Firma condusă de soțul deputatei Valentina Buliga continuă să prospere datorită contractelor cu spitalele

2013-2018 5 august 2018 2171

Firma ”Ecostat” SRL, al cărei administrator a devenit acum doi ani Alexei Buliga, soțul deputatei democrate Valentina Buliga, continuă să obțină contracte de prestare a serviciilor la instituțiile medicale din țară. În doar două luni ale anului curent, firma a încheiat cinci contracte în valoare de circa un milion 200 de mii de lei, după alte 7 contracte de peste un milion de  lei semnate în 2017. Firma a început să presteze servicii la spitale după ce administrator a devenit Alexei Buliga. Soția acestuia este președintă a Comisiei parlamentare protecţie socială, sănătate şi familie. Anterior, deputata a spus că nu are vreo legătură cu licitațiile organizate de spitale și câștigate de „Ecostat” SRL.



La sediul firmei care nimicește deșeuri medicale munca era în toi săptămâna trecută, când am fost în vizită. Mirosul înțepător de medicamente și consumabile distruse se simțea de la distanță. La câteva zeci de metri în interiorul curții se auzea un zgomot de motor. Înăuntru, un bărbat, fără echipament care l-ar proteja de mirosul înțepător, arunca cu lopata într-un cuptor resturi medicale: seringi, cabluri de la perfuzii etc. Afară - tomberoane pline cu gunoi medical.

Sediul firmei ”Ecostat” se află pe strada Muncești din orașul Chișinău.

Firma ”Ecostat” SRL își desfășoară activitatea în domeniul colectării, tratării și eliminării deșeurilor medicale, dar prestează și servicii de decontaminare. Am venit la sediul ei pentru a discuta cu administratorul despre succesul brusc al firmei: de la înființare și până în luna octombrie 2016, „Ecostat” SRL nu a câștigat vreun contract de achiziții cu vreo instituție publică.

Tomberoane cu deșeuri medicale la sediul firmei ”Ecostat” SRL.

Contractele au început ”să curgă”, așa cum a relatat Moldova Curată într-o investigație jurnalistică, la o lună după venirea lui Alexei Buliga în funcția de administrator. Nu l-am găsit nici de această dată, nici la birou și nici la telefon, unul dintre muncitori spunându-ne că administratorul e în concediu.

În comparație cu anul trecut, anul 2018 a fost mai bogat pentru firma ”Ecostat” SRL.

Aceeași firmă, aceleași spitale

Rețeaua de „clienți” ai firmei a rămas aceeași ca și anul trecut: mai multe spitale contractează „Ecostat” SRL deja al doilea an. Spitalul Clinic Municipal Bălți a încheiat un contract de achiziții de peste 341 de mii de lei, mai mare cu peste o sută de mii de lei față de cel de anul trecut. Și Spitalul raional din Hâncești a oferit firmei un contract mai mare - de 244 de mii de lei, iar Centrul Național de Transfuzie a Sângelui, care anul trecut avea un contract de 160 de mii de lei, acum a contractat servicii de 400 de mii de lei.

Alexei și Valentina Buliga.

Un contract mai mic este oferit în acest an de Spitalul Dermatologie și Maladii Comunicabile. Serviciile de colectare, de transport și de eliminare a deșeurilor spitalicești vor costa 64 de mii de lei. Firma ”Ecostat” a câștigat un concurs de achiziții și la Spitalul raional Orhei, unde va presta servicii în valoare de peste 122 mii de lei.

Fără concurență

În patru din cele cinci concursuri câștigate, firma ”Ecostat” nu a avut concurenți. Diana Ranga-Enachi, expertă în domeniul achizițiilor publice de la IDIS ”Viitorul”, a explicat pentru Moldova Curată că achizițiile cu un singur participant sunt acceptate doar dacă anunțul despre concurs a fost publicat în Buletinul Achizițiilor Publice (BAP), așa cum prevede Regulamentul cu privire la achiziţia bunurilor şi serviciilor prin cererea ofertelor de preţuri.

Igor Țaulean, un membru al grupului de lucru la concursul în care a fost selectată firma ”Ecostat”, a declarat pentru portalul Moldova Curată că procedura a fost respectată. ”Acest concurs a fost public. Anunțul de intenție a fost publicat în Buletinul Achizițiilor Publice. În consecință, și-a exprimat acordul de participare doar un singur ofertant. Trei oferte sunt obligatorii doar când nu este publicat anunțul de intenție, în acest caz, a fost publicat. Iată de ce a fost evaluată doar o singură ofertă. Operatorii economici care au vrut să participe au avut posibilitatea. Din câte știm, la momentul actual, doar acest agent economic participă la astfel de concursuri. Poate în orașul Chișinău mai sunt astfel de firme, dar în Bălți este mai greu”, a spus Igor Țaulean, membru al grupului de lucru din cadrul Spitalului Clinic Municipal din Bălți.

Contractele cu spitalele ”curg” de la venirea lui Alexei Buliga la conducerea firmei

Potrivit declarației de avere și interese personale pentru anul 2017 a deputatei Valentina Buliga, de la administrarea firmei ”Ecostat”, Alexei Buliga a avut un salariu de peste 85 de mii de lei. De asemenea, acesta a ridicat salarii și de la alte firme, în total circa 81 de mii de lei.

De două săptămâni portalul Moldova Curată încearcă să obțină o reacție de la Alexei Buliga pentru a afla cum se face că de la venirea sa la conducerea firmei, contractele cu spitalele vin ca pe bandă rulantă. Administratorul nu a reacționat la întrebările trimise prin mail pe adresa firmei, nimeni nu a răspuns la numerele de telefon ale întreprinderii și nici la birou Alexei Buliga nu a fost de găsit.

Deputata Valentina Buliga, prin intermediul căreia am vrut să-l găsim pe administratorul „Ecostat” SRL, ne-a spus că se află în afara țării și nu poate vorbi la telefon. La 3 august i-am expediat întrebările pentru soț prin SMS. Până în prezent nu am primit nici un răspuns, însă portalul Moldova Curată va publica reacția lui Alexei Buliga la acest articol, dacă acesta va răspunde.

Lilia Zaharia

Această investigație apare în cadrul proiectului „Consolidarea principiului integrității persoanelor cu funcții publice și monitorizarea jurnalistică a activității ANI”, implementat    de   Asociația Presei Independente (API),  cu   susținerea   financiară   a   Fundaţiei Soros-Moldova/Programul Buna Guvernare. Responsabilitatea pentru continutul articolului îi revine API si nu reflecta neaparat poziția Fundației.

Cuptorul în care se nimicesc deșeurile medicale la firma ”Ecostat”.



Preluarea textelor de pe pagina www.MoldovaCurata.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.MoldovaCurata.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.

Aici așteptăm comentariul tău!

Adaugă comentariu

Articole relaționate:

2013-2018

Membrul CCA Artur Cozma: salariu de 6 mii de lei la sta...

Unul dintre membrii Consiliului Coordonator al Audiovizualului, Artur Cozma, fost ambasador în Israel și fost ministru al Culturii, și-a cumpărat într-un singur an (2015) două autoturisme: un Mercedes E220 (fabricat în anul 2010) și un Range Rover Sport nou-nouț, fabricat în 2015. Pe ambele mașini familia Cozma a plătit 1 584 983 de lei, sumă care depășește vădit veniturile indicate în declarația de avere. Mercedes-ul a costat 250 de mii de lei, iar al doilea autoturism - 1 334 983 de lei. 

18 iunie 2017
1075
2013-2018

Salarii duble pentru viceminiştri

Fostele viceministre de la Ministerul Tehnologiei Informaţiei şi Comunicaţiilor (MTIC), Dona Scola şi Mihaela Iacob, erau remunerate, pe când erau în funcţie, şi de la locul de muncă de bază, dar şi ca membre ale consiliilor de administraţie ale instituţiilor fondate de acest minister. Specialiştii afirmă că, în cazul respectiv, este vorba de incompatibilitate de funcţii.

27 noiembrie 2013
1375
2013-2018

Secretul de la „Moldsilva” a fost deconspirat (Partea...

Fostul director al Întreprinderii silvo-cinegetice (ÎSC) Străşeni, Eugeniu Nazaria, este un alt funcţionar de la „Moldsilva”, pe lângă cei despre care Moldova Curată a scris anterior, care a arendat contrar legii un teren de jumătate de hectar din fondul forestier pe care îl administra. La fel cum au făcut şi alţi funcţionari din conducerea Agenţiei „Moldsilva”, el a participat la licitaţii şi a arendat teren fără să aibă dreptul să facă acest lucru. Comisia Naţională de Integritate (CNI) a stabilit că fostul funcţionar a admis un conflict de interese. Actul CNI urmează să fie trimis în instanţă pentru ca aceasta să declare nul contractul de arendă. La două luni de la publicarea articolului de către Moldova Curată, Eugeniu Nazaria a fost concediat.

18 septembrie 2014
1328
2013-2018

Conflicte de interese, protectionism și afaceri camufl...

Familia primarului PDM de la Bogzești, Telenești, Vasile Ozun, deține trei firme de construcții care câștigă constant contracte de zeci de milioane de lei la concursurile de achiziții publice.  O firmă este trecută în acte pe numele său, una - pe al fiului și a treia - pe numele fostei soții. Recent Consiliul Concurenței le-a amenadat pe toate trei cu sute de mii de lei pentru înțelegeri de cartel. Amenzile însă nu au schimbat nimic. Cel puțin două firme continuă să participe împreună la concursurile publice de achiziții. O relație deosebită cele trei întreprinderi o au cu Ministerul Educației, Culturii și Cercetării, unde memoria instituțională e scurtă. În anul 2016 una dintre firme a fost obligată de judecată să restituie banii pe care Ministerul îi plătise pentru proiectarea sediului Teatrului „Eugene Ionesco”, deoarece lucrările nu fuseseră executate. Acesta este temei de introducere a firmei în lista neagră a achizițiilor publice. Ministerul însă a uitat. În luna mai 2018 i-a încredințat două contracte de 32 de milioane de lei pentru reconstrucția unei instituții de învățământ. O altă firmă, cea a fiului, este singura care câștigă licitațiile pentru lucrări de construcție la Primăria Bogzești. Legea spune că o astfel de relație reprezintă conflict de interese. 

17 septembrie 2018
1305
2013-2018

Judecător de la Comrat: Firme nedeclarate și o piață co...

Magistratul Valeriu Hudoba de la Judecătoria Comrat a evitat să raporteze în ultima sa declarație de avere disponibilă, cea pentru 2016, două firme fondate de soția sa. Una dintre cele două afaceri administrează o piață comercială din Comrat, pe care judecătorul a procurat-o acum aproape doi ani, de la un fost deputat liberal-democrat, în prezent consilier municipal în cel mai mare oraș din Găgăuzia. Valeriu Hudoba nu a indicat venitul încasat din darea în locațiune a spațiilor de pe teritoriul pieței, motivând că veniturile ajung în conturile firmei și nu direct în cele ale familiei sale. În același timp, judecătorul nu a raportat și un apartament de 50 de metri pătrați, unde este înscris încă din 1999.

26 martie 2018
1327
2013-2018

Căldură ”familială” la Î.M „Rețele Termice”

Un grup de opt consilieri ai Consiliului orășenesc Călărași au expediat în luna martie curent la Procuratura Călărași și la Procuratura Anticorupție o scrisoare în care reclamau abuzuri. Potrivit consilierilor, directorul Întreprinderii Municipale „Rețele Termice” din Călărași, instituție ce a fost fondată de către Consiliul orășenesc, și-a angajat la această întreprindere soția, fiul și fiica, iar aceștia ar fi remunerați cu salarii ce variază între șase și nouă mii de lei pe lună. Directorul neagă acuzațiile și spune că ar fi vorba de ”o răfuială politică”.

29 aprilie 2013
1076