Primarul din Cneazevca riscă să fie revocat din funcție
Duminică, 11 mai, în comuna Cneazevca din raionul Leova va avea loc un referendum de revocare din funcție a primarului localității. Plebiscitul a fost iniţiat de către câțiva cetăţeni care susţin că primarul Larisa Tomşa este incapabilă să gestioneze treburile comunei și că aceasta se conduce doar de interesele personale.
Secretara Consiliului electoral de circumscripţie, Zinovia Darii, susține că de trei ani, de când a fost aleasă în funcţia de primar, Larisa Tomșa își vede de propriile interese: “Nu a făcut nimic în comună, se folosește de funcție pentru a se îmbogăți. Banii din bugetul local sunt cheltuiți fără nici o evidență și asta deoarece cumnata sa este contabila-șefă a primăriei. Au vândut niște fântâni arteziene de fier, iar banii nu au fost folosiți pentru binele localității”.
La rândul său, Larisa Tomșa afirmă că referendumul este organizat de un consilier local, care ar vrea cu tot dinadinsul să devină primar. “Eu sunt primar independent, nu am candidat pe listele vreunui partid. Avem un consilier local ales pe listele Partidului Democrat, care este rudă cu președintele raionului Leova. Prin diferite minciuni, încearcă să mă denigreze. Au amăgit oamenii cu diferite promisiuni și ca să semneze pentru organizarea acestui referendum” spune Larisa Tomșa.
“Contabila primăriei demult nu-mi mai este rudă”
În ce privește eventualul conflict de interese de care este acuzată, şi anume că munceşte în aceeași instituție cu o rudă, Larisa Tomșa spune că, de circa douăzeci de ani, contabila-şefă a primăriei nu-i mai este cumnată. “De când a murit fratele meu, noi nu mai suntem rude. La locul de muncă păstrăm o legătură profesională, iar acuzațiile cu fierul vândut sunt doar prostii inventate”, susține Larisa Tomșa.
Adela Griciuc, șefa Direcției control interese personale din cadrul Comisiei Naționale de Integritate (CNI) spune că în această situație nu este încălcat regimul juridic al conflictului de interese. “Dacă privim lucrurile subiectiv, în asemenea situații, de regulă, cumnata și familia sa sunt ajutate de rude. Deci, potențiale conflicte de interese pot fi o mulțime. Din punct de vedere legal, nu este încălcat regimul juridic al conflictului de interese, deoarece Codul Familiei prevede că decesul unuia dintre soți constituie temei de încetare a căsătoriei. Prin urmare, decesul soțului anulează calitatea de cumnată și în acest caz nu mai avem toate elementele constitutive ale conflictului de interese”, explică reprezentanta CNI.
În ce condiții poate fi organizat un referendum local?
Revocarea primarului prin referendum poate fi iniţiată în cazul în care acesta nu respectă interesele comunităţii locale, nu exercită în mod adecvat atribuţiile de ales local, prevăzute de lege, încalcă normele morale şi etice etc. Potrivit Codului Electoral, referendumul local poate fi iniţiat de jumătate din numărul consilierilor aleşi sau de 10 la sută din numărul cetăţenilor cu drept de vot care domiciliază pe teritoriul unităţii administrativ-teritoriale respective.
Codul Electoral mai prevede că în cazul în care referendumul local este iniţiat de localnici, se constituie un grup de iniţiativă, format din cel puţin 20 de cetăţeni cu drept de vot şi cu domiciliul pe teritoriul localității.
Lilia Zaharia
Preluarea textelor de pe pagina www.MoldovaCurata.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.MoldovaCurata.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.
Adaugă comentariu
Articole relaționate:
Bloc „cu interese” pentru deputați
Pe sfârșit de mandat, deputații au decis să își „îmbunătățească condițiile de trai” pe turta statului. Chiar dacă afirmă că noul bloc va fi construit exclusiv pe banii deputaților, dar și ai altor beneficiari, iar președintele Parlamentului dă asigurări că statul nu va cheltui niciun ban pentru acest proiect, parlamentarii mizează să obțină gratuit terenul pe care își vor construi locuințe, estimat de experți la peste un milion de euro.
Afaceri cu monumente la Primăria Chișinău
Un monument de arhitectură de importanță națională riscă să fie privatizat de o companie specializată în cumpărarea și vânzarea bunurilor imobiliare. Clădirea, construită în a doua jumătate a secolului 19, în stil eclectic cu reminiscenţe ale stilului neoclasic, este situată în centrul capitalei și i-a fost oferită companiei în locațiune prin decizia Consiliului Municipal Chișinău (CMC), iar mai mulți consilieri afirmă că proiectul a fost promovat de șeful fracțiunii PCRM, Boris Golovin. Anterior aceeași companie a obținut, prin judecată, dreptul de „folosință și posesie” asupra mai multor terenuri din capitală.
Valentin Crudu a fost repus în funcție de către Curtea...
Fostul şef al Direcţiei generale învățământ preșcolar, primar și secundar-general a Ministerului Educaţiei, demis de ministrul Maia Sandu în luna decembrie 2012, a fost repus astăzi în funcție de către Curtea de Apel Chișinău. Solicitat de Moldova Curată, Valentin Crudu a declarat că va decide cum va proceda în continuare – va cere sau nu reangajarea la minister – după ce se va consulta și cu avocatul său, aflat acum peste hotare.
Mama şefă, la control...
Cu două săptămâni în urmă, Moldova Curată a publicat materialul „Mama este şefa fiicei” despre un eventual conflict de interese în cadrul Direcţiei pentru Statistică (DS) din raionul Ocniţa. Această instituţie este condusă de doamna Liudmila Patîca, iar fiica ei Iana Patîca a fost angajată în luna decembrie 2012 ca specialist principal în cadrul direcţiei. În şedinţa de joi, 13 martie 2014, Comisia Naţională de Integritate (CNI) a început un control pe acest caz, pentru a cerceta dacă funcţionarele au încălcat regimul juridic al conlictului de interese. Pe lângă acest control, CNI a mai iniţiat încă şase controale pe numele unor persoane cu funcţii de răspundere.
Doi conducători se angajau reciproc în funcții de adju...
Fostul director al Casei Republicane de Cultură şi Creaţie Artistică a Tineretului Studios, care a fost reorganizată recent în Centrul Național de Educație prin Artă, și adjunctul acestuia sunt suspectați ca ar fi ocupat simultan timp de mai mulți ani, câte două funcții incompatibile. Cei doi spun însă că nu au făcut decât să încerce să își suplimenteze veniturile și că nu au comis nimic ilegal.
Primăria Sângera a încheiat contracte de milioane de le...
Mai mult de şapte milioane de lei vor ajunge din bugetul Primăriei oraşului Sângera din municipiul Chişinău pe contul unei firme fondată de către primarul Valeriu Poiată. Firma a fost selectată în cadrul concursului de achiziţii publice pentru a efectua diferite lucrări în localitățile care fac parte din oraşul Sângera.
Aici așteptăm comentariul tău!