Firma condusă de soțul deputatei Valentina Buliga continuă să prospere datorită contractelor cu spitalele

2013-2018 5 august 2018 2036

Firma ”Ecostat” SRL, al cărei administrator a devenit acum doi ani Alexei Buliga, soțul deputatei democrate Valentina Buliga, continuă să obțină contracte de prestare a serviciilor la instituțiile medicale din țară. În doar două luni ale anului curent, firma a încheiat cinci contracte în valoare de circa un milion 200 de mii de lei, după alte 7 contracte de peste un milion de  lei semnate în 2017. Firma a început să presteze servicii la spitale după ce administrator a devenit Alexei Buliga. Soția acestuia este președintă a Comisiei parlamentare protecţie socială, sănătate şi familie. Anterior, deputata a spus că nu are vreo legătură cu licitațiile organizate de spitale și câștigate de „Ecostat” SRL.



La sediul firmei care nimicește deșeuri medicale munca era în toi săptămâna trecută, când am fost în vizită. Mirosul înțepător de medicamente și consumabile distruse se simțea de la distanță. La câteva zeci de metri în interiorul curții se auzea un zgomot de motor. Înăuntru, un bărbat, fără echipament care l-ar proteja de mirosul înțepător, arunca cu lopata într-un cuptor resturi medicale: seringi, cabluri de la perfuzii etc. Afară - tomberoane pline cu gunoi medical.

Sediul firmei ”Ecostat” se află pe strada Muncești din orașul Chișinău.

Firma ”Ecostat” SRL își desfășoară activitatea în domeniul colectării, tratării și eliminării deșeurilor medicale, dar prestează și servicii de decontaminare. Am venit la sediul ei pentru a discuta cu administratorul despre succesul brusc al firmei: de la înființare și până în luna octombrie 2016, „Ecostat” SRL nu a câștigat vreun contract de achiziții cu vreo instituție publică.

Tomberoane cu deșeuri medicale la sediul firmei ”Ecostat” SRL.

Contractele au început ”să curgă”, așa cum a relatat Moldova Curată într-o investigație jurnalistică, la o lună după venirea lui Alexei Buliga în funcția de administrator. Nu l-am găsit nici de această dată, nici la birou și nici la telefon, unul dintre muncitori spunându-ne că administratorul e în concediu.

În comparație cu anul trecut, anul 2018 a fost mai bogat pentru firma ”Ecostat” SRL.

Aceeași firmă, aceleași spitale

Rețeaua de „clienți” ai firmei a rămas aceeași ca și anul trecut: mai multe spitale contractează „Ecostat” SRL deja al doilea an. Spitalul Clinic Municipal Bălți a încheiat un contract de achiziții de peste 341 de mii de lei, mai mare cu peste o sută de mii de lei față de cel de anul trecut. Și Spitalul raional din Hâncești a oferit firmei un contract mai mare - de 244 de mii de lei, iar Centrul Național de Transfuzie a Sângelui, care anul trecut avea un contract de 160 de mii de lei, acum a contractat servicii de 400 de mii de lei.

Alexei și Valentina Buliga.

Un contract mai mic este oferit în acest an de Spitalul Dermatologie și Maladii Comunicabile. Serviciile de colectare, de transport și de eliminare a deșeurilor spitalicești vor costa 64 de mii de lei. Firma ”Ecostat” a câștigat un concurs de achiziții și la Spitalul raional Orhei, unde va presta servicii în valoare de peste 122 mii de lei.

Fără concurență

În patru din cele cinci concursuri câștigate, firma ”Ecostat” nu a avut concurenți. Diana Ranga-Enachi, expertă în domeniul achizițiilor publice de la IDIS ”Viitorul”, a explicat pentru Moldova Curată că achizițiile cu un singur participant sunt acceptate doar dacă anunțul despre concurs a fost publicat în Buletinul Achizițiilor Publice (BAP), așa cum prevede Regulamentul cu privire la achiziţia bunurilor şi serviciilor prin cererea ofertelor de preţuri.

Igor Țaulean, un membru al grupului de lucru la concursul în care a fost selectată firma ”Ecostat”, a declarat pentru portalul Moldova Curată că procedura a fost respectată. ”Acest concurs a fost public. Anunțul de intenție a fost publicat în Buletinul Achizițiilor Publice. În consecință, și-a exprimat acordul de participare doar un singur ofertant. Trei oferte sunt obligatorii doar când nu este publicat anunțul de intenție, în acest caz, a fost publicat. Iată de ce a fost evaluată doar o singură ofertă. Operatorii economici care au vrut să participe au avut posibilitatea. Din câte știm, la momentul actual, doar acest agent economic participă la astfel de concursuri. Poate în orașul Chișinău mai sunt astfel de firme, dar în Bălți este mai greu”, a spus Igor Țaulean, membru al grupului de lucru din cadrul Spitalului Clinic Municipal din Bălți.

Contractele cu spitalele ”curg” de la venirea lui Alexei Buliga la conducerea firmei

Potrivit declarației de avere și interese personale pentru anul 2017 a deputatei Valentina Buliga, de la administrarea firmei ”Ecostat”, Alexei Buliga a avut un salariu de peste 85 de mii de lei. De asemenea, acesta a ridicat salarii și de la alte firme, în total circa 81 de mii de lei.

De două săptămâni portalul Moldova Curată încearcă să obțină o reacție de la Alexei Buliga pentru a afla cum se face că de la venirea sa la conducerea firmei, contractele cu spitalele vin ca pe bandă rulantă. Administratorul nu a reacționat la întrebările trimise prin mail pe adresa firmei, nimeni nu a răspuns la numerele de telefon ale întreprinderii și nici la birou Alexei Buliga nu a fost de găsit.

Deputata Valentina Buliga, prin intermediul căreia am vrut să-l găsim pe administratorul „Ecostat” SRL, ne-a spus că se află în afara țării și nu poate vorbi la telefon. La 3 august i-am expediat întrebările pentru soț prin SMS. Până în prezent nu am primit nici un răspuns, însă portalul Moldova Curată va publica reacția lui Alexei Buliga la acest articol, dacă acesta va răspunde.

Lilia Zaharia

Această investigație apare în cadrul proiectului „Consolidarea principiului integrității persoanelor cu funcții publice și monitorizarea jurnalistică a activității ANI”, implementat    de   Asociația Presei Independente (API),  cu   susținerea   financiară   a   Fundaţiei Soros-Moldova/Programul Buna Guvernare. Responsabilitatea pentru continutul articolului îi revine API si nu reflecta neaparat poziția Fundației.

Cuptorul în care se nimicesc deșeurile medicale la firma ”Ecostat”.



Preluarea textelor de pe pagina www.MoldovaCurata.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.MoldovaCurata.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.

Aici așteptăm comentariul tău!

Adaugă comentariu

Articole relaționate:

2013-2018

Lilia Pogolșa și-a cumpărat un apartament de 3 milioane...

Viceministra Educației, Culturii și Cercetării, Lilia Pogolșa, și-a cumpărat anul trecut un apartament care valorează, în acte, 3 milioane de lei. În același timp, ea a vândut, tot anul trecut, un teren, cu 40 de mii de lei. Acest teren însă nu apare în declarațiile de avere din anii precedenți ai funcționarei. Numele Liliei Pogolșa figurează, potrivit datelor Procuraturii Anticorupție, într-un dosar penal pentru îmbogățire ilicită, însă deocamdată procuratura nu oferă alte detalii. Lilia Pogolșa, la rândul ei, a refuzat să ofere un răspuns la întrebările noastre referitoare la aceste fapte. 

25 septembrie 2017
1777
2013-2018

Tranzacție descoperită la Primăria Chișinău: bani publi...

Trei apartamente pe care Primăria Chișinău le-a dat în anul 2013 la doi interpreți și unei judecătoare s-au dovedit a fi cu bucluc. Mai exact, cu probleme legate de respectarea legii. Astăzi această afacere face obiectul unui litigiu în judecată, fapt ce a developat o ilegalitate comisă prin complicitatea mai multor factori de decizie și subdiviziuni din Primăria Chișinău.

18 ianuarie 2018
983
2013-2018

Acuzații noi în dosarul șefului Direcției Educație a se...

În dosarul deschis de procurori în anul 2014 pe numele lui Ion Vrânceanu, șeful Direcției Educație a sectorului Buiucani din Chișinău, apar noi probe care în prezent sunt examinate și analizate de magistratul Silvia Gârbu de la Judecătoria Buiucani. Astfel, pe lângă acuzațiile de îmbogățire ilicită și fals în decarația de avere, Ion Vrânceanu este învinuit și de depășirea atribuțiilor de serviciu. S-a descoperit că în anul 2014, timp de câteva luni, în două instituții de învățământ din sectorul Buiucani o școală auto a închiriat spații și chiar a predat ore de șoferie, doar în baza unor înțelegeri verbale, fără ca actele necesare să fie întocmite și fără achitarea unor plăți legale.

20 ianuarie 2016
939
2013-2018

Magistratul Sergiu Arnăut are pe conturi sume care depă...

Judecătorul Curții de Apel Chișinău Sergiu Arnăut, ajuns în trecut în atenția CNI și a procurorilor anticorupție pentru nedeclararea casei în care locuiește, a declarat pentru anul trecut, 2016, sume de bani care depășesc veniturile sale legale. Arnăut ridică atât salariu, cât și pensie, însă nici cumulate, aceste venituri nu ajung la mărimea sumei de pe conturile sale. Solicitat să explice proveniența banilor, judecătorul a evitat răspunsul, însă ne-a sugerat să nu „interpretăm eronat”.

11 iulie 2017
958
2013-2018

Firma unui funcţionar AIPA a primit fonduri de la stat...

Eugeniu Cernogal, funcţionar public din cadrul Agenţiei de Intervenţie şi Plăţi pentru Agricultură (AIPA) şi-a fondat o firmă şi a beneficiat de subvenţii de la stat în valoare de circa 2 milioane 750 de mii de lei. Colegii săi de direcţie au fost în teritoriu ca să verifice veridicitatea informaţiei prezentate la AIPA. Acum funcţionarul este subiectul unui control iniţiat de Comisia Naţională de Integritate (CNI), fiind suspectat de încălcarea regimului juridic al conflictului de interese.

20 februarie 2015
985
2013-2018

Afaceri haşurate ale familiei şefului SPPS

În declaraţia de avere a lui Igor Bodorin, şeful Serviciului de Protecţie şi Pază de Stat (SPPS), sunt ascunse date care, potrivit Legii datelor cu caracter personal, nu ar trebui să fie informaţii confidenţiale. Este vorba de denumirile şi adresa societăţilor comerciale pe care le deţine familia Bodorin.

12 septembrie 2013
2135