Şi în acest an declaraţiile de avere şi de interese vor fi făcute publice cu întârziere

Arhiva 26 aprilie 2016 929
Imagine simbol

Deja ne-am obişnuit ca pe site-ul Comisiei Naţionale de Integritate (CNI) declaraţiile de avere şi de interese personale pentru anul precedent să fie făcute publice abia la sfârşitul anului. Chiar dacă actualul cadru legislativ obligă Comisia să plaseze pe pagina sa web declaraţiile în termen de 30 de zile de la primire, de fiecare dată, această întârziere este explicată de reprezentanţii CNI prin lipsa de bani alocaţi instituţiei.La 20 aprilie curent a fost data limită când CNI a mai primit declaraţiile de avere şi de interese personale pentru anul 2015. Potrivit legii, după recepţionare, ar trebui să înceapă digitizarea acestor acte (haşurarea datelor cu caracter personal şi scanarea lor), ca într-o perioadă scurtă ele să fie plasate pe pagina web a instituţiei.

De la înfiinţarea CNI însă niciodată aceste declaraţii nu au fost plasate la timp. Publicul a avut acces la documente abia spre sfârşitul fiecărui an. De fiecare dată este invocată lipsa banilor. Anul curent nu face excepţie. Deoarece încă nu este aprobat bugetul de stat, CNI nu a iniţiat procedura de organizare a tenderului pentru desemnarea agentului economic care va procesa declaraţiile. Totuşi CNI spune că va încerca să urgenteze procesul. Eugeniu Viţu, şeful Serviciului informare şi relaţii cu publicul de la CNI, a declarat pentru Moldova Curată că la mijlocul lunii mai instituţia va solicita Ministerului Finanţelor să-i fie alocată suma necesară pentru organizarea concursului public de selectare a agentului economic. Eugeniu Viţu a mai spus că în situaţia în care CNI va primi mijloacele financiare necesare, la mijlocul lunii iunie curent, agentul economic ar putea fi selectat şi la scurt timp va începe procesul de digitizare.

Întreprinderea de Stat ”Fiscservinform” - ameninţată cu judecata

Anul trecut, procesul de digitizare a declaraţiilor a început în luna iulie, însă toate declaraţiile au putut fi vizualizate abia recent. Agentul economic care a câştigat anul trecut concursul a fost Întreprinderea de Stat ”Fiscservinform”. Aceasta însă nu ar fi respectat clauzele contractuale, tergiversând procesul de scanare şi, totodată, admiţând o serie de erori în procesul haşurării documentelor. La mijlocul lunii aprilie curent, preşedintele CNI, Anatolie Donciu, a fixat un ultimatum pentru agentul economic, cerându-i soluţionarea cât mai rapidă a neclarităţilor legate de procesarea şi plasarea deplină şi corectă a declaraţiilor cu privire la venituri şi proprietate şi a celor de interese personale. Potrivit unui comunicat CNI, autoritatea contractantă ar fi anunţat agentul economic că ar putea rezilia contractul respectiv cu atragerea în proces de judecată a operatorului pentru nerespectarea prevederilor din caietul de sarcini şi neonorarea  clauzelor contractuale.

Eugeniu Viţu a menţionat însă că deja au fost corectate toate erorile, fiind publicate toate declaraţiile pentru anul 2014.

Anul trecut, digitizarea declaraţiilor de avere şi de interese a fost mai scumpă, circa 800 de mii de lei, faţă de 285 de mii de lei, cât a costat în anul 2014. Cu trei ani în urmă, pentru acelaşi serviciu, CNI a achitat firmei „BTS PRO” 492 000 lei, iar procesul de digitizare şi scanare a demarat la începutul lunii mai.

Lilia ZahariaPreluarea textelor de pe pagina www.MoldovaCurata.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.MoldovaCurata.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.

Aici așteptăm comentariul tău!

Adaugă comentariu

Articole relaționate:

Arhiva

Mariana Pitic, judecătoarea cu Porshe avariat, a scăpat...

Judecătoarea Curții Supreme de Justiţie (CSJ) Mariana Pitic nu a fost sancționată de către Comisia Națională de Integritate (CNI) pentru o eventuală diferență dintre venituri și cheltuieli. Deşi Petic a indicat în declarația de avere un autoturism Porshe, cu valoarea reală de câteva zeci de mii de euro, CNI a clasat dosarul, motivând că valoarea bunurilor declarate pentru anul 2015 nu depăşeşte suma veniturilor judecătoarei.

14 iulie 2016
2281
Arhiva

Averile şi interesele a şapte persoane cu funcţii de ră...

În şedinţa Comisiei Naţionale de Integritate(CNI) din 21 noiembrie curent vor fi discutate declaraţiile de avere şi cele de interese personale a şapte persoane cu funcţii de răspundere din R. Moldova. Printre acestea se regăsesc doi deputaţi, trei conducători ai autorităţilor publice locale, un director adjunct al unei instituţii publice şi un poliţist.

20 noiembrie 2013
889
Arhiva

Preşedintele judecătoriei Nisporeni: casă de la cumnată...

Petru Triboi, preşedintele judecătoriei Nisporeni are parte de rude generoase, atât timp cât acesta indică în declaraţia de avere pentru anul 2015 că apartamenul în care trăieşte el cu familia sa îi este dat în folosinţă de către cumnata sa, iar maşinile pe care le foloseşte îi sunt date în comodat de către socrul cumnatului său.

28 iulie 2016
816
Arhiva

Candidatura consilierului democrat de la Palanca a stâr...

La doar două zile de când Comisia juridică, numiri şi imunităţi a Legislativului a anunţat că pentru funcţia de membru în Consiliul de Integritate al ANI au depus dosarele două persoane, Parlamentul și-a selectat reprezentantul în această structură. Este vorba de Sergiu Ostaf, directorul Centrului de Resurse pentru Drepturile Omului (CreDO). Unii deputați afirmă însă că celălalt candidat nu ar fi trebuit admis la concurs, deoarece ar fi membru al Partidului Democrat.

15 decembrie 2016
791
Arhiva

API anunță un concurs pentru reorganizarea și crearea u...

10 august 2019
854
Arhiva

Demnitari din raionul Dubăsari se bat pentru Centrul „P...

Preşedintele raionului Dubăsari şi primarul satului Coşniţa sunt în proces de judecată, miza fiind Centrul de odihnă pentru copii şi tineret „Prietenia”, care este întreprindere municipală. Ei se acuză reciproc că ar avea interese personale legate de Centru. Între timp, Comisia Naţională de Integritate (CNI) a constatat şi un conflict de interese la această tabără.

11 septembrie 2014
1646