Viceminiştri cu remunerări triple

2013-2018 31 ianuarie 2014 1124
foto simbol

În anul 2012, opt actuali viceminiştri au primit onorarii grase, deoarece au reprezentat statul în societăţi şi întreprinderi. Suma acestor remunărări depăşeşte un milion de lei. La începutul acestui an, au intrat în vigoare câteva modificări legislative, potrivit cărora în consiliile de administraţie (CA) ale instituţiilor de stat vor avea dreptul să fie incluşi nu numai funcţionari publici, cum era prevăzut anterior, dar şi demnitari. Experţii susţin că aceste amendamente au fost votate pentru a promova anumite interese.



În anul 2012, cele mai mari onorarii în calitate de reprezentant al statului în societăţi comerciale le-a obţinut Tudor Copaci, viceministrul Economiei. Potrivit declaraţiei de avere a oficialului, acesta a ridicat în anul respectiv peste 340 de mii de lei. Salariul său de funcţie, pe atunci director la Agenţia Proprietăţii Publice, a constituit peste o sută de mii de lei. Aşadar, demnitarul a obţinut remunerări triple de la societăţile comerciale unde era membru al CA.

Şi actualul său coleg, viceministrul Economiei Octavian Calmîc, a obţinut, în 2012, peste 323 de mii de lei, fiind membru în CA, faţă de peste 106 mii lei cât a primit salariu de la locul de bază de muncă.

 Dumitru Godoroja, un alt viceministru de la Ministerul Economiei, a fost remunerat în anul 2012 mai puţin, deoarece demnitarul a fost memrbru CA într-o singură întreprindere, prin urmare obţinând 21 600 de lei. Salariul oficialului a fost de circa 95 de mii de lei.

Sume mari au primit şi actualii viceminiştri ai Finanţelor

Circa 191 mii de lei a obţinut viceministrul Finanţelor Ştefan Creangă. Potrivit declaraţiei sale de avere, demnitarul era, în anul 2012, membru în CA a nouă instituţii. Creangă a ridicat în acel an 110 mii de lei, atunci fiind în funcţia de director al Agenţiei Achiziţii Publice.

Victor Barbăneagră, alt viceministru al Finanţelor, a obţinut 133 de mii de lei, fiind în componenţa a şase CA. Oficialul a obţinut în anul 2012 un venit de peste 119 mii de lei, acesta constituind salariul său de viceministru.

Colega celor doi viceminiştri, Maria Carauş, a fost în anul 2012 în componenţa a patru CA, obţinând un venit de 95 de mii de lei, salariul sau în calitate de viceministru fiind de peste 123 de mii de lei.

Şi Agricultura e darnică

Indemnizații grase a primit şi actualul viceministru al Agriculturii şi Industriei Alimentare, Viorel Guţu. Acesta a ridicat suma de 219 mii de lei, oficialul fiind la conducerea a patru CA. Demintarul a ridicat în acea perioadă un salariu de peste 110 mii de lei.

Cele mai modeste remunerări le-a avut colegul său Ion Sula. Acesta a fost membru în trei CA, ridicând circa 44 de mii de lei. Şi salariul acestui demnitar a fost mai mic în anul 2012, în comparaţie cu cel ridicat de colegii săi, constituind circa 97 de mii de lei. 

Şi reprezentanţii comisiilor parlamentare vor putea ridica remunerări substanţiale

Legea nr. 146 cu privire la întreprinderea de stat reglementează că acest Consiliu de Administraţie este un organ colegial ce reprezintă interesele statului în această instituţie. Totodată, legea mai prevede că membrii Consiliului de Administraţie participă la activitatea acestuia prin cumul cu funcţia lor de bază.

Până în luna decembrie curent, viceminiştrii nu aveau dreptul să fie membri ai CA la întreprinderile de stat, deoarece în componenţa acestuia aveau voie să activeze doar funcţionari publici. La 1 ianuarie curent, a intrat în vigoare un amendament la Legea nr. 146 cu privire la întreprinderea de stat, prin care modifică vechea prevedere şi introduce o nouă reglementare. Astfel, potrivit articolului 7 al acestei legi, în prezent, în componenţa Consiliului de Administraţie, în mod obligatoriu, intră reprezentanţi ai Ministerului Finanţelor, Ministerului Economiei, comisiei parlamentare permanente de profil, care vor constitui majoritatea, reprezentanţi ai fondatorului şi ai colectivului de muncă. „De asemenea, pot intra şi reprezentanţi ai altor autorităţi ale administraţiei publice centrale, specialişti în domeniul de activitate al întreprinderii, specialişti în economie şi în drept”, mai este prevăzut în actul legislativ. Menţionăm că amendamentele respective au fost iniţiate de către Comisia parlamentară economie, buget şi finanţe. Contactat de Moldova Curată, Veaceslav Ioniţă, preşedintele acestei comisii parlamentare, spune că această idee aparţine întregii echipe, fără a specifica cine dintre deputaţi sunt iniţiatorii amendamentelor.

Promovare de interese

„Este clar că sunt promovate interesele departamentale ale demnitarilor. Acum, de aceste onorarii vor beneficia şi deputaţi, dar şi consilieri parlamentari. De ce statul trebuie să-i remunereze de două ori pe demnitarii de la ministere şi pe cei din comisiile parlamentare? Ce argumente a avut Comisia economie, buget şi finanţe atunci când au propus aceste modificări legislative”, se întreabă Galina Bostan, expertă anticorupţie.

Deputata comunistă Oxana Domente, vicepreşedinta acestei Comisii spune, însă, că Veaceslav Ioniţă a propus în plenul Parlamentului modificările legislative fără ca membrii Comisiei să fie informaţi. „Domnul Ioniţă nu s-a consultat cu membrii Comisiei atunci când a făcut modificări la politica bugetar-fiscală. Este un nonsens ceea a propus colegul nostru”, susţine deputata.

Viceminiştrii pot scăpa de sancţiuni

Moldova Curată a mai relatat anterior că fostele viceministre de la Ministerul Tehnologiei Informaţiei şi Comunicaţiilor (MTIC), Dona Scola şi Mihaela Iacob, erau remunerate, pe când erau în funcţie, şi de la locul de muncă de bază, dar şi în calitate de membre ale consiliilor de administraţie ale instituţiilor fondate de acest minister. Pe numele acestor persoane, Comisia Naţională de Integritate a iniţiat un control pentru a verifica dacă fostele viceministre au încălcat regimul incompatibilităţii.

Anatolie Donciu, preşedintele Comisiei Naţionale de Integritate, spune însă că, odată cu întroducerea acestor modificări care reglementează componenţa consiliilor de administraţie, demnitarii care în anul 2012 deţineau şi funcţia de viceministru, dar şi o cumulau pe cea de reprezentant al statului în societăţi şi întreprinderi, ar putea să nu mai fie sancţionaţi pentru incompatibilitate, deoarece legea nu este retroactivă.

Întreprinderile şi societăţile comerciale unde cei opt actuali viceminiştri au fost membri în CA în anul 2012

Notă: Apăsaţi butonul din dreapta infograficului pentru a vizualiza imaginea mărită.

Remunerările viceminiştilor – cheltuielile unei comune pentru anul 2014

Suma totală a remunerărilor în calitate de membri în consilii de administraţie ale celor opt viceminiştri pentru anul 2012 a fost de peste 1,3 milioane de lei. Această sumă este echivalentă cu mărimea cheltuielilor planificate pentru anul 2014 în bugetul localităţii Mălăieşti din raionul Orhei (circa un milion 400 de mii de lei). Aproape un milion şi jumătate de lei sunt prevăzuţi, în anul 2014, şi pentru Şcoala de Arte din satul Cocieri din raionul Dubăsari.

Lilia Zaharia



Preluarea textelor de pe pagina www.MoldovaCurata.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.MoldovaCurata.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.

Aici așteptăm comentariul tău!

Adaugă comentariu

Articole relaționate:

2013-2018

Bugetarii moldoveni cu vile în Borsec

Micuţa localitate Borsec din judeţul Harghita, România, este de ani buni locul preferat de vacanţă al unor demnitari moldoveni. În această vară, însuşi şeful statului, Nicolae Timofti, a petrecut aici o săptămână din concediu la o vilă renumită în zonă. Câtorva funcţionari de la noi le place atât de mult la Borsec, încât au ajuns să cumpere aici proprietăţi valoroase. La Borsec deţin în prezent vile academicienii Gheorghe Duca şi Stanislav Groppa, fostul judecător Ion Anton, fostul ministru, în prezent diplomat Vasile Bumacov, consilierul prezidenţial Ion Păduraru şi Ion Midrigan, medicul personal al preşedintelui Nicolae Timofti. Unii dintre ei nu au indicat aceste imobile în declaraţiile de avere.

21 septembrie 2016
1140
2013-2018

Ziarul de Gardă: Firmele offshore şi afacerile de famil...

Firmele familiei Lazăr au oferit mai multe servcii contra plată instituţiilor de stat, inclusiv Ministerului Economiei, CCCEC-ului, Ministerului Tehnologiei Informaţiei şi Comunicaţiilor. Recent, firma „Tatra-Bis” SRL, fondatoarea căreia este şi Tatiana Lazăr, soţia viceprim-ministrului Valeriu Lazăr, a fost desemnată câştigătoarea unui tender, oferind logistica necesară unui eveniment organizat de Ministerul Economiei şi de Agenţia pentru Eficienţă Energetică, cu suportul financiar al Uniunii Europene.

23 decembrie 2013
782
2013-2018

Secretul de la Moldsilva a fost deconspirat (partea a I...

Un contract de arendă a unui teren forestier încheiat în situație de conflict de interese nu poate fi anulat şi rămâne în vigoare până în prezent, întrucât Legea cu privire la Comisia Naţională de Integritate (CNI) nu este retroactivă. Este vorba despre un document semnat în anul 2011, în baza căruia soţia directorului adjunct al Agenţiei „Moldsilva”, Ion Platon, a primit drept de folosinţă asupra unei fâşii forestiere cu suprafaţa de 10 ari. Funcţionarul a făcut parte din Comisia de licitaţie, deşi acum neagă cu înverşunare acest lucru.

29 octombrie 2014
801
2013-2018

Firma soției șefului de la „Cadastru” a încasat milioan...

Firma soției șefului Agenției Relații Funciare și Cadastru, Anatolie Ghilaș, a cîștigat în anii 2012 și 2013 două licitații, în urma cărora a încheiat contracte de peste 183 de milioane de lei pentru reparația drumului Rezina-Orhei-Călărași. Potrivit auditului Curții de Conturi, firma a executat lucrări la prețuri majorate și încălcând termenele de executare. Contrar acestor nereguli, Administrația de Stat a Drumurilor (ASD) nu a aplicat nicio sancțiune companiei ce nu și-a onorat nici până în acest moment obligațiile contractuale.

06 iunie 2014
766
2013-2018

Dosarul autobuzelor școlare s-ar putea solda cu nimic

La un an și jumătate de la deschiderea unei anchete penale în privința achiziționării frauduloase de către Ministerul Educației a aproape 100 de autobuze școlare, nu există nicio persoană pusă sub învinuire și nici nu a fost audiat vreun fost conducator din minister care s-a ocupat de tranzacții. Acum, Centrul Național Anticorupție (CNA), care efectuează acțiuni de anchetă, spune că până în prezent au fost audiați doar reprezentanții firmei care a livrat autobuzele.

13 iunie 2014
791
2013-2018

Judecător de la Comrat: Firme nedeclarate și o piață co...

Magistratul Valeriu Hudoba de la Judecătoria Comrat a evitat să raporteze în ultima sa declarație de avere disponibilă, cea pentru 2016, două firme fondate de soția sa. Una dintre cele două afaceri administrează o piață comercială din Comrat, pe care judecătorul a procurat-o acum aproape doi ani, de la un fost deputat liberal-democrat, în prezent consilier municipal în cel mai mare oraș din Găgăuzia. Valeriu Hudoba nu a indicat venitul încasat din darea în locațiune a spațiilor de pe teritoriul pieței, motivând că veniturile ajung în conturile firmei și nu direct în cele ale familiei sale. În același timp, judecătorul nu a raportat și un apartament de 50 de metri pătrați, unde este înscris încă din 1999.

26 martie 2018
1006