Primarul din Cneazevca riscă să fie revocat din funcție

Interese la vedere 7 mai 2014 472
Larisa Tomșa

Duminică, 11 mai, în comuna Cneazevca din raionul Leova va avea loc un referendum de revocare din funcție a primarului localității. Plebiscitul a fost iniţiat de către câțiva cetăţeni care susţin că primarul Larisa Tomşa este incapabilă să gestioneze treburile comunei și că aceasta se conduce doar de interesele personale.Secretara Consiliului electoral de circumscripţie, Zinovia Darii, susține că de trei ani, de când a fost aleasă în funcţia de primar, Larisa Tomșa își vede de propriile interese: “Nu a făcut nimic în comună, se folosește de funcție pentru a se îmbogăți. Banii din bugetul local sunt cheltuiți fără nici o evidență și asta deoarece cumnata sa este contabila-șefă a primăriei. Au vândut niște fântâni arteziene de fier, iar banii nu au fost folosiți pentru binele localității”.

La rândul său, Larisa Tomșa afirmă că referendumul este organizat de un consilier local, care ar vrea cu tot dinadinsul să devină primar. “Eu sunt primar independent, nu am candidat pe listele vreunui partid. Avem un consilier local ales pe listele Partidului Democrat, care este rudă cu președintele raionului Leova. Prin diferite minciuni, încearcă să mă denigreze. Au amăgit oamenii cu diferite promisiuni și ca să semneze pentru organizarea acestui referendum” spune Larisa Tomșa.

“Contabila primăriei demult nu-mi mai este rudă”

În ce privește eventualul conflict de interese de care este acuzată, şi anume că munceşte în aceeași instituție cu o rudă, Larisa Tomșa spune că, de circa douăzeci de ani, contabila-şefă a primăriei nu-i mai este cumnată. “De când a murit fratele meu, noi nu mai suntem rude. La locul de muncă păstrăm o legătură profesională, iar acuzațiile cu fierul vândut sunt doar prostii inventate”, susține Larisa Tomșa.

Adela Griciuc, șefa Direcției control interese personale din cadrul Comisiei Naționale de Integritate (CNI) spune că în această situație nu este încălcat regimul juridic al conflictului de interese. “Dacă privim lucrurile subiectiv, în asemenea situații, de regulă, cumnata și familia sa sunt ajutate de rude. Deci, potențiale conflicte de interese pot fi o mulțime. Din punct de vedere legal, nu este încălcat regimul juridic al conflictului de interese, deoarece Codul Familiei prevede că decesul unuia dintre soți constituie temei de încetare a căsătoriei. Prin urmare, decesul soțului anulează calitatea de cumnată și în acest caz nu mai avem toate elementele constitutive ale conflictului de interese”, explică reprezentanta CNI.

În ce condiții poate fi organizat un referendum local?

Revocarea primarului prin referendum poate fi iniţiată în cazul în care acesta nu respectă interesele comunităţii locale, nu exercită în mod adecvat atribuţiile de ales local, prevăzute de lege, încalcă normele morale şi etice etc. Potrivit Codului Electoral, referendumul local poate fi iniţiat de jumătate din numărul consilierilor aleşi sau de 10 la sută din numărul cetăţenilor cu drept de vot care domiciliază pe teritoriul unităţii administrativ-teritoriale respective.

Codul Electoral mai prevede că în cazul în care referendumul local este iniţiat de localnici, se constituie un grup de iniţiativă, format din cel puţin 20 de cetăţeni cu drept de vot şi cu domiciliul pe teritoriul localității.

Lilia ZahariaPreluarea textelor de pe pagina www.MoldovaCurata.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.MoldovaCurata.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.

Aici așteptăm comentariul tău!

Adaugă comentariu

Articole relaționate:

Interese la vedere

La Nimereuca, licitaţiile publice sunt câştigate de soţ...

De câţiva ani, firma condusă de soţia primarului satului Nimereuca din raionul Soroca aprovizionează grădiniţa din localitate cu produse alimentare. Deşi toate concursurile publice câştigate de soţia primarului au fost organizate de primărie, alesul local afirmă că nu ţine minte dacă el a semnat sau nu contractele de achiziţii publice.

14 decembrie 2015
733
Interese la vedere

Preşedintele raionului Ungheni ar putea fi cercetat pen...

În vara anului 2012, familia preşedintelui raionului Ungheni s-a deplasat în Lituania cu maşina de serviciu. Constatarea aparţine Comisiei Naţionale de Integritate (CNI), după ce membrii acestei instituţii au verificat veridicitatea faptelor relatate în materialul: „La Ungheni, talentele sunt selectate pe criterii de rudenie?”.

28 ianuarie 2014
487
Interese la vedere

Ministrul Mediului a acordat bani din Fondul Ecologic c...

Ministrul Mediului, Gheorghe Șalaru, în calitate de președinte al Consiliului de administrare al Fondului Ecologic Național (FEN), a alocat 313 700 lei în anii 2012 și 2013 postului de radio "Vocea Basarabiei", care este fondat de colegul său de partid, Valeriu Saharneanu. Ultimul este unul dintre fondatorii SRL ”Emico”, care deține licența de emisie. Ambii au făcut parte din Partidul Liberal, iar acum - din Partidul Liberal Reformator. 

29 aprilie 2014
336
Interese la vedere

Ginerele şi soacra continuă să lucreze împreună la prim...

La sfârşitul anului trecut, Moldova Curată a descoperit un conflict de interese la Primăria Pietrosu din raionul Făleşti, acolo unde primarul Ghenadie Grădinari o are în subordine pe soacra sa, care este contabilă. Comisia Naţională de Integritate (CNI) s-a autosesizat, a examinat situaţia şi a constatat conflict de interese. Alesul local a rămas însă nesancţionat, deoarece membrii CNI au clasat cazul.

12 iulie 2016
336