Conflict de interese la conducerea Ministerului Sănătății, Muncii și Protecției Sociale

2013-2018 20 septembrie 2017 1850

Stela Grigoraș, ministra Sănătății, Muncii și Protecției Sociale, îl are ca subaltern  pe partenerul său de afaceri, Anatol Mămăligă. Acesta este secretar de stat, poziție similară cu cea de viceministru. Cei doi au fondat împreună ”Parteneriate pentru Dezvoltare” SRL, afacere care le întregește veniturile cu mii de lei anual. Stela Grigoraș și Anatol Mămăligă sunt și cumetri, ministra fiind nașa de botez a copiilor secretatului de stat.



Stela Grigoraș a fost numită ministră la Ministerul Muncii, Protecției Sociale și Familiei la începutul lunii ianuarie 2016. Mai apoi  ministerele Sănătății și Muncii au fost comasate.

Stela Grigoraș în Plenul Legislativului.

Acum aceasta conduce Ministerul Sănătății, Protecției Sociale și Familiei.   Actuala demnitară are studii în medicină (ginecologie și obstetrică), dar și o diplomă de doctorat în domeniul sociologiei.

4 mii de euro pentru 20 de zile

Până a ajunge în funcție publică, Grigoraș a condus Organizația „Parteneriate pentru fiecare copil”. În declarația de avere și interese personale pentru anul 2016, ea arată că în perioada 1-20 ianuarie a ridicat un salariu de peste 82 de mii de lei, echivalentul sumei de patru mii de euro. Solicitată de Moldova Curată să spună dacă acesta era salariul său la această organizație neguvernamentală, ministra a răspuns prin intermediul serviciului de presă. ”Suma de 80 de mii de lei obținuți de doamna Stela Grigoraș în luna ianuarie 2016 reiese din funcțiile pe care le-a deținut în cadrul organizației neguvernamentale până a deveni ministru, la sfârșitul lunii ianuarie. Respectiv, doamna Grigoraș, în luna ianuarie, pe lângă funcția de conducător al A.O ”Parteneriate pentru fiecare copil” a deținut și poziția de director de proiect pentru proiectele implementate de PPFC. A prestat și anumite servicii de consultanță internațională din partea PPCF și, totodată, a beneficiat și de premiul pentru anul 2015”.

Tot în anul trecut, Stela Grigoraș a obținut de la minister un salariu de circa 123 de mii de lei.

Soțul lucrează la ONG-ul de la care a plecat ministra

În schimb, soțul acesteia, Vasile Grama, a avut în 2016 un salariu anual de circa 58 de mii de lei din activitatea de profesor la Universitatea Tehnică din Moldova, iar de la Asociația ”Parteneriate pentru Fiecare Copil”, organizație care a fost condusă de soția sa, a ridicat un venit de peste 150 de mii de lei, mai mare de aproape trei ori decât venitul obținut de la locul de muncă de bază.

De la firma ”Parteneriate pentru Dezvoltare”, SRL, unde Stela Grigoraș este co-fondatoare,  cu 25 % din acțiuni, soțul acesteia a obținut un venit de peste 68 de mii de lei.

Întrebată ce activități a desfășurat domnul Grama în cadrul organizațiilor pe care Stela Grigoraș le-a condus sau deține acțiuni, ministra a răspuns: ”Domnul Grama activează în cadrul AO ”Parteneriate pentru fiecare copil” începând cu anul 2001 (cu mult înainte de a deveni soțul doamnei Grigoraș, în anul 2006) și a ocupat funcția de responsabil tehnic de construcție, în cadrul a numeroase proiecte implementate de PPFC, care includeau repararea și construirea diferitelor edificii de menire socială, în conformitate cu planul de acțiuni ale acestora”.

Subaltern, cumătru, partener de afaceri

De la organizația ”Parteneriate pentru fiecare copil” a avut venit anul trecut și Anatol Mămăligă, secretarul de stat la Ministerul Sănătății, Protecției Sociale și Familiei. Acesta a ridicat un salariu de circa 199 de mii de lei, iar soția sa, Daniela Mămăligă,  - un milion 121 de mii de lei. Soția demnitarului conduce acum această organizație, după ce Stela Grigoraș a venit la minister.

Familia Mămăligă nu este străină pentru Stela Grigoraș. Pe lângă faptul că ministra și secretarul de stat fac parte din conducerea MSPSF, aceștia sunt și parteneri de afaceri:  Stela Grigoraș, Anatol Mămăligă și Daniela Mămăligă sunt fondatorii firmei ”Parteneriate pentru Dezvoltare”.

Stela Grigoraș ne-a spus că deși are acțiuni la această firmă, nu a obținut nici un leu din deținerea cotelor de participare.

Stela Grigoraș este nașa de botez a copiilor familiei Mămăligă, iar acest lucru a fost confirmat de ministră, dar și de secretarul de stat. Anatol Mămăligă a specificat însă că s-au cumetrit înainte ca să fie persoane publice, iar relația lor familială nu provoacă nici un obstacol în serviciul public. Stela Grigoraș a menționat în răspunsul oferit că deși Anatol Mămăligă este secretar de stat la minister, demnitarul nu ar fi în subordinea ei, dar este angajat de Cancelaria de Stat al Guvernului Republicii Moldova. Acest lucru l-a declarat și Anatol Mămăligă.

Fișa de post: secretarul de stat se subordonează ministrului și secretarului general al Guvernului

Pe de altă parte, reprezentanți ai Autorității Naționale de Integritate (ANI), consultați de Moldova Curată, sunt de părere că în această situație este un conflict de interese evident, deoarece demnitarii sunt parteneri de afaceri, dar și conduc împreună o instituție publică. Astfel, potrivit fișei de post a unui secretar de stat, acesta se subordonează ministrului și secretarului general al Guvernului.

Legea cu privire la secretarul de stat prevede că ”în cadrul Ministerului activează un secretar de stat cu statut de funcţionar public de conducere de nivel superior, numit în funcţie pe criterii de profesionalism în conformitate cu Legea cu privire la funcţia publică şi statutul funcţionarului public”. Astfel, legea cu privire la funcţia publică şi statutul funcţionarului public menționează că acesta ”este obligat să respecte întocmai regimul juridic al conflictului de interese, al incompatibilităților, restricțiilor și cadourilor”.

Menționăm că în declarațiile de avere și interese personale a Stelei Grigoraș și a lui Anatol Mămăligă nu este indicat că funcționarul public este în subordinea ministrei.

La evenimentele importante din cadrul Ministerului, Stela Grigoraș este văzută deseori alături de Anatol Mămăligă, dar și de deputata democrată Valentina Stratan, care este nașa de cununie a familiei ministrei.

Moldova Curată a sesizat Cancelaria de Stat a Republicii Moldova, dar și Executivul pentru a ne spune ce soluții vor lua în situația conflictului de interese admis la Minister. Și asta deoarece, potrivit Legii privind declararea averii și a intereselor personale, ”conducătorul organizaţiei publice este obligat să nu admită cu bună știinţă ca persoanele ce activează în organizația publică pe care o conduce să-şi îndeplinească atribuţiile de serviciu fiind în situaţii de conflict de interese real”.

În scrisoarea venită de la Cancelaria de Stat, semnată de Secretarul General, doamna Lilia Palii, răspunsul este evaziv, invocându-se faptul că funcționarii trebuie să declare conflictul la ANI. 

Lilia Zaharia

Această investigație apare în cadrul Proiectului “Consolidarea principiului integrității și acordarea asistenței juridice pentru obținerea informațiilor de interes public prin intermediul platformei online www.MoldovaCurata.md”, implementat    de    Asociația Presei Independente,   cu   susținerea   financiară   a   Fundaţiei Soros-Moldova/Programul Buna Guvernare. Opiniile exprimate în articol aparțin autorului şi nu reflectă neapărat poziția Fundației.

Anatol Mămăligă depune jurământul în fața premierului Filip

Stela Grigoraș este alături de nașa sa, deputata democrată, Valentina Stratan.



Preluarea textelor de pe pagina www.MoldovaCurata.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.MoldovaCurata.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.

Aici așteptăm comentariul tău!

Adaugă comentariu

Articole relaționate:

2013-2018

Secretul de la „Moldsilva” a fost deconspirat (Partea...

Fostul director al Întreprinderii silvo-cinegetice (ÎSC) Străşeni, Eugeniu Nazaria, este un alt funcţionar de la „Moldsilva”, pe lângă cei despre care Moldova Curată a scris anterior, care a arendat contrar legii un teren de jumătate de hectar din fondul forestier pe care îl administra. La fel cum au făcut şi alţi funcţionari din conducerea Agenţiei „Moldsilva”, el a participat la licitaţii şi a arendat teren fără să aibă dreptul să facă acest lucru. Comisia Naţională de Integritate (CNI) a stabilit că fostul funcţionar a admis un conflict de interese. Actul CNI urmează să fie trimis în instanţă pentru ca aceasta să declare nul contractul de arendă. La două luni de la publicarea articolului de către Moldova Curată, Eugeniu Nazaria a fost concediat.

18 septembrie 2014
1423
2013-2018

Clădire din Nucleul Istoric al Chișinăului, ”hăcuită” d...

Un edificiu din centrul capitalei, înscris în Registrul Monumentelor Istorice de categorie locală, este demolat în prezent, cu permisiunea autorităților, iar în locul lui se va ridica un bloc pentru oficii. Este vorba despre clădirea în care și-a avut anterior sediul Consiliul Coordonator al Audiovizualului, situată la intersecția străzilor Mihai Eminescu și Alexei Șciusev. Deși legislația națională interzice ca edificiile cu statut de monument istoric să fie înstrăinate, prin derogare de la lege, clădirea a ajuns din proprietatea statului în proprietatea unor firme fondate de persoane cu afaceri în domeniul cărnii.

31 octombrie 2017
1803
2013-2018

Terenurile forestiere arendate ilegal rămân în gestiune...

Ca şi în cazul achiziţiilor publice, contractele de arendă ale terenurilor forestiere încheiate în conflict de interese nu sunt anulate. Acest lucru se întâmplă deoarece atât Agenţia „Moldsilva”, care este una dintre părţile contractante, cât şi Comisia Naţională de Integritate (CNI), care a constatat conflictul de interese, nu au cerut în instanţă anularea actelor semnate ilegal, deşi legea le obligă să facă acest lucru. Unii experţi anticorupţie sunt de părere că atât timp cât instituţiile statului nu doresc să muncească, avem situaţia în care terenuri forestiere, proprietate a statului, să fie arendate în mod intenționat ilegal, fără ca cineva să fie sancţionat.

22 septembrie 2015
1450
2013-2018

Constantin Becciev nu a depus niciodată vreo declaraţie...

Directorul Societăţii pe Acţiuni „Apă-Canal Chişinău”, Constantin Becciev, nu a depus la Comisia Naţională de Integritate (CNI) declaraţia de avere pentru anul 2012, invocând faptul că nu este „subiect al declarării”. Prin urmare, acesta nu a declarat că este prorietarul unei case impunătoare situată într-o suburbie a municipiului Chişinău şi nu a făcut public faptul că face parte din organele de conducere, supraveghere şi control ale unei bănci comerciale din R. Moldova.

26 septembrie 2013
1457
2013-2018

Primarul din Clocuşna: acelaşi iaz, alt conflict de int...

Contractul de arendă a iazului semnat dintre Valentina Goreacii, soţia primarului satului Clocuşna din raionul Ocniţa și Primărie riscă să îi fie anulat pentru a doua oară. Motivul: la organizarea licitaţiei şi la încheierea tranzacţiei, soţul său, Ruslan Goreacii, nu a declarat în termen conflictul de interese în care s-a aflat. Soţia primarului a mai încheiat un astfel de contract în anul 2014. Atunci tranzacţia a fost anulată după ce Comisia Naţională de Integritate (CNI) a constatat că primarul s-a aflat în conflict de interese şi nu a declarat acest lucru.

28 iunie 2016
2109
2013-2018

Ziarul de Gardă: Imperiul şi conexiunile lui Gofman, ce...

Mihail Gofman, şeful adjunct al Serviciului Prevenire şi Combatere a Spălării Banilor (SPCB), este unul dintre cei mai bogaţi angajaţi de la CNA. Oficial, a declarat o avere de 3,8 milioane de lei, însă în realitate averea sa ar fi de 10 ori mai mare. ZdG a identificat tranzacţiile dubioase pe care le-a făcut acesta la începutul anului 2013.

07 martie 2014
1321