Un dosar penal pornit în baza controlului CNI a ajuns în instanță. Inculpată - Silvia Volosatâi

Avere la vedere 18 noiembrie 2015 530
Silvia Volosatâi

Urmărirea penală pe numele Silviei Volosatâi pentru fals în declarația de avere, pornită de Procuratura Anticorupție în baza faptelor descrise într-un articol de pe Moldova Curată, a fost finalizată, iar dosarul a ajuns în instanță. Procuratura Generală a anunțat astăzi că Silvia Volosatâi, care până acum câteva luni a fost şefă a Secţiei investiţii şi administrarea proprietăţii publice din cadrul Ministerului Sănătăţii, nu a indicat în declaraţiile de venituri pentru anii 2012 şi 2013 mai multe bunuri și a indicat date inexacte referitor la venitul obţinut la locul de muncă.

Inculpata nu a declarat 13 bunuri imobile şi mobile, dar şi 13 conturi bancare, care-i aparţineau ei şi soţului. De asemenea, în declaraţii nu a fost indicată deţinerea acţiunilor la un agent economic şi a unui împrumut bancar în sumă de 2 milioane de lei, contractat de soț”, se spune în comunicatul de presă difuzat astăzi de Procuratura Generală. În prezent, Silvia Volosatâi deţine funcţia de director-adjunct al „Agenţiei Apele Moldovei”.

Anterior, solicitată de Moldova Curată, funcționara a spus că nu a ascuns nimic și că nu toate constatările CNI ar fi corecte. Ulterior, când i-am solicitat o opinie referitor la urmărirea penală pornită pe numele său, ea a refuzat să facă vreun comentariu.”Când se va finaliza investigația, atunci am să comentez, că am și eu ceva a spune”, ne-a răspuns Silvia Volosatâi.  

În articolele referitoare la averea Silviei Volosatâi Moldova Curată arăta că funcționara deține o firmă de construcții care execută comenzi de milioane de lei, dar nu a indicat niciun venit din activitatea acestei firme în declarația de avere. După apariția articolului, CNI a pornit un control și a descoperit și alte nereguli, inclusiv faptul că soții Volosatâi, ambii bugetari, au cheltuit într-un an mult mai mulţi bani decât au declarat oficial că au câştigat. În consecinţă, în luna februarie 2015 Procuratura Anticorupţie a pornit un dosar penal pentru fals în declaraţii.

Potrivit procurorilor, dacă va fi găsită vinovată de cele incriminate, funcţionara riscă o pedeapsă de până la un an de închisoare sau o amendă de până la 12 mii lei, cu privarea de dreptul de a ocupa funcţii publice timp de 5 ani.

Acesta este unul dintre puţinele cazuri în care procurorii pornesc dosare penale la solicitarea CNI si urmărirea penală se soldează cu trimiterea dosarului în instanța de judecată. 

Viorica ManolePreluarea textelor de pe pagina www.MoldovaCurata.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.MoldovaCurata.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.

Aici așteptăm comentariul tău!

Adaugă comentariu

Articole relaționate:

Avere la vedere

Președintele Judecătoriei Botanica a acaparat ilegal un...

Președintele Judecătoriei Botanica Ion Druță locuiește într-un cartier de elită din sectorul Centru al capitalei unde și-a construit o vilă cu două etaje și mansardă. Casa a fost estimată de experții imobiliari la patru milioane de lei. Accesul spre locuință este limitat, fiind instalată o barieră la o distanță de aproximativ 500 de metri de locuință.

03 mai 2013
545
Avere la vedere

Ministrul Sănătății și-a completat eronat declarația de...

Ministrul Sănătății Andrei Usatîi a „uitat” să indice în declarația de avere cinci terenuri agricole pe care le deține în extravilanul satului Copceac, raionul Ștefan Vodă. Acestea sunt scrise pe numele soției sale, Alexandra Usatîi.

11 noiembrie 2013
774
Avere la vedere

Judecători cu case „fără preţ” şi pământuri „fără valoa...

Câţiva magistraţi de la Curţile de Apel (CA) Chişinău, Comrat şi Bălţi menţionează în declaraţiile lor de avere pentru anul 2012, publicate pe site-ul Consiliului Superior al Magistraturii, că bunurile imobile şi terenurile care le aparţin nu au valoare cadastrală. Specialiştii afirmă, însă, că un imobil sau un teren nu are valoare doar în cazul când proprietarul nu le-a înregistrat intenţionat la oficiul cadastral, pentru a se eschiva de la plata impozitelor.

20 iunie 2013
703
Avere la vedere

Noii milionari ai justiției moldovenești

Mai mulți judecători din R. Moldova s-au făcut cu averi de invidiat în anul 2013. Unii au declarat case și garaje obținute prin moștenire sau donație. Alții și-au cumpărat apartamente, case și mașini. Totuși, au existat și judecători care au sărăcit sau au acumulat datorii de milioane. Controalele inițiate anul trecut de Comisia Națională de Integritate i-a determinat pe judecători să fie mai conștiincioși atunci când își declară proprietățile și averile. Unii au ajuns până la a declara proprietățile copiilor majori.

20 iunie 2014
913