FEMEIA CU BUSINESS DE LA VAMĂ

Interese la vedere 10 mai 2013 1136

O angajată de la Vamă administrează împreună cu soţul mai multe afaceriChiar dacă legea îi interzice să facă afaceri, o angajată a Biroului Vamal Chişinău controlează împreună cu soţul şi soacra sa trei firme. Responsabilii de la Serviciul Vamal afirmă că nu au ştiut despre asta. Vameşa, la rândul său, susţine că firmele nu au activat niciodată, iar acum încearcă să lichideze una dintre ele.

Veronica Sajân este inspector al Secţiei originea mărfurilor din cadrul Biroului Vamal Chişinău din primăvara anului trecut. Până atunci, femeia a făcut afaceri.  Sajân este fondatoarea şi administratoarea SRL „Vivisan-Lux”, companie care, potrivit extrasului de la Camera Înregistrării de Stat, vinde produse cosmetice şi de parfumerie. Firma a fost înfiinţată încă în 2009.

Familie de businessmani

Tot atunci şi-a pornit o afacere şi soţul funcţionarei. Victor Sajân este fondatorul şi administratorul unei firme care prestează servicii de comerţ a diferitor tipuri de produse, „Aqua-Proiect”. Tot Victor gestionează şi o altă firmă care activează în domeniul producerii şi vânzării articolelor din beton armat, SRL „Beto-Plus”. Ce-i drept, în acte, bărbatul figurează doar în calitate de director al firmei. Fondator şi administrator al „Beto-Plus” este mama acestuia.

Sajân se scuză

Contactată de Moldova Curată, Veronica Sajân a confirmat că este fondatoare şi administratoare a firmei „Vivisan-Lux”, dar susţine că a dat deja anunţ în „Monitorul Oficial” pentru lichidarea companiei.

„Această firmă nu a funcţionat niciodată. Eu am înregistrat-o, dar nu m-am mai apucat de afaceri. După ce am fost angajată la Serviciul Vamal, am decis să o lichidez”, susţine Sajân. Cât priveşte firmele conduse de soţul său, funcţionara de la Vamă susţine că acesta nu este angajat al Serviciului Vamal şi de aceea are dreptul să desfăşoare activităţi economice.

Femeia a evitat să ne spună dacă a indicat aceste companii în declaraţia de interese depusă la serviciu.

Anchetă internă la Vamă

Şeful Biroului Vamal Chişinău, Mihai Filimon, a declarat pentru Moldova Curată că nu ştie nimic despre afacerile subalternei sale, redirecţionându-ne spre aparatul central al Serviciului Vamal (SV).

Şi şefa serviciului de presă al SV, Alina Şargu, ne-a comunicat că responsabilii de la serviciul de cadre nu ştiu nimic despre activităţile economice ale vameşului. „Urmează să ridicăm declarația de interese depusă de Veronica Sajân pentru a verifica dacă a indicat acolo firma pe care o administrează. Dacă se va constata că această informaţie lipseşte, vom informa Comisia Naţională de Integritate. În paralel, va fi efectuată  o anchetă internă. Angajata riscă sancţiuni până la eliberarea din funcţie”, ne-a comunicat Şargu.

Legea interzice

Articolul 6 din „Legea serviciului în organele vamale” prevede expres: Colaboratorul vamal nu este în drept: să exercite o altă funcţie remunerată, cu excepţia activităţii didactice, ştiinţifice sau de creaţie, să exercite personal sau prin intermediul unui terţ activitate de întreprinzător, să fie membru al organului de conducere al unei organizaţii comerciale.

Iar Hotărârea  cu privire la aprobarea Codului de conduită a colaboratorului vamal interzice angajaţilor vamali să se implice în activităţi sau înţelegeri, direct sau prin intermediul membrilor lor de familie, care ar provoca conflicte de interese.

Ilinca VremeaPreluarea textelor de pe pagina www.MoldovaCurata.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.MoldovaCurata.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.

Aici așteptăm comentariul tău!

Adaugă comentariu

Articole relaționate:

Interese la vedere

Cazul primarului orașului Ialoveni, discutat astăzi la...

La şedinţa de astăzi a Comisiei Naționale de Integritate (CNI) vor fi discutate cazurile a 4 persoane cu funcții publice despre care a scris Moldova Curată. Este vorba despre Gheorghe Caracuian, primar al orașului Ialoveni, Victor Bogatico, primar al orașului Râșcani, Valentina Garașciuc, şefa Serviciului Relaţii Funciare şi Cadastru (SRFC) din cadrul Consiliului Raional Râşcani, și Ștefan Urâtu, vicepreședinte al Comisiei Electorale Centrale (CEC). Ei sunt bănuiți de încălcarea regimului conflictului de interese, iar reprezentantul CEC – de încălcarea regimului juridic al declarării veniturilor și proprietății, pentru anul 2012, și celui al incompatibilităților și restricțiilor funcției deținute.

22 mai 2014
867
Interese la vedere

Hâncești-Silva: procurări de articole de birotică de l...

Întreprinderea de Stat Hâncești-Silva a procurat, în anii 2013 și 2014, rechizite de birou de la firma contabilei-șefe, Olesea Cibotaru. Procurările, în valoare de 63,8 mii de lei și 72,9 mii de lei au fost făcute fără organizarea concursurilor de achiziții publice. Iar contabila-șefă era atunci nu doar fondatoare, dar și administratoare a acestei firme. Acest fapt a fost descoperit de Curtea de Conturi, care a realizat un audit la Agenția de Stat Moldsilva pentru anul 2014. 

21 aprilie 2016
1108
Interese la vedere

Socrul primarului, şofer la primărie

Primarul comunei Larga din raionul Briceni şi-a angajat socrul la primărie în funcţia de şofer.  Localnicii spun, însă, că la volanul autoturismului primăriei îl văd mai mult pe primar, decât pe socrul său.

16 decembrie 2013
1526
Interese la vedere

Secretul de la ,,Moldsilva” a fost deconspirat (partea...

Unul dintre angajaţii Agenţiei „Moldsilva” care au arendat contrar legii terenuri din fondul forestier şi au figurat într-un raport al Curţii de Conturi este Dumitru Galupa, directorul Întreprinderii de Stat „Institutul de Cercetări şi Amenajări Silvice Chişinău”. În articolul „Secretul de la „Moldsilva”, publicat de Moldova Curată în luna mai, se spunea că persoane din conducerea Agenţiei „Moldsilva” au luat în arendă mai multe hectare de pădure, însă atunci conducerea acestei instituţii refuza să divulge numele arendaşilor.  

10 septembrie 2014
1573
Interese la vedere

Divorţ, de ochii legii

Secretara consiliului local din satul Temeleuţi din raionul Călaraşi a divorţat de soţul său, doar pentru a rezolva un conflict de interese. Şi asta după ce cumnatul său, fratele soţului, a devenit primar.

10 octombrie 2013
1041
Interese la vedere

Şef la Fisc: în situaţie de incompatibilitate, cu aface...

Şeful Inspectoratului Fiscal de la Cahul, Gheorghe Lavric, a fost găsit incompatibil de Comisia Naţională de Integritate pentru că a deţinut şi funcţia de consilier raional din 2011 până în 2015, iar după alegerile locale de anul trecut, este consilier orăşenesc. Funcţionarul, care este acţionar la două întreprinderi, nu este de acord cu decizia CNI şi a declarat că o va ataca în instanţă.

26 ianuarie 2016
1150