FEMEIA CU BUSINESS DE LA VAMĂ

Interese la vedere 10 mai 2013 998

O angajată de la Vamă administrează împreună cu soţul mai multe afaceriChiar dacă legea îi interzice să facă afaceri, o angajată a Biroului Vamal Chişinău controlează împreună cu soţul şi soacra sa trei firme. Responsabilii de la Serviciul Vamal afirmă că nu au ştiut despre asta. Vameşa, la rândul său, susţine că firmele nu au activat niciodată, iar acum încearcă să lichideze una dintre ele.

Veronica Sajân este inspector al Secţiei originea mărfurilor din cadrul Biroului Vamal Chişinău din primăvara anului trecut. Până atunci, femeia a făcut afaceri.  Sajân este fondatoarea şi administratoarea SRL „Vivisan-Lux”, companie care, potrivit extrasului de la Camera Înregistrării de Stat, vinde produse cosmetice şi de parfumerie. Firma a fost înfiinţată încă în 2009.

Familie de businessmani

Tot atunci şi-a pornit o afacere şi soţul funcţionarei. Victor Sajân este fondatorul şi administratorul unei firme care prestează servicii de comerţ a diferitor tipuri de produse, „Aqua-Proiect”. Tot Victor gestionează şi o altă firmă care activează în domeniul producerii şi vânzării articolelor din beton armat, SRL „Beto-Plus”. Ce-i drept, în acte, bărbatul figurează doar în calitate de director al firmei. Fondator şi administrator al „Beto-Plus” este mama acestuia.

Sajân se scuză

Contactată de Moldova Curată, Veronica Sajân a confirmat că este fondatoare şi administratoare a firmei „Vivisan-Lux”, dar susţine că a dat deja anunţ în „Monitorul Oficial” pentru lichidarea companiei.

„Această firmă nu a funcţionat niciodată. Eu am înregistrat-o, dar nu m-am mai apucat de afaceri. După ce am fost angajată la Serviciul Vamal, am decis să o lichidez”, susţine Sajân. Cât priveşte firmele conduse de soţul său, funcţionara de la Vamă susţine că acesta nu este angajat al Serviciului Vamal şi de aceea are dreptul să desfăşoare activităţi economice.

Femeia a evitat să ne spună dacă a indicat aceste companii în declaraţia de interese depusă la serviciu.

Anchetă internă la Vamă

Şeful Biroului Vamal Chişinău, Mihai Filimon, a declarat pentru Moldova Curată că nu ştie nimic despre afacerile subalternei sale, redirecţionându-ne spre aparatul central al Serviciului Vamal (SV).

Şi şefa serviciului de presă al SV, Alina Şargu, ne-a comunicat că responsabilii de la serviciul de cadre nu ştiu nimic despre activităţile economice ale vameşului. „Urmează să ridicăm declarația de interese depusă de Veronica Sajân pentru a verifica dacă a indicat acolo firma pe care o administrează. Dacă se va constata că această informaţie lipseşte, vom informa Comisia Naţională de Integritate. În paralel, va fi efectuată  o anchetă internă. Angajata riscă sancţiuni până la eliberarea din funcţie”, ne-a comunicat Şargu.

Legea interzice

Articolul 6 din „Legea serviciului în organele vamale” prevede expres: Colaboratorul vamal nu este în drept: să exercite o altă funcţie remunerată, cu excepţia activităţii didactice, ştiinţifice sau de creaţie, să exercite personal sau prin intermediul unui terţ activitate de întreprinzător, să fie membru al organului de conducere al unei organizaţii comerciale.

Iar Hotărârea  cu privire la aprobarea Codului de conduită a colaboratorului vamal interzice angajaţilor vamali să se implice în activităţi sau înţelegeri, direct sau prin intermediul membrilor lor de familie, care ar provoca conflicte de interese.

Ilinca VremeaPreluarea textelor de pe pagina www.MoldovaCurata.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.MoldovaCurata.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.

Aici așteptăm comentariul tău!

Adaugă comentariu

Articole relaționate:

Interese la vedere

Achizițiile, veriga slabă a instituțiilor publice

Niciunul dintre dosarele penale deschise în ultimii ani de CNA sau Procuratura Anticorupție pentru presupuse fraude comise în procesele de achiziții publice nu s-au soldat cu vreo condamnare, iar cele mai răsunătoare dintre ele se află încă la faza de urmărire penală și nu există niciun bănuit. În majoritatea cazurilor ele figurează prejudicii de milioane de lei. Consiliul Naţional de Participare susţine că în ultimii 2 ani a făcut nenumărate demersuri către Guvern în privinţa asigurării transparenţei achiziţiilor publice, însă lucrurile nu s-au schimbat.

16 octombrie 2014
989
Interese la vedere

O contabilă-şefă a unei primării riscă o triplă sancţiu...

Natalia Rusnac, contabila-şefă de la primăria comunei Regina Maria din raionul Soroca, este cercetată de Comisia Naţională de Integritate(CNI). În calitate de preşedintă a grupului de lucru în cadrul unui tender, aceasta ar fi deţinut şi funcţia de contabil al firmei care a fost desemnată câştigătoare la concurs. Ea este suspectată de CNI că ar fi încălcat regimul juridic al conflicului de interese, al declarării veniturilor şi proprietăţii şi cel al incompatibilităţii.

15 ianuarie 2014
1021
Interese la vedere

Pentru cine votăm la alegeri? Mihai Ghimpu: lupta pentr...

Mihai Ghimpu este candidatul cu nr. 2 înregistrat de CEC. Lansarea acestuia în campania prezidențială pare doar la prima vedere lipsită de sens. Pentru ca a dispărut definitiv de la un timp din sondaje, ratingul său tinzând spre zero absolut.

26 septembrie 2016
891
Interese la vedere

Averea lui Serghei Nastas va fi verificată de CNI

Comisia Naţională de Integritate (CNI) a iniţiat un control pe numele lui Serghei Nastas, directorul general al Întreprinderii de Stat „Poşta Moldovei”, care este suspectat că nu şi-a declarat toată averea. CNI s-a autosesizat pe baza unei investigaţii realizate de Moldova Curată, în care se relata că Nastas deţine o afacere în domeniul construcţiilor în capitala Spaniei, pe care nu a indicat-o în declaraţia de avere.

11 aprilie 2016
1367
Interese la vedere

Preferă să divorţeze decât să-şi concedieze soţia

De şapte ani, soţii Tipa din satul Coşerniţa, raionul Criuleni lucrează în aceeaşi instituţie publică: soţul în calitate de primar, iar soţia – specialistă în reglementarea problemelor funciare. Recent, Comisia Naţională de Integritate (CNI) a iniţiat un control pe numele primarului, verificând un eventual conflict de interese. Alesul local afirmă că este gata să intenteze divorţ dar nu-şi concediază soţia.

04 martie 2014
1041
Interese la vedere

Afacere cu pâine, nedeclarată de primar

În ultimii opt ani, primăria satului Ilenuţa din raionul Făleşti a achiziţionat pâine pentru gimnaziul şi grădiniţa din localitate de la soţia primarului, care este proprietara unei brutării în sat. Unii specialişti susţin că în situaţia respectivă este vorba de conflict de interese, fapt ce nu a fost indicat de către alesul local în declaraţia sa de avere pentru anul 2012.

27 ianuarie 2014
1690