Noul ministru al Justiției, fondator în afaceri profitabile și proprietar al unei case de lux

Avere la vedere 30 iulie 2015 1126
Noul ministru al Justiției, Vladimir Cebotari

Noul ministru al Justiției, Vladimir Cebotari, (34 de ani) este unul dintre cei mai înstăriți membri ai Guvernului Streleț, deținând imobile, mașini și cote-părți în trei firme profitabile. Vladimir Cebotari a fost verificat de Comisia Națională pentru Integritate (CNI) acum jumătate de an, în urma unui material realizat de Moldova Curată, însă au fost găsite abateri nesemnificative de la regimul declarării veniturilor, astfel că dosarul a fost clasat.  Vladimir Cebotari locuiește într-un imobil de 560 de metri pătrați situat în sectorul Râșcani al capitalei, despre care scrie în declarația de avere că este în construcție începând cu anul 2009, chiar dacă nimic din curtea sa nu vorbește despre asta. Ministrul afirmă că deține jumătate din acest imobil-duplex. 

În afară de această casă, Vladimir Cebotari deține împreună cu soția un apartament de 60 de metri pătrați și 33% dintr-o casă cu suprafața de 270 de metri pătrați, care i-a revenit prin succesiune de la tatăl său. 

Când a efectuat controlul, CNI a stabilit că actualul ministru al Justiției deține un autoturism BMW fabricat în 2012, care costă 400 de mii de lei, indicat în declarația de avere, dar că nu a indicat un VAZ fabricat în 1984. Valeriu Cebotari a explicat că a vândut acest vehicol, dar că noul proprietar nu ar fi finalizat procedura de înstrăinare. 

Trei firme care nu ar fi acordat dividende fondatorilor

Firmele în care Vladimir Cebotari deține cote-părți sunt ”Neaos” SRL (15%), ”Vlaconic” SRL (95%) și SRL C&V ”Asistența” (50%). Cea mai profitabilă dintre ele ar fi ”Neaos” SRL, întrucât în anul 2012 (ultimul an pentru care la Camera Înregistrării de Stat există date din rapoartele financiare ale firmei) a înregistrat un venit din vânzări de 8 912 000 lei. În octombrie 2014, Vladimir Cebotari a declarat pentru Moldova Curată că nu a avut venituri din activitatea acestei firme, deoarece a decis să reinvestească profitul. La rândul său, CNI a notat în actul de constatare că, potrivit informației de la Inspectoratul Fiscal de Stat, firma ”Neaos” și și SRL C&V ”Asistența”  în perioada 2012-2013 ”nu au achitat dividente fondatorilor, respectiv cet. Vladimir Cebotari nu a beneficiat în perioada de referință de un venit din partea acestor întreprinderi”.

13 conturi bancare nedeclarate 

Inspectorii CNI au mai constatat că Vladimir Cebotari nu a indicat în declarația de avere 13 conturi bancare. Pe unul dintre ele au fost fixate la momentul controlului 107 mii de lei, iar pe altul - 80 de mii de lei, restul conținând sume foarte mici sau chiar niciun ban. Vladimir Cebotari a explicat Comisiei: ”...existența conturilor bancare nedeclarate ... se datorează faptului că acestea practic sunt lipsite de sold, pe ele nu se desfășoară nici o activitate financiară, sunt formate pe parcursul a mai multor ani la solicitările de emitere a cardurilor bancare și care au fost crezute închise de către mine (cu siguranță voi depune cereri de închidere a acestora în cel mai scurt timp)...”. 

Cu toate acestea, CNI a considerat abaterile neesențiale și a clasat cazul. ”Ținând cont de explicațiile persoanei supuse controlului și de faptul că omisiunile admise în conținutul declarației depuse, în opinia Comisiei, sunt neesențiale și nu s-au produs cu rea-credință, totodată fiind inexistentă situația de diferență vădită între veniturile realizate pe parcursul anului 2013 și proprietatea dobândită în aceeași perioadă, se constată lipsa încălcării intenționate a regimului juridic al declarării veniturilor și proprietății pentru anul 2013”, se spune în actul CNI. 

De la salariu de 800 de mii de lei pe an la aviație la unul de peste 100 de mii de lei la Ministerul Transporturilor

Vladimir Cebotari este jurist de profesie și vine în funcția de ministru al Justiției după ce acum trei luni, în aprilie 2015, a fost numir director al Întreprinderii ”Calea Ferată din Moldova”, subordonată Ministerului Transporturilor. Până în aprilie 2015, Cebotari a fost viceministru al Transporturilor, propus de Partidul Democrat. El a deținut această funcție din luna iunie 2013, iar până la asta a activat în domeniul aviației, având salarii extrem de mari. A activat în cadrul Companiei de Stat ”Air-Moldova” și a fost director al Administrației de Stat a Aviației Civile, unde a avut venituri din salarii de aproximativ 800 de mii de lei pe an (2012). 

”Trebuie să ai mult curaj să lucrezi în sectorul public”

Acum aproape un an, Vladimir Cebotari declara pentru Moldova Curată că a acumulat bunurile pe care le are din banii câștigați din aviație. El nu era decis să rămână într-o funcție publică: ”Am venit la Ministerul Transporturilor pentru un an, la salariu de bugetar, la rugămintea celor pe care îi respect foarte mult și care mi-au dat o șansă să mă promovez. Încă nu sunt hotărât să merg mai departe în această funcție. Vom vedea. Trebuie să ai mult curaj să lucrezi în sectorul public”, a spus atunci Vladimir Cebotari.

Întrucât astăzi, 30 iulie, în ziua învestirii Guvernului Valeriu Streleț, Vladimir Cebotari se află în ședința Parlamentului și, respectiv, nu poate răspunde la telefon, nu am putut afla motivul pentru care a decis să-și continue activitatea în funcții publice, dar și motivul schimbării totale a domeniului său de activitate. Vom reveni la subiect într-un alt articol. 

Viorica Manole
 

Casa din sectorul Râșcani al municipiului Chișinău în care locuiește Vladimir CebotariPreluarea textelor de pe pagina www.MoldovaCurata.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.MoldovaCurata.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.

Aici așteptăm comentariul tău!

Adaugă comentariu

Articole relaționate:

Avere la vedere

Un funcţionar din raionul Râşcani a luat un camion în...

Fostul director al Societăţii pe Acţiuni „Drumuri Râşcani”, Petru Tomuz, pe când era conducătorul acestei instituţii publice, a închiriat de la soţia sa un camion, plătindu-i circa 190 de mii de lei din bugetul public. Deşi Comisia Naţională de Integritate (CNI) a constatat că a fost încălcat regimul juridic al conflictului de interese, fostul funcţionar nu va fi pedepsit, deoarece instituţiile de control interpretează legea în mod diferit.

25 martie 2014
973
Avere la vedere

Averea lui Mihai Moldovanu, cercetată de CNI

Șeful Direcției sănătate din cadrul Primăriei Chișinău, Mihai Moldovanu, este suspectat de faptul că nu și-a inclus în declarația de avere toate bunurile, iar Comisia Naţională de Integritate (CNI) a iniţiat procedura de control al averii acestuia.

08 august 2013
1031
Avere la vedere

Deputatul care dăruiește firme în Romania

Deputatul democrat Corneliu Dudnic, care a venit în Parlament în iulie 2015, după ce Vlad Plahotniuc și-a depus mandatul, a rămas anul trecut fără afacerea sa din România. El deține acolo o firmă specializată în transportul rutier de mărfuri, „Nik Trade Company”, înregistrată în anul 2008, cu sediul la Constanța. Potrivit informației din catalogul „Pagini aurii” din România, la sfârșitul anului 2015 compania avea 11 angajați. Capitalul subscris al firmei era 200 de lei românești, iar cifra de afaceri, la 31 decembrie 2015, a fost de 2 114 286 lei românești.

21 noiembrie 2016
851
Avere la vedere

Deputatul Petrenco, dat pe mâna Procuraturii Anticorupţ...

Grigore Petrenco nu a indicat în declaraţia de avere pentru anul 2012 toate bunurile pe care le deţine, iar în declaraţia de interese personale nu a menţionat faptul că este vicepreşedintele unei organizaţii internaţionale. Aceasta este concluzia membrilor Comisiei Naţionale de Integritate (CNI) care au emis, la mijlocul lunii curente, un act de constatare pe numele deputatului. Petrenco însă nu este de acord cu decizia CNI şi afirmă că va contesta în instanţă actul emis de membrii acestei Comisii.

24 decembrie 2013
847
Avere la vedere

Apartamentul lui Ghimpu, subiect tabu la CNI?

Noul apartament cu trei camere al lui Mihai Ghimpu, situat pe strada Serghei Lazo din centrul municipiului Chişinău, nu este menţionat în declaraţia de avere a deputatului pentru anul 2012. Acest lucru este tratat diferit la CNI. În timp ce vicepreşedintele CNI, Victor Strătilă, declară că instituția examinează acest caz, preşedintele Anatolie Donciu afirmă că procesul de verificare a datelor despre apartamentul lui Ghimpu nici   nu a început.

23 mai 2013
947
Avere la vedere

Un şef de direcție de la Ministerul Dezvoltării Regiona...

Șeful Direcției dezvoltare regională a Ministerul Dezvoltării Regionale și Construcțiilor, Valerian Bânzaru (59 de ani), locuiește într-un imobil luxos, cu bucătărie de vară și cu garaj, din cartierul Telecentru al Chișinăului. Deși locuia acolo de ani buni, funcționarul a devenit proprietar abia în anul 2013, când mama sa i-a donat jumătate de casă, cealaltă jumătate, care în acte aparținuse tatălui său, a devenit proprietatea lui Valerian Bânzaru în 2012, prin moștenire. 

28 aprilie 2015
749