„Abonament" la banii primariei constatat de cni

Interese la vedere 10 decembrie 2014 941
Alexandru Ambros, primarul oraşului Ungheni

Comisia Națională de Integritate (CNI) a confirmat: primarul orașului Ungheni, Alexandru Ambros, a încălcat regimul juridic al conflictului de interese când a cumpărat pentru Primărie rechizite de birou de la firma soției sale. CNI s-a autosesizat în baza unei investigații de pe Moldova Curată. În acest caz, contractele încheiate riscă să fie anulate.



În investigația publicată în luna august 2014 cu titlul „Soţia primarului din Ungheni, „abonată” la banii Primăriei”  se menţiona că în anii 2009-2012 firma „Aledex-Info” a câştigat opt concursuri publice de achiziționare a rechizitelor de birou. Firma aparține soției lui Alexandru Ambros, iar contractele, cu valoarea de peste 690 de mii de lei, au fost încheiate pe durata mandatului acestuia.

Încă trei contracte „dosite”

În timpul controlului, CNI a constatat că Primăria Ungheni a continuat până în anul 2014 să cumpere mărfuri de la firma „Aledex-Info”. Astfel, în anul 2012, în afară de cele trei contracte menţionate în investigaţie, a mai încheiat încă unul în luna august, de peste 58 de mii de lei, iar în noiembrie 2013 și februarie 2014 altele două a câte 48 de mii de lei. În baza lor, firma a livrat rechizite de birou și echipament tehnic.

În luna mai 2014, Asociaţia Presei Independente a solicitat Primăriei Ungheni informaţia privind numărul de contracte de achiziţii încheiate cu firma „Aledex-Info”. Într-un răspuns oficial, primarul ne-a informat că în anii 2009-2014 au fost încheiate 8 contracte de achiziţii. Întrebat de ce nu ne-a informat atunci despre toate cele 11 contracte, Alexandru Ambros a declarat că Primăria a răspuns tuturor solicitărilor noastre, prezentând toată informaţia pe care o avea la momentul solicitării. El a adăugat că acum nu ţine minte exact dacă numărul de contracte încheiate în realitate coincide cu cel prezentat în răspuns.

La 4 decembrie 2014, CNI a emis un act de constatare pe numele primarului Alexandru Ambros, care urmează a fi transmis Centrului Național Anticorupție pentru aplicarea unei amenzi, care poate ajunge până la 6 mii de lei.

Primarul susține că va contesta actul

Alexandru Ambros spune însă că va ataca în judecată actul CNI, deoarece nu vede conflict de interese. El susține că nu a făcut parte din grupul de lucru când a fost selectată firma câştigătoare. „Singura încălcare a mea este că am semnat dispoziţiile de plată, dar aceasta nu e o acţiune, ci un rezultat, fiindcă eu sunt ordonatorul de plaţi. Cea mai mare crimă comisă de către firma a cărei fondatoare este soţia mea este că timp de 15 ani oferă cel mai mic preţ”, spune primarul din Ungheni.

Dacă nu va fi contestat de către primar, actul CNI va fi expediat în instanţă pentru anularea contractelor de achiziţii încheiate în situație de conflict de interese. Experta anticorupție Lilia Ioniţă afirmă că este necesar ca după anularea contractelor, primarul să fie obligat să restituie banii primăriei. „Numai atunci când va exista un astfel de precedent, persoanele publice se vor gândi mai mult înainte să încheie un contract în situaţie de conflict de interese”, spune experta.

Alexandru Ambros este primar al orașului Ungheni din anul 2007 și reprezintă Partidul Liberal-Democrat.

Lilia Zaharia



Preluarea textelor de pe pagina www.MoldovaCurata.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.MoldovaCurata.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.

Aici așteptăm comentariul tău!

Adaugă comentariu

Articole relaționate:

Interese la vedere

Vatra familiei Bobeica

Timp de doi ani, primarul orăşelului Vatra, Ion Bobeica, a fost coleg de serviciu cu fiica sa, ea fiind angajată de acesta în calitate de specialist în cadrul contabilităţii. Alesul local motivează că şi-a angajat propria fiica din cauza lipsei de specialişti. Comisia Naţională de Integritate (CNI) a iniţiat procedura de control pe acest caz, urmând să verifice dacă primarul a încălcat regimul juridic al conflictului de interese.

17 septembrie 2013
1372
Interese la vedere

Deputatul Eugeniu Nichiforciuc și-a deschis trei firme...

Deputatul democrat Eugeniu Nichiforciuc a deschis 3 firme în doi ani, adică în 2014 și 2015, la una dintre ele investind un capital social de mai mult de un milion de lei. Deputatul spune ca avea acești bani din activitatea anterioară celei de deputat și că a acordat de fapt un împrumut acestei firme, care, timp de un an, ar urma să i-l ramburseze. Firma a început să funcționeze în luna aprilie 2014, însă deputatul nu a indicat în declarația de avere veniturile din activitatea ei. Celelalte două firme au capitaluri sociale mult mai mici. 

29 ianuarie 2016
1249
Interese la vedere

Curtea Constituțională are autoturism nou, cumpărat cu...

Trei mașini de model Skoda Octavia care aparțineau Curții Constituționale din Moldova (CC) au fost date la trei primării din raionul Orhei. În schimb, parcul de mașini al Curții s-a îmbogățit cu un alt autoturism de model Skoda Superb, care a costat aproape jumătate de milion de lei.

20 iulie 2018
1198
Interese la vedere

Naşul şi fina în primăria Bălăbăneşti

În comuna Bălăbăneşti, raionul Criuleni, naşul-primar şi-a angajat fina în funcţia de secretar al Consiliului local. Preşedintele Comisiei Naţionale de Integritate (CNI), Anatolie Donciu, susţine că actualul cadru legislativ nu interzice ca un funcţionar public să activeze în subordinea cumetrilor sau naşilor. Totuşi, ar fi necesar ca să fie interzise asemenea relaţii într-o instituţie publică unde una dintre persoanele publice este conducător, fiindcă şi această situaţie poate fi o formă de protecţionism.

02 iulie 2013
1768
Interese la vedere

Judecătorii demisionează ca să nu piardă indemnizațiile...

Consiliul Superior al Magistraturii (CSM) a examinat în această săptămână 16 cereri de demisie depuse de judecători, cifra fiind un record absolut. Alte 14 cereri au fost depuse și acceptate de la începutul acestui an. Majoritatea magistraților care demisionează vor împlini în curând 65 de ani, care este plafonul de vârstă până la care un judecător se poate afla în funcție. Surse din cadrul CSM spun că motivul este un proiect de lege, adoptat vineri, 4 aprilie, în prima lectură, care schimbă modalitatea de calcul a pensiilor și indemnizațiilor unice pe care le primesc judecătorii atunci când pleacă onorabil din sistem. Dacă va fi votat și în lectura a doua, proiectul va reduce substanțial pensiile magistraților și indemnizația. Așa că cei care demisionează acum, chiar dacă majoritatea neagă acest lucru, vor să mai prindă vechea modalitate de calcul și să beneficieze de pensie mare, de câteva mii de lei.

11 aprilie 2014
915
Interese la vedere

Tot mai mulți demnitari uită să-și declare toate bunuri...

După ce a expirat termenul de depunere a declarațiilor de avere și interese pentru anul 2014, adică după data de 31 martie, Comisia Națională de Integritate (CNI) a început să primească cereri în care funcționarii solicită permisiunea de a corecta declarațiile depuse, motivând că au comis erori din neatenție. Până la 16 aprilie CNI a recepționat 70 astfel de cereri. După mai multe discuții, Comisia a decis să nu accepte depunerea repetată a declarațiilor. 

19 aprilie 2015
940