Posibil conflict de interese la Primăria Măgdăcești
Primăria comunei Măgdăceşti din raionul Criuleni, a cumpărat cu 1,6 milioane de lei clădirea fostei şcoli din sat de la soțul primăriței. Edificiul se afla de mai mulți ani în paragină, dar a fost achiziționat pentru a construi acolo încă o grădiniță pentru copiii din localitate.
O investigație publicată astăzi pe pagina web a Ziarului de Gardă arată că soțul primăritei cumpărase imobilul acum 12 ani cu 300 de mii de lei, adică la un preț de cinci ori mai mic decât cel pentru care îl vinde acum. El nu a investit nimic în acea clădire, întrucât nu a folosit-o. Contractul de vânzare-cumpărare a fost semnat la 4 iunie 2018.
Nici primărița Liuba Cojocaru, nici soțul său, nu văd o problemă în această tranzacție, chiar dacă astfel de situații reprezintă conflicte de interese. Primărița spune că totul s-a produs transparent și legal și că e doar o coincidență faptul că imobilul a fost cumpărat anume de la familia sa. Ea susține că, dimpotrivă, familia sa nu a fost în câștig, ci a pierdut niște bani, sub formă de taxe plăite la Fisc.
„Noi, primăria, am fost cointeresaţi. Să vă spun sincer, persoana fizică nu ne-a rugat. Noi am fost cointeresaţi să cumpărăm obiectul ăsta ca să ne asigurăm. Când spun noi, eu vorbesc despre Primărie. Noi, Primăria, am rugat persoana fizică…. (care este soţul dvs?, n.r.) Nu are importanţă. Asta e o coincidenţă. Putea să fie altcineva. Cu asta noi am rezolvat întrebarea Primăriei. Asta-i chestia. Jumătate de an acest obiect a fost inspectat. S-au făcut audieri publice, s-a plasat pe site, s-a făcut transparenţă totală”, adaugă Liuba Cojocaru, susţinută şi de secretara Consiliului, Svetlana Bâtlan, care a fost însărcinată să semneze contractul de vânzare/cumpărare. „Totul a fost transparent. Nimeni nu a făcut presiuni asupra mea”, le-a spus Svetlana Bâtlan reporterilor de la Ziarul de Gardă.
Singura instituție care poate constata dacă Liuba Cojocaru s-a aflat sau nu în conflict de interese atunci când Primăria pe care o conduce a cumpărat imobilul de la soțul primăriței este Autoritatea Națională de Integritate. ANI a început să examineze cazuri abia în ultimele săptămâni, după o perioadă de inactivitate, cauzată de procesul de reformare, început la mijlocul anului 2016.
Preluarea textelor de pe pagina www.MoldovaCurata.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.MoldovaCurata.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.
Adaugă comentariu
Articole relaționate:
Un preşedinte de raion a încălcat legea, dar a fost scu...
Democratul Nicolae Molozea, preşedintele raionului Ştefan Vodă, a deţinut concomitent, timp de câteva luni, funcţiile de administrator de firmă şi şef de raion. El a renunţat la poziţia de conducător de firmă după ce Moldova Curată a scris despre incompatibilitatea de funcţii. Chiar dacă nu a soluţionat starea de incompatibilitate la timp, CNI l-a iertat.
La Ungheni, talentele sunt selectate pe criterii de rud...
După ce Moldova Curată a publicat, luna trecută, un material în care relata despre faptul că rude şi amici ai unor funcţionari publici din raionul Ungheni au vizitat Lituania, deplasarea fiind achitată din bani publici, câţiva cititori din Ungheni ne-au informat despre o altă vizită ale autorităţilor raionale în străinătate. Astfel, în vara anului trecut, o delegaţie din raionul Ungheni a vizitat acelaşi oraş lituanian, Moletai, grupul fiind constituit din zece persoane, inclusiv soţia şi cele două fiice ale preşedintelui raionului Ungheni, Iurie Toma. Demnitarul susţine că nu el a fost responsabil de selectarea participanţilor.
Usatîi cere bani de la CNI
Ministrul Sănătăţii Andrei Usatîi cere de la Comisia Naţională de Integritate (CNI) 20 de mii de lei drept prejudiciu moral. Ministrul susţine că CNI i-ar fi afectat grav onoarea şi reputaţia profesională atunci când a constatat conflict de interese în cazul reorganizării de către Andrei Usatîi a unor instituţii medico - sanitare publice.
Deputatul Eugeniu Nichiforciuc și-a deschis trei firme...
Deputatul democrat Eugeniu Nichiforciuc a deschis 3 firme în doi ani, adică în 2014 și 2015, la una dintre ele investind un capital social de mai mult de un milion de lei. Deputatul spune ca avea acești bani din activitatea anterioară celei de deputat și că a acordat de fapt un împrumut acestei firme, care, timp de un an, ar urma să i-l ramburseze. Firma a început să funcționeze în luna aprilie 2014, însă deputatul nu a indicat în declarația de avere veniturile din activitatea ei. Celelalte două firme au capitaluri sociale mult mai mici.
„Abonament" la banii primariei constatat de cni
Comisia Națională de Integritate (CNI) a confirmat: primarul orașului Ungheni, Alexandru Ambros, a încălcat regimul juridic al conflictului de interese când a cumpărat pentru Primărie rechizite de birou de la firma soției sale. CNI s-a autosesizat în baza unei investigații de pe Moldova Curată. În acest caz, contractele încheiate riscă să fie anulate.
Aici așteptăm comentariul tău!