Viceminiştri cu remunerări triple

2013-2018 31 ianuarie 2014 1337
foto simbol

În anul 2012, opt actuali viceminiştri au primit onorarii grase, deoarece au reprezentat statul în societăţi şi întreprinderi. Suma acestor remunărări depăşeşte un milion de lei. La începutul acestui an, au intrat în vigoare câteva modificări legislative, potrivit cărora în consiliile de administraţie (CA) ale instituţiilor de stat vor avea dreptul să fie incluşi nu numai funcţionari publici, cum era prevăzut anterior, dar şi demnitari. Experţii susţin că aceste amendamente au fost votate pentru a promova anumite interese.



În anul 2012, cele mai mari onorarii în calitate de reprezentant al statului în societăţi comerciale le-a obţinut Tudor Copaci, viceministrul Economiei. Potrivit declaraţiei de avere a oficialului, acesta a ridicat în anul respectiv peste 340 de mii de lei. Salariul său de funcţie, pe atunci director la Agenţia Proprietăţii Publice, a constituit peste o sută de mii de lei. Aşadar, demnitarul a obţinut remunerări triple de la societăţile comerciale unde era membru al CA.

Şi actualul său coleg, viceministrul Economiei Octavian Calmîc, a obţinut, în 2012, peste 323 de mii de lei, fiind membru în CA, faţă de peste 106 mii lei cât a primit salariu de la locul de bază de muncă.

 Dumitru Godoroja, un alt viceministru de la Ministerul Economiei, a fost remunerat în anul 2012 mai puţin, deoarece demnitarul a fost memrbru CA într-o singură întreprindere, prin urmare obţinând 21 600 de lei. Salariul oficialului a fost de circa 95 de mii de lei.

Sume mari au primit şi actualii viceminiştri ai Finanţelor

Circa 191 mii de lei a obţinut viceministrul Finanţelor Ştefan Creangă. Potrivit declaraţiei sale de avere, demnitarul era, în anul 2012, membru în CA a nouă instituţii. Creangă a ridicat în acel an 110 mii de lei, atunci fiind în funcţia de director al Agenţiei Achiziţii Publice.

Victor Barbăneagră, alt viceministru al Finanţelor, a obţinut 133 de mii de lei, fiind în componenţa a şase CA. Oficialul a obţinut în anul 2012 un venit de peste 119 mii de lei, acesta constituind salariul său de viceministru.

Colega celor doi viceminiştri, Maria Carauş, a fost în anul 2012 în componenţa a patru CA, obţinând un venit de 95 de mii de lei, salariul sau în calitate de viceministru fiind de peste 123 de mii de lei.

Şi Agricultura e darnică

Indemnizații grase a primit şi actualul viceministru al Agriculturii şi Industriei Alimentare, Viorel Guţu. Acesta a ridicat suma de 219 mii de lei, oficialul fiind la conducerea a patru CA. Demintarul a ridicat în acea perioadă un salariu de peste 110 mii de lei.

Cele mai modeste remunerări le-a avut colegul său Ion Sula. Acesta a fost membru în trei CA, ridicând circa 44 de mii de lei. Şi salariul acestui demnitar a fost mai mic în anul 2012, în comparaţie cu cel ridicat de colegii săi, constituind circa 97 de mii de lei. 

Şi reprezentanţii comisiilor parlamentare vor putea ridica remunerări substanţiale

Legea nr. 146 cu privire la întreprinderea de stat reglementează că acest Consiliu de Administraţie este un organ colegial ce reprezintă interesele statului în această instituţie. Totodată, legea mai prevede că membrii Consiliului de Administraţie participă la activitatea acestuia prin cumul cu funcţia lor de bază.

Până în luna decembrie curent, viceminiştrii nu aveau dreptul să fie membri ai CA la întreprinderile de stat, deoarece în componenţa acestuia aveau voie să activeze doar funcţionari publici. La 1 ianuarie curent, a intrat în vigoare un amendament la Legea nr. 146 cu privire la întreprinderea de stat, prin care modifică vechea prevedere şi introduce o nouă reglementare. Astfel, potrivit articolului 7 al acestei legi, în prezent, în componenţa Consiliului de Administraţie, în mod obligatoriu, intră reprezentanţi ai Ministerului Finanţelor, Ministerului Economiei, comisiei parlamentare permanente de profil, care vor constitui majoritatea, reprezentanţi ai fondatorului şi ai colectivului de muncă. „De asemenea, pot intra şi reprezentanţi ai altor autorităţi ale administraţiei publice centrale, specialişti în domeniul de activitate al întreprinderii, specialişti în economie şi în drept”, mai este prevăzut în actul legislativ. Menţionăm că amendamentele respective au fost iniţiate de către Comisia parlamentară economie, buget şi finanţe. Contactat de Moldova Curată, Veaceslav Ioniţă, preşedintele acestei comisii parlamentare, spune că această idee aparţine întregii echipe, fără a specifica cine dintre deputaţi sunt iniţiatorii amendamentelor.

Promovare de interese

„Este clar că sunt promovate interesele departamentale ale demnitarilor. Acum, de aceste onorarii vor beneficia şi deputaţi, dar şi consilieri parlamentari. De ce statul trebuie să-i remunereze de două ori pe demnitarii de la ministere şi pe cei din comisiile parlamentare? Ce argumente a avut Comisia economie, buget şi finanţe atunci când au propus aceste modificări legislative”, se întreabă Galina Bostan, expertă anticorupţie.

Deputata comunistă Oxana Domente, vicepreşedinta acestei Comisii spune, însă, că Veaceslav Ioniţă a propus în plenul Parlamentului modificările legislative fără ca membrii Comisiei să fie informaţi. „Domnul Ioniţă nu s-a consultat cu membrii Comisiei atunci când a făcut modificări la politica bugetar-fiscală. Este un nonsens ceea a propus colegul nostru”, susţine deputata.

Viceminiştrii pot scăpa de sancţiuni

Moldova Curată a mai relatat anterior că fostele viceministre de la Ministerul Tehnologiei Informaţiei şi Comunicaţiilor (MTIC), Dona Scola şi Mihaela Iacob, erau remunerate, pe când erau în funcţie, şi de la locul de muncă de bază, dar şi în calitate de membre ale consiliilor de administraţie ale instituţiilor fondate de acest minister. Pe numele acestor persoane, Comisia Naţională de Integritate a iniţiat un control pentru a verifica dacă fostele viceministre au încălcat regimul incompatibilităţii.

Anatolie Donciu, preşedintele Comisiei Naţionale de Integritate, spune însă că, odată cu întroducerea acestor modificări care reglementează componenţa consiliilor de administraţie, demnitarii care în anul 2012 deţineau şi funcţia de viceministru, dar şi o cumulau pe cea de reprezentant al statului în societăţi şi întreprinderi, ar putea să nu mai fie sancţionaţi pentru incompatibilitate, deoarece legea nu este retroactivă.

Întreprinderile şi societăţile comerciale unde cei opt actuali viceminiştri au fost membri în CA în anul 2012

Notă: Apăsaţi butonul din dreapta infograficului pentru a vizualiza imaginea mărită.

Remunerările viceminiştilor – cheltuielile unei comune pentru anul 2014

Suma totală a remunerărilor în calitate de membri în consilii de administraţie ale celor opt viceminiştri pentru anul 2012 a fost de peste 1,3 milioane de lei. Această sumă este echivalentă cu mărimea cheltuielilor planificate pentru anul 2014 în bugetul localităţii Mălăieşti din raionul Orhei (circa un milion 400 de mii de lei). Aproape un milion şi jumătate de lei sunt prevăzuţi, în anul 2014, şi pentru Şcoala de Arte din satul Cocieri din raionul Dubăsari.

Lilia Zaharia



Preluarea textelor de pe pagina www.MoldovaCurata.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.MoldovaCurata.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.

Aici așteptăm comentariul tău!

Adaugă comentariu

Articole relaționate:

2013-2018

Fonduri regeşti pentru firma „casei”

Într-un raport recent al Curţii de Conturi a Republicii Moldova (CCRM) este menţionat faptul că primarul comunei Regina Maria din raionul Soroca a desemnat drept câştigător, în cadrul unui concurs de achiziţie, firma care este condusă de soţia acestuia. Pe contul firmei a fost transferată suma de peste un milion de lei, bani ce erau necesari pentru renovarea a trei instituţii din localitate. După un control efectuat de CCRM s-a stabilit că, deşi a fost plătită toată suma necesară pentru efectuarea lucrărilor, agentul economic ar fi utilizat o parte din bani în alte scopuri. Primarul Oleg Nastas neagă că ar fi fost în conflict de interese în acest caz, afirmând că lucrările au fost tergiversate din motive întemeiate.

18 iulie 2013
2363
2013-2018

Magistraţii de la CSJ au stabilit că Nistor Grozavu s-a...

Reacţia secretarului CMC: „E o chestie personală a viceprimarului”

15 mai 2017
1487
2013-2018

Cazul primarului oraşului Ungheni: Judecătoria Râşcani...

Alexandru Ambros, primarul oraşului Ungheni, a câştigat în prima instanţă procesul cu Comisia Naţională de Integritate (CNI), care a constatat acum doi ani că edilul a încălcat regimul juridic al conflictului de interese când a cumpărat pentru Primărie rechizite de birou de la firma soţiei. CNI s-a autosesizat în baza unei investigaţii de pe Moldova Curată.

07 mai 2016
946
2013-2018

După „deconspirarea secretului de la „Moldsilva” au fos...

Un contract de arendă a fost reziliat şi doi funcţionari publici de la Agenţia „Moldsilva” au fost concediaţi. Acest lucru s-a întâmplat după publicarea investigaţiei „Secretul de la Moldsilva”, în luna martie 2014, în care au fost aduse probe ce arătau că unii angajaţi şi rudele lor au arendat fâşii forestiere, încălcând legislaţia. După mediatizarea acestor cazuri de către Moldova Curată, din suprafaţa totală de peste cinci hectare de teren forestier arendat de funcţionarii de la „Moldsiva”, patru hectare au fost redate în folosinţa statului.

05 martie 2015
1220
2013-2018

Firma soției șefului de la „Cadastru” a încasat milioan...

Firma soției șefului Agenției Relații Funciare și Cadastru, Anatolie Ghilaș, a cîștigat în anii 2012 și 2013 două licitații, în urma cărora a încheiat contracte de peste 183 de milioane de lei pentru reparația drumului Rezina-Orhei-Călărași. Potrivit auditului Curții de Conturi, firma a executat lucrări la prețuri majorate și încălcând termenele de executare. Contrar acestor nereguli, Administrația de Stat a Drumurilor (ASD) nu a aplicat nicio sancțiune companiei ce nu și-a onorat nici până în acest moment obligațiile contractuale.

06 iunie 2014
956
2013-2018

Pro-ruși, dar cu cetățenie română. Deputații socialiști...

În campania electorală pentru parlamentarele din luna noiembrie 2014, dar și după alegeri, liderul Partidului Socialiștilor din Republica Moldova, Igor Dodon, actualul șef al statului, a declarat de mai multe ori că deputații socialiști care dețin și cetățenia României vor renunța la aceasta. Până în prezent însă, șase deputați socialiști continuă să se bucure de calitatea de cetățean european, dar având o poziție anti-europeană. Aleșii poporului care dețin dublă cetățenie sunt: Alla Dolință, Corneliu Furculița, Anatolie Labuneț, Radu Mudreac, Ghenadi Mitriuc și Adrian Lebedinschi.

08 august 2017
1046