Misterul pământurilor președintei Judecătoriei Briceni

Avere la vedere 14 noiembrie 2014 1127
Viorica Caduc


Președintele Judecătoriei raionului Briceni, Viorica Caduc, este, cel puțin pe hârtie, cel mai împroprietărit magistrat din țară. În declarația sa de avere figurează 82 de terenuri, majoritatea agricole, procurate în special în ultimii ani.Astfel, numai în anul 2013 judecătoarea și soțul său au cumpărat 18 terenuri, așa cum reiese din declarația de avere, iar în 2012 - 17 terenuri. ”Acumularea” de pământ a început încă în anul 1999 cu 2 loturi, iar de atunci numărul parcelelor cumpărate a crescut treptat.

Terenurile, majoritatea cu suprafața de peste 1 ha și amplasate pe teritoriul satului Grimăncăuți, au fost procurate la un preț de la peste o mie de lei până la 16 mii de lei. În condițiile în care familia magistratei a avut în anul 2013 un venit de 327 mii lei, numai pe cumpărarea terenurilor s-au dus 158 267 de lei.

Terenuri cumpărate la un preț mai mic decât cel de piață?

Chiar și așa, specialiștii în agricultură spun că prețul din acte este diminuat cu cel puțin 30 la sută față de cel de piață. ”La Grimăncăuți pământul e scump, în medie 2 mii de euro pe hectar. Poate că în anii 2012 și 2013 terenul a costat acolo și mai mult pentru că nu era embargoul și mulți cumpărau acolo teren ca să planteze livezi. La Grimăncăuți sunt câteva mii de hectare de măr, este unul dintre cele mai bune sate în care se cultivă mere”, a explicat pentru Moldova Curată Alexandru Slusari, director executiv al Asociației Producătorilor Agricoli ”Uniagroprotect”.

Am căutat-o pe Viorica Caduc prin telefon timp de două săptămâni, dar în anticamera Judecătoriei ni se spunea în permanență că magistrata este în ședință. L-am găsit însă pe soțul ei, care spune că terenurile nu au nicio legătură cu activitatea judecătoarei. ”Eu sunt conducător de întreprindere agricolă deja de 15 ani. Aceste terenuri sunt cote abandonate de proprietari - unii au plecat peste hotare și nu mai au nevoie de pământ, alții s-au mutat la oraș. Sunt cote în câmp și eu le-am cumpărat ca să nu mai divizez pământul. Soția mea nu are nicio legătură cu pământurile. Eu fac agricultură, ea face justiție. Să nu credeți că din salariul de judecător faci mare avere. Lucrează soții sau soțiile și îi hrănesc pe judecători. Magistrații de la Chișinău mai au averi, dar cei din raioane e vai și amar de capul lor”, spune Anatol Caduc. 

Cât despre preț, întreprinzătorul afirmă că atât costa terenul la momentul cumpărării: ”Depinde când au fost cumpărate. Am terenuri pe care am dat și 300 de dolari, așa erau prețurile cu 10-15 ani în urmă. Iar celor care spun că acesta nu e prețul real, mă ofer să le vând acum vreo 20 de hectare de livadă cu tot cu merele înghețate pe crengi”.

Întreprinderea agricolă ”Smarta-AS”, fondată de familia judecătoarei, a avut în anul 2012 venituri din vânzări, potrivit datelor de la Camera Înregistrării de Stat, de aproape 2 milioane de lei. Viorica Caduc este președintele instanței din Briceni din anul 2011.

Viorica ManolePreluarea textelor de pe pagina www.MoldovaCurata.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.MoldovaCurata.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.

Aici așteptăm comentariul tău!

Adaugă comentariu

Articole relaționate:

Avere la vedere

Un alt consilier al președintelui Igor Dodon a primit o...

După ce s-a aflat că Ion Ceban a declarat pentru anul 2016 o casă care i-ar fi fost donată de mama sa, acum un alt consilier al președintelui Igor Dodon arată că a primit în dar o casă de la părinți. Este vorba despre Rita Manole, care declară că a primit în 2016 un teren și o casă în calitate de donație. Terenul are o suprafață de 0,028 ha, iar casa are 55,6 m.p., cu o valoare cadastrală totală de 421 314 lei. Solicitată de Moldova Curată, Rita Manole a declarat că este vorba despre un imobil care ar fi aparținut buneilor soțului său și pe care l-a primit în dar de la părinții soțului.

26 august 2017
1144
Avere la vedere

Valeriu Saharneanu a pierdut procesul împotriva CNI, da...

Fostul deputat liberal-reformator, Valeriu Saharneanu, care a pierdut definitiv procesul cu CNI, nu va fi totuși sancționat pentru nedeclararea mai multor venituri și proprietăți. Asta pentru că Procuratura Generală a refuzat să deschidă un dosar penal pe acest caz. Hotărârea prin care Curtea Supremă a dat câștig de cauză definitiv Comisiei Naționale de Integritate (CNI) în acțiunea civilă intentată de Valeriu Saharneanu a intrat în vigoare la 19 august.

31 august 2015
911
Avere la vedere

Declarații-rebut pe site-ul CNI

Chiar dacă nimeni nu a calculat procentul exact de rebut din cele peste 100 de mii declarații de venituri și interese publicate pe site-ul Comisiei Naționale de Integritate (CNI) pentru anul 2012, o bună parte din aceste documente nu pot fi folosite în cadrul unor investigaţii. Multe dintre ele nu conţin niciun indiciu despre persoană, datele sunt blurate incorect sau pur si simplu nu se înţelege nimic din scrisul semnatarului. CNI speră că istoria nu se va repeta şi în acest an.

11 iunie 2014
984
Avere la vedere

Deputatul care dăruiește firme în Romania

Deputatul democrat Corneliu Dudnic, care a venit în Parlament în iulie 2015, după ce Vlad Plahotniuc și-a depus mandatul, a rămas anul trecut fără afacerea sa din România. El deține acolo o firmă specializată în transportul rutier de mărfuri, „Nik Trade Company”, înregistrată în anul 2008, cu sediul la Constanța. Potrivit informației din catalogul „Pagini aurii” din România, la sfârșitul anului 2015 compania avea 11 angajați. Capitalul subscris al firmei era 200 de lei românești, iar cifra de afaceri, la 31 decembrie 2015, a fost de 2 114 286 lei românești.

21 noiembrie 2016
984
Avere la vedere

O nouă achitare într-un dosar de corupție la Judecători...

Directorul Direcției Educație a sectorului Buiucani din municipiul Chișinău, Ion Vrânceanu, acuzat de fals în declarația de avere și depășirea atribuțiilor de serviciu, a fost achitat de către prima instanță. Sentința de achitare a fost pronunțată la 28 aprilie de către judecătoarea Silvia Gârbu, iar cel care a condus urmărirea penală și a susținut acuzarea a fost procurorul anticorupție Dorin Compan. Sentința motivată încă nu a fost publicată. Procuratura Generală a anunțat astăzi, printr-un comunicat, că procurorii o vor ataca la Curtea de Apel. 

06 mai 2016
1178
Avere la vedere

Mașinile de lux ale ofițerilor anticorupție, în atenția...

Mașinile de lux ale cinci ofițeri de la Centrul Național Anticorupție (CNA) i-au determinat pe membrii Comisiei Naționale de Integritate (CNI) să inițieze controale pentru verificarea averii și veniturilor acestora.

21 februarie 2014
1214