Primarul de Horeşti nu şi-a declarat porcii

Avere la vedere 30 octombrie 2013 1105

Anton Revenco, primarul comunei Horeşti din raionul Făleşti, nu şi-a trecut în declaraţia de avere pentru anul trecut ferma de porci pe care o deţine în localitate. Alesul local susţine că nu a făcut acest lucru, deoarece această fermă este o afacere mică, care nu-i duce profit considerabil.



În luna martie curent, Anton Revenco şi-a declarat salariul de primar, venitul din pensie, un teren agricol, o casă şi trei unităţi de transport. Potrivit declaraţiei de avere, alesul local a obţinut anul trecut circa 50 de mii de lei din salariu, 2 700 lei din pensie, iar pensia soţiei a constituit 12 mii de lei. Primarul mai declară că este proprietarul unei case cu suprafaţa de 100 de metri pătraţi, are două tractoare şi o remorcă. Anton Revenco menţionează în declaraţie că mai deține un teren agricol, fără a specifica suprafaţa acestuia.

Stăpân pe 15 porci

Primarul de Horeşti, însă, nu trece în declaraţia de avere pentru anul 2012 ferma de porci pe care o deţine. Acesta a declarat pentru Moldova Curată că nu a făcut acest lucru, deoarece ferma nu-i aduce profit mare. „Cresc porcii din pasiune, dar nu pentru a-mi face averi. Eu sunt zootehnist de profesie şi-mi place să îngrijesc de aceste animale. Îmi împart timpul între primărie şi fermă. Sunt proprietarul şi administratorul fermei, îngrijând împreună cu soţia 15 capete”, susţine primarul.
Alesul local consideră că nu a încălcat legislaţia atunci când nu a menţionat în declaraţie că este proprietarul Întreprinderii Gospodăreşti „Anton Revenco”. „Nu-i mare tragedie, dar puteţi să adăugaţi dumneavoastră în declaraţie că am această fermă”, ne spune primarul.

Alte afaceri?

Tamara Rotari, o locuitoare a satului Lucăceni din comuna Horeşti, susţine, însă, că primarul mai are o altă afacere în sat. „Are şi oloiniţă, dar nu ştiu de ce nu vrea să vă spună şi despre această moară. Eu consider că primarul unei comune trebuie să se dedice oamenilor, nu să-şi mărească averea. Să vă spun sincer, la noi în Lucăceni primarul nu a mai stat de vorbă cu oamenii de înainte de alegeri. Atunci a împărţit locuitorilor câte un pachet de făină de grâu, unul de făină de porumb, câte un pachet de sare şi… nu-mi mai amintesc acum, ştiu că în total erau patru kilograme de alimente. De atunci, nu vine să stea la sfat cu oamenii, să vadă cum trăim”, afirmă locuitoarea satului Lucăceni.

Anton Revenco explică, însă, că oloinița nu este a sa, proprietar fiind fiul său. Alesul local menţionează că el ştie să-şi partajeze responsabilităţile atât în primărie, cât şi la fermă. „Eu sunt aproape de oamenii din comună, însă nu poţi intra în voia tuturor locuitorilor”, zice primarul.

Şi afacerile-pasiuni trebuie declarate

Galina Bostan, expert anticorupţie, spune că primarul încalcă două acte legislative. Este vorba de Legea cu privire la statutul persoanelor cu funcţii de demnitate publică, potrivit căreia demnitarul nu este în drept să desfăşoare orice altă activitate remunerată, cu excepţia activităţilor didactice şi ştiinţifice, dar şi Legea privind declararea şi controlul veniturilor şi al proprietăţii persoanelor cu funcţii de demnitate publică, care-i obligă pe aceştia să-şi declare toate veniturile, bunurile mobiliare şi imobiliare. „Chiar dacă primarul spune că face afaceri din plăcere, este obligat să le treacă în declaraţia de avere, fie că obţine sau nu venit de pe urma acestora”, spune experta.

De menţionat că ultimul act legislativ numit defineşte venitul ca fiind orice spor, adaos sau majorare a patrimoniului, indiferent de sursa de provenienţă, exprimat în drepturi patrimoniale sau în orice alt folos patrimonial, obţinut de subiectul declarării sau de membrii familiei acestuia în perioada de referinţă atât în ţară, cât şi în străinătate.

Amintim că indicarea intenţionată în declaraţia de avere a datelor inexacte sau incomplete constituie infracţiune şi se pedepseşte conform art. 3521din Codul penal, adică cu o amendă în mărime de până la 12 mii de lei sau cu închisoare de până la un an cu privarea de dreptul de a ocupa anumite funcţii sau de a exercita o anumită activitate pe un termen de până la cinci ani.

Primarul Anton Revenco a fost ales în funcţia de primar al comunei Horeşti în anul 2011, acesta candidând pe lista Partidului Democrat din Moldova (PDM). Specificăm că această comună este localitatea de baştină a Valentinei Buliga, ministra Muncii, Protecţiei Sociale şi Familiei, şi ea membră a PDM.



Preluarea textelor de pe pagina www.MoldovaCurata.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.MoldovaCurata.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.

Aici așteptăm comentariul tău!

Adaugă comentariu

Articole relaționate:

Avere la vedere

Zece angajați la stat sunt investigați în prezent de că...

Deocamdată nici un funcționar public din Republica Moldova din cei 14 pe numele cărora au fost pornite cauze penale în ultimii 3 ani pentru îmbogățire ilicită nu a ajuns să fie condamnat. În două cazuri, urmărirea penală a fost încetată, iar alte două cauze au fost expediate în instanța de judecată. În prezent, 10 angajați la stat sunt bănuiți de   îmbogățire ilicită. Asta reiese din datele Procuraturii Anticorupție, expuse într-o notă informativă la solicitarea portalului Moldova Curată. 

30 august 2017
1055
Avere la vedere

Deputatul Sergiu Sârbu promite să declare toate cadouri...

Deputatul democrat Sergiu Sârbu promite să includă în următoarea declaraţie cu privire la venituri şi proprietate toate darurile pe care le-a obținut recent la nunta sa.

25 iulie 2013
1020
Avere la vedere

Vilele ascunse ale liderului PDM

Președintele Partidului Democrat din Moldova (PDM), Vladimir Plahotniuc, deține proprietăți în străinătate pe care nu le-a indicat în declarațiile de avere atunci când a fost deputat în Parlament (2010 - 2014). În prezent el nu deține nici o funcție publică, de aceea nu depune declarații de venituri și interese. Reporterii RISE Moldova au identificat 3 vile și o cabană de munte în Elveția, Franța și România, care ar aparține liderului PDM. Una dintre ele a fost cumpărată în anul 2012 cu o sumă echivalentă a 26 de milioane de euro. Cu alte 11 milioane de euro casa a fost reamenajată, anume s-a construit piscina și amenajată grădina. 

05 septembrie 2018
1149
Avere la vedere

Apartamentul lui Ghimpu, subiect tabu la CNI?

Noul apartament cu trei camere al lui Mihai Ghimpu, situat pe strada Serghei Lazo din centrul municipiului Chişinău, nu este menţionat în declaraţia de avere a deputatului pentru anul 2012. Acest lucru este tratat diferit la CNI. În timp ce vicepreşedintele CNI, Victor Strătilă, declară că instituția examinează acest caz, preşedintele Anatolie Donciu afirmă că procesul de verificare a datelor despre apartamentul lui Ghimpu nici   nu a început.

23 mai 2013
1014
Avere la vedere

Milionarii cu robe

Salariile modeste pe care le ridică judecătorii contrastează izbitor cu vilele luxoase și limuzinele pe care le au și le conduc aceștia. Presa a scris în ultimul timp despre mai mulți magistrați care, deși indică venituri anuale de câteva zeci de mii de lei, dețin în proprietate case și mașini de milioane. Cu toate acestea, deocamdată niciunul dintre ei nu a fost sancționat pentru că averile lor nu corespund veniturilor obținute. Comisia Națională de Integritate afirmă că astfel de cazuri sunt greu de demonstrat.

10 iunie 2013
1073
Avere la vedere

În SUA, mai puţini funcţionari depun declarații de aver...

Circa 27 de mii de funcționari din Statele Unite ale Americii depun declarațiile de avere, iar proprietățile a circa o mie dintre aceștia, nominalizați de președintele Barack Obama, sunt verificate de Oficiul de Etică Guvernamentală.

24 iunie 2013
834