Vicepreşedintele raionului Cimişlia deţine concomitent două funcţii de conducere

Arhiva 4 septembrie 2014 925
Gheorghe Netedu, vicepreşedintele CR Cimişlia

De trei ani, vicepreşedintele raionului Cimişlia, Gheorghe Netedu, face parte din conducerea a două instituţii: una publică, în cadrul Consiliului raional Cimişlia, şi alta de administrator al firmei care îi aparține. Comisia Naţională de Integritate a stabilit că demnitarul ar fi trebuit să renunţe la una din aceste funcţii, întrucât ele sunt incompatibile. Gheorghe Netedu susţine că va ataca în judecată actul CNI.



În luna august 2011, când a fost numit vicepreşedinte al Consiliului Raional (CR) Cimişlia, Gheorghe Netedu nu a renunţat la funcţia de administrator al Societăţii cu Răspundere Limitată „Tehmacon-Prim”, la care este fondator unic. Din informaţia plasată pe pagina oficială a CR Cimişlia reiese că demnitarul a condus firma timp de patru ani, din anul 2004 până în anul 2008. Însă datele Camerei Înregistrării de Stat (CÎS) arată că Gheorghe Netedu este şi în prezent administratorul acestei firme. În informația de la CÎS, domeniile de activitate ale firmei sunt: construcţiile de clădiri, vânzarea materiei prime agricole, animalelor vii, materiei prime textile şi a semiproduselor, prestarea serviciilor de comerţ cu ridicata al materialelor lemnoase, al materialelor de construcţie, al echipamentului sanitar, dar şi de comerţ cu amănuntul în magazine nespecializate.

CNI crează oamenilor probleme pe loc gol”

CNI a stabilit că Gheorghe Netedu a admis o situaţie de incompatibilitate de funcţii, fapt interzis de Legea cu privire la statutul persoanelor cu funcţii de demnitate publică. Gheorghe Netedu nu este de acord cu decizia, argumentând că, deşi are funcția de administrator, nu este remunerat. “Nu am putut să-mi dau demisia, deoarece firma este implicată în patru procese de judecată. Firma nu are activitate economică de câţiva ani, aici fiind doar eu angajat. CNI crează oamenilor probleme pe loc gol. Atunci când am fost anunţat că a fost început un control pe numele meu, CNI nu mi-a solicitat explicaţii. Membrii Comisiei ar fi trebuit să mă cheme ca să le spun care este situaţia reală. Am o mapă plină de acte pentru a argumenta că nu am avut beneficii financiare de la această firmă. Cred că în viitorul apropiat voi contesta actul CNI în judecată”, afirmă vicepreşedintele raionului Cimişlia.

Cristina Dumbravan, consultantă  în cadrul Serviciului de informare a CNI, susţine însă că membrii Comisiei nu invită persoanele supuse controlului, ci doar le informează că a fost iniţiat un control pe numele lor. „În scrisoarea de informare menţionăm că persoana are dreptul să ia cunoştinţă de actele şi materialele dosarului; să fie asistată de un avocat sau de un reprezentant şi să prezinte orice documente justificative pe care le consideră necesare”, explică Cristina Dumbravan.

Gheorghe Netedu este proprietarul a cinci case

În declaraţia de avere pentru anul 2013, Gheorghe Netedu arată că deține două firme: la „Tehmacon-Prim” este fondator unic, iar în cea de a doua, SRL “Gusti-Lux”, are o cotă de 80%. Potrivit CÎS, în anul 2012, “Gusti-Lux” a înregistrat un venit din vânzări de peste jumătate de milion de lei, însă Gheorghe Netedu nu indică acest lucru în declaraţie. Oficialul a explicat pentru Moldova Curată că acest profit a fost investit în dezvoltarea firmei.

Gheorghe Netedu mai declară că deține cinci case de locuit, două spaţii comerciale, un garaj, şapte terenuri intravilane şi două autoturisme. Vicepreşedintele raionului Cimişlia a obţinut în anul 2013 împreună cu soţia un venit de peste 133 de mii de lei.

Gheorghe Netedu a fost ales vicepreşedintele raionului Cimişlia în anul 2011, candidând pe listele Partidului Liberal (PL). Ulterior el a părăsit PL și acum face parte din echipa Partidului Liberal-Reformator (PLR). La 1 iunie 2014 Gheorghe Netedu a fost ales vicepreședinte al PRL Cimişlia.

Lilia Zaharia



Preluarea textelor de pe pagina www.MoldovaCurata.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.MoldovaCurata.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.

Aici așteptăm comentariul tău!

Adaugă comentariu

Articole relaționate:

Arhiva

Cazul apartamentelor pentru rudele lui Oleg Melniciuc:...

Procuratura Anticorupție a sesizat Autoritatea Națională de Integritate (ANI) să verifice un posibil conflict de interese în privința președintelui Judecătoriei sectorului Râșcani, Oleg Melniciuc. Sesizarea vizează modul în care mama și soacra lui Oleg Melniciuc au cumpărat apartamente la preț redus în blocul de pe strada Hristo Botev din Chișinău, destinat angajaților Judecătoriei Râșcani și celor ai Curții Constituționale. În prezent, Oleg Melniciuc este vicepreședinte al Judecătoriei municipiului Chișinău, ales la 29 noiembrie 2016, în legătură cu reorganizarea instanțelor judecătorești din țară.

01 februarie 2017
755
Arhiva

Încă cinci controale vor fi începute de CNI

În şedinţa din 14 noiembrie 2013, membrii Comisiei Naţionale de Integritate (CNI) vor iniţia procedurile de control pe numele a trei primari, a unui inginer cadastral de la primăria Ghidighici şi a unui funcţionar public de la Biroului Naţional de Statistică. De asemenea, vor fi expuse rezultatele controalelor averilor unui viceministru, unui procuror şi a unui şef de direcţie din cadrul primăriei municipiului Chişinău.

14 noiembrie 2013
743
Arhiva

Zeci de aleși locali au fost puși sub urmărire penală a...

În anul 2015, în privința aleșilor locali - primari, consilieri sau președinți de raion - au fost pornite 65 de cauze penale, adică aproape 7 la sută din totalul de cauze inițiate. Cele mai multe îi vizează pe primari - 57 de cauze penale. Aceste date au fost prezentate de către procurorul anticorupție Mihai Ivanov, la masa rotundă de finalizare a proiectului „Combaterea corupției în Moldova - interese.md”, desfășurat de Centrul de Analiză și Prevenire a Corupției. 

29 iulie 2016
744
Arhiva

Profil candidat: Vasile Luca

Integritatea în activitatea politică

04 februarie 2019
1198
Arhiva

Miniștri bogați la Protecția Socială și Finanțe, dar im...

Ruxanda Glavan, noua ministră democrată a Muncii, Protecției Sociale și Familiei, locuiește într-o casă de lux, iar pe lângă asta deține, împreună cu soțul, două apartamente și trei autoturisme. Fiind medic de meserie, la vârsta de 26 de ani, Glavan gestiona deja propria companie, care înregistra venituri de milioane de lei. La Finanțe, Anatol Arapu are și el o bogată experiență de activitate în sectorul privat, averea fiindu-i pe măsura cîștigurilor. Spre deosebire de Glavan și Arapu, Natalia Gherman nu se poate lăuda cu averi și imobile luxoase, dacă judecăm după declarația de avere.  

05 martie 2015
1027
Arhiva

Pirkka Tapiola: „Vrem paşi concreţi care ar asigura dep...

Şeful Delegaţiei Uniunii Europene în Republica Moldova a declarat în cadrul interviului acordat portalului Moldova Curată că UE îşi doreşte să vadă acţiuni concrete care ar asigura independenţa Procuraturii Generale. Pirkka Tapiola a venit cu această precizare în contextul în care, potrivit lui, începând cu cea de-a doua jumătate a anului 2014, implementarea Strategiei privind reformarea sectorului Justiţiei s-a încetinit considerabil.

25 februarie 2015
692