FEMEIA CU BUSINESS DE LA VAMĂ

Interese la vedere 10 mai 2013 484

O angajată de la Vamă administrează împreună cu soţul mai multe afaceriChiar dacă legea îi interzice să facă afaceri, o angajată a Biroului Vamal Chişinău controlează împreună cu soţul şi soacra sa trei firme. Responsabilii de la Serviciul Vamal afirmă că nu au ştiut despre asta. Vameşa, la rândul său, susţine că firmele nu au activat niciodată, iar acum încearcă să lichideze una dintre ele.

Veronica Sajân este inspector al Secţiei originea mărfurilor din cadrul Biroului Vamal Chişinău din primăvara anului trecut. Până atunci, femeia a făcut afaceri.  Sajân este fondatoarea şi administratoarea SRL „Vivisan-Lux”, companie care, potrivit extrasului de la Camera Înregistrării de Stat, vinde produse cosmetice şi de parfumerie. Firma a fost înfiinţată încă în 2009.

Familie de businessmani

Tot atunci şi-a pornit o afacere şi soţul funcţionarei. Victor Sajân este fondatorul şi administratorul unei firme care prestează servicii de comerţ a diferitor tipuri de produse, „Aqua-Proiect”. Tot Victor gestionează şi o altă firmă care activează în domeniul producerii şi vânzării articolelor din beton armat, SRL „Beto-Plus”. Ce-i drept, în acte, bărbatul figurează doar în calitate de director al firmei. Fondator şi administrator al „Beto-Plus” este mama acestuia.

Sajân se scuză

Contactată de Moldova Curată, Veronica Sajân a confirmat că este fondatoare şi administratoare a firmei „Vivisan-Lux”, dar susţine că a dat deja anunţ în „Monitorul Oficial” pentru lichidarea companiei.

„Această firmă nu a funcţionat niciodată. Eu am înregistrat-o, dar nu m-am mai apucat de afaceri. După ce am fost angajată la Serviciul Vamal, am decis să o lichidez”, susţine Sajân. Cât priveşte firmele conduse de soţul său, funcţionara de la Vamă susţine că acesta nu este angajat al Serviciului Vamal şi de aceea are dreptul să desfăşoare activităţi economice.

Femeia a evitat să ne spună dacă a indicat aceste companii în declaraţia de interese depusă la serviciu.

Anchetă internă la Vamă

Şeful Biroului Vamal Chişinău, Mihai Filimon, a declarat pentru Moldova Curată că nu ştie nimic despre afacerile subalternei sale, redirecţionându-ne spre aparatul central al Serviciului Vamal (SV).

Şi şefa serviciului de presă al SV, Alina Şargu, ne-a comunicat că responsabilii de la serviciul de cadre nu ştiu nimic despre activităţile economice ale vameşului. „Urmează să ridicăm declarația de interese depusă de Veronica Sajân pentru a verifica dacă a indicat acolo firma pe care o administrează. Dacă se va constata că această informaţie lipseşte, vom informa Comisia Naţională de Integritate. În paralel, va fi efectuată  o anchetă internă. Angajata riscă sancţiuni până la eliberarea din funcţie”, ne-a comunicat Şargu.

Legea interzice

Articolul 6 din „Legea serviciului în organele vamale” prevede expres: Colaboratorul vamal nu este în drept: să exercite o altă funcţie remunerată, cu excepţia activităţii didactice, ştiinţifice sau de creaţie, să exercite personal sau prin intermediul unui terţ activitate de întreprinzător, să fie membru al organului de conducere al unei organizaţii comerciale.

Iar Hotărârea  cu privire la aprobarea Codului de conduită a colaboratorului vamal interzice angajaţilor vamali să se implice în activităţi sau înţelegeri, direct sau prin intermediul membrilor lor de familie, care ar provoca conflicte de interese.

Ilinca VremeaPreluarea textelor de pe pagina www.MoldovaCurata.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.MoldovaCurata.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.

Aici așteptăm comentariul tău!

Adaugă comentariu

Articole relaționate:

Interese la vedere

La 4 ani de la intentare, în dosarul ”Molojen” încă nu...

Procurorul care gestionează dosarul fostului director al Întreprinderii de Stat ”Registru” susține că examinarea în instanţă a ajuns în ultima fază, dar că acum finalizarea este tărăgănată intenționat. Din luna mai și până acum aproape că nu au avut loc ședințe, acestea fiind amânate, invocându-se diferite motive. Vladimir Molojen este învinuit că a încheiat contracte de publicitate cu firma soției sale, prejudiciind statul cu peste 2 milioane de lei. În dosar figurează ca inculpați alte două persoane care au activat în cadrul Întreprinderii ”Registru”.

18 septembrie 2014
476
Interese la vedere

Posibil conflict de interese la Primăria Măgdăcești

Primăria comunei Măgdăceşti din raionul Criuleni, a cumpărat cu 1,6 milioane de lei clădirea fostei şcoli din sat de la soțul primăriței. Edificiul se afla de mai mulți ani în paragină, dar a fost achiziționat pentru a construi acolo încă o grădiniță pentru copiii din localitate. 

22 august 2018
445
Interese la vedere

CNI, acuzată că intenționează să discrediteze un demnit...

Adunarea Populară din Găgăuzia acuză Comisia Națională de Integritate (CNI) că încearcă să-l discrediteze pe președintele Adunării Populare din Găgăuzia (APG),Dmitri Constantinov.

25 iunie 2013
462
Interese la vedere

Folosirea maşinilor din Ungheni întreţinute din bani pu...

În această săptămână autoturismele Primăriei oraşului Ungheni sunt vedete pe o reţea de socializare. Maşina de serviciu a primarului a fost văzută în faţa unui hipermaket din oraşul Iaşi, iar microbuzul Primăriei a fost văzut într-un sat din raionul Ungheni, la volan fiind fiul contabilei. Responsabilii de la Primărie spun că ambele vehicule se deplasau în interes de serviciu.

17 aprilie 2015
391