„Abonament" la banii primariei constatat de cni

Interese la vedere 10 decembrie 2014 337
Alexandru Ambros, primarul oraşului Ungheni

Comisia Națională de Integritate (CNI) a confirmat: primarul orașului Ungheni, Alexandru Ambros, a încălcat regimul juridic al conflictului de interese când a cumpărat pentru Primărie rechizite de birou de la firma soției sale. CNI s-a autosesizat în baza unei investigații de pe Moldova Curată. În acest caz, contractele încheiate riscă să fie anulate.În investigația publicată în luna august 2014 cu titlul „Soţia primarului din Ungheni, „abonată” la banii Primăriei”  se menţiona că în anii 2009-2012 firma „Aledex-Info” a câştigat opt concursuri publice de achiziționare a rechizitelor de birou. Firma aparține soției lui Alexandru Ambros, iar contractele, cu valoarea de peste 690 de mii de lei, au fost încheiate pe durata mandatului acestuia.

Încă trei contracte „dosite”

În timpul controlului, CNI a constatat că Primăria Ungheni a continuat până în anul 2014 să cumpere mărfuri de la firma „Aledex-Info”. Astfel, în anul 2012, în afară de cele trei contracte menţionate în investigaţie, a mai încheiat încă unul în luna august, de peste 58 de mii de lei, iar în noiembrie 2013 și februarie 2014 altele două a câte 48 de mii de lei. În baza lor, firma a livrat rechizite de birou și echipament tehnic.

În luna mai 2014, Asociaţia Presei Independente a solicitat Primăriei Ungheni informaţia privind numărul de contracte de achiziţii încheiate cu firma „Aledex-Info”. Într-un răspuns oficial, primarul ne-a informat că în anii 2009-2014 au fost încheiate 8 contracte de achiziţii. Întrebat de ce nu ne-a informat atunci despre toate cele 11 contracte, Alexandru Ambros a declarat că Primăria a răspuns tuturor solicitărilor noastre, prezentând toată informaţia pe care o avea la momentul solicitării. El a adăugat că acum nu ţine minte exact dacă numărul de contracte încheiate în realitate coincide cu cel prezentat în răspuns.

La 4 decembrie 2014, CNI a emis un act de constatare pe numele primarului Alexandru Ambros, care urmează a fi transmis Centrului Național Anticorupție pentru aplicarea unei amenzi, care poate ajunge până la 6 mii de lei.

Primarul susține că va contesta actul

Alexandru Ambros spune însă că va ataca în judecată actul CNI, deoarece nu vede conflict de interese. El susține că nu a făcut parte din grupul de lucru când a fost selectată firma câştigătoare. „Singura încălcare a mea este că am semnat dispoziţiile de plată, dar aceasta nu e o acţiune, ci un rezultat, fiindcă eu sunt ordonatorul de plaţi. Cea mai mare crimă comisă de către firma a cărei fondatoare este soţia mea este că timp de 15 ani oferă cel mai mic preţ”, spune primarul din Ungheni.

Dacă nu va fi contestat de către primar, actul CNI va fi expediat în instanţă pentru anularea contractelor de achiziţii încheiate în situație de conflict de interese. Experta anticorupție Lilia Ioniţă afirmă că este necesar ca după anularea contractelor, primarul să fie obligat să restituie banii primăriei. „Numai atunci când va exista un astfel de precedent, persoanele publice se vor gândi mai mult înainte să încheie un contract în situaţie de conflict de interese”, spune experta.

Alexandru Ambros este primar al orașului Ungheni din anul 2007 și reprezintă Partidul Liberal-Democrat.

Lilia ZahariaPreluarea textelor de pe pagina www.MoldovaCurata.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.MoldovaCurata.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.

Aici așteptăm comentariul tău!

Adaugă comentariu

Articole relaționate:

Interese la vedere

Fratele și sora au prejudiciat o întreprindere de stat...

Conflict de interese la Edineț. Directorul şi contabila întreprinderii municipale „Apă Canal” din Edineţ au fost condamnați de Curtea de Apel Bălți la 9 și, respectiv, 8 ani de închisoare, după ce au prejudiciat bugetul companiei cu aproape jumătate de milion de lei.

20 mai 2013
359
Interese la vedere

Valentin Crudu, demis pentru probleme de integritate, a...

Valentin Crudu, fostul șef al Direcției generale învățământ preșcolar, primar și secundar-general a Ministerului Educaţiei, demis de ministra Maia Sandu în luna decembrie 2012, a revenit astăzi la muncă la minister, după ce decizia Curții de Apel Chișinău de a-l repune în funcție a devenit irevocabilă.

02 martie 2015
472
Interese la vedere

„Abonament" la banii primariei constatat de cni

Comisia Națională de Integritate (CNI) a confirmat: primarul orașului Ungheni, Alexandru Ambros, a încălcat regimul juridic al conflictului de interese când a cumpărat pentru Primărie rechizite de birou de la firma soției sale. CNI s-a autosesizat în baza unei investigații de pe Moldova Curată. În acest caz, contractele încheiate riscă să fie anulate.

10 decembrie 2014
338
Interese la vedere

Bloc „cu interese” pentru deputați

Pe sfârșit de mandat, deputații au decis să își „îmbunătățească condițiile de trai” pe turta statului. Chiar dacă afirmă că noul bloc va fi construit exclusiv pe banii deputaților, dar și ai altor beneficiari, iar președintele Parlamentului dă asigurări că statul nu va cheltui niciun ban pentru acest proiect, parlamentarii mizează să obțină gratuit terenul pe care își vor construi locuințe, estimat de experți la peste un milion de euro.

14 martie 2014
426