, ambele constatate de Comisia Naționalăde Integritate (CNI), însă a rămas nepedepsit. Fostul ales local a închiriat mașina fratelui său și l-a angajat ca șofer pe tatăl său. CNI a constatat conflictul, dar a clasat cauza, întrucât a luat expirarea contractelor drept o «soluționare» a situației de conflict de interese. Experta anticorupție Mariana Kalughin spune însă că hotărârea este confuză, deoarece un conflict constatat nu poate fi considerat soluționat, iar fostul primar ar trebui penalizat, în opinia sa, pentru abuz în serviciu. 

16 martie 2016
828
Interese la vedere

La Nimereuca, licitaţiile publice sunt câştigate de soţ...

De câţiva ani, firma condusă de soţia primarului satului Nimereuca din raionul Soroca aprovizionează grădiniţa din localitate cu produse alimentare. Deşi toate concursurile publice câştigate de soţia primarului au fost organizate de primărie, alesul local afirmă că nu ţine minte dacă el a semnat sau nu contractele de achiziţii publice.

14 decembrie 2015
2019