Un primar a încheiat un contract cu firma fiului, invocând lipsa altor participanți la concursurile publice

Arhiva 28 septembrie 2018 59
Primarul comunei Răuțel, raionul Fălești, spune că a contractat firma fiului pentru servicii de transport, deoarece alți agenți ecomici evită să participe la licitații cu sume mici

Tudor Istrati, primarul comunei Răuțel, raionul Fălești, localitate în care trăiesc în jur de patru mii de oameni, a încheiat un contract de achiziționare a serviciilor de transport cu firma fiului său. Tudor Istrati spune că știa că situația reprezintă un conflict de interese, de aceea nu a făcut parte din grupul de lucru care a selectat agentul economic. El adaugă că ar fi fost nevoit să contracteze firma fiului, întrucât la cele două concursuri de achiziții nu s-au înregistrat alte întreprinderi de transport.La 30 iulie 2017 Primăria Răuțel a organizat un concurs public pentru ”închirierea vehiculelor de transport de persoane, cu șofer” pentru o perioadă de doi ani – 2018 – 2019. Serviciile costă 76 de mii de lei și vor fi prestate de firma ”Tudorys Trans”, fondată și administrată de fiul primarului, Vadim Istrati.

Pentru primarul Tudor Istrati, această situație reprezintă un conflict de interese, care este definit în legislație astfel: ”conflict dintre exercitarea atribuţiilor funcţiei deţinute şi interesele personale ale persoanelor prevăzute la art. 3 (copii, frați, bunici, nepoți etc.) în calitatea lor de persoane private, care ar putea influenţa necorespunzător îndeplinirea obiectivă şi imparţială a obligaţiilor şi responsabilităţilor ce le revin potrivit legii”.

”Am organizat două concursuri de achiziții și nimeni nu a depus ofertele”

Pentru Moldova Curată, primarul Tudor Istrati a declarat că Primăria are nevoie să închirieze un microbuz  pentru a transporta elevii la diferite evenimente sau concursuri. El spune că nu a avut altă ieșire decât să accepte serviciile de transport de la firma fiului, în condițiile în care la concursul de achiziții nu a aplicat nici un alt agent economic: ”Am organizat un concurs repetat și tot nu a venit nimeni. Nu-s interesate firmele de transport să vină aici. Ele participă la licitații cu sume mari. Dar la noi, să vină să ia copiii de trei-patru ori pe an și să-i ducă la Fălești sau la Ungheni, pentru ei nu este interesant”. Afirmația primarului este confirmată de datele înregistrate pe pagina web a Agenției Achiziții Publice, unde se arată că la concursul de achiziții a fost depusă o singură ofertă.

Primarul susține că în mod intenționat nu a făcut parte din grupul de lucru de organizare a concursului de achiziții, deoarece cunoaște legislația și stie că ar fi în conflict de interese. ”Dar ca autoritate contractantă, în numele Primăriei, sigur că eu ca primar semnez contractul”,  a precizat Tudor Istrati.

”Este un conflict de interese consumat”

Solicitată de Moldova Curată să comenteze această tranzacție, Lilia Ioniță, coordonatoare de programe la Centrul de Analiză și Prevenire a Corupției, spune că, potrivit legislației, persoana cu funcție publică trebuie să anunțe despre situația de conflict de interese șeful ierarhic sau organul ierarhic superior. În cazul primarilor, acest organ este Autoritatea Națională de Integritate (ANI). ”În momentul în care pe masa primarului a ajuns, pentru semnare, contractul cu firma fiului, alesul local se afla într-o situație de conflict de interese real. Atunci el ar fi trebuit să informeze ANI și, eventual, să solicite o recomandare cum să procedeze și să delege competența de a semna contractul unui alt angajat al Primăriei, de exemplu, contabilului/ei sef/e sau viceprimarului, dacă este. Acum însă, după semnare, e un conflict de interese consumat”, a explicat Lilia Ioniță.

Autoritatea de stat care se ocupă de verificarea faptelor și constatarea oficială a conflictelor de interese este Autoritatea Națională de Integritate. Dacă inițiază un control și constată încălcarea regimului juridic al conflictului de interese, ANI cere Centrului Național Anticorupție să aplice amenzi pentru nedeclararea sau nesoluționarea conflictului.

Tudor Istrati a fost ales primar în anul 2015 pe listele Partidului Nostru.

Viorica Manole


Preluarea textelor de pe pagina www.MoldovaCurata.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.MoldovaCurata.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.

Aici așteptăm comentariul tău!

Adaugă comentariu

Articole relaționate:

Arhiva

Ruslan Caşu, candidatul la funcţia de procuror general...

Anul trecut,  Ruslan Caşu, procuror în cadrul Procuraturii Ciocana din municipiul Chişinău,a primit de la Primăria capitalei suma de circa 878 de mii de lei, în urma unei tranzacţii de împăcare într-un litigiu legat de repartizarea unui apartament. Procurorul spune că municipalitatea îi era datoare încă din anul 2009, atunci când a câştigat procesul la Curtea Supremă de Justiţie.

10 noiembrie 2016
98
Arhiva

Posibilă cauză penală: cineva a emis un demers fals în...

Curtea Supremă de Justiţie (CSJ) va cere Procuraturii Generale (PG) să investigheze cum au apărut două documente false, trimise din numele CSJ în adresa Adunării Populare din Găgăuzia (APG), cu solicitarea să modifice Codul electoral local. Preşedintele APG susţine că nu a ştiut că actele primite ar fi false.

12 iulie 2016
47
Arhiva

Salariul de bugetar la CSM: 34 de mii de lei lunar pent...

Președintele Consiliului Superior al Magistraturii (CSM), Victor Micu, a avut anul trecut un venit lunar de circa 38 de mii de lei. În jur de patru mii de lei pe lună a obținut din activitatea didactică și din dreptul de autor, însă cea mai mare sumă a ridicat-o în calitate de președinte al CSM: circa 414 de mii de lei anual sau peste 34 de mii de lei lunar.

23 martie 2018
61
Arhiva

Profil candidat: Ghenadie Ladaniuc

Integritatea în activitatea politică

03 februarie 2019
78
Arhiva

Raport Freedom House: Corupția și proasta guvernare la...

Deşi există un larg consens în ceea ce priveşte accederea în Uniunea Europeană, Republica Moldova este încetinită încă de grave conflicte interne şi de clivaje în ceea ce priveşte orientarea sa viitoare – se arată în raportul Nations in Transit 2015 al Freedom House.

27 iunie 2015
40
Arhiva

Guvernul Gaburici: Miniştri noi cu trecut bogat

Chiril Gaburici, Stephane Bride şi Oleg Balan sunt nume noi în politică. Primii doi: actualul premier şi ministrul Economiei au gestionat afaceri prospere, iar ministrul Afacerilor Interne a venit în Executiv de la conducerea Academiei de Administrare Publică.

02 martie 2015
57