Noul șef al ADR Centru: fost director al echipei de fotbal a lui Ilan Șor și consilier PDM. Functionarul susține că nu se află în incompatibilitate

Arhiva 27 august 2016 1044
Viorel Jardan a fost ales director al ADR Centru, după ce funcția a fost vacantă mai mult de un an

Noul director al ADR Centru, Viorel Jardan, este un tânăr în vârstă de 27 de ani, care deține, pe lângă funcția în care a fost recent ales, și două funcții de consilier. El este consilier local din partea PDM în satul Lozova, raionul Strășeni și consilier raional la Strășeni. Viorel Jardan a fost ales șef al ADR Centru în urma unui concurs organizat de Ministerul Dezvoltării Regionale și Construcțiilor, instituție condusă tot de un reprezentat al Partidului Democrat. Astfel, toate cele trei agenții de dezvoltare regională: Nord, Centru și Sud, sunt conduse de reprezentanți ai acestei formațiuni.



Trei funcții deținute legal

Noul director ADR Centru, la o reuniune a tinerilor democrați

Solicitat de Moldova Curată, Viorel Jardan a declarat că nu are de gând să renunțe la cele două funcții de consilier, pentru că nu ar fi în incompatibile cu cea de director la ADR Centru: ”Funcția de director la ADR nu este funcție publică, ceea ce îmi permite să îmi desfășor activitatea de consilier”. De asemenea, potrivit Legii cu privire la statutul alesului local, nici cele două funcții de consilier local și raional, fiind în cadrul aceleiași unități teritorial administrative, nu sunt incompatibile. Astfel, Viorel Jardan va deține legal și în același timp 3 funcții în instituții care administrează banii publici.

În opinia expertei Centrului de Analiză și Prevenire a Corupției, Mariana Kalughin, acest lucru, deși este conform legii, este cel puțin straniu, pentru că astfel funcționarul ar putea să favorizeze localitatea în care este consilier sătesc, fiind în funcția de consilier raional, dar și din funcția de director la ADR Centru, instituție care repartizează fonduri pentru dezvoltarea localităților.

Viorel Jardan a fost și director la clubul de fotbal ”Milsami Orhei”, în perioada anilor 2010-2015. Acest club este proprietatea primarului orașului Orhei, Ilan Șor, aflat în prezent sub urmărire penală în dosarul fraudei bancare.

Fondator și administrator la două companii

Noul director al ADR Centru susține că nu are locuință, în schimb deține un automobil cumpărat în anul 2011. De asemenea, Viorel Jardan este fondator în două firme. Prima este SRL „Balcan Expres”, înregistrată în 2010 și cu activitate în domeniul turismului. Jardan este fondator și administrator al ei, dar a declarat că va renunța la acest statut. El afirmă, de asemenea, că firma nu mai activează din anul 2013. A doua firmă este SRL „Clasic Mobile”, înregistrată în februarie 2016. Directorul ADR a menționat că firma importă și vinde mobilă.

Alegerea sa nu are nici o legătură cu faptul că este membru al Partidului Democrat, afirmă Viorel Jardan. El susține că după ce, în 2015, a plecat de la Milsami, a decis să participe la concursul pentru funcția vacantă de la ADR Centru. ”Sunt proiecte internaționale și cereri de finanțare care nu au nicio tangență cu Partidul Democrat, sunt organisme internaționale care gestionează banii, care monitorizează fiecare activitate și nu văd niciun impediment în exercitarea funcției în cauză. Nu cunosc pe nimeni din conducerea ministerului”, afirmă Viorel Jardan. El a fost numit pe un termen de un an.

Președintele Comisiei de concurs care l-a ales pe Viorel Jardan în funcția de director al ADR Centru, a fost vice-ministrul Dezvoltării Regionale și Construcțiilor, Anatol Usatîi. La concurs au mai depus dosarele și alți doi candidați: Mihai Cotelea și Sergiu Gherciu, dar au fost admiși doar Jardan și Cotelea. Funcția vacantă de director la ADR Centru a fost anunțat încă în octombrie 2015. Concursul a fost desfășurat la 5 august 2016, iar Viorl Jardan a intrat în exercițiul funcțiunii la 15 august.

Menționăm că ADR Nord este condusă de Ion Bodrug, care face parte din Biroul executiv al PDM Bălți și a fost și consilier municipal la Bălți. ADR Sud este condusă de Maria Culeșov, care este vicepreședinte al organizației teritoriale Cimișlia a PDM. Viorel Jardan este prezentat într-un comunicat al formațiunii drept coordonator PDM.

Natalia Enache



Preluarea textelor de pe pagina www.MoldovaCurata.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.MoldovaCurata.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.

Aici așteptăm comentariul tău!

Adaugă comentariu

Articole relaționate:

Arhiva

Raionul Briceni, condus de un fost şef de vamă

În urma alegerilor din vara anului curent, preşedinte al raionului Briceni a fost ales democratul Mihail Gnatiuc, fost primar de Briceni. Acesta a candidat la ultimele alegeri locale pentru un nou mandat de primar, dar a pierdut în faţa reprezentantului PSRM. Ucrainean  de naţionalitate, Gnatiuc s-a născut în Iacutia în 1956, unde au fost deportaţi părinţii săi. A absolvit facultatea de drept a Universităţii de Stat din Moldova, după care s-a stabilit cu traiul la Briceni. A activat în calitate de şef al birourilor vamale Briceni și Ocniţa şi la Aeroportul Chişinău. În 2011 a fost ales primar de Briceni. Noul preşedinte de raion susţine că nu are decât o casă de locuit, nu deține afaceri şi nici măcar maşini personale.

27 octombrie 2015
1184
Arhiva

Primăria oraşului Călaraşi a făcut achiziţii de la maga...

În anul 2013, Primăria oraşului Călăraşi a cumpărat un televizor, două fotolii şi un frigider de la magazinul primarului Nicolae Melnic, care a semnat trei contracte de achiziții a bunurilor de mică valoare în sumă totală de 13 900 lei. Primarul este fondatorul firmei SRL “Nicolae Melnic”, iar soţia sa, Natalia Melnic, administrator. Edilul motivează achiziţiile prin faptul că în oraşul Călăraşi nu erau la moment alte magazine de electrocasnice.

23 ianuarie 2015
1009
Arhiva

Averile vicepreşedintelui şi secretarului CEC vor fi an...

În şedinţa din 7 noiembrie 2013 a Comisiei Naţionale de Integritate (CNI) vor fi discutate declaraţia de venituri şi proprietăţi pentru anul 2012 a lui Ştefan Urâtu, vicepreşedintele Comisiei Electorale Centrale (CEC), şi a lui Andrei Volentir, secretarul CEC. Totodată, vor fi iniţiate două controale pe numele lui Igor Condrea, şef adjunct al unei direcţii în cadrul Inspectoratului Fiscal de Stat din Ialoveni, şi al lui Iurie Buga, primarul comunei Micleşti din raionul Criuleni.

06 noiembrie 2013
1231
Arhiva

Profil candidat: Corneliu Prepeliță

Integritatea în activitatea politică

17 februarie 2019
1339
Arhiva

(VIDEO) Ministrul Justiției: Presa nu mai este o sursă...

Presa nu mai este o sursă de informare veridică, de aceea Autoritatea Națională de Integritate (ANI) nu se va mai putea sesiza din materialele din mass-media, a declarat ministrul Justiției, Vladimir Cebotari, în cadrul unui interviu pentru Moldova Curată. El a argumentat în acest mod excluderea mijloacelor de informare în masă din legea referitoare la ANI, ca surse din care inspectorii de integritate se vor putea sesiza pentru a face controale.

12 august 2016
758
Arhiva

Cu integritatea pătată şi afaceri dubioase promovat la...

Ion Prisăcaru, 56 de ani, de profesie economist, proaspătul şef al Inspectoratului Fiscal Principal de Stat (IFPS), promovat în funcţie de către Partidul Liberal Democrat din Moldova (PLDM), nu este nici pe departe curat la capitolul integritate.

18 iulie 2013
1221