Lux pe patru roți. În pandemie, unele primării și consilii raionale au dat sume enorme pe mașini confortabile

Integritate 31 martie 2021 2861

O parte din aceste cumpărături fuseseră planificate în buget, altele însă au fost făcute din economii.



În vreme de pandemie, când autoritățile caută bani pentru echipament medical, consumabile și vaccinuri, unele autorități publice locale: consilii raionale sau primării, au cumpărat autoturisme noi, costul unora depășind jumătate de milion de lei. Cu banii alocați de APL pentru mașinile cumpărate anul trecut și în acest an, puteau fi achiziționate vaccinuri pentru a fi imunizați toți locuitorii raionului Basarabeasca. 

La 17 martie 2020, Parlamentul a adoptat o Hotărâre prin care a declarat stare de urgență în întreaga țară. La o lună după aceasta, Guvernul a propus adoptarea unui proiect de lege pentru modificarea legii bugetului de stat pentru anul 2020, prin care au fost diminuate veniturile la buget și majorate cheltuielile. Urmare a acestor restricții bugetare, instituțiile publice trebuiau să-și revadă necesitățile și să folosească banii publici doar pentru achizițiile de bunuri și servicii strict necesare.

Însă, din martie anul trecut și până în luna martie anul curent, unele autorități publice locale au ales să dea banii pe mașini scumpe.

Președintele raionului Nisporeni: „Ce e așa senzație? Noi avem nevoie de așa mașină”

Consiliul Raional Nisporeni se pregătește să cumpere o mașină de peste jumătate de milion de lei. Concursul public de achiziționare a autoturismului s-a desfășurat la 5 martie curent, participând doar un singur agent economic. Urmează să fie cumpărată o Toyota în valoare de 555 de mii de lei.

Dumitru Lazăr, consilier raional la Nisporeni, a criticat această achiziție:

„Este o bătaie de joc, mai ales că suntem pe timp de pandemie. Anul trecut nu aveau bani pentru două școli. Sunt alte necesități mai stringente, cum ar fi apă, canalizare. Mai ales că la CR există deja o mașină de serviciu, de model Skoda Superb”.

La rândul său, președintele raionului Nisporeni, socialistul Vasile Mărcuță, răspunde că mașina era o necesitate, iar prețul este mare, deoarece autoturismul e de model hibrid:

„Ce e așa senzație? Noi avem nevoie de așa mașină”. În opinia sa, cheltuielile se vor compensa parțial prin economiile care se vor înregistra la buget pe seama consumului redus de carburanți.

Mașină la reducere

Tot de model Toyota e și mașina cumpărată de Primăria municipiului Hâncești, cu prețul de peste 304 mii de lei. Deși aveau două mașini destul de bune, una de model Skoda și alta, Audi Q7, autoritățile publice locale de la Hâncești au decis să-și înnoiască parcul auto. Consilierul local Marcel Petrușan a declarat pentru Moldova Curată că unii demnitari se gândesc doar la confortul lor.

Primarul municipiul Hâncești, Alexandru Botnari, spune, însă, că cele două autoturisme existente sunt deja vechi.

„Mașina Skoda Superb are 12 ani în primărie și Audi Q 7 are 13 ani. Consiliul a decis să le vindem, apoi s-a schimbat decizia și Skoda a fost transmisă la o întreprindere municipală, fiindcă la prețul pe care îl avea, mai bine să o lăsăm și să o utilizeze tot ai noștri. Audi încă nu s-a vândut. Noi am luat această Toyota Corrola cu 15 mii de euro, la reducere”, spune primarul.

Autoturism de 600 de mii de lei: model „econom”

Această marcă de mașină a fost aleasă și de Consiliul raional Ocnița. Anul trecut, cu doar câteva zile înainte de instituirea stării de urgență, Consiliul Raional Ocnița a declanșat procedura de achiziționare a unui autoturism nou, în valoare de 600 de mii de lei. Iurie Plopa, președintele raionului, argumenta că achiziția fusese planificată încă din luna decembrie 2019. El a explicat pentru portalul MoldovaCurata.md că cele 3 automobile ale Consiliului Raional ar fi vechi, iar pentru folosirea și întreținerea lor s-ar cheltui sume importante din bugetul local. Autoturismul cumpărat este destinat președintelui raionului. Iurie Plopa a precizat că optează pentru un model „econom”, iată de ce prețul este mare.

Automobil cumpărat din economii

Și Consiliul Raional Dondușeni s-a ales cu o mașină nouă, în valoare de circa 310 mii de lei. Președintele raionului, Valentin Cebotari, a precizat că mașinile pe care le avea Consiliul erau vechi.

„E pentru secția construcție și pentru secția agricultură. Au fost înainte o mașină marca Niva și una Jiguli, care au fost expuse la licitație, s-au adăugat bani și s-a cumpărat mașina, un Renault Kadjar. Banii provin din economiile de la construcții. E o mașină de serviciu”, a menționat Valentin Cebotari, numit președinte de raion pe lista PSRM.

Autoritățile raionale din Ialoveni s-au gândit la medici

Dacă cele trei consilii raionale, din Ocnița, Nisporeni și Dondușeni, au achiziționat mașini pentru aparatul consiliului raional sau pentru alte direcții ale instituției, Consiliul Raional Ialoveni a cumpărat o mașină din bugetul raional și a transmis-o unui centru de sănătate, motivând că pe timp de pandemie, medicii au mai mare necesitate de un autoturism.

„A fost o prioritate să o dăm la un centru de sănătate. Am cumpărat-o din economii. În luna martie am dat-o la Centrul de Sănătate Răzeni”, a menționat Mihail Silistraru, președintele raionului.

Primarul de Doroțcaia: „Nu este o mașină de lux, vrem cât de cât să corespundă la ziua de azi”

Achiziții scumpe au făcut și unele primării din sate și comune. Primăria Doroțcaia din raionul Dubăsari a decis să cumpere o mașină în valoare de peste 21 de mii de euro (435 de mii de lei).

„Suntem în procedură. Avem decizia Consiliului Local. Mașina Primăriei este într-o stare deplorabilă, deja nu mai merge. A fost identificată sursa de finanțare și a fost planificată achiziția încă anul trecut. Noi am asigurat o activitate bună anul trecut și am vorbit cu Consiliul Local pe tema respectivă. Nu este o mașină de lux, vrem cât de cât să corespundă la ziua de azi”, a argumentat Valeriu Berzan, ales primar pe lista PSRM.

Primăria satului Tabani din raionul Briceni a cumpărat o mașină de circa 370 de mii de lei. Primarul Igor Bolduma nu a vrut să ne ofere detalii, spunând doar că autoturismul a fost cumpărat din economii:

„Care este problema? A fost un autoturism, dar s-a defectat. Așa a hotărât consiliul și s-a luat altă mașină. Eu nu vreau să vorbesc cu Dvs., că nu pot acum”.

Primar: „Și ce dacă e pandemie, noi nu trebuie să lucrăm, nu trebuie să mâncăm? Să stăm să ne uităm la Bill Gates cum pune restricții?”

Și în sudul țării unii primari au ales mașini scumpe. Primăria de la Sadâc, raionul Cantemir, a achiziționat o mașină nouă, în valoare de 280 de mii de lei.

Primarul Ilie Porumbescu spune că deși se consideră pandemie, viața „merge mai departe”, iar achiziția era necesară.

„Localitatea avea nevoie, fiindcă noi ne folosim de mașină luată în arendă. Ne aflăm în cel mai îndepărtat punct din raion, îndepărtat de orice instituție publică. De Cantemir suntem la 40 de kilometri, de Cahul suntem la 200 de kilometri. Normal că era necesitatea, cu ce să ne deplasăm? Noi știm să lucrăm și să facem economie, de aceea am cumpărat și mașină. Am făcut economii de unde a fost posibil. Banii s-au luat din buget, raionul ne-a mai ajutat”, a spus primarul, fără să menționeze de la ce linie de buget au fost luați banii și care a fost contribuția raională. Întrebat de ce în perioadă de pandemie s-a optat pentru o mașină nouă, acesta s-a arătat sceptic referitor la infecția cu noul coronavirus: „Și ce dacă e pandemie, noi nu trebuie să lucrăm, nu trebuie să mâncăm? Să stăm să ne uităm la Bill Gates cum pune restricții?”. Alesul local a obținut funcția de primar candidând pe lista PSRM.

Menționăm că distanța de la Sadâc până la Cahul nu este de 200 de kilometri, așa cum menționează primarul, dar de 66 de kilometri, pe drumurile republicane R56 și R38 (prin localitatea Taraclia de Salcie).

Dacă de la Sadâc spre Cahul se merge pe drumurile republicane R 37 și R34 (prin localitatea Gotești), atunci distanța este de circa 90 de kilometri.

Consilierul local și raional Ștefan Bejan îl acuză pe Ilie Porumbescu că a cumpărat această mașină printr-un șiretlic. El spune că Primăria a aplicat la un concurs de proiecte la Agenția de Investiții și Plăți în Agricultură (AIPA) pentru achiziționarea unui tractor. Între timp, Primăria a solicitat bani și de la Consiliul Raional Cantemir pentru cumpăra același tractor. Proiectul a fost aprobat de AIPA și tractorul a fost cumpărat. Totodată și Consiliul Raional au alocat 300 de mii de lei.

„Domnul primar a venit în consiliul local și ne convingea că dacă nu cumpărăm ceva pe roți, s-ar putea să pierdem banii, fiindcă de la Consiliul Raional ar veni cu destinație specială. Prin urmare, consilierii locali au votat că acești bani să fie redirecționați pentru procurarea unei mașini. Eu am propus ca acești bani să fie folosiți pentru reparația unui drum sau iluminat stradal. Când am ajuns la Consiliul Raional, am aflat că primarul mințise, pentru că banii puteau fi utilizați și pentru alte cheltuieli. A mințit fiindcă a vrut să își cumpere mașină pe care o folosește nu numai în scopuri de serviciu, dar și cele personale”. 

Autoturism bun pentru drumuri rele

Cu un autoturism scump s-a ales și Primăria Iujnoie din raionul Cahul. Este vorba despre o mașina de teren marca Suzuki, care a costat 340 de mii de lei. Primarul Ghenadie Focșa, ales pe lista PDM, a argumentat că era necesară o astfel de achiziție, deoarece drumurile în localitate nu sunt bune.

Tot 340 de mii de lei a costat și mașina cumpărată de primăria satului Brânza din raionul Cahul. Anterior, primarul localității Leonid Catera, ales pe lista Blocului electoral „ACUM Platforma DA și PAS”, a declarat că aleșii locali au votat pentru procurarea autoturismului încă în luna februarie 2020, când infecția de coronavirus încă nu ajunsese în Moldova. Contractul de achiziție a fost semnat după instituirea stării de urgență din luna martie 2020.

Primăria Otaci a cumpărat o mașină de peste 300 de mii de lei, deși mai avea în gestiune două automobile. Natalia Tocarciuc, contabilă-șefă în cadrul primăriei, argumentează că mașina a fost planificată în buget și ea  afost achiziționată deoarece automobilul pe care îl aveau era vechi și nu era rentabil.

Primăria Drăgușenii Noi din raionul Hâncești a optat pentru o mașină de 290 de mii de lei. Primarul spune că mașina de care se foloseau angajații primăriei, de asemenea, era veche.

„A fost an de pandemie, dar noi nu am avut automobil al primăriei până acum. Necesitatea a fost foarte stringentă că a fost unanimitate de voturi la consiliul local. A fost chiar  ca o cheltuială importantă, prioritară”, a argumentat democratul Petru Gonța, care a adăugat că autoturismul a fost procurat din economii.

Autoturisme noi, dar mai ieftine

Unii aleși locali, deși primăriile aveau nevoie de autoturisme, au ales modele mai ieftine, anume pentru a economisi și a nu risipi banii din bugetul public. Este vorba despre primăriile Vișiniovca din raionul Cantemir (244 de mii de lei); Roșietici, raionul Florești (240 de mii de lei), Dângeni, raionul Ocnița (210 mii de lei); Tătărăști din raionul Cahul (170 de mii de lei) și Primăria orașului Leova (258 de mii de lei). Primara localității Vișiniovca a menționat că pentru localitatea sa nu contează luxul și modelul, ci ca mașina să funcționeze. 

Banii publici nu sunt redirecționați pentru rezolvarea problemelor oamenilor

 În opina Dianei Grosu, expertă anticorupție și președinta Asociației     pentru drepturile omului Lex XXI, aleșii locali care au decis să cumpere   mașini pe timp de pandemie dau dovadă de iresponsabilitate, deoarece   țara în prezent are nevoie stringentă de bani pentru produse medicale și vaccin.

„Este absolut revoltător că în perioada în care oamenii au rămas fără locuri de muncă, când mamele nu au ce face cu copiii, stând acasă, în perioada în care în spitalele raionale și municipale sunt condiții inumane - mă refer la găleți biologice în loc de grupuri sanitare bine dotate - unele primării și consilii raionale optează pentru mașini scumpe. Vedem de fiecare dată că banii publici nu sunt redirecționați potrivit problemelor stringente, reale ale populației. Autoritățile optează pentru cele mai scumpe modele de mașini. Monitorizăm banii publici din 2015 și de fiecare dată vedem că se achiziționează bunuri și servicii cu prețuri mari”, conchide experta.

Cu banii cheltuiți pe aceste mașini se putea imuniza întregul raion Basarabeasca

 

Un calcul simplu arată că pentru a cumpăra toate aceste mașini, timp de un an au fost cheltuite circa 5,3 milioane de lei, echivalentul a 265 de mii de euro sau 297 de mii de dolari americani. Potrivit portalului european Politico.eu, prețul unei doze de vaccin AstraZeneca variază de la 3 la 5 dolari americani, în funcție de țara care achiziționează. Astfel, din suma de 297 de mii de dolari s-ar fi achiziționat peste 59 de mii de doze de vaccin, cu care ar fi putut fi imunizat de două ori, conform protocoalelor internaționale, întreg raionul Basarabeasca, care înclude 10 localități cu o populație totală de 26,8 mii oameni.

Lilia Zaharia

Material realizat în cadrul proiectului „Cererea de transparență în perioade de criză: acțiune comună din partea OSC-urilor și a jurnaliștilor”, finanțat de BST. 



Preluarea textelor de pe pagina www.MoldovaCurata.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.MoldovaCurata.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.

Aici așteptăm comentariul tău!

Adaugă comentariu

Articole relaționate:

Interviu video

Video // „Să negi corupția din justiție este un mod sin...

Ministrul Justiției Oleg Efrim explică într-un interviu pentru Moldova Curată de ce nu avem încă judecători condamnați pentru acte de corupție, cine vor fi judecătorii asupra cărora ar putea fi aplicate noile sancțiuni de confiscare extinsă a averii și cum comentează oficialul intenția unora de a contesta la Curtea Constituțională pachetul de legi anticorupție adoptat anul trecut de Parlament. 

18 februarie 2014
780
Interese la vedere

Remunerată din bani publici pentru a învăţa grădinăritu...

Directorul Parcului „Dendrarium” din municipiul Chişinău şi-a angajat soţia la instituţia pe care o conduce doar pentru a învăţa meserie. Aceasta a activat două luni aici, fiind remunerată din bani publici.

07 august 2013
930
Interese la vedere

Afacere de familie la Rezina, ajunsă în atenţia CNI

Fostul arhitect al oraşului Rezina, Evgheni Grădinari, este bănuit că, atunci când se afla în funcţie, a aprobat modificarea planului geometric al unui teren ce aparţine soţiei sale şi i-ar fi eliberat acesteia un certificat de urbanism şi o autorizaţie de construcţie. Comisia Naţională de Integritate (CNI) a constatat că fostul funcţionar a încălcat regimul juridic al conflictului de interese, de aceea Evgheni Grădinari ar putea fi amendat cu până la şase mii de lei.

14 aprilie 2014
1039
2021

Moștenirea lăsată de Grigore Repeșciuc la primăria Căuș...

18 ianuarie 2021
6886
Avere la vedere

Procurorul Elena Neaga, dată pe mâna Procuraturii Gener...

Fostul procuror adjunct al Procuraturii sectorului Buiucani, Elena Neaga, ar putea fi cercetată penal pentru fals în declarații. Comisia Națională de Integritate a stabilit astăzi că există mai multe neconcordanțe în declarația de avere a funcționarei care a postat pe rețelele de socializare mai multe poze cu locuința sa luxoasă.

29 mai 2014
1322
Interviu video

Viktor Nastulia: ”Nu este posibilă combaterea corupției...

Viktor Nestulia a explicat în cadrul unui interviu pentru portalul Moldova Curată cum funcționează sistemul electronic de achiziții publice din țara sa, renumitul ProZorro, și cum s-a reușit economisirea unui miliard de euro odată cu implementarea lui. Un sistem similar este testat în prezent și în Republica Moldova, iar expertul ucrainean explică ce măsuri mai trebuie să aplice autoritățile de la Chișinău. În opinia lui, pe lângă un sistem transparent în domeniul achizițiilor publice, este important ca instituțiile de drept să fie eficiente.

15 septembrie 2017
948