Un dosar penal pornit în baza controlului CNI a ajuns în instanță. Inculpată - Silvia Volosatâi

Avere la vedere 18 noiembrie 2015 1147
Silvia Volosatâi

Urmărirea penală pe numele Silviei Volosatâi pentru fals în declarația de avere, pornită de Procuratura Anticorupție în baza faptelor descrise într-un articol de pe Moldova Curată, a fost finalizată, iar dosarul a ajuns în instanță. 



Procuratura Generală a anunțat astăzi că Silvia Volosatâi, care până acum câteva luni a fost şefă a Secţiei investiţii şi administrarea proprietăţii publice din cadrul Ministerului Sănătăţii, nu a indicat în declaraţiile de venituri pentru anii 2012 şi 2013 mai multe bunuri și a indicat date inexacte referitor la venitul obţinut la locul de muncă.

Inculpata nu a declarat 13 bunuri imobile şi mobile, dar şi 13 conturi bancare, care-i aparţineau ei şi soţului. De asemenea, în declaraţii nu a fost indicată deţinerea acţiunilor la un agent economic şi a unui împrumut bancar în sumă de 2 milioane de lei, contractat de soț”, se spune în comunicatul de presă difuzat astăzi de Procuratura Generală. În prezent, Silvia Volosatâi deţine funcţia de director-adjunct al „Agenţiei Apele Moldovei”.

Anterior, solicitată de Moldova Curată, funcționara a spus că nu a ascuns nimic și că nu toate constatările CNI ar fi corecte. Ulterior, când i-am solicitat o opinie referitor la urmărirea penală pornită pe numele său, ea a refuzat să facă vreun comentariu.”Când se va finaliza investigația, atunci am să comentez, că am și eu ceva a spune”, ne-a răspuns Silvia Volosatâi.  

În articolele referitoare la averea Silviei Volosatâi Moldova Curată arăta că funcționara deține o firmă de construcții care execută comenzi de milioane de lei, dar nu a indicat niciun venit din activitatea acestei firme în declarația de avere. După apariția articolului, CNI a pornit un control și a descoperit și alte nereguli, inclusiv faptul că soții Volosatâi, ambii bugetari, au cheltuit într-un an mult mai mulţi bani decât au declarat oficial că au câştigat. În consecinţă, în luna februarie 2015 Procuratura Anticorupţie a pornit un dosar penal pentru fals în declaraţii.

Potrivit procurorilor, dacă va fi găsită vinovată de cele incriminate, funcţionara riscă o pedeapsă de până la un an de închisoare sau o amendă de până la 12 mii lei, cu privarea de dreptul de a ocupa funcţii publice timp de 5 ani.

Acesta este unul dintre puţinele cazuri în care procurorii pornesc dosare penale la solicitarea CNI si urmărirea penală se soldează cu trimiterea dosarului în instanța de judecată. 

Viorica Manole



Preluarea textelor de pe pagina www.MoldovaCurata.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.MoldovaCurata.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.

Aici așteptăm comentariul tău!

Adaugă comentariu

Articole relaționate:

Avere la vedere

Silvia Volosatâi ar putea fi verificată de Procuratură...

Comisia Națională de Integritate (CNI) a constatat că șefa Direcției construcții capitale din cadrul Ministerul Sănătății, Silvia Volosatâi, ar fi comis fals în declarația de avere. CNI s-a autosesizat în urma unui articol publicat pe Moldova Curată și a demarat un control. Joi, 18 decembrie, CNI a examinat rezultatele controlului și a decis să trimită dosarul la Procuratura Generală. Astfel, procurorii urmează să verifice acțiunile Silviei Volosatâi pentru a vedea dacă acestea se încadrează în art. 352 Cod Penal (fals în declarații).

19 decembrie 2014
1670
Avere la vedere

Funcținarul suspectat de CNA de implicare în licitații...

Șeful Direcției dezvoltare regională din cadrul Ministerului Dezvoltării Regionale și Construcțiilor, Valerian Bânzaru, în casa căruia CNA a anunțat marți, 22 martie, că a făcut percheziții, deține proprietăți ce valorează în acte mai mult de 4 milioane de lei. Un an în urmă Moldova Curată a scris că funcționarul deține o casă cu două etaje la Chișinău, care i-a fost donată de părinți în 2013, chiar dacă el a fost cel care o construise și locuia în ea de multă vreme.  Bânzaru este suspectat acum că ar fi responsabil de organizarea unor licitații trucate.

22 martie 2016
1062
Avere la vedere

Investigație ZdG: zeci de terenuri ale Capitalei au aju...

Primăria municipiului Chișinău încearcă să recupereze în prezent cel puțin o parte din cele peste 30 de terenuri care ar fi fost înstrăinate ilegal în ultimii ani, printr-o schemă complexă, în care sunt implicați o organizație obștească, executori judecătorești, avocați, judecători și agenții de evaluare. Terenurile au o suprafață totală de 5,5 hectare și o valoare de piață de peste 100 de milioane de lei. Schema a fost descrisă într-o investigație video realizată de jurnaliștii de la Ziarul de Gardă. Unele dintre loturile întrăinate se vând acum cu sute de mii de euro, deși au fost adjudecate cu prețuri de peste 20 de ori mai mici. Altele - au ajuns în proprietatea unor stații PECO. De asemenea, sunt si terenuri care au ajuns în portofoliul unor companii de construcții și al unor firme offshore din Marea Britanie sau insulele Marshall din Oceanul Pacific. 

05 septembrie 2018
2269
Avere la vedere

Viceministrul Mediului, Valentina Țapiș, nu și-a declar...

Viceministrul Mediului, Valentina Țapiș, deține o avere impunătoare în suburbia Codru a Chișinăului, însă nu a indicat-o pe toată în declarația de venituri și proprietăți. Astfel, din cele două case, una cu 3 etaje și alta cu un etaj, situate una lângă alta și înregistrate la ”Cadastru” pe numele Valentinei Ţapiş, doar una a fost declarată. Mai mult, spre curțile celor două case nu poți pătrunde, întrucât familia a îngrădit o parte din spațiul public.

08 mai 2014
1441
Avere la vedere

CNI va decide joi dacă va verifica averea președintelui...

Comisia Națională de Integritate (CNI) s-a autosesizat în urma unor materiale difuzate de Jurnal TV și urmează să decidă joi, 24 aprilie, dacă va iniția un control în privința președintelui Academiei de Științe, Gheorghe Duca. Potrivit unui articol publicat pe jurnal.md, demnitarul nu și-ar fi trecut toate averile în declarația de venituri și proprietăți pentru anul 2012.

23 aprilie 2014
1196
Avere la vedere

Familia Timofti a câștigat aproape 665 de mii de lei în...

Declarația de avere pentru anul 2012 a președintelui Nicolae Timofti a fost publicată astăzi pe site-ul Comisiei Naționale de Integritate. Din document aflăm că președintele are un depozit de 254 de mii de lei la Banca de Economii pentru care a primit dobândă de 9 314 lei în anul trecut, iar indemnizația care i-a fost achitată atunci când a părăsit funcția de președinte al Consiliului Superior al Magistraturii în favoarea celei de șef de stat a fost de 325 500 de lei.

18 iunie 2013
1058