CNI cu VAZ-uri nedeclarate

Avere la vedere 29 aprilie 2013 794

Preşedintele şi trei membrii ai Comisiei Naționale de Integritate (CNI) nu şi-au declarat în anul 2011 toate bunurile aflate în posesie. Aceasta a fost una dintre concluziile Raportului Comisiei speciale de control al declarațiilor cu privire la venituri și proprietate ale reprezentanţilor CNI. Declarația de interese personale și declarația cu privire la venituri și proprietate ale lui Victor Strătilă, desemnat membru al CNI la 28 februarie 2013, nu au fost supuse controlului, pe motiv că acesta a fost numit mai târziu în funcție.Potrivit Raportului publicat pe pagina web a Parlamentului, în declaraţiile de avere ale președintelui și a trei membrii ai CNI (Anatolie Donciu, Leonid Morari, Vera Lupu şi Dumitru Prijmireanu) nu sunt menţionate date concrete referitoare la obiectul declarării, cum ar fi de exemplu suma valorii bunurilor nesupuse evaluării în modul stabilit de legislație, lipsa înscrierilor respective în Registrul de Stat al Transporturilor privind mijlocul de transport înstrăinat (inclusiv prin intermediul unei terțe persoane care activează în bază de procură), lipsa informației privind valoarea mijlocului de transport ce urmează a fi scos din circuitul civil. Precizăm că această Comisie specială a exercitat controlul asupra declarațiilor cu privire la venituri pentru anul 2011 și la proprietăți la data depunerii acestora. Iurie Bolboceanu, membru al Comisiei speciale de control, afirmă că verificarea veniturilor pentru perioada 1 ianuarie 2012 până la data numirii în funcţie a membrilor CNI nu a fost efectuată din lipsă de informație. „Veniturile membrilor, dar şi a preşedintelui CNI pentru această perioadă, vor fi verificate în cadrul procesului de control al declarațiilor pentru anul 2012”, spune Iurie Bolboceanu.

Veniturile declarate ale preşedintelui CNI

Astfel, pentru anul 2012, Anatolie Donciu, preşedintele CNI, declară următoarele venituri şi proprietăţi: venit obținut la locul de muncă de bază – 106 900 lei; venit obținut din activitatea didactică – 15 300 lei; alte surse (pensie, onorariu, indemnizații) – 191 900 lei. La bunuri imobile acesta declară un lot intravilan pentru construcţie de 0,060 ha; o casă de locuit, nefinisată (municipiul Chișinău, cu suprafața totală de 262,8 m.p.); un apartament (municipiul Chișinău, cu suprafața locativă de 29,2 m.p. și valoarea cadastrală de 298 873 lei). La bunuri mobile Anatolie Donciu a declarat un autoturism de marca ”Mercedes E-200”, anul fabricației 1995, în valoare 45 000 lei (înregistrat în municipiul Chișinău). Acesta mai deţine, potrivit celor declarate, şi un cont bancar de 300 euro.

Averea membrilor CNI

Leonid Morari a declarat pentru anul 2011 următoarele: 215 000 lei, venit obținut la locul de muncă de bază, patru terenuri extravilane cu valoarea cadastrală totală de 8000 de lei, un apartament în municipiul Chișinău cu suprafața de 67,4 m.p. și cu valoare cadastrală de 378 856 lei, un garaj cu suprafața de 18 m.p. și cu valoarea cadastrală de 1162 lei.

Dumitru Prijmireanu a obţinut în anul 2011 următoarele venituri: de la locul de muncă de bază – 1 280 102 de ruble rusești, din pensie – 11 340 de lei, din depuneri la instituții financiare – 1722 de lei. Acesta a declarat că are în posesie un teren în raionul Cahul cu suprafața 0,0602 ha şi cu valoarea cadastrală de 661,75 de lei, un apartament în municipiul Chișinău în care deține o treime cotă-parte cu suprafața de 73,4 m.p și cu valoarea cadastrală de 407 521de lei şi un autoturism ”Hyundai” (anul fabricației 2006, înregistrat în Chișinău).

Cel mai mic venit l-a obţinut Vera Lupu. Membra CNI declară un venit obținut la locul de muncă de bază de 36 000 lei, două terenuri în comuna Truşeni cu valoarea cadastrală totală de 188 331 de lei, un apartament în municipiul Chișinău cu suprafața de 66,6 m.p. și cu valoarea cadastrală de 144 730 de lei, o casă în construcție în Truşeni de 160 de m.p.

Cu VAZ-urile la (ne)vedere

În urma verificării declaraţiei lui Anatolie Donciu, Comisia specială a depistat că preşedintele CNI nu a declarat un autoturism aflat în posesie în perioada îndeplinirii declaraţiei. În Raport este menţionat că, potrivit Registrului de Stat al Transporturilor, la data de 22 ianuarie 2013 a fost înmatriculat mijlocul de transport nedeclarat ”VAZ 2103” din anul 1992, înregistrat la data de 29 august 1995. Leonid Morari însă nu şi-a trecut în declaraţia pentru anul 2011 două autoturisme. Potrivit Registrului de Stat al Transporturilor, pe 22 ianuarie 2013 au fost înmatriculate următoarele mijloace de transport nedeclarate – ”VAZ 21093” din anul 1998, înregistrat la data de 27 octombrie 1998 și ”Audi 100” din anul 1994, înregistrat pe 18 iulie 2001. Comisia mai precizează că terenurile agricole aflate în posesia lui Leonid Morari nu sunt evaluate pentru a fi supuse impozitării.

În Raport mai este menţionat faptul că nici Dumitru Prijmireanu nu şi-a declarat ”VAZ”-ul. „La data de 22 ianuarie 2013 este înmatriculat mijlocul de transport nedeclarat ”VAZ 21013” din anul 1984, înregistrat la data de 8 august 1995”, scrie în document. În declaraţia lui Prijmireanu nu a fost indicată valoarea autoturismului declarat, conform documentului care certifică proveniența proprietății.

Din Raport constatăm că nici Vera Lupu nu şi-a declarat toate bunurile. „Potrivit Registrului de Stat al Transporturilor, la data de 22 ianuarie 2013 este înmatriculat mijlocul de transport nedeclarat ”VAZ 21013” din anul 1987, înregistrat la data de 1 iulie 1995”.

Explicaţiile CNI

În urma deficienţelor depistate de către Comisia specială de control, preşedintele şi membrii CNI au şi explicaţii la neregulile constatate. Astfel, Anatolie Donciu specifică că autoturismul nedeclarat ”VAZ 2103” nu mai există ca valoare materială. Din aceste considerente, la 14 martie 2013 autoturismul respectiv a fost radiat din Registrul de Stat al Transporturilor.

Leonid Morari explică însă că automobilul ”VAZ 21093” a fost răpit la 13 noiembrie 2001 și pe acest caz a fost pornit dosar penal, iar automobilul ”Audi 100” a fost înstrăinat în anul 2007 unei persoane necunoscute. „În prezent, au fost inițiate măsuri de identificare a acestei persoane și de întocmire a documentelor de radiere din baza de date a automobilului înstrăinat”, scrie în Raportul parlamentarilor.

Vera Lupu, însă, menţionează că autoturismul nedeclarat ”VAZ 21013” a fost procurat în anul 1993, iar la cererea depusă în data de 13 martie 2013, autovehiculul respectiv a fost rebutat și radiat din baza de date a Întreprinderii de Stat „C.R.I.S. «Registru»”.

Legea ”strâmbă” a declarării averilor

Comisia specială de control concluzionează că deficienţele constatate după examinarea declarațiilor cu privire la venituri și proprietate a preşedintelui şi celor trei membrii ai CNI se datorează în cea mai mare parte interpretării diferite a legislației în vigoare şi a lipsei unor acte normative privind modul de aplicare a prevederilor acesteia.

Lilia Zaharia, Asociaţia Presei Independente
 Preluarea textelor de pe pagina www.MoldovaCurata.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.MoldovaCurata.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.

Aici așteptăm comentariul tău!

Adaugă comentariu

Articole relaționate:

Avere la vedere

Un alt deputat la Procuratură

Este vorba de liberal-democratul Nicolae Juravschi care, potrivit Comisiei Naţionale de Integritate, nu ar fi indicat în declaraţia de avere pentru anul 2012 faptul că deţine cote-parţi în câteva întreprinderi. Actul emis de CNI va fi transmis Procuraturii Anticorupţie.

30 decembrie 2013
548
Avere la vedere

Rectorul de la Medicină, moșier la Drochia, cu ajutorul...

Rectorul Universității de Stat de Medicină și Farmacie ”Nicolae Testimițanu”, academicianul Ion Ababii, deține 86 de terenuri agricole cu o suprafață totală de peste 100 de hectare în satul său natal, Ochiul Alb, Drochia, cumpărate începând cu anul 2008. Acolo, potrivit primarului satului, rectorul are și o gospodărie agricolă, ce îi poartă numele. Loturile au fost cumpărate în suprafețe mici, majoritatea de până la un hectar, și au fost consolidate. 

11 mai 2015
555
Avere la vedere

În SUA, mai puţini funcţionari depun declarații de aver...

Circa 27 de mii de funcționari din Statele Unite ale Americii depun declarațiile de avere, iar proprietățile a circa o mie dintre aceștia, nominalizați de președintele Barack Obama, sunt verificate de Oficiul de Etică Guvernamentală.

24 iunie 2013
531
Avere la vedere

Publicarea declarațiilor anuale de venituri și interese...

La fel ca anul trecut, declarațiile anuale de avere şi interese ale funcţionarilor publici vor fi publicate pe site-ul Comisiei Naționale de Integritate (CNI) cu o întârziere de câteva luni. Acestea ar putea apărea abia spre sfârșitul lunii august, în timp ce ar fi trebuit să fie accesibile deja în luna mai. CNI dă vina pe alocarea târzie a banilor. Pentru comparație, în România, declarațiile de venituri și interese sunt publicate la câteva zile de la depunere. 

22 iulie 2015
556