Vicepreşedintele raionului Cimişlia deţine concomitent două funcţii de conducere

Arhiva 4 septembrie 2014 99
Gheorghe Netedu, vicepreşedintele CR Cimişlia

De trei ani, vicepreşedintele raionului Cimişlia, Gheorghe Netedu, face parte din conducerea a două instituţii: una publică, în cadrul Consiliului raional Cimişlia, şi alta de administrator al firmei care îi aparține. Comisia Naţională de Integritate a stabilit că demnitarul ar fi trebuit să renunţe la una din aceste funcţii, întrucât ele sunt incompatibile. Gheorghe Netedu susţine că va ataca în judecată actul CNI.În luna august 2011, când a fost numit vicepreşedinte al Consiliului Raional (CR) Cimişlia, Gheorghe Netedu nu a renunţat la funcţia de administrator al Societăţii cu Răspundere Limitată „Tehmacon-Prim”, la care este fondator unic. Din informaţia plasată pe pagina oficială a CR Cimişlia reiese că demnitarul a condus firma timp de patru ani, din anul 2004 până în anul 2008. Însă datele Camerei Înregistrării de Stat (CÎS) arată că Gheorghe Netedu este şi în prezent administratorul acestei firme. În informația de la CÎS, domeniile de activitate ale firmei sunt: construcţiile de clădiri, vânzarea materiei prime agricole, animalelor vii, materiei prime textile şi a semiproduselor, prestarea serviciilor de comerţ cu ridicata al materialelor lemnoase, al materialelor de construcţie, al echipamentului sanitar, dar şi de comerţ cu amănuntul în magazine nespecializate.

CNI crează oamenilor probleme pe loc gol”

CNI a stabilit că Gheorghe Netedu a admis o situaţie de incompatibilitate de funcţii, fapt interzis de Legea cu privire la statutul persoanelor cu funcţii de demnitate publică. Gheorghe Netedu nu este de acord cu decizia, argumentând că, deşi are funcția de administrator, nu este remunerat. “Nu am putut să-mi dau demisia, deoarece firma este implicată în patru procese de judecată. Firma nu are activitate economică de câţiva ani, aici fiind doar eu angajat. CNI crează oamenilor probleme pe loc gol. Atunci când am fost anunţat că a fost început un control pe numele meu, CNI nu mi-a solicitat explicaţii. Membrii Comisiei ar fi trebuit să mă cheme ca să le spun care este situaţia reală. Am o mapă plină de acte pentru a argumenta că nu am avut beneficii financiare de la această firmă. Cred că în viitorul apropiat voi contesta actul CNI în judecată”, afirmă vicepreşedintele raionului Cimişlia.

Cristina Dumbravan, consultantă  în cadrul Serviciului de informare a CNI, susţine însă că membrii Comisiei nu invită persoanele supuse controlului, ci doar le informează că a fost iniţiat un control pe numele lor. „În scrisoarea de informare menţionăm că persoana are dreptul să ia cunoştinţă de actele şi materialele dosarului; să fie asistată de un avocat sau de un reprezentant şi să prezinte orice documente justificative pe care le consideră necesare”, explică Cristina Dumbravan.

Gheorghe Netedu este proprietarul a cinci case

În declaraţia de avere pentru anul 2013, Gheorghe Netedu arată că deține două firme: la „Tehmacon-Prim” este fondator unic, iar în cea de a doua, SRL “Gusti-Lux”, are o cotă de 80%. Potrivit CÎS, în anul 2012, “Gusti-Lux” a înregistrat un venit din vânzări de peste jumătate de milion de lei, însă Gheorghe Netedu nu indică acest lucru în declaraţie. Oficialul a explicat pentru Moldova Curată că acest profit a fost investit în dezvoltarea firmei.

Gheorghe Netedu mai declară că deține cinci case de locuit, două spaţii comerciale, un garaj, şapte terenuri intravilane şi două autoturisme. Vicepreşedintele raionului Cimişlia a obţinut în anul 2013 împreună cu soţia un venit de peste 133 de mii de lei.

Gheorghe Netedu a fost ales vicepreşedintele raionului Cimişlia în anul 2011, candidând pe listele Partidului Liberal (PL). Ulterior el a părăsit PL și acum face parte din echipa Partidului Liberal-Reformator (PLR). La 1 iunie 2014 Gheorghe Netedu a fost ales vicepreședinte al PRL Cimişlia.

Lilia ZahariaPreluarea textelor de pe pagina www.MoldovaCurata.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.MoldovaCurata.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.

Aici așteptăm comentariul tău!

Adaugă comentariu

Articole relaționate:

Arhiva

La Taraclia: tata - președinte, fiul - consilier raiona...

Chiril Tatarlî, președintele raionului Taraclia, vorbitor exclusiv de limbă rusă, a ajuns în fruntea raionului venind din domeniul privat. Totuși, nici el, nici familia sa nu deține vreo firmă. „Toată viața am activat în raionul Taraclia. La noi, acum, coaliția funcționează foarte bine, pentru că este o alianță pentru raion”, spune Tatarlî. În Consiliul Raional, pe listele PSRM, a ajuns și Alexandru Tatarlî, care este fiul președintelui raionului. Tatăl afirmă însă că acesta nu și-a dat votul pentru el, atunci când s-a votat candidatura sa la funcția de președinte, tocmai pentru a evita un eventual conflict de interese.

23 decembrie 2015
87
Arhiva

Colegii preşedintelui CNI: Anatolie Donciu a admis un c...

Patru membri ai Comisiei Naţionale de Integritate (CNI) susţin într-o scrisoare adresată Centrului Naţional Anticorupţie (CNA) că Anatolie Donciu, preşedintele instituţiei, a admis un conflict de interese atunci când a semnat acte ce îl vizau pe Mihail Gofman, fost ofiţer al Centrului. Angajatul CNA a fost eliberat din funcţie după ce colegii i-au monitorizat stilul de viaţă şi au ajuns la concluzia că acesta a admis mai multe încălcări. Cazul a ajuns la CNI după ce Ziarul de Gardă a publicat o investigaţie despre averile nedeclarate ale lui Mihail Gofman. Acum vrea să revină în funcţie, contestând în judecată decizia şefilor de a-l concedia şi având la îndemână actul Comisiei potrivit căruia el nu a încălcat legea atunci când şi-a declarat averea. Problema este că Anatolie Donciu a semnat documentul, deşi fiul său, Alexandru, a fost subalternul lui Mihail Gofman.

17 decembrie 2014
113
Arhiva

Webinar: Cum se implică tinerii în obţinerea informaţii...

Ştiu tinerii să folosească Legea privind accesul la informaţie? Cum tratează autorităţile locale, centrale ori şcoala întrebările tinerilor, cum înteleg să răspundă şi cum trebuie tinerii să procedeze atunci când se confruntă cu un refuz categoric? Alianţa pentru o Românie Curată şi Iniţiativa pentru Integritate în Serviciul Public din Republica Moldova vă invită să vă înscrieţi la cel de-al treilea webinar din seria celor 10 astfel de sesiuni de pregătire.

24 august 2015
188
Arhiva

Moldova Curată – un an de supraveghere a integrităţii p...

Din luna aprilie 2013, de când Asociaţia Presei Independente a lansat portalul www.moldovacurata.md, am publicat o serie de articole în care au fost vizaţi mai mulţi demnitari şi funcţionari din cadrul autorităţilor publice centrale şi locale, care reprezintă toate partidele parlamentare. În această perioadă, unii subiecţi ai articolelor ne-au reproşat că materialele fac parte dintr-o campanie preelectorală de denigrare a lor. Acum, după un an de activitate, facem un prim bilanţ tocmai pentru a număra ”bobocii” pomeniţi şi pentru a argumenta că nimeni nu a fost menajat pe motiv că reprezintă guvernarea sau opoziţia. Astfel, de exemplu, dintre primarii vizaţi în articole, 12 au candidat din partea PLDM, 7 - de la PCRM, 6 de la PD, 5 de la PL şi 4 - independenţi. Iar dintre deputaţi, câte 3 de la PCRM, PD şi PLR , 2 sunt de la PLDM şi unul de la PL. 

30 aprilie 2014
118
Arhiva

Raionul Briceni, condus de un fost şef de vamă

În urma alegerilor din vara anului curent, preşedinte al raionului Briceni a fost ales democratul Mihail Gnatiuc, fost primar de Briceni. Acesta a candidat la ultimele alegeri locale pentru un nou mandat de primar, dar a pierdut în faţa reprezentantului PSRM. Ucrainean  de naţionalitate, Gnatiuc s-a născut în Iacutia în 1956, unde au fost deportaţi părinţii săi. A absolvit facultatea de drept a Universităţii de Stat din Moldova, după care s-a stabilit cu traiul la Briceni. A activat în calitate de şef al birourilor vamale Briceni și Ocniţa şi la Aeroportul Chişinău. În 2011 a fost ales primar de Briceni. Noul preşedinte de raion susţine că nu are decât o casă de locuit, nu deține afaceri şi nici măcar maşini personale.

27 octombrie 2015
100
Arhiva

Profil candidat: Nina Cereteu

Integritatea în activitatea politică

08 februarie 2019
289