FEMEIA CU BUSINESS DE LA VAMĂ
O angajată de la Vamă administrează împreună cu soţul mai multe afaceri
Chiar dacă legea îi interzice să facă afaceri, o angajată a Biroului Vamal Chişinău controlează împreună cu soţul şi soacra sa trei firme. Responsabilii de la Serviciul Vamal afirmă că nu au ştiut despre asta. Vameşa, la rândul său, susţine că firmele nu au activat niciodată, iar acum încearcă să lichideze una dintre ele.
Veronica Sajân este inspector al Secţiei originea mărfurilor din cadrul Biroului Vamal Chişinău din primăvara anului trecut. Până atunci, femeia a făcut afaceri. Sajân este fondatoarea şi administratoarea SRL „Vivisan-Lux”, companie care, potrivit extrasului de la Camera Înregistrării de Stat, vinde produse cosmetice şi de parfumerie. Firma a fost înfiinţată încă în 2009.
Familie de businessmani
Tot atunci şi-a pornit o afacere şi soţul funcţionarei. Victor Sajân este fondatorul şi administratorul unei firme care prestează servicii de comerţ a diferitor tipuri de produse, „Aqua-Proiect”. Tot Victor gestionează şi o altă firmă care activează în domeniul producerii şi vânzării articolelor din beton armat, SRL „Beto-Plus”. Ce-i drept, în acte, bărbatul figurează doar în calitate de director al firmei. Fondator şi administrator al „Beto-Plus” este mama acestuia.
Sajân se scuză
Contactată de Moldova Curată, Veronica Sajân a confirmat că este fondatoare şi administratoare a firmei „Vivisan-Lux”, dar susţine că a dat deja anunţ în „Monitorul Oficial” pentru lichidarea companiei.
„Această firmă nu a funcţionat niciodată. Eu am înregistrat-o, dar nu m-am mai apucat de afaceri. După ce am fost angajată la Serviciul Vamal, am decis să o lichidez”, susţine Sajân. Cât priveşte firmele conduse de soţul său, funcţionara de la Vamă susţine că acesta nu este angajat al Serviciului Vamal şi de aceea are dreptul să desfăşoare activităţi economice.
Femeia a evitat să ne spună dacă a indicat aceste companii în declaraţia de interese depusă la serviciu.
Anchetă internă la Vamă
Şeful Biroului Vamal Chişinău, Mihai Filimon, a declarat pentru Moldova Curată că nu ştie nimic despre afacerile subalternei sale, redirecţionându-ne spre aparatul central al Serviciului Vamal (SV).
Şi şefa serviciului de presă al SV, Alina Şargu, ne-a comunicat că responsabilii de la serviciul de cadre nu ştiu nimic despre activităţile economice ale vameşului. „Urmează să ridicăm declarația de interese depusă de Veronica Sajân pentru a verifica dacă a indicat acolo firma pe care o administrează. Dacă se va constata că această informaţie lipseşte, vom informa Comisia Naţională de Integritate. În paralel, va fi efectuată o anchetă internă. Angajata riscă sancţiuni până la eliberarea din funcţie”, ne-a comunicat Şargu.
Legea interzice
Articolul 6 din „Legea serviciului în organele vamale” prevede expres: Colaboratorul vamal nu este în drept: să exercite o altă funcţie remunerată, cu excepţia activităţii didactice, ştiinţifice sau de creaţie, să exercite personal sau prin intermediul unui terţ activitate de întreprinzător, să fie membru al organului de conducere al unei organizaţii comerciale.
Iar Hotărârea cu privire la aprobarea Codului de conduită a colaboratorului vamal interzice angajaţilor vamali să se implice în activităţi sau înţelegeri, direct sau prin intermediul membrilor lor de familie, care ar provoca conflicte de interese.
Ilinca Vremea
Preluarea textelor de pe pagina www.MoldovaCurata.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.MoldovaCurata.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.
Adaugă comentariu
Articole relaționate:
Achizițiile, veriga slabă a instituțiilor publice
Niciunul dintre dosarele penale deschise în ultimii ani de CNA sau Procuratura Anticorupție pentru presupuse fraude comise în procesele de achiziții publice nu s-au soldat cu vreo condamnare, iar cele mai răsunătoare dintre ele se află încă la faza de urmărire penală și nu există niciun bănuit. În majoritatea cazurilor ele figurează prejudicii de milioane de lei. Consiliul Naţional de Participare susţine că în ultimii 2 ani a făcut nenumărate demersuri către Guvern în privinţa asigurării transparenţei achiziţiilor publice, însă lucrurile nu s-au schimbat.
O contabilă-şefă a unei primării riscă o triplă sancţiu...
Natalia Rusnac, contabila-şefă de la primăria comunei Regina Maria din raionul Soroca, este cercetată de Comisia Naţională de Integritate(CNI). În calitate de preşedintă a grupului de lucru în cadrul unui tender, aceasta ar fi deţinut şi funcţia de contabil al firmei care a fost desemnată câştigătoare la concurs. Ea este suspectată de CNI că ar fi încălcat regimul juridic al conflicului de interese, al declarării veniturilor şi proprietăţii şi cel al incompatibilităţii.
Pentru cine votăm la alegeri? Mihai Ghimpu: lupta pentr...
Mihai Ghimpu este candidatul cu nr. 2 înregistrat de CEC. Lansarea acestuia în campania prezidențială pare doar la prima vedere lipsită de sens. Pentru ca a dispărut definitiv de la un timp din sondaje, ratingul său tinzând spre zero absolut.
Averea lui Serghei Nastas va fi verificată de CNI
Comisia Naţională de Integritate (CNI) a iniţiat un control pe numele lui Serghei Nastas, directorul general al Întreprinderii de Stat „Poşta Moldovei”, care este suspectat că nu şi-a declarat toată averea. CNI s-a autosesizat pe baza unei investigaţii realizate de Moldova Curată, în care se relata că Nastas deţine o afacere în domeniul construcţiilor în capitala Spaniei, pe care nu a indicat-o în declaraţia de avere.
Preferă să divorţeze decât să-şi concedieze soţia
De şapte ani, soţii Tipa din satul Coşerniţa, raionul Criuleni lucrează în aceeaşi instituţie publică: soţul în calitate de primar, iar soţia – specialistă în reglementarea problemelor funciare. Recent, Comisia Naţională de Integritate (CNI) a iniţiat un control pe numele primarului, verificând un eventual conflict de interese. Alesul local afirmă că este gata să intenteze divorţ dar nu-şi concediază soţia.
Afacere cu pâine, nedeclarată de primar
În ultimii opt ani, primăria satului Ilenuţa din raionul Făleşti a achiziţionat pâine pentru gimnaziul şi grădiniţa din localitate de la soţia primarului, care este proprietara unei brutării în sat. Unii specialişti susţin că în situaţia respectivă este vorba de conflict de interese, fapt ce nu a fost indicat de către alesul local în declaraţia sa de avere pentru anul 2012.
Aici așteptăm comentariul tău!