Vicepreşedintele raionului Cimişlia deţine concomitent două funcţii de conducere
De trei ani, vicepreşedintele raionului Cimişlia, Gheorghe Netedu, face parte din conducerea a două instituţii: una publică, în cadrul Consiliului raional Cimişlia, şi alta de administrator al firmei care îi aparține. Comisia Naţională de Integritate a stabilit că demnitarul ar fi trebuit să renunţe la una din aceste funcţii, întrucât ele sunt incompatibile. Gheorghe Netedu susţine că va ataca în judecată actul CNI.
În luna august 2011, când a fost numit vicepreşedinte al Consiliului Raional (CR) Cimişlia, Gheorghe Netedu nu a renunţat la funcţia de administrator al Societăţii cu Răspundere Limitată „Tehmacon-Prim”, la care este fondator unic. Din informaţia plasată pe pagina oficială a CR Cimişlia reiese că demnitarul a condus firma timp de patru ani, din anul 2004 până în anul 2008. Însă datele Camerei Înregistrării de Stat (CÎS) arată că Gheorghe Netedu este şi în prezent administratorul acestei firme. În informația de la CÎS, domeniile de activitate ale firmei sunt: construcţiile de clădiri, vânzarea materiei prime agricole, animalelor vii, materiei prime textile şi a semiproduselor, prestarea serviciilor de comerţ cu ridicata al materialelor lemnoase, al materialelor de construcţie, al echipamentului sanitar, dar şi de comerţ cu amănuntul în magazine nespecializate.
“CNI crează oamenilor probleme pe loc gol”
CNI a stabilit că Gheorghe Netedu a admis o situaţie de incompatibilitate de funcţii, fapt interzis de Legea cu privire la statutul persoanelor cu funcţii de demnitate publică. Gheorghe Netedu nu este de acord cu decizia, argumentând că, deşi are funcția de administrator, nu este remunerat. “Nu am putut să-mi dau demisia, deoarece firma este implicată în patru procese de judecată. Firma nu are activitate economică de câţiva ani, aici fiind doar eu angajat. CNI crează oamenilor probleme pe loc gol. Atunci când am fost anunţat că a fost început un control pe numele meu, CNI nu mi-a solicitat explicaţii. Membrii Comisiei ar fi trebuit să mă cheme ca să le spun care este situaţia reală. Am o mapă plină de acte pentru a argumenta că nu am avut beneficii financiare de la această firmă. Cred că în viitorul apropiat voi contesta actul CNI în judecată”, afirmă vicepreşedintele raionului Cimişlia.
Cristina Dumbravan, consultantă în cadrul Serviciului de informare a CNI, susţine însă că membrii Comisiei nu invită persoanele supuse controlului, ci doar le informează că a fost iniţiat un control pe numele lor. „În scrisoarea de informare menţionăm că persoana are dreptul să ia cunoştinţă de actele şi materialele dosarului; să fie asistată de un avocat sau de un reprezentant şi să prezinte orice documente justificative pe care le consideră necesare”, explică Cristina Dumbravan.
Gheorghe Netedu este proprietarul a cinci case
În declaraţia de avere pentru anul 2013, Gheorghe Netedu arată că deține două firme: la „Tehmacon-Prim” este fondator unic, iar în cea de a doua, SRL “Gusti-Lux”, are o cotă de 80%. Potrivit CÎS, în anul 2012, “Gusti-Lux” a înregistrat un venit din vânzări de peste jumătate de milion de lei, însă Gheorghe Netedu nu indică acest lucru în declaraţie. Oficialul a explicat pentru Moldova Curată că acest profit a fost investit în dezvoltarea firmei.
Gheorghe Netedu mai declară că deține cinci case de locuit, două spaţii comerciale, un garaj, şapte terenuri intravilane şi două autoturisme. Vicepreşedintele raionului Cimişlia a obţinut în anul 2013 împreună cu soţia un venit de peste 133 de mii de lei.
Gheorghe Netedu a fost ales vicepreşedintele raionului Cimişlia în anul 2011, candidând pe listele Partidului Liberal (PL). Ulterior el a părăsit PL și acum face parte din echipa Partidului Liberal-Reformator (PLR). La 1 iunie 2014 Gheorghe Netedu a fost ales vicepreședinte al PRL Cimişlia.
Lilia Zaharia
Preluarea textelor de pe pagina www.MoldovaCurata.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.MoldovaCurata.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.
Adaugă comentariu
Articole relaționate:
Candidatura consilierului democrat de la Palanca a stâr...
La doar două zile de când Comisia juridică, numiri şi imunităţi a Legislativului a anunţat că pentru funcţia de membru în Consiliul de Integritate al ANI au depus dosarele două persoane, Parlamentul și-a selectat reprezentantul în această structură. Este vorba de Sergiu Ostaf, directorul Centrului de Resurse pentru Drepturile Omului (CreDO). Unii deputați afirmă însă că celălalt candidat nu ar fi trebuit admis la concurs, deoarece ar fi membru al Partidului Democrat.
La Cojușna, primarul s-a „distanțat” de cumnata care îi...
Primarul comunei Cojușna din raionul Strășeni este bănuit că ar admite un conflict de interese, deoarece o are în subordine pe cumnata sa, care este directoarea Școlii de Arte din localitate. Primarul se jură că nu a știut că actualul cadru legislativ conține prevederi care ar interzice conflictul de interese.
Codul Educației l-a pus în dificultate pe edilul din Cr...
Valentin Guțan, primarul orașului Cricova din municipiul Chișinău, a fost verificat de Comisia Națională de Integritate (CNI), fiind bănuit că ar fi încălcat regimul juridic al conflictului de interese. Soția sa, Elena Guțan, este director al grădiniței de copii din Cricova. În timp ce membrii Comisiei au clasat acest caz, motivând că primarul nu a luat nici o decizie prin care și-ar favoriza soția, experții anticorupție spun că acesta este un eventual conflict de interese, întrucât, potrivit prevederilor noului Cod al Educației, instituțiile preșcolare sunt în subordinea autorităților publice locale.
Una dintre firmele din dosarul licitațiilor trucate va...
Una dintre firmele care figurează în dosarul licitațiilor trucate pentru procurarea produselor alimentare în grădinițe, deschis la sfârșitul anului 2016, continuă să participe la licitații, iar acum o săptămână a obținut un contract de peste 100 de mii de lei la Spitalul de psihiatrie din Bălți. Responsabilii de la Agenția Achiziții Publice spun că firma este admisă la licitații deoarece nu figurează în lista neagră, iar urmărirea penală a administratorului nu este temei pentru descalificare.
Valentin Crudu a fost repus în funcție de Curtea Suprem...
Hotărârea Curții Supreme de Justiție (CSJ) prin care fostul director al Direcției generale învățământ preșcolar a Ministerului Educației, Valentin Crudu, a fost restabilit în funcție reprezintă o reproducere în proporție de aproximativ 90 % a hotărârii Curții de Apel Chișinău, pronunțată în favoarea reclamantului. Ultima a anulat hotărârea primei instanțe, care lăsase în vigoare ordinul din decembrie 2012 prin care ministrul Maia Sandu l-a demis pe funcționar. Această situație pune problema calităţii motivării hotărârilor judecătoreşti. Unii avocaţi spun că astfel de situaţii sunt un lucru obişnuit pentru justiţia din Republica Moldova.
Noua secretară de stat la Mediu e vechea ministră verif...
Noua secretară de stat la Ministerul Agriculturii, Dezvoltării Regionale și Mediului este vechea viceministră, apoi ministră liberală Valentina Țapiș. Funcționara s-a aflat în vizorul Comisiei Naționale de Integritate (în prezent - ANI) în anul 2014, după ce Moldova Curată a scris că ea nu-și declarase, doi ani mai devreme, toate averile. Pe atunci viceministră a Mediului, Valentina Țapiș omisese din declarația de avere o casă construită în curtea locuinței sale din suburbia Codru a capitalei. Atunci funcționara a spus că în acea casă locuiește tatăl său și că din acest motiv a uitat să o indice.
Aici așteptăm comentariul tău!