Primăria Chişinău i-a plătit preşedintelui Judecătoriei Străşeni peste un milion de lei, contravaloarea unui apartament cu două camere

Arhiva 8 august 2016 103
Sergiu Osoianu

Anul 2015 a fost unul norocos pentru Sergiu Osoianu, preşedintele Judecătoriei Străşeni. Astfel, în urma unui litigiu, Primăria municipiului Chişinău i-a achitat magistratului peste un milion de lei (echivalentul a 50 de mii de euro). Această sumă ar fi contravaloarea unui apartament cu două camere.Cu opt ani în urmă Sergiu Osoianu a cerut de la Primărie spaţiu locativ pentru familia sa, invocând o prevedere din Legea cu privire la procuratură, în vigoare atunci. Pentru că instituţia i-a respins cererea, magistratul a acţionat-o în judecată şi în luna august 2008 a câştigat procesul. Municipalitatea nu a executat hotărârea instanţei, aşa că Sergiu Osoianu s-a adresat Oficiului de Executare Centru din municipiul Chişinău. Timp de câţiva ani, Osoianu aşa şi nu a primit locuinţă în capitală, titlul executoriu trecând de la un executor judecătoresc la altul.

Segiu Osoianu este unul din beneficiarii de aprtamente cumpărate la preţ preferenţial

Înţelegere cu primarul

Între timp, Sergiu Osoianu a devenit judecător la Judecătoria din Străşeni, apoi preşedinte al acestei instanţe. În luna martie 2014, acesta a încheiat o tranzacţie de împăcare cu Primarul municipiului Chişinău, Dorin Chirtoacă, prin care Primăria se obliga să-i achite costul unui apartament cu două camere în schimbul locuinţei care urma a-i fi acordată în anul 2008. Într-un final, suma la care au ajuns părţile era de 50 de mii de euro.

Executorul judecătoresc Roman Talmaci a refuzat să semneze înţelegerea de împăcare dintre părţi, motivând că primarul Dorin Chirtoacă nu avea dreptul să încheie această tranzacţie, fără o decizie a Consiliului Municipal Chişinău (CMC).

În anul 2014, Osoianu l-a acţionat în judecată pe executorul judecătoresc Roman Talmaci. În luna septembrie, acelaşi an, Judecătoria Râşcani din municipiul Chişinău i-a dat dreptate executorului judecătoresc, motivând că debitorul, în acest caz, trebuia să fie CMC, care aprobă repartizarea locuinţelor şi decide repartizarea mijloacelor financiare din fondul de rezervă.

Decizia CA Chişinău: „Au fost lezate drepturile CMC”

Sergiu Osoianu a atacat decizia la Curtea de Apel Chişinău, însă şi aici a pierdut procesul. Magistraţii de la CA Chişinău au argumentat că primarul Dorin Chirtoacă nu era îndreptăţit să încheie tranzacţia respectivă, în lipsa unei decizii a CMC, argumentând că prin astfel de acţiuni „au fost lezate drepturile CMC”.

Milionul de la Primărie

Deşi decizia CA Chişinău a fost irevocabilă din momentul emiterii, totuşi magistratul a intrat în posesia banilor. Direcţia Generală Locativ-Comunală şi Amenajare din municipiul Chişinău a confirmat acest lucru pentru Moldova Curată. „Creditorul Sergiu Osoianu a încheiat tranzacţie de împăcare şi i s-a achitat echivalentul unui apartament, respectiv dânsul nu are pretenţii la documentul executoriu”, se spune într-o notă informativă expediată de către DGLCA.

Moldova Curată i-a solicitat opinia lui Dorin Chirtoacă pentru a afla cum de s-a ajuns la această tranzacţie de împăcare cu Sergiu Osoianu. Contactat de câteva ori, edilul nu a răspuns la telefon. În schimb, Vadim Brânzaniuc, şeful Direcţiei relaţi cu publicul a Primăriei Capitalei a declarat pentru Moldova Curată că acest acord de împăcare a fost semnat ca urmare a deciziei de judecată prin care municipalitatea era obligată să-i acorde lui Osoianu spaţiu locativ.

Astfel, potrivit declaraţiei de avere pentru anul 2015, Sergiu Osoianu a încasat de la primărie peste un milion de lei (1.015.880), echivalentul a 50 de mii de euro. Executorul Roman Talmaci a declarat pentru Moldova Curată că, într-adevăr, Primăria municipiului Chişinău i-a acordat această sumă magistratului, în caz contrar, creditorul urma să se adreseze la CtEDO, iar statul ar fi pierdut mai mulţi bani.

Diplomă  şi apartament de la CSM

Consiliul Superior al Magistraturii îl apreciază pe Sergiu Osoianu. În anul 2013, CSM i-a acordat Diploma de Onoare a Consiliului Superior al Magistraturii. Cu un an mai târziu, Sergiu Osoianu a primit de la CSM un apartament achiziţionat la preţ preferenţial. El a solicitat atunci CSM să fie inclus în lista de beneficiari a magistraţilor care au nevoie de locuinţă în municipiul Chişinău. În acelaşi an judecătorul s-a împrumutat cu suma de jumătate de milion de lei, dintre care 270 de mii - de la o persoană fizică.

În declaraţia de avere a acestuia mai este indicat un venit salarial de circa 150 de mii de lei şi un automobil de model Honda CRV din anul 2007. Sergiu Osoianu nu a declarat nici un bun imobil. „Dar d-voastră sunteţi cumva organ de anchetă? Eu pe d-voastră nu vă văd acum sau ce, să bănuiesc că sunteţi aşa cinstită? Dacă aveţi nevoie de o informaţie oficială, atunci aveţi dreptul de a sesiza Comisia Naţională de Integritate sau Consiliul Superior al Magistraturii, căruia am să-i dau explicaţiile respective”, a declarat acesta pentru Moldova Curată.

Sergiu Osoianu: „Jurnaliştii nu sunt organe competente”…

Întrebat de ce totuşi a solicitat bani de la Primărie, dacă anterior a cerut spaţiu locativ, Osoianu a reproşat că jurnaliştii nu au dreptul să ceară aşa informaţii. „Nu sunteţi organul competent de a lua astfel de explicaţii şi încă la telefon. Este o hotărâre a instanţei de judecată, în urma căreia s-a recuperat un prejudiciu material. Alte date cred că nu mai pot să vi le dau la telefon. În primul rând, nu-i tactic să mă sunaţi la telefon şi să-mi daţi asemenea întrebări, pentru că eu nu văd cine este în partea ceea de linie. Eu, de exemplu, pot să mă prezint că sunt Papa de la Roma şi să vă sun să vă întreb dacă aţi fost la slujbă. În al doilea rând, faceţi o interpelare oficială. Dacă suma este indicată în declaraţia de avere, înseamnă că ea nu este luată din pod. Chiar atâtea întrebări? Eu nu vă înţeleg… Sesizaţi organele care trebuie şi eu am să prezint toată informaţia. Eu nu vă văd, nu vă cunosc. Aici e vorba de nişte chestiuni private. Am terminat discuţia cu d-voastră, văd că vorbesc degeaba şi pierd timpul. Eu sunt ocupat” şi magistratul a pus receptorul.

Menţionăm că judecătorii de la Curtea de Apel: Marina Anton, Ion Secrieru şi Mihail Ciugureanu au motivat în decizia luată că „prin hotărârea supusă executării din 26 august 2008 s-a dispus obligarea debitorilor să repartizeze creditorului (Sergiu Osoianu) şi membrilor familiei lui cu spaţiu locativ, fără a dispune împroprietărirea acestuia, în timp ce tranzacţia încheiată prevede transmiterea în proprietate a sumei de 50 de mii de euro, ceea ce contravine dispoziţiei hotărârii judecătoreşti şi temeiurile de emitere a acesteia”.

Colegiul Civil al CA Chişinău a mai argumentat că Legea cu privire la Procuratură, în vigoare până la 17 mai 2009, instituia obligaţia asigurării colaboratorilor Procuraturii cu locuinţă de serviciu, nu şi împroprietărirea acestora cu spaţii locative. „Astfel, tranzacţia încheiată nu doar schimbă sensul hotărârii supuse executării, dar contravine cadrului legal pertinent”, se mai spune în decizia CA Chişinău.

Lilia Zaharia


Preluarea textelor de pe pagina www.MoldovaCurata.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.MoldovaCurata.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.

Aici așteptăm comentariul tău!

Adaugă comentariu

Articole relaționate:

Arhiva

PROFIL CANDIDAT: Nicolae Molozea

Integritatea în activitatea politică

11 februarie 2019
70
Arhiva

Anatolie Donciu: N-o să încetez să insist pe reorganiza...

Președintele Comisiei Naționale de Integritate (CNI), Anatolie Donciu, a vorbit în cadrul unui interviu pentru Moldova Curată despre modul în care funcționează această structură și a explicat de ce ea nu este destul de eficientă în prevenirea corupției. Potrivit lui, legislația deficitară nu permite în multe cazuri sancționarea celor care nu își declară averile sau interesele personale, a celor care, fiind în funcții publice, își angajează rudele sau favorizează afacerile acestora.

30 ianuarie 2016
47
Arhiva

Directoarea liceului din Zăbriceni este acuzată că a fo...

Învingătoarea concursului public pentru funcţia de director al Liceului Teoretic “Valeriu Topală” din comuna Zăbriceni, raionul Edineţ, Angelica Botnariuc, este acuzată de contracandidata sa, Ludmila Botnariuc, că ar fi obţinut funcţia datorită rudeniei cu vicepreşedintele raionului, care este membru al Partidului Democrat. Directoarea respinge acuzaţia.

21 februarie 2017
128
Arhiva

Vicepreşedintele raionului Cimişlia deţine concomitent...

De trei ani, vicepreşedintele raionului Cimişlia, Gheorghe Netedu, face parte din conducerea a două instituţii: una publică, în cadrul Consiliului raional Cimişlia, şi alta de administrator al firmei care îi aparține. Comisia Naţională de Integritate a stabilit că demnitarul ar fi trebuit să renunţe la una din aceste funcţii, întrucât ele sunt incompatibile. Gheorghe Netedu susţine că va ataca în judecată actul CNI.

04 septembrie 2014
55
Arhiva

Profil candidat: Valentin Cimpoeș

Integritatea în activitatea politică

20 februarie 2019
76
Arhiva

Profil candidat: Nina Cereteu

Integritatea în activitatea politică

08 februarie 2019
168