Conflict de interese la conducerea Ministerului Sănătății, Muncii și Protecției Sociale

2013-2018 20 septembrie 2017 1520

Stela Grigoraș, ministra Sănătății, Muncii și Protecției Sociale, îl are ca subaltern  pe partenerul său de afaceri, Anatol Mămăligă. Acesta este secretar de stat, poziție similară cu cea de viceministru. Cei doi au fondat împreună ”Parteneriate pentru Dezvoltare” SRL, afacere care le întregește veniturile cu mii de lei anual. Stela Grigoraș și Anatol Mămăligă sunt și cumetri, ministra fiind nașa de botez a copiilor secretatului de stat.Stela Grigoraș a fost numită ministră la Ministerul Muncii, Protecției Sociale și Familiei la începutul lunii ianuarie 2016. Mai apoi  ministerele Sănătății și Muncii au fost comasate.

Stela Grigoraș în Plenul Legislativului.

Acum aceasta conduce Ministerul Sănătății, Protecției Sociale și Familiei.   Actuala demnitară are studii în medicină (ginecologie și obstetrică), dar și o diplomă de doctorat în domeniul sociologiei.

4 mii de euro pentru 20 de zile

Până a ajunge în funcție publică, Grigoraș a condus Organizația „Parteneriate pentru fiecare copil”. În declarația de avere și interese personale pentru anul 2016, ea arată că în perioada 1-20 ianuarie a ridicat un salariu de peste 82 de mii de lei, echivalentul sumei de patru mii de euro. Solicitată de Moldova Curată să spună dacă acesta era salariul său la această organizație neguvernamentală, ministra a răspuns prin intermediul serviciului de presă. ”Suma de 80 de mii de lei obținuți de doamna Stela Grigoraș în luna ianuarie 2016 reiese din funcțiile pe care le-a deținut în cadrul organizației neguvernamentale până a deveni ministru, la sfârșitul lunii ianuarie. Respectiv, doamna Grigoraș, în luna ianuarie, pe lângă funcția de conducător al A.O ”Parteneriate pentru fiecare copil” a deținut și poziția de director de proiect pentru proiectele implementate de PPFC. A prestat și anumite servicii de consultanță internațională din partea PPCF și, totodată, a beneficiat și de premiul pentru anul 2015”.

Tot în anul trecut, Stela Grigoraș a obținut de la minister un salariu de circa 123 de mii de lei.

Soțul lucrează la ONG-ul de la care a plecat ministra

În schimb, soțul acesteia, Vasile Grama, a avut în 2016 un salariu anual de circa 58 de mii de lei din activitatea de profesor la Universitatea Tehnică din Moldova, iar de la Asociația ”Parteneriate pentru Fiecare Copil”, organizație care a fost condusă de soția sa, a ridicat un venit de peste 150 de mii de lei, mai mare de aproape trei ori decât venitul obținut de la locul de muncă de bază.

De la firma ”Parteneriate pentru Dezvoltare”, SRL, unde Stela Grigoraș este co-fondatoare,  cu 25 % din acțiuni, soțul acesteia a obținut un venit de peste 68 de mii de lei.

Întrebată ce activități a desfășurat domnul Grama în cadrul organizațiilor pe care Stela Grigoraș le-a condus sau deține acțiuni, ministra a răspuns: ”Domnul Grama activează în cadrul AO ”Parteneriate pentru fiecare copil” începând cu anul 2001 (cu mult înainte de a deveni soțul doamnei Grigoraș, în anul 2006) și a ocupat funcția de responsabil tehnic de construcție, în cadrul a numeroase proiecte implementate de PPFC, care includeau repararea și construirea diferitelor edificii de menire socială, în conformitate cu planul de acțiuni ale acestora”.

Subaltern, cumătru, partener de afaceri

De la organizația ”Parteneriate pentru fiecare copil” a avut venit anul trecut și Anatol Mămăligă, secretarul de stat la Ministerul Sănătății, Protecției Sociale și Familiei. Acesta a ridicat un salariu de circa 199 de mii de lei, iar soția sa, Daniela Mămăligă,  - un milion 121 de mii de lei. Soția demnitarului conduce acum această organizație, după ce Stela Grigoraș a venit la minister.

Familia Mămăligă nu este străină pentru Stela Grigoraș. Pe lângă faptul că ministra și secretarul de stat fac parte din conducerea MSPSF, aceștia sunt și parteneri de afaceri:  Stela Grigoraș, Anatol Mămăligă și Daniela Mămăligă sunt fondatorii firmei ”Parteneriate pentru Dezvoltare”.

Stela Grigoraș ne-a spus că deși are acțiuni la această firmă, nu a obținut nici un leu din deținerea cotelor de participare.

Stela Grigoraș este nașa de botez a copiilor familiei Mămăligă, iar acest lucru a fost confirmat de ministră, dar și de secretarul de stat. Anatol Mămăligă a specificat însă că s-au cumetrit înainte ca să fie persoane publice, iar relația lor familială nu provoacă nici un obstacol în serviciul public. Stela Grigoraș a menționat în răspunsul oferit că deși Anatol Mămăligă este secretar de stat la minister, demnitarul nu ar fi în subordinea ei, dar este angajat de Cancelaria de Stat al Guvernului Republicii Moldova. Acest lucru l-a declarat și Anatol Mămăligă.

Fișa de post: secretarul de stat se subordonează ministrului și secretarului general al Guvernului

Pe de altă parte, reprezentanți ai Autorității Naționale de Integritate (ANI), consultați de Moldova Curată, sunt de părere că în această situație este un conflict de interese evident, deoarece demnitarii sunt parteneri de afaceri, dar și conduc împreună o instituție publică. Astfel, potrivit fișei de post a unui secretar de stat, acesta se subordonează ministrului și secretarului general al Guvernului.

Legea cu privire la secretarul de stat prevede că ”în cadrul Ministerului activează un secretar de stat cu statut de funcţionar public de conducere de nivel superior, numit în funcţie pe criterii de profesionalism în conformitate cu Legea cu privire la funcţia publică şi statutul funcţionarului public”. Astfel, legea cu privire la funcţia publică şi statutul funcţionarului public menționează că acesta ”este obligat să respecte întocmai regimul juridic al conflictului de interese, al incompatibilităților, restricțiilor și cadourilor”.

Menționăm că în declarațiile de avere și interese personale a Stelei Grigoraș și a lui Anatol Mămăligă nu este indicat că funcționarul public este în subordinea ministrei.

La evenimentele importante din cadrul Ministerului, Stela Grigoraș este văzută deseori alături de Anatol Mămăligă, dar și de deputata democrată Valentina Stratan, care este nașa de cununie a familiei ministrei.

Moldova Curată a sesizat Cancelaria de Stat a Republicii Moldova, dar și Executivul pentru a ne spune ce soluții vor lua în situația conflictului de interese admis la Minister. Și asta deoarece, potrivit Legii privind declararea averii și a intereselor personale, ”conducătorul organizaţiei publice este obligat să nu admită cu bună știinţă ca persoanele ce activează în organizația publică pe care o conduce să-şi îndeplinească atribuţiile de serviciu fiind în situaţii de conflict de interese real”.

În scrisoarea venită de la Cancelaria de Stat, semnată de Secretarul General, doamna Lilia Palii, răspunsul este evaziv, invocându-se faptul că funcționarii trebuie să declare conflictul la ANI. 

Lilia Zaharia

Această investigație apare în cadrul Proiectului “Consolidarea principiului integrității și acordarea asistenței juridice pentru obținerea informațiilor de interes public prin intermediul platformei online www.MoldovaCurata.md”, implementat    de    Asociația Presei Independente,   cu   susținerea   financiară   a   Fundaţiei Soros-Moldova/Programul Buna Guvernare. Opiniile exprimate în articol aparțin autorului şi nu reflectă neapărat poziția Fundației.

Anatol Mămăligă depune jurământul în fața premierului Filip

Stela Grigoraș este alături de nașa sa, deputata democrată, Valentina Stratan.Preluarea textelor de pe pagina www.MoldovaCurata.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.MoldovaCurata.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.

Aici așteptăm comentariul tău!

Adaugă comentariu

Articole relaționate:

2013-2018

Preşedinte de raion şi, în acelaşi timp, administrator...

Nicolae Chendighilean, preşedintele raionului Basarabeasca, este bănuit că, în timp ce exercita această funcţie, era şi administrator la două firme, lucru interzis de legislaţie. La sfârşitul lunii trecute Comisia Naţională de Integritate(CNI) a iniţiat un control pe numele lui, deoarece oficialul nu a indicat în declaraţia de avere pentru anul 2012 că ar fi deţinut şi funcţia de preşedinte de raion, dar şi pe cea de administrator la două firme.

15 ianuarie 2014
1092
2013-2018

ADEVĂRUL: Cine este enigmaticul milionar moldovean, inv...

Una dintre companiile ruseşti din grupul care a preluat în concesiune Aeroportul Internaţional Chişinău este controlată de un multimilionar originar din Republica Moldova. El are afaceri în domeniul transportului feroviar şi nu este exclus să aibă planuri şi pentru Calea Ferată din Moldova.

15 octombrie 2013
1040
2013-2018

Dosarul licitațiilor trucate la DETS Buiucani: în timp...

Firma „Lovis Angro”, al cărui administrator este inculpat în unul dintre dosarele licitațiilor trucate în grădinițele din Chișinău, pare să aibă cel mai rodnic an la capitolul contracte cu statul. Faptul că administratorul Lilian Sofrone este judecat în prezent pentru complicitate la o schemă de fraudare a licitațiilor la Direcția Educației Buiucani nu servește drept temei pentru includerea companiei în lista de interdicții a Agenției Achiziții Publice. De asemenea, în mod paradoxal, acest fapt nu îi pune în gardă pe șefii instituțiilor de stat care organizează licitații și aleg drept câștigătoare anume această firmă. O altă companie care figurează în acest dosar, „Crinic Grup”, la fel nu este inclusă în lista de interdicții, dar nici nu are în ultimul timp licitații câștigate la stat.

22 octombrie 2017
867
2013-2018

De la Leova la Primorsk

Președinta raionului Leova, împreună cu câțiva colegi de partid, a însoțit Ansamblul de muzică și dans ,,Pruteanca” din localitate la un festival din Bulgaria. Această călătorie, care a costat peste 20 de mii de lei din bani publici, i-a supărat pe unii consilieri raionali, afirmând că mijloacele publice nu trebuie cheltuite pentru interesele personale ale funcționarilor.

08 noiembrie 2013
949
2013-2018

Achiziţii publice şi subvenţii pentru firmele familiei...

Firma familiei deputatului Ion Balan a câştigat recent un concurs public prin care va livra produse alimentare Departamentului dotări din cadrul Ministerului Apărării, contractul având valoarea totală de 110 mii de lei. Firma activează în domeniul agriculturii, iar doi ani în urmă, asociată cu alte câteva întreprinderi din localitate, inclusiv ale rudelor sale, a beneficiat de subvenţii de la stat în valoare de 350 de mii de dolari, bani care au fost investiţi în construirea unui depozit frigorific în satul Lingura din raionul Cantemir, localitatea de baştină a deputatului. Ion Balan spune că nu a influențat în nici un fel aceste tranzacții și s-a arătat revoltat că l-am întrebat despre ele.

22 mai 2017
1885
2013-2018

Un contract în valoare de 44 de mii de euro semnat într...

Curtea Supremă de Justiţie a decis: Mihail Stratan a admis intenţionat un conflict de interese atunci când Agenţia pe care o conducea a ales drept câştigătoare a unei licitaţii o firmă a familiei directorului. Firma s-a angajat să ofere Agenţiei pentru Eficienţă Energetică (AEE) echipament în valoare de peste 44 de mii de euro. Cu trei ani în urmă Comisia Naţională de Integritate (CNI) a stabilit că Stratan a admis un conflict de interese, iar acum Curtea Supremă a confirmat. Succesoarea CNI, ANI, poate cere în instanţă anularea contractului.

13 ianuarie 2017
1290