Vicepreşedintele raionului Cimişlia deţine concomitent două funcţii de conducere

Arhiva 4 septembrie 2014 1048
Gheorghe Netedu, vicepreşedintele CR Cimişlia

De trei ani, vicepreşedintele raionului Cimişlia, Gheorghe Netedu, face parte din conducerea a două instituţii: una publică, în cadrul Consiliului raional Cimişlia, şi alta de administrator al firmei care îi aparține. Comisia Naţională de Integritate a stabilit că demnitarul ar fi trebuit să renunţe la una din aceste funcţii, întrucât ele sunt incompatibile. Gheorghe Netedu susţine că va ataca în judecată actul CNI.



În luna august 2011, când a fost numit vicepreşedinte al Consiliului Raional (CR) Cimişlia, Gheorghe Netedu nu a renunţat la funcţia de administrator al Societăţii cu Răspundere Limitată „Tehmacon-Prim”, la care este fondator unic. Din informaţia plasată pe pagina oficială a CR Cimişlia reiese că demnitarul a condus firma timp de patru ani, din anul 2004 până în anul 2008. Însă datele Camerei Înregistrării de Stat (CÎS) arată că Gheorghe Netedu este şi în prezent administratorul acestei firme. În informația de la CÎS, domeniile de activitate ale firmei sunt: construcţiile de clădiri, vânzarea materiei prime agricole, animalelor vii, materiei prime textile şi a semiproduselor, prestarea serviciilor de comerţ cu ridicata al materialelor lemnoase, al materialelor de construcţie, al echipamentului sanitar, dar şi de comerţ cu amănuntul în magazine nespecializate.

CNI crează oamenilor probleme pe loc gol”

CNI a stabilit că Gheorghe Netedu a admis o situaţie de incompatibilitate de funcţii, fapt interzis de Legea cu privire la statutul persoanelor cu funcţii de demnitate publică. Gheorghe Netedu nu este de acord cu decizia, argumentând că, deşi are funcția de administrator, nu este remunerat. “Nu am putut să-mi dau demisia, deoarece firma este implicată în patru procese de judecată. Firma nu are activitate economică de câţiva ani, aici fiind doar eu angajat. CNI crează oamenilor probleme pe loc gol. Atunci când am fost anunţat că a fost început un control pe numele meu, CNI nu mi-a solicitat explicaţii. Membrii Comisiei ar fi trebuit să mă cheme ca să le spun care este situaţia reală. Am o mapă plină de acte pentru a argumenta că nu am avut beneficii financiare de la această firmă. Cred că în viitorul apropiat voi contesta actul CNI în judecată”, afirmă vicepreşedintele raionului Cimişlia.

Cristina Dumbravan, consultantă  în cadrul Serviciului de informare a CNI, susţine însă că membrii Comisiei nu invită persoanele supuse controlului, ci doar le informează că a fost iniţiat un control pe numele lor. „În scrisoarea de informare menţionăm că persoana are dreptul să ia cunoştinţă de actele şi materialele dosarului; să fie asistată de un avocat sau de un reprezentant şi să prezinte orice documente justificative pe care le consideră necesare”, explică Cristina Dumbravan.

Gheorghe Netedu este proprietarul a cinci case

În declaraţia de avere pentru anul 2013, Gheorghe Netedu arată că deține două firme: la „Tehmacon-Prim” este fondator unic, iar în cea de a doua, SRL “Gusti-Lux”, are o cotă de 80%. Potrivit CÎS, în anul 2012, “Gusti-Lux” a înregistrat un venit din vânzări de peste jumătate de milion de lei, însă Gheorghe Netedu nu indică acest lucru în declaraţie. Oficialul a explicat pentru Moldova Curată că acest profit a fost investit în dezvoltarea firmei.

Gheorghe Netedu mai declară că deține cinci case de locuit, două spaţii comerciale, un garaj, şapte terenuri intravilane şi două autoturisme. Vicepreşedintele raionului Cimişlia a obţinut în anul 2013 împreună cu soţia un venit de peste 133 de mii de lei.

Gheorghe Netedu a fost ales vicepreşedintele raionului Cimişlia în anul 2011, candidând pe listele Partidului Liberal (PL). Ulterior el a părăsit PL și acum face parte din echipa Partidului Liberal-Reformator (PLR). La 1 iunie 2014 Gheorghe Netedu a fost ales vicepreședinte al PRL Cimişlia.

Lilia Zaharia



Preluarea textelor de pe pagina www.MoldovaCurata.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.MoldovaCurata.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.

Aici așteptăm comentariul tău!

Adaugă comentariu

Articole relaționate:

Arhiva

Protestatari cu probleme de integritate

În dimineaţa zilei de 12 ianuarie curent, mai mulţi locuitori ai raionului Nisporeni au participat la un protest în fața sediului Consiliului Raional, scandând că doresc desemnarea unui premier şi instalarea unui Guvern. La manifestație a fost prezent şi preşedintele raionului Nisporeni, dar şi fostul primar al urbei – ambii membri ai Partidului Democrat (PDM). Cei doi s-au aflat anterior în atenţia portalului Moldova Curată: Ion Artene, preşedintele raionului, şi Ion Gangan, fostul primar, nu au indicat în declaraţiile de avere firmele pe care le dețin familiile lor.

13 ianuarie 2016
1031
Arhiva

Boris Gherasim, bănuit că și-ar fi favorizat rudele

Săptămâna trecută, Procuratura Generală a prelungit pentru încă o lună acțiunile de urmărire penală în dosarul în care este bănuit Boris Gherasim, viceministrul Transporturilor şi Infrastructurii Drumurilor. Acesta este cercetat penal, fiind bănuit de abuz în serviciu. Oficialul se consideră nevinovat.

29 mai 2013
1268
Accesul la informații pe înțelesul tuturor

Instanța de judecată poate examina o cerere de chemare...

Întrebare: Sunt jurnalist și managerul unei publicații periodice din raionul Rezina. Am solicitat informații de interes public, prin cerere oficială, de la președintele raionului Rezina. Deși termenul prevăzut de lege, de 15 zile lucrătoare, a  expirat, răspuns așa și nu am primit. Am decis să acționez președintele raionului în judecată pentru refuzul de a-mi oferi informația solicitată. Responsabili de la judecătoria Rezina ne-au informat, însă, că în prezent instanța de judecată duce lipsă de judecători, corespunzător cererea noastră ar putea fi examinată abia în luna iunie 2018. Cum trebuie să procedăm în această situație? Există prevederi legale care ar oferi drepturi exclusive jurnaliștilor, având în vedere că din această cauză nu putem finaliza una din investigațiile jurnalistice inițiate? Există posibilitatea să ne adresăm la instanțe de judecată din alte localități etc.?

30 noiembrie 2017
1103
Arhiva

Victoria lui Ţuţu le va da bătăi de cap membrilor CNI

Victoria de săptămâna trecută pe ringul de kick-boxing a deputatului şi campionului mondial Constantin Ţuţu îi pune în dificultate pe membrii Comisie Naţionale de Integritate (CNI). Constantin Ţuţu este sigur că va primi o remunerare pentru munca depusă, însă nu ştie ce sumă anume. CNI însă nu are un răspuns cum poate fi calificat premiul bănesc pe care îl va primi acesta, deoarece, potrivit statutului de deputat, Ţuţu nu poate avea alte remunerări în afară de cele provenite din activitate didactică şi ştiinţifică.

10 aprilie 2015
844
Arhiva

PROFIL CANDIDAT: Nicolae Molozea

Integritatea în activitatea politică

11 februarie 2019
1210
Arhiva

A scăpat de sancţiuni, chiar dacă a uitat să declare un...

După alegerile locale din vara anului curent, Ion Ciontoloi (PLDM) a fost ales preşedinte de raion pentru al treilea mandat. Asta chiar dacă jumătate de an mai devreme Comisia Naţională de Integritate a constatat că Ciontoloi a omis din declaraţia de venituri pentru 2013 un teren, un cont bancar şi două întreprinderi în care soţia sa deţinea cote-părţi a câte 50%.

05 decembrie 2015
1175