Primarul de Horeşti nu şi-a declarat porcii

Avere la vedere 30 octombrie 2013 1202

Anton Revenco, primarul comunei Horeşti din raionul Făleşti, nu şi-a trecut în declaraţia de avere pentru anul trecut ferma de porci pe care o deţine în localitate. Alesul local susţine că nu a făcut acest lucru, deoarece această fermă este o afacere mică, care nu-i duce profit considerabil.În luna martie curent, Anton Revenco şi-a declarat salariul de primar, venitul din pensie, un teren agricol, o casă şi trei unităţi de transport. Potrivit declaraţiei de avere, alesul local a obţinut anul trecut circa 50 de mii de lei din salariu, 2 700 lei din pensie, iar pensia soţiei a constituit 12 mii de lei. Primarul mai declară că este proprietarul unei case cu suprafaţa de 100 de metri pătraţi, are două tractoare şi o remorcă. Anton Revenco menţionează în declaraţie că mai deține un teren agricol, fără a specifica suprafaţa acestuia.

Stăpân pe 15 porci

Primarul de Horeşti, însă, nu trece în declaraţia de avere pentru anul 2012 ferma de porci pe care o deţine. Acesta a declarat pentru Moldova Curată că nu a făcut acest lucru, deoarece ferma nu-i aduce profit mare. „Cresc porcii din pasiune, dar nu pentru a-mi face averi. Eu sunt zootehnist de profesie şi-mi place să îngrijesc de aceste animale. Îmi împart timpul între primărie şi fermă. Sunt proprietarul şi administratorul fermei, îngrijând împreună cu soţia 15 capete”, susţine primarul.
Alesul local consideră că nu a încălcat legislaţia atunci când nu a menţionat în declaraţie că este proprietarul Întreprinderii Gospodăreşti „Anton Revenco”. „Nu-i mare tragedie, dar puteţi să adăugaţi dumneavoastră în declaraţie că am această fermă”, ne spune primarul.

Alte afaceri?

Tamara Rotari, o locuitoare a satului Lucăceni din comuna Horeşti, susţine, însă, că primarul mai are o altă afacere în sat. „Are şi oloiniţă, dar nu ştiu de ce nu vrea să vă spună şi despre această moară. Eu consider că primarul unei comune trebuie să se dedice oamenilor, nu să-şi mărească averea. Să vă spun sincer, la noi în Lucăceni primarul nu a mai stat de vorbă cu oamenii de înainte de alegeri. Atunci a împărţit locuitorilor câte un pachet de făină de grâu, unul de făină de porumb, câte un pachet de sare şi… nu-mi mai amintesc acum, ştiu că în total erau patru kilograme de alimente. De atunci, nu vine să stea la sfat cu oamenii, să vadă cum trăim”, afirmă locuitoarea satului Lucăceni.

Anton Revenco explică, însă, că oloinița nu este a sa, proprietar fiind fiul său. Alesul local menţionează că el ştie să-şi partajeze responsabilităţile atât în primărie, cât şi la fermă. „Eu sunt aproape de oamenii din comună, însă nu poţi intra în voia tuturor locuitorilor”, zice primarul.

Şi afacerile-pasiuni trebuie declarate

Galina Bostan, expert anticorupţie, spune că primarul încalcă două acte legislative. Este vorba de Legea cu privire la statutul persoanelor cu funcţii de demnitate publică, potrivit căreia demnitarul nu este în drept să desfăşoare orice altă activitate remunerată, cu excepţia activităţilor didactice şi ştiinţifice, dar şi Legea privind declararea şi controlul veniturilor şi al proprietăţii persoanelor cu funcţii de demnitate publică, care-i obligă pe aceştia să-şi declare toate veniturile, bunurile mobiliare şi imobiliare. „Chiar dacă primarul spune că face afaceri din plăcere, este obligat să le treacă în declaraţia de avere, fie că obţine sau nu venit de pe urma acestora”, spune experta.

De menţionat că ultimul act legislativ numit defineşte venitul ca fiind orice spor, adaos sau majorare a patrimoniului, indiferent de sursa de provenienţă, exprimat în drepturi patrimoniale sau în orice alt folos patrimonial, obţinut de subiectul declarării sau de membrii familiei acestuia în perioada de referinţă atât în ţară, cât şi în străinătate.

Amintim că indicarea intenţionată în declaraţia de avere a datelor inexacte sau incomplete constituie infracţiune şi se pedepseşte conform art. 3521din Codul penal, adică cu o amendă în mărime de până la 12 mii de lei sau cu închisoare de până la un an cu privarea de dreptul de a ocupa anumite funcţii sau de a exercita o anumită activitate pe un termen de până la cinci ani.

Primarul Anton Revenco a fost ales în funcţia de primar al comunei Horeşti în anul 2011, acesta candidând pe lista Partidului Democrat din Moldova (PDM). Specificăm că această comună este localitatea de baştină a Valentinei Buliga, ministra Muncii, Protecţiei Sociale şi Familiei, şi ea membră a PDM.Preluarea textelor de pe pagina www.MoldovaCurata.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.MoldovaCurata.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.

Aici așteptăm comentariul tău!

Adaugă comentariu

Articole relaționate:

Avere la vedere

Partenerii lui Ghimpu, cu afaceri la stat

O companie administrată de partenerii de afaceri ai liderului PL, Mihai Ghimpu, a câștigat în ultimii trei ani contracte de sute de milioane de lei din partea statului.

02 mai 2013
1006
Avere la vedere

SECRET: Trei membri CSM, cu averea

Recent, membrii Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) numiţi din rândul profesorilor de drept titulari şi-au depus declaraţiile de avere la CSM, doar că aceste acte nu sunt publice. Experţii declară că toţi membrii CSM, indiferent dacă sunt aleşi din rândul judecătorilor sau din cel al profesorilor de drept, sunt obligaţi să-şi declare veniturile şi interesele şi să le facă publice.

06 februarie 2014
1554
Avere la vedere

Ministrul Apărării riscă o amendă de până la 3000 de le...

Comisia Națională de Integritate (CNI) a stabilit faptul că ministrul Apărării Vitalie Marinuță nu a depus în termenele prevăzute de legislație declarația de avere și cea de interese după ce a fost învestit în funcție în Guvernul condus de Iurie Leancă.

13 august 2013
859
Avere la vedere

Octavian Armașu a câștigat într-o lună, de la vechiul l...

Ministrul Finanțelor, Octavian Armașu, a câștigat anul trecut de la vechiul loc de muncă, o companie cu capital străin, o sumă de două ori mai mare decât salariul anual de ministru. Consiliera sa ne-a explicat că acesta ar fi salariul pentru 20 de zile din ianuarie, la care s-a adăugat „prima anuală și concediul nefolosit”. Octavian Armașu a încasat o sumă de bani și de la un alt SRL, unde ar fi deținut o funcție cumulativ. 

24 august 2017
1065
Avere la vedere

Familia primarului din Durleşti a obţinut 39 de terenur...

Primarul oraşului Durleşti, Nicolae Crudu, şi familia sa sunt proprietarii a 65 de terenuri, dintre care mai mult de jumătate sunt obţinute între anii 2007 şi 2014, adică de la începutul primului mandat al alesului local şi până în prezent. Primarul susţine însă că majoritatea terenurilor sunt cumpărate din banii soţiei sale, care a lucrat o perioadă în Italia.

08 august 2014
1250
Avere la vedere

Funcționarii din România își declară până și locurile d...

Declarațiile de avere și proprietate pe care sunt obligați să le completeze funcționarii publici din România sunt atât de complexe, încât aceștia sunt nevoiți să indice chiar și bunuri cu caracter oarecum inedit.

13 septembrie 2013
937