Şi în acest an declaraţiile de avere şi de interese vor fi făcute publice cu întârziere

Arhiva 26 aprilie 2016 1023
Imagine simbol

Deja ne-am obişnuit ca pe site-ul Comisiei Naţionale de Integritate (CNI) declaraţiile de avere şi de interese personale pentru anul precedent să fie făcute publice abia la sfârşitul anului. Chiar dacă actualul cadru legislativ obligă Comisia să plaseze pe pagina sa web declaraţiile în termen de 30 de zile de la primire, de fiecare dată, această întârziere este explicată de reprezentanţii CNI prin lipsa de bani alocaţi instituţiei.



La 20 aprilie curent a fost data limită când CNI a mai primit declaraţiile de avere şi de interese personale pentru anul 2015. Potrivit legii, după recepţionare, ar trebui să înceapă digitizarea acestor acte (haşurarea datelor cu caracter personal şi scanarea lor), ca într-o perioadă scurtă ele să fie plasate pe pagina web a instituţiei.

De la înfiinţarea CNI însă niciodată aceste declaraţii nu au fost plasate la timp. Publicul a avut acces la documente abia spre sfârşitul fiecărui an. De fiecare dată este invocată lipsa banilor. Anul curent nu face excepţie. Deoarece încă nu este aprobat bugetul de stat, CNI nu a iniţiat procedura de organizare a tenderului pentru desemnarea agentului economic care va procesa declaraţiile. Totuşi CNI spune că va încerca să urgenteze procesul. Eugeniu Viţu, şeful Serviciului informare şi relaţii cu publicul de la CNI, a declarat pentru Moldova Curată că la mijlocul lunii mai instituţia va solicita Ministerului Finanţelor să-i fie alocată suma necesară pentru organizarea concursului public de selectare a agentului economic. Eugeniu Viţu a mai spus că în situaţia în care CNI va primi mijloacele financiare necesare, la mijlocul lunii iunie curent, agentul economic ar putea fi selectat şi la scurt timp va începe procesul de digitizare.

Întreprinderea de Stat ”Fiscservinform” - ameninţată cu judecata

Anul trecut, procesul de digitizare a declaraţiilor a început în luna iulie, însă toate declaraţiile au putut fi vizualizate abia recent. Agentul economic care a câştigat anul trecut concursul a fost Întreprinderea de Stat ”Fiscservinform”. Aceasta însă nu ar fi respectat clauzele contractuale, tergiversând procesul de scanare şi, totodată, admiţând o serie de erori în procesul haşurării documentelor. La mijlocul lunii aprilie curent, preşedintele CNI, Anatolie Donciu, a fixat un ultimatum pentru agentul economic, cerându-i soluţionarea cât mai rapidă a neclarităţilor legate de procesarea şi plasarea deplină şi corectă a declaraţiilor cu privire la venituri şi proprietate şi a celor de interese personale. Potrivit unui comunicat CNI, autoritatea contractantă ar fi anunţat agentul economic că ar putea rezilia contractul respectiv cu atragerea în proces de judecată a operatorului pentru nerespectarea prevederilor din caietul de sarcini şi neonorarea  clauzelor contractuale.

Eugeniu Viţu a menţionat însă că deja au fost corectate toate erorile, fiind publicate toate declaraţiile pentru anul 2014.

Anul trecut, digitizarea declaraţiilor de avere şi de interese a fost mai scumpă, circa 800 de mii de lei, faţă de 285 de mii de lei, cât a costat în anul 2014. Cu trei ani în urmă, pentru acelaşi serviciu, CNI a achitat firmei „BTS PRO” 492 000 lei, iar procesul de digitizare şi scanare a demarat la începutul lunii mai.

Lilia Zaharia



Preluarea textelor de pe pagina www.MoldovaCurata.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.MoldovaCurata.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.

Aici așteptăm comentariul tău!

Adaugă comentariu

Articole relaționate:

Arhiva

Profil candidat: Petru Burduja

Integritatea în activitatea politică

21 ianuarie 2019
3471
Arhiva

Un democrat s-a retras dintr-o afacere de milioane pent...

Iurie Urzică, noul președinte al raionului Râșcani, a condus în ultimii 22 de ani fabrica "Avicola" din regiune, care a rămas acum pe seama soției și fiului său mai mare. Întreprinderea, în anii 2011-2013 a participat, cu succes, la mai multe licitații din raion, obținând din vânzări aproximativ 1,5 milioane de lei. În 2015, afirmă Urzică, la inițiativa sa, firma familiei nu mai participă la licitațiile din raionul Râșcani, pentru a evita eventualele acuzații și conflicte de interese.

21 decembrie 2015
1629
Arhiva

Averile şi interesele a şapte persoane cu funcţii de ră...

În şedinţa Comisiei Naţionale de Integritate(CNI) din 21 noiembrie curent vor fi discutate declaraţiile de avere şi cele de interese personale a şapte persoane cu funcţii de răspundere din R. Moldova. Printre acestea se regăsesc doi deputaţi, trei conducători ai autorităţilor publice locale, un director adjunct al unei instituţii publice şi un poliţist.

20 noiembrie 2013
1004
Arhiva

Experţii solicită pârghii legale pentru pedepsirea demn...

Accesul publicului la declaraţiile cu privire la venituri şi proprietate ale demnitarilor şi funcţionarilor nu este asigurat, iar majoritatea instituţiilor publice nu se conformează normelor legale privind transparenţa obligatorie. În acelaşi timp, autorităţile abilitate cu funcţii de control nu verifică executarea respectării legislaţiei în acest domeniu, iar persoanele vinovate nu sunt sancţionate. Acestea sunt câteva din constatările dezbaterii publice „Accesul publicului la declaraţiile de avere şi proprietăţi în reţeaua Internet: contradicţii legale şi modalităţi de soluţionare”, organizată de Asociaţia Presei Independente (API) la 30 octombrie 2013.

01 noiembrie 2013
916
Arhiva

Profil candidat: Ivanna Koksal

Integritate în activitatea politică

19 ianuarie 2019
1886
Arhiva

Foștii membri ai CNI au acționat în judecată ANI și ce...

Foștii membri ai Comisiei Naționale de Integritate (CNI) Vera Lupu, Dumitru Prijmireanu și Leonid Morari au acționat în judecată Autoritatea Națională de Integritate (ANI), cerând să le fie achitate salariile pentru perioada de după expirarea mandatelor și până în prezent. ANI își menține poziția și insistă că nu pot fi plătite salarii după expirarea mandatelor, deoarece foștii membri ai CNI nu sunt succesori de competențe în cadrul noii instituții.

26 februarie 2018
1155