Un deputat transfug, un om de afaceri cu contracte de milioane cu statul și un funcționar socialist - favoriții alegerilor în circumscripția nr. 5 din Ciadîr-Lunga

Alegeri in AP din UTAG 31 octombrie 2016 980
Oleg Caicî

În circumscripția nr. 5 din or. Ciadîr-Lunga, pentru un mandat de deputat în Adunarea Populară a Găgăuziei (APG) candidează șase persoane, toți bărbați. Oleg Caicî, cel care este în prezent deputat din partea acestei circumscripții, candidează ca independent, după ce a părăsit PCRM-ul, pe listele căruia a ajuns deputat, iar ulterior, a aderat la PDM. Principalii săi concurenți par să fie un reprezentant al PSRM și un om de afaceri local, care candidează independent și care a câștigat în ultimii ani contracte de milioane cu instituțiile statului R. Moldova.Oleg Caicî este actualul deputat în APG, ales în circumscripția nr. 5 la scrutinul de acum patru ani (2012). În vârstă de 41 de ani, Caicî este originar din orașul în care candidează, Ciadîr-Lunga. De profesie inginer în domeniul alimentării cu gaze și căldură, Caicî este directorul firmei „Gagauz Gaz” SRL, companie care face parte din grupul moldo-rus „MoldovaGaz”. Din această funcție, doar în 2015, Caicî a ridicat un salariu de aproximativ 26 de mii de lei pe lună (313 mii anual). În declarația pe proprie răspundere depusă la Comisia Electorală Centrală (CEC) din Găgăuzia, Caicî a indicat că este proprietarul unei case de locuit de 120 m. p. în orașul Ciadîr-Lunga, dar și al unui BMW–530. Imobilul, conform datelor de la Cadastru, a intrat în posesia soților Oleg și Natalia Caicî încă în 2003. Nici Oleg Caicî și nici soția sa, Natalia, nu dețin firme.

De la PCRM, la PDM, dar candidează independent

Nicolai Radulov

În 2011, Oleg Caicî ajunge consilier orășenesc în or. Ciadîr-Lunga pe listele PCRM. În 2012, acesta candidează, tot pe listele PCRM, pentru mandatul de deputat în APG. A reușit să-l câștige în turul doi, iar la scurt timp a renunțat la mandatul de consilier orășenesc. După ce a ajuns deputat în APG din partea PCRM, Caicî s-a dezis de partid și s-a alăturat PDM-ului. Coincidență sau nu, dar după ce a trecut în tabăra democraţilor, Caicî a fost instalat în funcţia de director al „Gagauz-Gaz”. În 2015, acesta a candidat și la funcția de bașcan, însă s-a retras cu o lună înainte de data alegerilor, îndemnându-și susținătorii să-și dea votul pentru Nicolai Dudoglo, coleg din PDM, care este astăzi deputat în Parlamentul R. Moldova din partea acestui partid. Susținerea lui Caicî însă nu l-a ajutat pe Dudoglo, alegerile fiind câștigate de Irina Vlah. În 2016, Caicî și-a depus candidatura pentru scrutinul din 20 noiembrie în calitate de independent, la fel cum au făcut practic toți membrii PDM din regiunea găgăuză.

Oleg Caicî a evitat să ne spună dacă mai este membru PDM, din moment ce candidează independent: „Dar cu ce scop mă întrebați? Cred că pentru voi e important că eu acum candidez în calitate de candidat independent. Care este problema? Candidez independent”, ne-a spus Caicî, cerându-ne să vorbim în limba rusă, nu în română.

Contracte de peste 15 milioane de lei cu statul

Ivan Ghenov este un alt candidat cotat cu șanse de a ajunge deputat în APG din circumscripția nr. 5. În vârstă de 56 de ani, Ghenov este om de afaceri, de profesie inginer. Din funcția de director al SRL „Tehnogazmontaj”, conform declarației depuse la CEC, Ghenov a avut în perioada 2014-2015 venituri în sumă de 247,7 mii de lei. Candidatul la funcția de deputat este, de fapt, singurul fondator al acestui SRL, cu activități în construcția, proiectarea și montarea sistemelor de încălzire. Firma lui Ivan Ghenov este astăzi una dintre liderele de piață din regiunea găgăuză, fiind specializată în montarea cazangeriilor bio. Portalul mybusiness.md scrie că Ivan Ghenov nu doar și-a îndreptat atenția spre energia alternativă, dar a și creat în Ceadîr-Lunga primul cluster din republică – o asociație voluntară a producătorilor de biocombustibil și a consumatorilor lui.

În ultimii ani, prin intermediul acestei firme, Ivan Ghenov a obținut peste 50 de contracte cu instituții ale statului, câștigând licitații în sumă de peste 15 milioane de lei. Majoritatea licitațiilor câștigate sunt cu instituții (primării, grădinițe, școli, spitale) din sudul țării, din raioanele Cahul, Basarabeasca, Taraclia sau Ceadîr-Lunga. Firma a efectuat lucrări de construcție a cazangeriilor sau apeductelor, iar în unele cazuri și alte lucrări de construcție. Ghenov este și unul dintre fondatorii Uzinei de utilaj electric din Ciadîr-Lunga. Candidatul deține, conform declarației pe proprie răspundere depusă la CEC, o casă de 210 m. p. în Ciadîr-Lunga și un automobil de model Nissan. Ivan Ghenov:De unde știți că am câștigat licitații? Da, dar nu e ușor să câștigi tendere în Moldova. E chiar imposibil. Participă 5-6 firme, iar contractul se dă ultimei. Ce este asta? Încălcare, bineînțeles. Eu sunt candidat independent. Eu nu sunt nici pro-european, nici pro-rus, sunt un candidat pro-Moldova. Trebuie să trăim bine cu toți. Nu avem gaz. Trebuie să construim Moldova singuri”.

Reprezentantul PSRM, șef de unitate

Unul din contracandidații actualului deputat Oleg Caicî este Nicolai Radulov, reprezentantul Partidului Socialiștilor din R. Moldova (PSRM). În vârstă de 39 de ani, Radulov este de meserie inginer-agronom, fiind comandantul Unității Speciale din Ciadîr-Lunga a Serviciului Special pentru influențe active asupra proceselor hidrometeorologice din cadrul Ministerului Agriculturii și Industriei Alimentare. În ultimii doi ani (2014-2015), Radulov a raportat venituri din salariu în sumă de 153,2 mii de lei. Acesta mai declară un lot de teren de 6 ari în or. Ciadîr-Lunga, dar și trei unități de transport: un Mercedes 200 E și două tractoare. Acesta are domiciliul într-o casă din Ciadîr-Lunga, înregistrată pe numele mamei sale, Parascovia.

Ceilalți candidați din circumscripția nr. 5 din or. Ciadîr-Lunga sunt Andrei Mihailov, director executiv al „Iunat” SRL, avocatul Dmitri Kiseev și agronomul Nicolai Ivanciuc.

Victor MOȘNEAGPreluarea textelor de pe pagina www.MoldovaCurata.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.MoldovaCurata.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.

Aici așteptăm comentariul tău!

Adaugă comentariu

Articole relaționate:

Alegeri in AP din UTAG

Candidații în Adunarea Populară de la Comrat promit loc...

Până în prezent, la Comisia Electorală Centrală Permanentă de la Comrat, din circumscripția Chiriet-Lunga (nr. 25) s-au înregistrat cinci candidați la funcția de deputat în Adunarea Populară a autonomiei găgăuze. Alegerile în autonomie vor avea loc la 20 noiembrie curent. Pretendenții la poziția de deputat sunt: Ivan Burgudji, Ecaterina Novalicî, Gheorghii Chiurcicu, Dmitrii Drumi și Mihail Jelezoglo. Toți sunt originari din această localitate și le promit alegătorilor că vor rezolva problema aprovizionării cu apă.

17 octombrie 2016
936
Alegeri in AP din UTAG

Patru candidați la circumscripția nr. 9 Vulcănești: tre...

Pentru voturile locuitorilor orașului Vulcănești din circumscripția nr. 9 se luptă 4 persoane - un actual deputat, un milionar, cu afaceri în Rusia, un inspector al muncii și directorul întreprinderii „Vulcănești-Gaz”. Trei dintre ei sunt ingineri de meserie, iar unul - specialist în administrație publică. Milionarul candidează din partea socialiștilor, ceilalți trei sunt independenți.

26 octombrie 2016
893
Alegeri in AP din UTAG

Din Avdarma vor să ajungă în Adunarea Populară din Găgă...

La 20 noiembrie curent, voturile celor peste două mii de alegători din satul Avdarma (circumscripția nr. 11) din raionul Comrat vor fi împărțite între pădurarul Ivan Trandafilov și directoarea de liceu Elena Caramit. La alegerile în Adunarea Populară de la Comrat, Trandafilov este înaintat de socialiști, în timp ce Caramit s-a înscris în cursa electorală în calitate de candidat independent.

24 octombrie 2016
893
Alegeri in AP din UTAG

Cel mai în vârstă deputat din APG candidează pentru al...

Actualul deputat în Adunarea Populară a Găgăuziei (APG) din partea circumscripției nr. 34 Svetlîi, mun. Comrat, Piotr Ceavdarî, în vârstă de 66 de ani, candidează pentru al patrulea mandat. El spune că o face la rugăminte lui „Igor Nicolaevici” (Dodon - n. r.), iar unii contracandidați îl acuză că ar folosi resursele administrative în campanie. Oponenții săi sunt fostul consilier al ex-bașcanului al Găgăuziei, Mihail Formuzal, Vasilii Torlac, un bugetar de la Inspecția Financiară, Victor Ponomari, și un lăcătuș, Ruslan Unilovschi.

16 noiembrie 2016
946
Alegeri in AP din UTAG

Vicepreşedintele APG candidează pentru un nou mandat. O...

În circumscripția nr. 3 din Comrat doi candidați aspiră la fotoliul de deputat: Alexandru Tarnavschi, care ocupă la momentul actual funcția de vicepreședinte al Adunării Populare a Găgăuziei (APG), și Vasilii Vornicov, lector la Universitatea de Stat din Comrat, membru al Partidului Socialiștilor.

14 noiembrie 2016
965
Alegeri in AP din UTAG

În primul tur al alegerilor din Găgăuzia un medic l-a d...

La 4 decembrie curent, în turul al doilea al alegerilor pentru legislativul găgăuz, pentru circumscripţia nr.1 Comrat, voturile vor fi împărţite între actualul președinte al Adunării Populare din Găgăuzia (APG), Dmitri Constantinov, şi medicul Vitalii Dolghii.

30 noiembrie 2016
1016