Soția ministrului Justiției și-a vândut cu 4 milioane de lei cota parte din compania Fly One

Soția ministrului Justiției, Vladimir Cebotari, Maria Cebotari, și-a vândut cota-parte din compania aeriană Fly One cu 4 milioane de lei sau aproximativ 200 de mii de euro. Datele apar în declarația de avere și interese personale pentru anul 2016 a ministrului Justiției. Maria Cebotari avea în cadrul SRL Fly One o cotă de 40 la sută, iar valoarea de cumpărare era de 200 de mii de lei, potrivit declarației de venituri și proprietăți a demnitarului făcută pentru anul 2015. Solicitat de Moldova Curată, Vladimir Cebotari a precizat că valoarea cotei deținute a crescut pentru că s-au mai făcut investiții, a fost mărit capitalul social. ”Capitalizare pe asta nu am făcut, nu vă faceți griji”, a precizat ministrul.
Potrivit portalului INDO.md, tranzacția a avut loc în septembrie 2016, când Maria Cebotari a vândut pachetul de acțiuni lui Andrei Țurcan, fost director comercial al companiei Air Moldova în perioada în care Vladimir Cebotari ocupa postul de director al Departamentului juridic, potrivit Anticorupție.md.
Printre fondatori rămân Nicu-Adrian Berla și Tudor Carabadjac. Compania este condusă de Mircea Maleca, fost director al Autorității Aeronautice Civile.
Nu indică valoare imobilelor
Vladimir Cebotari, la rândul său, a înstrăinat cota parte de 15 la sută din SRL Neaos, contra unei sume de 750 de lei. Ministrul Justiției a mai vândut și un apartament în 2016, dar valoarea tranzacției este tăinuită în declarația sa de avere. Vladimir Cebotari a explicat că acel apartament nu îi aparține de mai bine de 10 ani și că a fost înregistrat oficial pe numele cumpărătorului abia acum.
După ce a înstrăinat oficial apartamentul, Vladimir Cebotari indică (numai) două case în declarație. În plus, casa care era în construcție, un duplex, după cum era indicat în declarația sa din 2015, și-a redus din suprafață, de la 560 de m.p. în declarație pentru 2015, la 180 m.p. în declarația pentru 2016. Cealaltă casă pe care o deține prin succesiune are o suprafață de 270 m.p. Valorile imobilelor nu sunt indicate.
Ministrul Justiției a spus că una dintre case aparține părinților, iar imobilul pentru care a fost indicată o suprafață mai mică este al său. El a explicat că în declarația pentru 2016 a indicat numai suprafața locativă a casei sale.
Mobilă în valoare de 14 mii de euro
Ministrul mai declară și două seturi de mobilă achiziționate în 2010 în valoare de 10 500 de euro și respectiv 4000 de euro. De asemenea, ministrul în vârstă de 37 de ani deține colecții de artă și bunuri prețioase, dar tipul și valoarea acestora nu sunt divulgate publicului.
Ministrul Justiției mai indică un credit de 30 de mii de dolari, luat în 2015, cu 12 la sută de la Credit Rapid, până în 2018. În același timp, Vladimir Cebotari a reușit să stingă o datorie de 1 milion 100 de mii de lei, care nu mai apare în declarație, ceea ce reprezintă un credit luat în 2010, scadent în 2015. Vladimir Cebotari are mai multe conturi deschise cu sume mici, dar și unul cu 110 mii lei, depozit la Victoriabank, 30 mii lei pe un card bancar la Victoriabank și 8000 de lei pe un cont de card la BCR Chișinău.
Pe lângă terenul pe care îl declara achiziționat în 2015, în valoare de 95 de mii de lei, Vladimir Cebotari mai declară un teren intravilan în folosință, pe care îl deține din 2008, neevaluat, dar care nu a fost declarat până acum. Și valoarea automobilului BMW 640 pe care îl deține cu mandat a crescut de la 400 de mii lei în declarația pentru 2015, la 25 mii euro, în cea pentru 2016.
”Soția deocamdată încearcă să învețe să facă afaceri”
Ministrul a ridicat din salariu 192 256 de lei, adică un venit lunar de 16 mii de lei, iar la capitolul venituri de la locul de muncă al soției nu indică nimic. ”Pentru că nu are profituri sau venituri. Deocamdată încearcă să învețe să facă afaceri și să câștige bani”, a spus Vladimir Cebotari despre soția sa, care a deținut până nu demult 40 la sută din compania aeriană Fly One.
Ministrul și soția sa dețin în continuare trei companii. SRL Valconic - în comuna Chiperceni, raionul Orhei, cu o cotă de participare de 95 la sută, specializată în agricultură, deținută de soție, cu mențiunea că nu a intrat în succesiune. SRL Tchebo este la fel deținută de soție, care are 550 de acțiuni în valoare de 100 de lei, fiind o companie din domeniul bancar. SRL S&V Asistenta este deținută în proporție de 50 la sută de către Vladimir Cebotari, fiind o companie în domeniul comerțului. Soția sa deține și calitatea de administrator la firmele Administrator SRL și la Tchebo SRL.
Natalia Enache
Preluarea textelor de pe pagina www.MoldovaCurata.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.MoldovaCurata.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.
Adaugă comentariu
Articole relaționate:
Trei viceminiştri vor da explicaţii la CNI
După ce Moldova Curată a descoperit că şapte viceminiştri nu au indicat nicio locuinţă în declaraţiile de avere pentru anul 2012, Comisia Naţională de Integritate (CNI) a examinat cazurile lor și a iniţiat, la 16 mai, controale pe numele a trei demnitari. Este vorba de viceministrul Economie, Dumitru Godoroja, ex-viceministru al Agriculturii şi Industriei Alimentare; viceministrul Culturii, Igor Șarov, şi viceministrul Tehnologiei Informaţiei şi Comunicaţiilor, Vitali Ciolac. La rândul lor, cei vizați susţin că declaraţiile lor de avere pentru anul 2012 sunt completate corect, iar informaţia este veridică.
Membrii CNI ar fi ascuns faptul că dețin mai multe mași...
Comisia parlamentară specială de control al declarațiilor cu privire la venituri și proprietate ale președintelui și membrilor Comisiei Naționale de Integritate (CNI) au constatat că membrii CNI nu au declarat mașini și bani de pe carduri bancare, scrie ziarulnational.md. Comisia a pregătiri un raport care urmează a fi prezentat la una dintre următoarele ședințe ale Legislativului.
Primul potențial candidat la funcția de președinte: dou...
Primul potențial candidat la funcția de șef al statului, deputatul Valeriu Ghilețchi, deține două case la sol în Chișinău, cote-părți în două societăți profitabile și o mașină pe care ar fi cumpărat-o cu 5 mii de lei. Deputatul spune că a cumpărat mașina „la preț restant” de la organizația „Partenerii”, la care anterior a fost director, prestând o activitate neremunerată.
Un primar a uitat să indice în declarația de avere pest...
Primarul satului Cimișeni din raionul Criuleni, Ghenadie Rabei, urmează a fi cercetat penal pentru faptul că nu a indicat în declarația de avere 1782 de proprietăți. Comisia Națională de Integritate a constatat, în cadrul ședinței de astăzi, că alesul local nu și-a trecut în declarație 1779 de terenuri înregistrate pe numele soției, două case de locuit, un spațiu comercial și zece autoturisme.
Fosta șefă de secție la Ministerul Sănătății, Silvia Vo...
Fosta șefă a Secției Investiții și Administrarea Proprietății Publice din cadrul Ministerului Sănătății, Silvia Volosatâi, a fost declarată vinovată de comiterea falsului în declarația de avere, însă judecătorii au încetat procesul penal din cauză că infracțiunea s-a prescris. Fosta funcționară a încercat să-și dovedească nevinovăția atât la Curtea de Apel, cât și la Curtea Supremă de Justiție. Instanța supremă a emis o hotărâre irevocabilă acum o săptămână, prin care a lăsat în vigoare sentința care o declară pe Volosatâi vinovată de comiterea cu intenție, a falsului în declarații.
Aici așteptăm comentariul tău!