Noul ministru al Justiției, fondator în afaceri profitabile și proprietar al unei case de lux

Avere la vedere 30 iulie 2015 183
Noul ministru al Justiției, Vladimir Cebotari

Noul ministru al Justiției, Vladimir Cebotari, (34 de ani) este unul dintre cei mai înstăriți membri ai Guvernului Streleț, deținând imobile, mașini și cote-părți în trei firme profitabile. Vladimir Cebotari a fost verificat de Comisia Națională pentru Integritate (CNI) acum jumătate de an, în urma unui material realizat de Moldova Curată, însă au fost găsite abateri nesemnificative de la regimul declarării veniturilor, astfel că dosarul a fost clasat.  Vladimir Cebotari locuiește într-un imobil de 560 de metri pătrați situat în sectorul Râșcani al capitalei, despre care scrie în declarația de avere că este în construcție începând cu anul 2009, chiar dacă nimic din curtea sa nu vorbește despre asta. Ministrul afirmă că deține jumătate din acest imobil-duplex. 

În afară de această casă, Vladimir Cebotari deține împreună cu soția un apartament de 60 de metri pătrați și 33% dintr-o casă cu suprafața de 270 de metri pătrați, care i-a revenit prin succesiune de la tatăl său. 

Când a efectuat controlul, CNI a stabilit că actualul ministru al Justiției deține un autoturism BMW fabricat în 2012, care costă 400 de mii de lei, indicat în declarația de avere, dar că nu a indicat un VAZ fabricat în 1984. Valeriu Cebotari a explicat că a vândut acest vehicol, dar că noul proprietar nu ar fi finalizat procedura de înstrăinare. 

Trei firme care nu ar fi acordat dividende fondatorilor

Firmele în care Vladimir Cebotari deține cote-părți sunt ”Neaos” SRL (15%), ”Vlaconic” SRL (95%) și SRL C&V ”Asistența” (50%). Cea mai profitabilă dintre ele ar fi ”Neaos” SRL, întrucât în anul 2012 (ultimul an pentru care la Camera Înregistrării de Stat există date din rapoartele financiare ale firmei) a înregistrat un venit din vânzări de 8 912 000 lei. În octombrie 2014, Vladimir Cebotari a declarat pentru Moldova Curată că nu a avut venituri din activitatea acestei firme, deoarece a decis să reinvestească profitul. La rândul său, CNI a notat în actul de constatare că, potrivit informației de la Inspectoratul Fiscal de Stat, firma ”Neaos” și și SRL C&V ”Asistența”  în perioada 2012-2013 ”nu au achitat dividente fondatorilor, respectiv cet. Vladimir Cebotari nu a beneficiat în perioada de referință de un venit din partea acestor întreprinderi”.

13 conturi bancare nedeclarate 

Inspectorii CNI au mai constatat că Vladimir Cebotari nu a indicat în declarația de avere 13 conturi bancare. Pe unul dintre ele au fost fixate la momentul controlului 107 mii de lei, iar pe altul - 80 de mii de lei, restul conținând sume foarte mici sau chiar niciun ban. Vladimir Cebotari a explicat Comisiei: ”...existența conturilor bancare nedeclarate ... se datorează faptului că acestea practic sunt lipsite de sold, pe ele nu se desfășoară nici o activitate financiară, sunt formate pe parcursul a mai multor ani la solicitările de emitere a cardurilor bancare și care au fost crezute închise de către mine (cu siguranță voi depune cereri de închidere a acestora în cel mai scurt timp)...”. 

Cu toate acestea, CNI a considerat abaterile neesențiale și a clasat cazul. ”Ținând cont de explicațiile persoanei supuse controlului și de faptul că omisiunile admise în conținutul declarației depuse, în opinia Comisiei, sunt neesențiale și nu s-au produs cu rea-credință, totodată fiind inexistentă situația de diferență vădită între veniturile realizate pe parcursul anului 2013 și proprietatea dobândită în aceeași perioadă, se constată lipsa încălcării intenționate a regimului juridic al declarării veniturilor și proprietății pentru anul 2013”, se spune în actul CNI. 

De la salariu de 800 de mii de lei pe an la aviație la unul de peste 100 de mii de lei la Ministerul Transporturilor

Vladimir Cebotari este jurist de profesie și vine în funcția de ministru al Justiției după ce acum trei luni, în aprilie 2015, a fost numir director al Întreprinderii ”Calea Ferată din Moldova”, subordonată Ministerului Transporturilor. Până în aprilie 2015, Cebotari a fost viceministru al Transporturilor, propus de Partidul Democrat. El a deținut această funcție din luna iunie 2013, iar până la asta a activat în domeniul aviației, având salarii extrem de mari. A activat în cadrul Companiei de Stat ”Air-Moldova” și a fost director al Administrației de Stat a Aviației Civile, unde a avut venituri din salarii de aproximativ 800 de mii de lei pe an (2012). 

”Trebuie să ai mult curaj să lucrezi în sectorul public”

Acum aproape un an, Vladimir Cebotari declara pentru Moldova Curată că a acumulat bunurile pe care le are din banii câștigați din aviație. El nu era decis să rămână într-o funcție publică: ”Am venit la Ministerul Transporturilor pentru un an, la salariu de bugetar, la rugămintea celor pe care îi respect foarte mult și care mi-au dat o șansă să mă promovez. Încă nu sunt hotărât să merg mai departe în această funcție. Vom vedea. Trebuie să ai mult curaj să lucrezi în sectorul public”, a spus atunci Vladimir Cebotari.

Întrucât astăzi, 30 iulie, în ziua învestirii Guvernului Valeriu Streleț, Vladimir Cebotari se află în ședința Parlamentului și, respectiv, nu poate răspunde la telefon, nu am putut afla motivul pentru care a decis să-și continue activitatea în funcții publice, dar și motivul schimbării totale a domeniului său de activitate. Vom reveni la subiect într-un alt articol. 

Viorica Manole
 

Casa din sectorul Râșcani al municipiului Chișinău în care locuiește Vladimir CebotariPreluarea textelor de pe pagina www.MoldovaCurata.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.MoldovaCurata.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.

Aici așteptăm comentariul tău!

Adaugă comentariu

Articole relaționate:

Avere la vedere

Şeful DIP şi-a cumpărat apartament în Chişinău, după ce...

Directorul adjunct al Departamentului Instituții Penitenciare (DIP), Igor Guja, care exercită în prezent atribuțiile de director, a renunţat la o slujbă plătită cu aproximativ 35 de mii de lei pe lună, pentru o funcție cu o retribuție de trei ori mai mică. El a fost director la Agenţia Naţională de Transport Auto (ANTA) și spune că a acceptat să vină la DIP pentru echipă, deși va ridica un salariu de câteva ori mai mic.

19 mai 2016
422
Avere la vedere

Averile noilor miniștri au fost făcute publice

Cel mai bogat dintre miniștrii intrați în Guvern la ultima remaniere, adică în decembrie 2017, este de departe Chiril Gaburici, fostul premier demisionat din cauză că jurnaliștii i-au descoperit diploma falsă de studii liceale. Din declarațiile de avere publicate de ANI se vede că doar Gaburici deține autoturisme scumpe, mai multe imobile și afaceri. Restul noilor miniștri au venituri și bunuri mai modeste.

21 februarie 2018
245
Avere la vedere

Un alt consilier al președintelui Igor Dodon a primit o...

După ce s-a aflat că Ion Ceban a declarat pentru anul 2016 o casă care i-ar fi fost donată de mama sa, acum un alt consilier al președintelui Igor Dodon arată că a primit în dar o casă de la părinți. Este vorba despre Rita Manole, care declară că a primit în 2016 un teren și o casă în calitate de donație. Terenul are o suprafață de 0,028 ha, iar casa are 55,6 m.p., cu o valoare cadastrală totală de 421 314 lei. Solicitată de Moldova Curată, Rita Manole a declarat că este vorba despre un imobil care ar fi aparținut buneilor soțului său și pe care l-a primit în dar de la părinții soțului.

26 august 2017
245
Avere la vedere

Deputatul Petrenco, dat pe mâna Procuraturii Anticorupţ...

Grigore Petrenco nu a indicat în declaraţia de avere pentru anul 2012 toate bunurile pe care le deţine, iar în declaraţia de interese personale nu a menţionat faptul că este vicepreşedintele unei organizaţii internaţionale. Aceasta este concluzia membrilor Comisiei Naţionale de Integritate (CNI) care au emis, la mijlocul lunii curente, un act de constatare pe numele deputatului. Petrenco însă nu este de acord cu decizia CNI şi afirmă că va contesta în instanţă actul emis de membrii acestei Comisii.

24 decembrie 2013
163
Avere la vedere

Familia deputatului Nicolae Juravschi – al treilea an m...

Din anul 2015, familia deputatului democrat Nicolae Juravschi înregistrează venituri ce depășesc un milion de lei. Dacă în anul 2016 familia câștiga lunar peste 143 de mii de lei, anul trecut a fost unul și mai bănos pentru soții Juravschi. Aceștia au avut un venit anual de peste două milioane de lei, ceea ce, împărțit la 12 luni, ar însemna circa 167 de mii de lei lunar.

18 mai 2018
272
Avere la vedere

Adevărul: Primul funcţionar de stat care îşi declară ca...

Secretarul adjunct al Guvernului, Eduard Bănăruc, vizat în câteva anchete ale Centrului Naţional Anticorupţie (CNA), a inclus în declaraţia pe venit pentru anul 2012 şi cadourile de nuntă în valoare de 30 600 de dolari, primite împreună cu soţia sa.

22 iulie 2013
172