Noul ministru al Justiției, fondator în afaceri profitabile și proprietar al unei case de lux
Noul ministru al Justiției, Vladimir Cebotari, (34 de ani) este unul dintre cei mai înstăriți membri ai Guvernului Streleț, deținând imobile, mașini și cote-părți în trei firme profitabile. Vladimir Cebotari a fost verificat de Comisia Națională pentru Integritate (CNI) acum jumătate de an, în urma unui material realizat de Moldova Curată, însă au fost găsite abateri nesemnificative de la regimul declarării veniturilor, astfel că dosarul a fost clasat.
Vladimir Cebotari locuiește într-un imobil de 560 de metri pătrați situat în sectorul Râșcani al capitalei, despre care scrie în declarația de avere că este în construcție începând cu anul 2009, chiar dacă nimic din curtea sa nu vorbește despre asta. Ministrul afirmă că deține jumătate din acest imobil-duplex.
În afară de această casă, Vladimir Cebotari deține împreună cu soția un apartament de 60 de metri pătrați și 33% dintr-o casă cu suprafața de 270 de metri pătrați, care i-a revenit prin succesiune de la tatăl său.
Când a efectuat controlul, CNI a stabilit că actualul ministru al Justiției deține un autoturism BMW fabricat în 2012, care costă 400 de mii de lei, indicat în declarația de avere, dar că nu a indicat un VAZ fabricat în 1984. Valeriu Cebotari a explicat că a vândut acest vehicol, dar că noul proprietar nu ar fi finalizat procedura de înstrăinare.
Trei firme care nu ar fi acordat dividende fondatorilor
Firmele în care Vladimir Cebotari deține cote-părți sunt ”Neaos” SRL (15%), ”Vlaconic” SRL (95%) și SRL C&V ”Asistența” (50%). Cea mai profitabilă dintre ele ar fi ”Neaos” SRL, întrucât în anul 2012 (ultimul an pentru care la Camera Înregistrării de Stat există date din rapoartele financiare ale firmei) a înregistrat un venit din vânzări de 8 912 000 lei. În octombrie 2014, Vladimir Cebotari a declarat pentru Moldova Curată că nu a avut venituri din activitatea acestei firme, deoarece a decis să reinvestească profitul. La rândul său, CNI a notat în actul de constatare că, potrivit informației de la Inspectoratul Fiscal de Stat, firma ”Neaos” și și SRL C&V ”Asistența” în perioada 2012-2013 ”nu au achitat dividente fondatorilor, respectiv cet. Vladimir Cebotari nu a beneficiat în perioada de referință de un venit din partea acestor întreprinderi”.
13 conturi bancare nedeclarate
Inspectorii CNI au mai constatat că Vladimir Cebotari nu a indicat în declarația de avere 13 conturi bancare. Pe unul dintre ele au fost fixate la momentul controlului 107 mii de lei, iar pe altul - 80 de mii de lei, restul conținând sume foarte mici sau chiar niciun ban. Vladimir Cebotari a explicat Comisiei: ”...existența conturilor bancare nedeclarate ... se datorează faptului că acestea practic sunt lipsite de sold, pe ele nu se desfășoară nici o activitate financiară, sunt formate pe parcursul a mai multor ani la solicitările de emitere a cardurilor bancare și care au fost crezute închise de către mine (cu siguranță voi depune cereri de închidere a acestora în cel mai scurt timp)...”.
Cu toate acestea, CNI a considerat abaterile neesențiale și a clasat cazul. ”Ținând cont de explicațiile persoanei supuse controlului și de faptul că omisiunile admise în conținutul declarației depuse, în opinia Comisiei, sunt neesențiale și nu s-au produs cu rea-credință, totodată fiind inexistentă situația de diferență vădită între veniturile realizate pe parcursul anului 2013 și proprietatea dobândită în aceeași perioadă, se constată lipsa încălcării intenționate a regimului juridic al declarării veniturilor și proprietății pentru anul 2013”, se spune în actul CNI.
De la salariu de 800 de mii de lei pe an la aviație la unul de peste 100 de mii de lei la Ministerul Transporturilor
Vladimir Cebotari este jurist de profesie și vine în funcția de ministru al Justiției după ce acum trei luni, în aprilie 2015, a fost numir director al Întreprinderii ”Calea Ferată din Moldova”, subordonată Ministerului Transporturilor. Până în aprilie 2015, Cebotari a fost viceministru al Transporturilor, propus de Partidul Democrat. El a deținut această funcție din luna iunie 2013, iar până la asta a activat în domeniul aviației, având salarii extrem de mari. A activat în cadrul Companiei de Stat ”Air-Moldova” și a fost director al Administrației de Stat a Aviației Civile, unde a avut venituri din salarii de aproximativ 800 de mii de lei pe an (2012).
”Trebuie să ai mult curaj să lucrezi în sectorul public”
Acum aproape un an, Vladimir Cebotari declara pentru Moldova Curată că a acumulat bunurile pe care le are din banii câștigați din aviație. El nu era decis să rămână într-o funcție publică: ”Am venit la Ministerul Transporturilor pentru un an, la salariu de bugetar, la rugămintea celor pe care îi respect foarte mult și care mi-au dat o șansă să mă promovez. Încă nu sunt hotărât să merg mai departe în această funcție. Vom vedea. Trebuie să ai mult curaj să lucrezi în sectorul public”, a spus atunci Vladimir Cebotari.
Întrucât astăzi, 30 iulie, în ziua învestirii Guvernului Valeriu Streleț, Vladimir Cebotari se află în ședința Parlamentului și, respectiv, nu poate răspunde la telefon, nu am putut afla motivul pentru care a decis să-și continue activitatea în funcții publice, dar și motivul schimbării totale a domeniului său de activitate. Vom reveni la subiect într-un alt articol.
Viorica Manole
Preluarea textelor de pe pagina www.MoldovaCurata.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.MoldovaCurata.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.
Adaugă comentariu
Articole relaționate:
Declarațiile de avere contradictorii depuse de fosta șe...
Actuala secretară de stat la Ministerul Economiei și Infrastructurii (MEI), Iulia Costin, a indicat în declarația de venituri pentru anul 2016 sume fabuloase care ar fi fost câștigate din funcția de directoare a Organizației pentru dezvoltarea sectorului întreprinderilor Mici și Mijlocii (ODIMM), structură subordonată MEI. Iulia Costin a depus într-o singură zi două declarații de venituri, una la încheierea mandatului la ODIMM și alta la începerea mandatului la MEI. Din ele reiese că a avut la ODIMM salarii lunare de 46 și 63 de mii de lei. Chiar dacă funcționara spune că a făcut greșeli în declarație, ANI nu va verifica cifrele.
Un ofițer de investigații are HUMMER, dar nu l-a trecut...
Tudor Tulbure, ofiţer superior de investigaţii din cadrul Inspectoratului de Poliţie Râşcani, municipiul Chişinău, este dat pe mâna procurorilor, deoarece nu ar fi indicat în declaraţia de avere pentru anul 2012 un autoturism de teren. Poliţistul susţine însă că l-a trecut în declarația depusă în anul 2010, când l-a cumpărat.
Nunțile și cumetriile din 2015: cine și cât a câștigat
În declarațiile de avere pentru anul 2015, unii deputați și angajați ai administrației publice centrale au indicat venituri considerabile provenite de la evenimentele de familie, chiar dacă, în condițiile legii în vigoare la momentul depunerii declarațiilor, nu erau obligați să o facă. În prezent, când legislația a fost modificată, persoanele cu funcții publice sunt obligate să declare și banii pe care îi dețin cash. „Oricum, în ambele cazuri, chestiunea este delicată și nu putem verifica exact dacă persoana are sau nu aceste lichidități”, spune președintele în exercițiu al Autorității Naționale de Integritate (ANI), Anatolie Donciu.
Cazul Arnăut: jurnaliștii și CNI au reușit ce nu au reu...
Judecătorul Curții de Apel Chișinău, Sergiu Arnăut, riscă să fie cercetat penal pentru că nu a declarat casa de câteva milioane de lei, în care locuiește împreună cu fiul său și cu soția, de care în acte este divorțat. La ședința din 5 ianuarie 2015, Comisia Națională de Integritate (CNI), bazându-se pe imaginile difuzate de Jurnal TV în care se arată că Arnăut muncește împreună cu fiul său în curtea casei și iese cu mașina de acolo, a constatat că magistratul se folosește de acest imobil luxos, deci trebuia să îl declare ca bun pe care îl are în folosință.
Milionarii cu robe
Salariile modeste pe care le ridică judecătorii contrastează izbitor cu vilele luxoase și limuzinele pe care le au și le conduc aceștia. Presa a scris în ultimul timp despre mai mulți magistrați care, deși indică venituri anuale de câteva zeci de mii de lei, dețin în proprietate case și mașini de milioane. Cu toate acestea, deocamdată niciunul dintre ei nu a fost sancționat pentru că averile lor nu corespund veniturilor obținute. Comisia Națională de Integritate afirmă că astfel de cazuri sunt greu de demonstrat.
Aici așteptăm comentariul tău!