Salariul de bugetar la CSM: 34 de mii de lei lunar pentru președintele Victor Micu

Arhiva 23 martie 2018 60

Președintele Consiliului Superior al Magistraturii (CSM), Victor Micu, a avut anul trecut un venit lunar de circa 38 de mii de lei. În jur de patru mii de lei pe lună a obținut din activitatea didactică și din dreptul de autor, însă cea mai mare sumă a ridicat-o în calitate de președinte al CSM: circa 414 de mii de lei anual sau peste 34 de mii de lei lunar.Dacă în anul 2016 Victor Micu a ridicat un salariu de circa 22 de mii de lei lunar, anul trecut retribuția sa a crescut considerabil: a ridicat lunar peste 34 de mii de lei, aici adăugându-se și sporul salarial pentru nedivulgarea secretului de stat.

Oleg Melniciuc și Victor Micu au fost colegi la Judecătoria Chișinău (sediul Râșcani).

Președintele CSM a mai avut venituri din activitatea didactică de la Universitatea de Studii Politice și Economice Europene, de la Universitatea de Stat din Moldova, de la Universitatea Liberă Internațională din Moldova, de la Institutul Național al Justiției. De la  Compania ”Milenium DPI Partners”, președintele CSM indică peste cinci mii de lei, care de fapt este suma unei diurne plătite acestuia.

Victor Micu a beneficiat de un venit de peste 10 mii de lei de la Societatea pe Acțiuni ”Cartea”, în calitate de plată pentru dreptul de autor.

Din arenda terenurilor agricole a obținut circa două mii de lei de la firma ”Popeșteanca” SRL.

Președintele CSM nu indică însă care a fost venitul soției sale. Acesta a explicat pentru portalul Moldova Curată că soția sa nu a lucrat, din motive de sănătate, de aceea nu a avut nici un venit.

Președinte CSM mai arată în declarația sa de avere și interese personale pentru anul 2017 cinci terenuri agricole, un apartament de 109 metri pătrați, dobândit în anul 2009, dar și un autoturism de model Volvo S 80. Mașina a fost cumpărată în anul 2011.

Cu apartament nou la preț preferențial

Victor Micu este beneficiarul unui apartament cumpărat la preț preferențial, într-un bloc în care sunt și alte apartamente pentru magistrații de la Judecătoria Chișinău (sediul Râșcani). El nu indică acest apartament în declarația de avere și interese personale pentru anul 2017, însă la rubrica ”Datorii” este trecută suma de 28 440 de Euro, aceștia fiind banii investiți pentru procurarea noii locuințe. Blocul cu noua achiziție a familiei Micu se află pe strada Hristo Botev.

Potrivit portalului Anticoruptie.md, Victor Micu a fost și președinte al Grupului de lucru care a selectat beneficiarii de aparatmente la preturi preferențiale. La întrebarea de ce a i s-a mai dat un apartament, dacă Victor Micu era deja în posesia unei locuințe în Chișinău, atunici, fostul președinte al instanței, Oleg Melniciuc, a răspuns: „Domnul Micu a fost ales de către colectivul Judecătoriei ca membru al grupului de lucru nu pentru că este președinte al CSM, ci pentru că este judecător al Judecătoriei sectorului Râșcani. El nu a depus solicitare, a fost propunerea mea, pe care am coordonat-o cu el, l-am întrebat dacă dorește sau nu, pentru că eu știu care este situația, el are două fete”, a specificat fostul președinte al instanței.

În prezent Victor Micu este la al doilea mandat la CSM. El a venit la conducerea Consiliului Superior al Magistraturii de la fosta Judecătorie Râșcani din municipul Chișinău, acolo fiind magistrat și președinte de instanță.

Lilia Zaharia


Preluarea textelor de pe pagina www.MoldovaCurata.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.MoldovaCurata.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.

Aici așteptăm comentariul tău!

Adaugă comentariu

Articole relaționate:

Arhiva

Profil candidat: Alexandr Odințov

Integritatea în activitatea politică

20 ianuarie 2019
58
Accesul la informații pe înțelesul tuturor

Instituțiile statului nu sunt obligate să examineze pet...

Întrebare: As vrea să știu dacă instituțiile de drept/control - Poliția, Procuratura anticorupție, Centrul Național Anticorupție etc. examinează petițiile anonime? Cunosc persoane care ar vrea să sesizeze organele de drept despre anumite abuzuri, ilegalități dar le este frică să o facă.

16 octombrie 2017
104
Arhiva

Procurorul raionului Strășeni, vizat acum doi ani de un...

Procurorul raionului Strășeni, Alexandru Rață, a fost reales recent în funcție pe un termen de 5 ani în urma unui concurs public la care el a fost singura candidatură. Despre Alexandru Rață Ziarul de Gardă a scris acum doi ani că deține o casă scumpă, pe care nu o indicase în declarația de avere, iar Comisia Națională de Integritate (CNI), care a pornit un control în urma investigației, a constatat că procurorul nu și-a declarat toate proprietățile. Cu toate acestea, Consiliul Superior al Procurorilor nu a avut dubii în ce privește integritatea candidatului.

26 mai 2016
51
Arhiva

Judecătorii sancţionaţi disciplinar rămân fără prime la...

De la începutul anului curent, Colegiul disciplinar din cadrul Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) a aplicat 11 sancţiuni judecătorilor care au comis abateri disciplinare în exercitarea funcţiei. Potrivit Codului Muncii, odată cu aplicarea acestor sancţiuni disciplinare, judecătorii nu mai beneficiază de stimulări salariale pe perioada validităţii sancţiunii şi nici nu pot fi avansaţi în funcţie.

05 iunie 2013
73
Arhiva

Dumitru Visternicean: „Nu avem judecători corupți”

Faptul că nu avem judecători judecați pentru acte de corupție demonstrează că nu avem judecători corupți în R. Moldova. De această părere este președintele interimar al Consiliului Superior al Magistraturii (CSM), Dumitru Visternicean. Într-un interviu pentru Moldova Curată, magistratul explică „paradoxul” potrivit căruia, deși avem un sistem judecătoresc corupt, nu avem și judecători corupți. „Fenomenul este compus din mai multe elemente. Atâta timp cât nu avem în plan penal infracțiunea numită corupția, în schimb avem dare de mită, luare de mită, trafic de influență, aceste lucruri trebuie demonstrate. Avem deja pe rol, în instanțele de judecată, patru dosare care vizează acte de corupție comise de judecători. Unul dintre ei a trecut deja de prima instanță unde a fost achitat”, a menționat Visternicean. Întrebat de ce majoritatea procedurilor disciplinare pornite de Colegiul disciplinar al CSM se încheie cu constatarea că judecătorul nu a comis nicio încălcare, președintele CSM a declarat: „Sunt mai multe probleme care duc la clasarea procedurii disciplinare. Trebuie să ținem cont de faptul că acest Colegiu disciplinar este o judecată a judecătorilor. Și, la fel ca în orice instanță, judecătorului îi este asigurat dreptul la apărare. Foarte multe proceduri disciplinare au fost intentate anterior doar de dragul de a fi intentate”. Cu toate acestea, Visternicean este mulțumit de activitatea acestui colegiu. În special, pentru că „și-a păstrat independența și imparțialitatea, indiferent de cine este cel supus examinării, cine a depus sesizarea”. În cadrul aceluiași interviu, președintele interimar al CSM dezvăluie care sunt criteriile în baza cărora are loc numirea și avansarea în post a judecătorilor și își expune părerea vizavi de judecătorii cu averi de milioane. Interviul integral îl puteți citi aici.

10 februarie 2014
79
Arhiva

Este inacceptabil ca membrii CNI să aibă aceleași salar...

În Parlament, cu titlu de iniţiativă legislativă a unui deputat, a fost înregistrat un proiect de lege privind modificarea şi completarea unor acte legislative, care vizează activitatea Comisiei Naţionale de Integritate (proiectul nr. 441 din 06.11.2013).

21 februarie 2014
60