CNI cu VAZ-uri nedeclarate
Preşedintele şi trei membrii ai Comisiei Naționale de Integritate (CNI) nu şi-au declarat în anul 2011 toate bunurile aflate în posesie. Aceasta a fost una dintre concluziile Raportului Comisiei speciale de control al declarațiilor cu privire la venituri și proprietate ale reprezentanţilor CNI. Declarația de interese personale și declarația cu privire la venituri și proprietate ale lui Victor Strătilă, desemnat membru al CNI la 28 februarie 2013, nu au fost supuse controlului, pe motiv că acesta a fost numit mai târziu în funcție.
Potrivit Raportului publicat pe pagina web a Parlamentului, în declaraţiile de avere ale președintelui și a trei membrii ai CNI (Anatolie Donciu, Leonid Morari, Vera Lupu şi Dumitru Prijmireanu) nu sunt menţionate date concrete referitoare la obiectul declarării, cum ar fi de exemplu suma valorii bunurilor nesupuse evaluării în modul stabilit de legislație, lipsa înscrierilor respective în Registrul de Stat al Transporturilor privind mijlocul de transport înstrăinat (inclusiv prin intermediul unei terțe persoane care activează în bază de procură), lipsa informației privind valoarea mijlocului de transport ce urmează a fi scos din circuitul civil. Precizăm că această Comisie specială a exercitat controlul asupra declarațiilor cu privire la venituri pentru anul 2011 și la proprietăți la data depunerii acestora. Iurie Bolboceanu, membru al Comisiei speciale de control, afirmă că verificarea veniturilor pentru perioada 1 ianuarie 2012 până la data numirii în funcţie a membrilor CNI nu a fost efectuată din lipsă de informație. „Veniturile membrilor, dar şi a preşedintelui CNI pentru această perioadă, vor fi verificate în cadrul procesului de control al declarațiilor pentru anul 2012”, spune Iurie Bolboceanu.
Veniturile declarate ale preşedintelui CNI
Astfel, pentru anul 2012, Anatolie Donciu, preşedintele CNI, declară următoarele venituri şi proprietăţi: venit obținut la locul de muncă de bază – 106 900 lei; venit obținut din activitatea didactică – 15 300 lei; alte surse (pensie, onorariu, indemnizații) – 191 900 lei. La bunuri imobile acesta declară un lot intravilan pentru construcţie de 0,060 ha; o casă de locuit, nefinisată (municipiul Chișinău, cu suprafața totală de 262,8 m.p.); un apartament (municipiul Chișinău, cu suprafața locativă de 29,2 m.p. și valoarea cadastrală de 298 873 lei). La bunuri mobile Anatolie Donciu a declarat un autoturism de marca ”Mercedes E-200”, anul fabricației 1995, în valoare 45 000 lei (înregistrat în municipiul Chișinău). Acesta mai deţine, potrivit celor declarate, şi un cont bancar de 300 euro.
Averea membrilor CNI
Leonid Morari a declarat pentru anul 2011 următoarele: 215 000 lei, venit obținut la locul de muncă de bază, patru terenuri extravilane cu valoarea cadastrală totală de 8000 de lei, un apartament în municipiul Chișinău cu suprafața de 67,4 m.p. și cu valoare cadastrală de 378 856 lei, un garaj cu suprafața de 18 m.p. și cu valoarea cadastrală de 1162 lei.
Dumitru Prijmireanu a obţinut în anul 2011 următoarele venituri: de la locul de muncă de bază – 1 280 102 de ruble rusești, din pensie – 11 340 de lei, din depuneri la instituții financiare – 1722 de lei. Acesta a declarat că are în posesie un teren în raionul Cahul cu suprafața 0,0602 ha şi cu valoarea cadastrală de 661,75 de lei, un apartament în municipiul Chișinău în care deține o treime cotă-parte cu suprafața de 73,4 m.p și cu valoarea cadastrală de 407 521de lei şi un autoturism ”Hyundai” (anul fabricației 2006, înregistrat în Chișinău).
Cel mai mic venit l-a obţinut Vera Lupu. Membra CNI declară un venit obținut la locul de muncă de bază de 36 000 lei, două terenuri în comuna Truşeni cu valoarea cadastrală totală de 188 331 de lei, un apartament în municipiul Chișinău cu suprafața de 66,6 m.p. și cu valoarea cadastrală de 144 730 de lei, o casă în construcție în Truşeni de 160 de m.p.
Cu VAZ-urile la (ne)vedere
În urma verificării declaraţiei lui Anatolie Donciu, Comisia specială a depistat că preşedintele CNI nu a declarat un autoturism aflat în posesie în perioada îndeplinirii declaraţiei. În Raport este menţionat că, potrivit Registrului de Stat al Transporturilor, la data de 22 ianuarie 2013 a fost înmatriculat mijlocul de transport nedeclarat ”VAZ 2103” din anul 1992, înregistrat la data de 29 august 1995. Leonid Morari însă nu şi-a trecut în declaraţia pentru anul 2011 două autoturisme. Potrivit Registrului de Stat al Transporturilor, pe 22 ianuarie 2013 au fost înmatriculate următoarele mijloace de transport nedeclarate – ”VAZ 21093” din anul 1998, înregistrat la data de 27 octombrie 1998 și ”Audi 100” din anul 1994, înregistrat pe 18 iulie 2001. Comisia mai precizează că terenurile agricole aflate în posesia lui Leonid Morari nu sunt evaluate pentru a fi supuse impozitării.
În Raport mai este menţionat faptul că nici Dumitru Prijmireanu nu şi-a declarat ”VAZ”-ul. „La data de 22 ianuarie 2013 este înmatriculat mijlocul de transport nedeclarat ”VAZ 21013” din anul 1984, înregistrat la data de 8 august 1995”, scrie în document. În declaraţia lui Prijmireanu nu a fost indicată valoarea autoturismului declarat, conform documentului care certifică proveniența proprietății.
Din Raport constatăm că nici Vera Lupu nu şi-a declarat toate bunurile. „Potrivit Registrului de Stat al Transporturilor, la data de 22 ianuarie 2013 este înmatriculat mijlocul de transport nedeclarat ”VAZ 21013” din anul 1987, înregistrat la data de 1 iulie 1995”.
Explicaţiile CNI
În urma deficienţelor depistate de către Comisia specială de control, preşedintele şi membrii CNI au şi explicaţii la neregulile constatate. Astfel, Anatolie Donciu specifică că autoturismul nedeclarat ”VAZ 2103” nu mai există ca valoare materială. Din aceste considerente, la 14 martie 2013 autoturismul respectiv a fost radiat din Registrul de Stat al Transporturilor.
Leonid Morari explică însă că automobilul ”VAZ 21093” a fost răpit la 13 noiembrie 2001 și pe acest caz a fost pornit dosar penal, iar automobilul ”Audi 100” a fost înstrăinat în anul 2007 unei persoane necunoscute. „În prezent, au fost inițiate măsuri de identificare a acestei persoane și de întocmire a documentelor de radiere din baza de date a automobilului înstrăinat”, scrie în Raportul parlamentarilor.
Vera Lupu, însă, menţionează că autoturismul nedeclarat ”VAZ 21013” a fost procurat în anul 1993, iar la cererea depusă în data de 13 martie 2013, autovehiculul respectiv a fost rebutat și radiat din baza de date a Întreprinderii de Stat „C.R.I.S. «Registru»”.
Legea ”strâmbă” a declarării averilor
Comisia specială de control concluzionează că deficienţele constatate după examinarea declarațiilor cu privire la venituri și proprietate a preşedintelui şi celor trei membrii ai CNI se datorează în cea mai mare parte interpretării diferite a legislației în vigoare şi a lipsei unor acte normative privind modul de aplicare a prevederilor acesteia.
Lilia Zaharia, Asociaţia Presei Independente
Preluarea textelor de pe pagina www.MoldovaCurata.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.MoldovaCurata.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.
Adaugă comentariu
Articole relaționate:
Dosarul judecătorului Oleg Melniciuc a fost expediat în...
După un an și șapte luni de urmărire penală, dosarul magistratului Oleg Mleniciuc a fost transmis judecătorilor. Magistratul este învinuit de îmbogățire ilicită și fals în declarațiile de avere. Informația a fost confirmată pentru Moldova Curată de către Procuratura Anticorupție.
Sistemul de publicare a declarațiilor de avere, mereu c...
După ce Comisia Națională de Integritate (CNI) a întârziat să publice pe pagina sa web declarațiile de avere și de interese ale demnitarilor și funcționarilor în termenele stabilite, nici acum cei interesați nu pot accesa documentele menționate.
Averile dobândite în trecut de către judecători nu sunt...
Pe pagina web a Comisiei Naţionale de Integritate sunt plasate 15 acte de iniţiere a procedurilor de control pe numele unor judecători din R. Moldova, pe motiv că aceştia nu şi-ar fi declarat toate averile pe care le deţin sau că unele date incluse în declaraţiile de venituri şi proprietate pentru anul 2012 sunt eronate. Deşi au fost începute controale pe numele mai multor magistraţi, doar în două cazuri au fost constatate, până acum, inexactităţi la declararea averilor. Și asta chiar dacă în presă au apărut mai multe investigaţii despre magistraţii care deţin bunuri imobile foarte scumpe.
O nouă achitare într-un dosar de corupție la Judecători...
Directorul Direcției Educație a sectorului Buiucani din municipiul Chișinău, Ion Vrânceanu, acuzat de fals în declarația de avere și depășirea atribuțiilor de serviciu, a fost achitat de către prima instanță. Sentința de achitare a fost pronunțată la 28 aprilie de către judecătoarea Silvia Gârbu, iar cel care a condus urmărirea penală și a susținut acuzarea a fost procurorul anticorupție Dorin Compan. Sentința motivată încă nu a fost publicată. Procuratura Generală a anunțat astăzi, printr-un comunicat, că procurorii o vor ataca la Curtea de Apel.
Doi președinți de raion cu câte 3 apartamente fiecare
Președintele raionului Cantemir, Andrei Ciobanu, și cel al raionului Soroca, Mihai Mîțu, dețin câte trei apartamente, dar și alte bunuri imobile pe care susțin că le-au achiziționat din veniturile legale obținute fie din afaceri, fie din funcții publice deținute anterior.
Președintele Comisiei Electorale Centrale are averi în...
Președintele Comisiei Electorale Centrale, Iurie Ciocan, a ajuns în vizorul Comisiei Naționale de Integritate (CNI). Acum o săptămână, CNI a inițiat o procedură de control cu privire la încălcarea regimului juridic privind declararea veniturilor și proprietății de către Ciocan, acuzat anterior de presă că ar fi tăinuit o casă de vacanță pe care o are în România și cota de acțiuni într-o companie deschisă la București. Ciocan afirmă că are inima împăcată, pentru că a indicat în declarația sa de venit tot ce deține.
Aici așteptăm comentariul tău!