Remunerată din bani publici pentru a învăţa grădinăritul

Interese la vedere 7 august 2013 347
imagine simbol

Directorul Parcului „Dendrarium” din municipiul Chişinău şi-a angajat soţia la instituţia pe care o conduce doar pentru a învăţa meserie. Aceasta a activat două luni aici, fiind remunerată din bani publici.În luna mai curent, conducătorul Parcului „Dendrarium” din municipiul Chişinău şi-a angajat soţia în calitate de muncitoare în Sectorul Floricultură şi Pepinieră Experimentală. Ion Uzun, directorul instituţiei municipale, susţine că a făcut acest pas la insistenţa soţiei sale. „De multe ori soţia îmi reproşa că este femeia directorului unui parc renumit din capitală şi, din păcate, nu ştie a cultiva flori. Am angajat-o, ce era să fac? Avem vilă şi acolo va experimenta”, susţine Ion Uzun. Acesta menţionează că soţia a lucrat doar două luni, după care s-a concediat. El a precizat că, pentru lunile mai şi iunie curent, soţia a fost salarizată, însă nu a specificat care a fost mărimea salariului, invocând faptul că nu este la curent cu acest lucru. „Chiar nu ştiu ce sumă de bani a primit, pot doar să vă spun că salariul mediu al unui muncitor angajat la Parcul „Dendrarium” este de circa 3 500 de lei”, spune Ion Uzun.

Interes cultivat în parc?

Iana Spinei, expert Transparancy Interntional – Moldova, susţine că directorii întreprinderilor municipale cad sub prevederile Legii privind conflictul de interese şi conducătorul Parcului „Dendrarium” trebuia să renunţe la interesele personale. Potrivit expertului, Uzun nu trebuia să-şi angajeze soţia la instituţia pe care o gestionează.
Amintim că Legea privind conflictul de interese defineşte interesul personal al persoanelor cu funcţii de răspundere drept interes ce rezultă din necesităţile sau intenţiile personale ale acestora şi din relaţiile lor cu persoane apropiate sau cele juridice.
Menţionăm că Parcul „Dendrarium” din municipiul Chişinău a fost creat în anul 1973 pe fostul teritoriu al Grădinii Botanice. În prezent, instituţia are circa 90 de angajaţi, iar din bugetul municipal au fost alocate, pentru anul 2013, peste cinci milioane de lei, bani destinaţi pentru întreţinerea parcului şi pentru salarizarea angajaţilor de aici.

Lilia ZahariaPreluarea textelor de pe pagina www.MoldovaCurata.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.MoldovaCurata.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.

Aici așteptăm comentariul tău!

Adaugă comentariu

Articole relaționate:

Interese la vedere

Silvia Volosatâi, cercetată penal, a devenit vice-direc...

Silvia Volosatâi, fosta șefă a Secției investiții capitale de la Ministerul Sănătății, este urmărită penal pentru fals în declarația de avere. Dosarul a fost deschis de procurori în luna februarie 2015, în urma unei solicitări a Comisiei Naționale de Integritate (CNI), care a constatat că Silvia Volosatâi nu a declarat mai multe bunuri. Comisia a verificat averile funcționarei în baza unui material apărut pe moldovacurata.md.

25 septembrie 2015
440
Interese la vedere

Primarul din Jora de Mijloc despre angajarea soţiei:“Nu...

Primarul comunei Jora de Mijloc din raionul Orhei, Ion Terentii, ar putea fi amendat deoarece a admis, cu bună ştiinţă, un conflict de interese, angajându-şi soţia în primărie în funcţia de contabil. Comisia Naţională de Integritate (CNI) a costatat încălcarea recent, deşi Moldova Curată a scris despre acest caz încă în luna decembrie 2013.

06 aprilie 2015
443
Interese la vedere

Triunghiul intereselor la Micleşti

Primarul din comuna Micleşti, raionul Criuleni, are în subordinea sa două rude – pe soţia lui care este contabilă şi pe socrul său care activează în calitate de inginer cadastral. Deşi experţii afirmă că este vorba de două conflicte de interese, funcţionarii nu văd nicio problemă în această situaţie.

17 iulie 2013
475
Interese la vedere

Conflict de interese la primăria Horodişte?

De aproape doi ani, primăria comunei Horodişte din raionul Rezina este condusă de soţii Dorel şi Vera Iurcu. În timp ce unii specialişti confirmă existenţa unui conflict de interese în această primărie, alţii consideră, însă, că situaţia creată în localitatea respectivă nu încalcă nici o prevedere legală.

17 mai 2013
366