Vicepreşedintele raionului Cimişlia deţine concomitent două funcţii de conducere

Arhiva 4 septembrie 2014 1068
Gheorghe Netedu, vicepreşedintele CR Cimişlia

De trei ani, vicepreşedintele raionului Cimişlia, Gheorghe Netedu, face parte din conducerea a două instituţii: una publică, în cadrul Consiliului raional Cimişlia, şi alta de administrator al firmei care îi aparține. Comisia Naţională de Integritate a stabilit că demnitarul ar fi trebuit să renunţe la una din aceste funcţii, întrucât ele sunt incompatibile. Gheorghe Netedu susţine că va ataca în judecată actul CNI.În luna august 2011, când a fost numit vicepreşedinte al Consiliului Raional (CR) Cimişlia, Gheorghe Netedu nu a renunţat la funcţia de administrator al Societăţii cu Răspundere Limitată „Tehmacon-Prim”, la care este fondator unic. Din informaţia plasată pe pagina oficială a CR Cimişlia reiese că demnitarul a condus firma timp de patru ani, din anul 2004 până în anul 2008. Însă datele Camerei Înregistrării de Stat (CÎS) arată că Gheorghe Netedu este şi în prezent administratorul acestei firme. În informația de la CÎS, domeniile de activitate ale firmei sunt: construcţiile de clădiri, vânzarea materiei prime agricole, animalelor vii, materiei prime textile şi a semiproduselor, prestarea serviciilor de comerţ cu ridicata al materialelor lemnoase, al materialelor de construcţie, al echipamentului sanitar, dar şi de comerţ cu amănuntul în magazine nespecializate.

CNI crează oamenilor probleme pe loc gol”

CNI a stabilit că Gheorghe Netedu a admis o situaţie de incompatibilitate de funcţii, fapt interzis de Legea cu privire la statutul persoanelor cu funcţii de demnitate publică. Gheorghe Netedu nu este de acord cu decizia, argumentând că, deşi are funcția de administrator, nu este remunerat. “Nu am putut să-mi dau demisia, deoarece firma este implicată în patru procese de judecată. Firma nu are activitate economică de câţiva ani, aici fiind doar eu angajat. CNI crează oamenilor probleme pe loc gol. Atunci când am fost anunţat că a fost început un control pe numele meu, CNI nu mi-a solicitat explicaţii. Membrii Comisiei ar fi trebuit să mă cheme ca să le spun care este situaţia reală. Am o mapă plină de acte pentru a argumenta că nu am avut beneficii financiare de la această firmă. Cred că în viitorul apropiat voi contesta actul CNI în judecată”, afirmă vicepreşedintele raionului Cimişlia.

Cristina Dumbravan, consultantă  în cadrul Serviciului de informare a CNI, susţine însă că membrii Comisiei nu invită persoanele supuse controlului, ci doar le informează că a fost iniţiat un control pe numele lor. „În scrisoarea de informare menţionăm că persoana are dreptul să ia cunoştinţă de actele şi materialele dosarului; să fie asistată de un avocat sau de un reprezentant şi să prezinte orice documente justificative pe care le consideră necesare”, explică Cristina Dumbravan.

Gheorghe Netedu este proprietarul a cinci case

În declaraţia de avere pentru anul 2013, Gheorghe Netedu arată că deține două firme: la „Tehmacon-Prim” este fondator unic, iar în cea de a doua, SRL “Gusti-Lux”, are o cotă de 80%. Potrivit CÎS, în anul 2012, “Gusti-Lux” a înregistrat un venit din vânzări de peste jumătate de milion de lei, însă Gheorghe Netedu nu indică acest lucru în declaraţie. Oficialul a explicat pentru Moldova Curată că acest profit a fost investit în dezvoltarea firmei.

Gheorghe Netedu mai declară că deține cinci case de locuit, două spaţii comerciale, un garaj, şapte terenuri intravilane şi două autoturisme. Vicepreşedintele raionului Cimişlia a obţinut în anul 2013 împreună cu soţia un venit de peste 133 de mii de lei.

Gheorghe Netedu a fost ales vicepreşedintele raionului Cimişlia în anul 2011, candidând pe listele Partidului Liberal (PL). Ulterior el a părăsit PL și acum face parte din echipa Partidului Liberal-Reformator (PLR). La 1 iunie 2014 Gheorghe Netedu a fost ales vicepreședinte al PRL Cimişlia.

Lilia ZahariaPreluarea textelor de pe pagina www.MoldovaCurata.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.MoldovaCurata.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.

Aici așteptăm comentariul tău!

Adaugă comentariu

Articole relaționate:

Arhiva

Cercetătoare în domeniul anticorupție: Actuala guvernar...

10 iulie 2019
1022
Arhiva

Şeful Agenţiei Achiziţii Publice a găsit soluţia pentru...

Simion Botnari, directorul Agenţiei Achiziţii Publice, se laudă că subalternii îi raportează de fiecare dată când cineva încearcă să-i „mulţumească” fie cu o cutie de bomboane, fie cu o sticlă de şampanie. Şi asta pentru că, afirmă şeful instituţiei, fiecare şedinţă începe cu lecţii de moralitate, iar de aproape un an în Agenţie au fost instalate camere de supraveghere. 

27 octombrie 2014
939
Arhiva

Profil candidat: Dumitru Pavel

Integritate în activitatea politică

29 ianuarie 2019
2808
Arhiva

Dezbatere: „Avertizorul de integritate - un element ese...

23 mai 2019
926
Arhiva

Judecători cu imobile în municipiul Chişinău doresc apa...

Doi judecători de la Curtea de Apel Chişinău (CA), Anatolie Minciună şi Nina Traciuc, solicită apartamente ieftine în Chişinău, chiar dacă au imobile în capitală. Numele lor figurează în lista magistraţilor care au solicitat îmbunătăţirea condiţiilor de trai şi pentru care în prezent se construiesc două blocuri de locuit în oraşul Chişinău, pe străzile Vasile Alecsandri şi Ceucari.

23 iulie 2015
1008
Arhiva

Camelia Bogdan: ”A fi un magistrat corect înseamnă, în...

În examinarea dosarului ce vizează furtul miliardului, anchetatorii din Republica Moldova ar trebui să se ghideze de standardele internaționale și să colecteze dovezi pentru întoarcerea banilor la bugetul de stat, a declarat judecătoarea Curții de Apel București, Camelia Bogdan, în cadrul unui interviu acordat pentru Moldova Curată. 

25 aprilie 2016
1076