„Abonament" la banii primariei constatat de cni
Comisia Națională de Integritate (CNI) a confirmat: primarul orașului Ungheni, Alexandru Ambros, a încălcat regimul juridic al conflictului de interese când a cumpărat pentru Primărie rechizite de birou de la firma soției sale. CNI s-a autosesizat în baza unei investigații de pe Moldova Curată. În acest caz, contractele încheiate riscă să fie anulate.
În investigația publicată în luna august 2014 cu titlul „Soţia primarului din Ungheni, „abonată” la banii Primăriei” se menţiona că în anii 2009-2012 firma „Aledex-Info” a câştigat opt concursuri publice de achiziționare a rechizitelor de birou. Firma aparține soției lui Alexandru Ambros, iar contractele, cu valoarea de peste 690 de mii de lei, au fost încheiate pe durata mandatului acestuia.
Încă trei contracte „dosite”
În timpul controlului, CNI a constatat că Primăria Ungheni a continuat până în anul 2014 să cumpere mărfuri de la firma „Aledex-Info”. Astfel, în anul 2012, în afară de cele trei contracte menţionate în investigaţie, a mai încheiat încă unul în luna august, de peste 58 de mii de lei, iar în noiembrie 2013 și februarie 2014 altele două a câte 48 de mii de lei. În baza lor, firma a livrat rechizite de birou și echipament tehnic.
În luna mai 2014, Asociaţia Presei Independente a solicitat Primăriei Ungheni informaţia privind numărul de contracte de achiziţii încheiate cu firma „Aledex-Info”. Într-un răspuns oficial, primarul ne-a informat că în anii 2009-2014 au fost încheiate 8 contracte de achiziţii. Întrebat de ce nu ne-a informat atunci despre toate cele 11 contracte, Alexandru Ambros a declarat că Primăria a răspuns tuturor solicitărilor noastre, prezentând toată informaţia pe care o avea la momentul solicitării. El a adăugat că acum nu ţine minte exact dacă numărul de contracte încheiate în realitate coincide cu cel prezentat în răspuns.
La 4 decembrie 2014, CNI a emis un act de constatare pe numele primarului Alexandru Ambros, care urmează a fi transmis Centrului Național Anticorupție pentru aplicarea unei amenzi, care poate ajunge până la 6 mii de lei.
Primarul susține că va contesta actul
Alexandru Ambros spune însă că va ataca în judecată actul CNI, deoarece nu vede conflict de interese. El susține că nu a făcut parte din grupul de lucru când a fost selectată firma câştigătoare. „Singura încălcare a mea este că am semnat dispoziţiile de plată, dar aceasta nu e o acţiune, ci un rezultat, fiindcă eu sunt ordonatorul de plaţi. Cea mai mare crimă comisă de către firma a cărei fondatoare este soţia mea este că timp de 15 ani oferă cel mai mic preţ”, spune primarul din Ungheni.
Dacă nu va fi contestat de către primar, actul CNI va fi expediat în instanţă pentru anularea contractelor de achiziţii încheiate în situație de conflict de interese. Experta anticorupție Lilia Ioniţă afirmă că este necesar ca după anularea contractelor, primarul să fie obligat să restituie banii primăriei. „Numai atunci când va exista un astfel de precedent, persoanele publice se vor gândi mai mult înainte să încheie un contract în situaţie de conflict de interese”, spune experta.
Alexandru Ambros este primar al orașului Ungheni din anul 2007 și reprezintă Partidul Liberal-Democrat.
Lilia Zaharia
Preluarea textelor de pe pagina www.MoldovaCurata.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.MoldovaCurata.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.
Adaugă comentariu
Articole relaționate:
Folosirea maşinilor din Ungheni întreţinute din bani pu...
În această săptămână autoturismele Primăriei oraşului Ungheni sunt vedete pe o reţea de socializare. Maşina de serviciu a primarului a fost văzută în faţa unui hipermaket din oraşul Iaşi, iar microbuzul Primăriei a fost văzut într-un sat din raionul Ungheni, la volan fiind fiul contabilei. Responsabilii de la Primărie spun că ambele vehicule se deplasau în interes de serviciu.
CNI versus CNA: conflicte de interese - multe, amenzi –...
Chiar dacă şi-au angajat rudele în instituţiile pe care le conduc sau le-au desemnat câştigători ai licitaţiilor publice, persoanele cu funcţii de răspundere rămân nepedepsite. Acest lucru se întâmplă deoarece două instituţii interpretează legislaţia diferit. Comisia Naţională de Integritate (CNI) susţine că un conflict de interese trebuie sancţionat în timp de trei luni de la data constatării, iar Centrul Naţional Anticorupţie (CNA), care aplică amenda în baza materialelor de la CNI, afirmă că aceste 3 luni trebuie numărate din ziua săvârşirii contravenţiei.
Octavian Grama va acţiona în judectată CNI pentru defăi...
În şedinţa de astăzi, 24 octombrie 2013, Comisia Naţională de Integritate (CNI) a constatat că viceministrul Sănătăţii, Octavian Grama, a încălcat regimul juridic al conflictului de interese. Potrivit actului emis de CNI, oficialul a favorizat includerea în lista medicamentelor compensate de stat produsele unei firme în care soţia acestuia, Stella Grama, este directorul reprezentanţei din R. Moldova. Viceministrul Sănătăţii nu este de acord cu decizia Comisiei şi declară că va da în judecată instituţia pentru defăimare.
Rude şi amici de-ai funcţionarilor, în vizită peste hot...
Vara aceasta, ansamblul de cântece şi dansuri populare „Drăgaica” din satul Pârliţa, raionul Ungheni, a participat la Festivalul Internaţional de Muzică şi Dans Popular „Gama lacurilor”, care s-a desfăşurat în oraşul Moletai, Lituania. Printe artiştii din ansamblu, din delegaţie au mai făcut parte şi funcţionari publici din Ungheni, dar şi rude, şi amici de-ale acestora care s-au plimbat din bani publici.
Fratele și sora au prejudiciat o întreprindere de stat...
Conflict de interese la Edineț. Directorul şi contabila întreprinderii municipale „Apă Canal” din Edineţ au fost condamnați de Curtea de Apel Bălți la 9 și, respectiv, 8 ani de închisoare, după ce au prejudiciat bugetul companiei cu aproape jumătate de milion de lei.
Instanţa a decis: Octavian Grama a admis un conflict de...
Actualul deputat liberal-democrat Octavian Grama a pierdut prima bătălie cu Comisia Naţională de Integritate (CNI). Prima instanţă a dat câştig de cauză CNI, care a constatat acum trei ani că Octavian Grama s-a aflat în situaţie de conflict de interese pe vremea când era vice-ministru al Sănătăţii. Atunci presa a scris că în lista medicamentelor compensate au fost introduse preparate pe care le importa reprezentanţa în Moldova a unei companii internaţionale, condusă de Stela Grama, soţia fostului vice-ministru.
Aici așteptăm comentariul tău!