FEMEIA CU BUSINESS DE LA VAMĂ

Interese la vedere 10 mai 2013 749

O angajată de la Vamă administrează împreună cu soţul mai multe afaceriChiar dacă legea îi interzice să facă afaceri, o angajată a Biroului Vamal Chişinău controlează împreună cu soţul şi soacra sa trei firme. Responsabilii de la Serviciul Vamal afirmă că nu au ştiut despre asta. Vameşa, la rândul său, susţine că firmele nu au activat niciodată, iar acum încearcă să lichideze una dintre ele.

Veronica Sajân este inspector al Secţiei originea mărfurilor din cadrul Biroului Vamal Chişinău din primăvara anului trecut. Până atunci, femeia a făcut afaceri.  Sajân este fondatoarea şi administratoarea SRL „Vivisan-Lux”, companie care, potrivit extrasului de la Camera Înregistrării de Stat, vinde produse cosmetice şi de parfumerie. Firma a fost înfiinţată încă în 2009.

Familie de businessmani

Tot atunci şi-a pornit o afacere şi soţul funcţionarei. Victor Sajân este fondatorul şi administratorul unei firme care prestează servicii de comerţ a diferitor tipuri de produse, „Aqua-Proiect”. Tot Victor gestionează şi o altă firmă care activează în domeniul producerii şi vânzării articolelor din beton armat, SRL „Beto-Plus”. Ce-i drept, în acte, bărbatul figurează doar în calitate de director al firmei. Fondator şi administrator al „Beto-Plus” este mama acestuia.

Sajân se scuză

Contactată de Moldova Curată, Veronica Sajân a confirmat că este fondatoare şi administratoare a firmei „Vivisan-Lux”, dar susţine că a dat deja anunţ în „Monitorul Oficial” pentru lichidarea companiei.

„Această firmă nu a funcţionat niciodată. Eu am înregistrat-o, dar nu m-am mai apucat de afaceri. După ce am fost angajată la Serviciul Vamal, am decis să o lichidez”, susţine Sajân. Cât priveşte firmele conduse de soţul său, funcţionara de la Vamă susţine că acesta nu este angajat al Serviciului Vamal şi de aceea are dreptul să desfăşoare activităţi economice.

Femeia a evitat să ne spună dacă a indicat aceste companii în declaraţia de interese depusă la serviciu.

Anchetă internă la Vamă

Şeful Biroului Vamal Chişinău, Mihai Filimon, a declarat pentru Moldova Curată că nu ştie nimic despre afacerile subalternei sale, redirecţionându-ne spre aparatul central al Serviciului Vamal (SV).

Şi şefa serviciului de presă al SV, Alina Şargu, ne-a comunicat că responsabilii de la serviciul de cadre nu ştiu nimic despre activităţile economice ale vameşului. „Urmează să ridicăm declarația de interese depusă de Veronica Sajân pentru a verifica dacă a indicat acolo firma pe care o administrează. Dacă se va constata că această informaţie lipseşte, vom informa Comisia Naţională de Integritate. În paralel, va fi efectuată  o anchetă internă. Angajata riscă sancţiuni până la eliberarea din funcţie”, ne-a comunicat Şargu.

Legea interzice

Articolul 6 din „Legea serviciului în organele vamale” prevede expres: Colaboratorul vamal nu este în drept: să exercite o altă funcţie remunerată, cu excepţia activităţii didactice, ştiinţifice sau de creaţie, să exercite personal sau prin intermediul unui terţ activitate de întreprinzător, să fie membru al organului de conducere al unei organizaţii comerciale.

Iar Hotărârea  cu privire la aprobarea Codului de conduită a colaboratorului vamal interzice angajaţilor vamali să se implice în activităţi sau înţelegeri, direct sau prin intermediul membrilor lor de familie, care ar provoca conflicte de interese.

Ilinca VremeaPreluarea textelor de pe pagina www.MoldovaCurata.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.MoldovaCurata.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.

Aici așteptăm comentariul tău!

Adaugă comentariu

Articole relaționate:

Interese la vedere

Funcţiile de asistent social şi de secretar al consiliu...

Svetlana Ivanova, secretarul consiliului local din comuna Grădiniţa, raionul Căuşeni, care deţine prin cumul şi funcţia de asistent social în localitate, a încălcat regimul juridic al incompatibilităţii. Verdictul a fost dat de membrii Comisiei Naţionale de Integritate (CNI). Acum, funcţionarul public riscă să fie concediat de la locul de muncă de bază. Acesta afirmă că va contesta actul emis de CNI.

25 februarie 2014
586
Interese la vedere

Gălăgie multă fără niciun rost

Acum aproape un an, Oficiul Teritorial Orhei al Cancelariei de Stat a sesizat Comisia Naţională de Integritate privind eventuala încălcare a regimului juridic al conflictului de interese de către primarul comunei Pripiceni-Răzeşi, raionul Rezina, Iacob Frunză. Potrivit autorilor sesizării, primarul o angajase în funcţia de specialistă în problemele reglementării regimului funciar la primăria pe care o conduce pe cumnata sa Galina Frunză, astfel încălcând prevederile art.2 din Legea nr. 16 din 15.02.2008 cu privire la conflictul de interese.

05 ianuarie 2016
796
Interese la vedere

CNI confirmă conflictul de interese în cazul ministrulu...

Comisia Naţională pentru Integritate (CNI) confirmă existenţa unui conflict de interese în care este implicat ministrul Mediului, Gheorghe Şalaru şi o organizaţie fondată anterior de fiul acestuia, Andrei, care a beneficiat de 1,5 mil. lei din Fondul Ecologic Naţional. Comisia a examinat acest caz după apariţia unui material la tema respectivă publicat de TRIBUNA

29 aprilie 2013
655
Interese la vedere

ZdG: ministrul Agriculturii a pus în funcții de manager...

În ultimele luni, odată cu numirea lui Liviu Volconovici în funcţia de ministru al Agriculturii, Dezvoltării Regionale şi Mediului, mai multe persoane care activau la Universitatea Agrară (UASM) au fost numite în funcţii de conducere la întreprinderi sau instituţii de stat aflate în subordinea Ministerului, scrie Ziarul de Gardă, într-o investigație publicată joi, 2 august. UASM este instituția condusă de L. Volconovici până la preluarea funcției de ministru.

03 august 2018
839