Şi în acest an declaraţiile de avere şi de interese vor fi făcute publice cu întârziere

Arhiva 26 aprilie 2016 184
Imagine simbol

Deja ne-am obişnuit ca pe site-ul Comisiei Naţionale de Integritate (CNI) declaraţiile de avere şi de interese personale pentru anul precedent să fie făcute publice abia la sfârşitul anului. Chiar dacă actualul cadru legislativ obligă Comisia să plaseze pe pagina sa web declaraţiile în termen de 30 de zile de la primire, de fiecare dată, această întârziere este explicată de reprezentanţii CNI prin lipsa de bani alocaţi instituţiei.La 20 aprilie curent a fost data limită când CNI a mai primit declaraţiile de avere şi de interese personale pentru anul 2015. Potrivit legii, după recepţionare, ar trebui să înceapă digitizarea acestor acte (haşurarea datelor cu caracter personal şi scanarea lor), ca într-o perioadă scurtă ele să fie plasate pe pagina web a instituţiei.

De la înfiinţarea CNI însă niciodată aceste declaraţii nu au fost plasate la timp. Publicul a avut acces la documente abia spre sfârşitul fiecărui an. De fiecare dată este invocată lipsa banilor. Anul curent nu face excepţie. Deoarece încă nu este aprobat bugetul de stat, CNI nu a iniţiat procedura de organizare a tenderului pentru desemnarea agentului economic care va procesa declaraţiile. Totuşi CNI spune că va încerca să urgenteze procesul. Eugeniu Viţu, şeful Serviciului informare şi relaţii cu publicul de la CNI, a declarat pentru Moldova Curată că la mijlocul lunii mai instituţia va solicita Ministerului Finanţelor să-i fie alocată suma necesară pentru organizarea concursului public de selectare a agentului economic. Eugeniu Viţu a mai spus că în situaţia în care CNI va primi mijloacele financiare necesare, la mijlocul lunii iunie curent, agentul economic ar putea fi selectat şi la scurt timp va începe procesul de digitizare.

Întreprinderea de Stat ”Fiscservinform” - ameninţată cu judecata

Anul trecut, procesul de digitizare a declaraţiilor a început în luna iulie, însă toate declaraţiile au putut fi vizualizate abia recent. Agentul economic care a câştigat anul trecut concursul a fost Întreprinderea de Stat ”Fiscservinform”. Aceasta însă nu ar fi respectat clauzele contractuale, tergiversând procesul de scanare şi, totodată, admiţând o serie de erori în procesul haşurării documentelor. La mijlocul lunii aprilie curent, preşedintele CNI, Anatolie Donciu, a fixat un ultimatum pentru agentul economic, cerându-i soluţionarea cât mai rapidă a neclarităţilor legate de procesarea şi plasarea deplină şi corectă a declaraţiilor cu privire la venituri şi proprietate şi a celor de interese personale. Potrivit unui comunicat CNI, autoritatea contractantă ar fi anunţat agentul economic că ar putea rezilia contractul respectiv cu atragerea în proces de judecată a operatorului pentru nerespectarea prevederilor din caietul de sarcini şi neonorarea  clauzelor contractuale.

Eugeniu Viţu a menţionat însă că deja au fost corectate toate erorile, fiind publicate toate declaraţiile pentru anul 2014.

Anul trecut, digitizarea declaraţiilor de avere şi de interese a fost mai scumpă, circa 800 de mii de lei, faţă de 285 de mii de lei, cât a costat în anul 2014. Cu trei ani în urmă, pentru acelaşi serviciu, CNI a achitat firmei „BTS PRO” 492 000 lei, iar procesul de digitizare şi scanare a demarat la începutul lunii mai.

Lilia ZahariaPreluarea textelor de pe pagina www.MoldovaCurata.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.MoldovaCurata.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.

Aici așteptăm comentariul tău!

Adaugă comentariu

Articole relaționate:

Arhiva

Profil candidat: Grigorii Uzun

Integritatea în activitatea politică

13 februarie 2019
227
Arhiva

Fostul edil al oraşului Ialoveni se vrea voluntar la CN...

Gheorghe Caracuian, ex-primarul oraşului Ialoveni, s-a aflat din nou în atenţia Comisiei Naţionale de Integritate. După ce acum doi, membrii Comisiei au constatat că fostul edil a încălcat regimul juridic al conflictului de interese, în acest an Caracuian a  fost verificat pentru că nu şi-ar fi declarat toată averea.

22 aprilie 2016
167
Arhiva

Vicepretorul sectorului Ciocana, care a admis o incompa...

Igor Moraru, unul dintre vicepretorii sectorului Ciocana din municipiul Chişinău, se află în incompatibilitate de funcții, deoarece deține și un mandat de consilier local în comuna Bubuieci din municipiu. Recent, Comisia Naţională de Integritate (CNI) a stabilit că Igor Moraru nu și-a soluționat incompatibilitatea în termen de o lună, așa cum prevede legea. În consecință, el ar putea fi demis din funcția de vicepretor.

12 iunie 2016
182
Arhiva

Andrian Candu acuză societatea civilă de tărăgănarea pr...

Jurnaliștii au atras atenția asupra faptului că o bună parte a informației de interes public este ”cerșită”, prin intermediul solicitărilor în scris, de la autorități, care, de fapt, ar trebui să le facă publice din oficiu. ”Pentru a afla informații despre averile deputaților, despre bunurile pe care le dețin, de ce trebuie să scrii atâtea scrisori, dacă ar fi mai simplu să accesezi asta on-line?”, l-a întrebat pe Andrian Candu unul dintre jurnaliști, care stătea într-o cușcă improvizată, adusă acolo pentru a arăta, simbolic, îngrădirea accesului la informație în Republica Moldova. 

04 mai 2017
166
Accesul la informații pe înțelesul tuturor

IP Căpitănia Portului Giurgiulești ne îngrădește accesu...

Întrebare: Sunt reprezentant al unei organizații neguvernamentale în domeniul anticorupție. În baza Legii privind accesul la informație, am solicitat  Căpităniei Portului Giurgiulești să includă organizația pe care o reprezint în lista părților interesate în procesul de consultare publică în cadrul Căpităniei și să ne prezinte următoarele informații: numele, prenumele, funcția și numărul de contact ale persoanei responsabile de procesul decizional în cadrul IP Căpitănia Portului Giurgiulești; să ne informeze despre organizarea consultărilor publice și a ședințelor publice,  despre modalități de depunere a recomandărilor, dar și despre locul unde cetățenii se pot informa referitor la proiectele de decizie etc.

26 ianuarie 2018
258
Arhiva

Cum au fost pedepsiți funcționarii care s-au îmbogățit...

În prezentul articol mi-am propus să abordez instituţia îmbogăţirii ilicite prin prisma experienței altor state. Incontestabil, implementarea acesteia în ţara noastră ar asigura un plus de valoare activității Comisiei Naționale de Integritate şi ar constitui unul dintre cele mai importante instrumente de prevenire şi combatere a fenomenului corupţiei.

02 septembrie 2013
222