Secretul de la „Moldsilva” a fost deconspirat (Partea a III-a)

2013-2018 29 septembrie 2014 1712
Ion Haralampov

Un al treilea funcţionar din conducerea Agenţiei de Stat „Moldsilva”, după Dumitru Galupa şi Eugeniu Nazaria, care au participat la o licitaţie şi au obţinut ilegal dreptul de arendă a unui teren forestier, este Ion Haralampov, directorul Întreprinderii de Stat (ÎSS) „Hânceşti-Silva”. Acesta a arendat patru hectare de teren forestier din ocolul silvic „Vadul lui Vodă”, iar Comisia Naţională de Integritate (CNI) s-a autosesizat şi a stabilit că funcţionarul a încălcat regimul juridic al conflictului de interese. În timp ce Comisia efectua controlul, Ion Haralampov a reziliat contractul de arendă.



Ion Haralampov conduce ÎSS „Hânceşti-Silva” de trei ani, fiind angajat în luna noiembrie 2011. Un an mai târziu, în martie 2012, funcţionarul a luat în arendă patru hectare de teren forestier din gestiunea ÎSS „Chişinău”, ocolul silvic „Vadul lui Vodă". Din componenţa Comisiei de licitaţie au făcut parte aceleaşi persoane care i-au atribuit un teren forestier şi lui Eugeniu Nazaria, despe care Moldova Curată a scris anterior: Petru Rabii, Tatiana Cojocaru şi Sergiu Movileanu.

Deşi Regulamentul cu privire la organizarea şi desfăşurarea licitaţiilor forestiere” interzice salariaţilor autorităţii silvice centrale şi ai entităţilor subordonate să participe la concursurile de dare în arendă, membrii Comisiei l-au desemnat câştigător pe Ion Haralampov. Acestuia i-a fost atribuit un teren de patru hectare, cu plata anuală de arendă de 17 800 de lei.

Membrii Comisiei de licitaţie, fără cunoştinţe în domeniu

Tatiana Cojocaru, atunci consultant superior în cadrul Agenţiei, spune că nu a ştiut despre existenţa unui asemenea Regulament. „Recunosc, a fost scăparea mea faptul că nu am citit Regulamentul, trebuia să mă documentez mai bine atunci”, spune funcţionara. Acelaşi lucru îl susţine şi Petru Rabii, care a fost preşedintele Comisiei de licitaţie: „Eu ştiu doar despre un Regulament aprobat de Guvern în care se spune că angajaţii de la „Moldsiva” sunt şi ei oameni şi pot participa la licitaţie, însă nu cunosc alte puncte care le-ar interzice să facă acest lucru”, a spune Petru Rabii. Funcţionarul se referă la Regulamentului privind licitaţiile cu strigare şi cu reducere aprobat de Guvern în anul 2009, care prevede că „pot participa la astfel de licitaţii persoanele fizice şi juridice din Republica Moldova; persoanele fizice şi juridice străine integral private, apatrizii, dar şi asociaţii acestora”.

În anul 2011, Agenţia „Moldsilva” a emis însă Regulamentul cu privire la organizarea şi desfăşurarea licitaţiilor forestiere, care prevede clar cine este în drept să participe la astfel de concursuri.

Actualul director general al Agenţiei „Moldsilva”, Ştefan Chitoroagă, menţionează pentru Moldova Curată că nu poate explica necunoaşterea de către membrii acestei Comisiei de licitaţie a regulamentelor interne, deoarece aceştia au fost selectaţi de către fostul director. „Nu pot să răspund de fapte pe care nu le cunosc, doar pot să menţionez că în prezent nu se mai dau în arendă terenuri din fondul forestier. Însă voi cere să fie verificat faptul dacă au mai fost cazuri în care angajaţi ai instituţiei au arendat asemenea terenuri”, declară Ştefan Chitoroagă.

Amintim că în anul 2012 Agenţia „Moldsilva” a suspendat procesul de dare în arendă a fondului forestier, iar unul din motivele invocate a fost înregistrarea tot mai frecventă a încălcărilor grave ale regimului silvic şi acumularea unor datorii considerabile la plata arendei.

Cad capete: contract reziliat, membrii consiliilor de licitaţie concediaţi sau transferaţi

Ca şi în cazurile relatate anterior de Moldova Curată, Comisia Naţională de Integritate s-a autosesizat în baza articolulul „Secretul de la Moldsilva” şi 10 zile mai târziu, la 18 martie, a iniţiat un control pe numele lui Ion Haralampov. În timpul controlului, mai exact la 18 iulie, Ion Haralampov a reziliat contractul de arendă. Tot în vara curentă, Tatiana Cojocaru, care deţinea funcţia de consultant superior în cadrul Agenţiei şi care a fost membră a câtorva comisii de licitaţie, a fost concediată. Acum fosta funcţionară afirmă că nu ştie care a fost motivul exact al concedierii sale, însă califică demisia drept un abuz de putere din partea conducerii.

Un alt membru al Comisiei de licitaţie, Petru Rabii, care până în luna ianuarie curent deţinea funcţia de şef al Direcţiei Garda forestieră din cadrul Agenţiei, a fost transferat la începutul lunii februarie la Gospodăria silvică Străşeni, în funcţia de inginer. Transferul a fost efectuat la trei luni după ce auditorii Curţii de Conturi a constatat nereguli la Moldsilva” în procesul de dare în arendă a terenurilor.

Ion Haralampov nu va fi sancţionat pentru admiterea conflictului de interese

După ce CNI a constatat că Ion Harlampov s-a aflat în conflict de interese atunci când a semnat contractul de arendare a terenului, actul de constatare a fost trimis Centrului Naţional Anticorupţie (CNA) pentru sancţionare contravenţională. Amenda de până la şase mii de lei pentru nedeclararea conflictului de interese însă nu i-a fost aplicată lui Haralampov, deoarece ar fi expirat termenul de prescripţie. „Dacă funcţionarul nu a declarat conflictul, CNI examinează cazul prin emiterea unui act de constatare a conflictului de interese. Ulterior, actul este remis la CNA pentru aplicarea sancţiunii contravenţionale. Însă, potrivit art. 30 alin. (2) şi alin. (4) al Codului Contravenţional, sancţiunea poate fi aplicată într-un termen de trei luni de la data săvârşirii contravenţiei, nu de la data constatării”, explică Angela Starinschi, purtător de cuvânt al CNA. De menţionat însă că CNI consideră că termenul de prescripţie expiră la trei luni de la constatarea conflictului de interese şi nu din momentul săvârşirii

Experta anticorupţie Galina Bostan afirmă că disputa dintre CNI şi CNA referitor la perioada de prescripţie este una veche. „Termenul de prescripţie de trei luni de la data săvârşirii conflictului de interese este unul eronat şi interpretat greşit de CNA, deoarece acest conflict este o acţiune continuă. Şi în acest caz, angajatul de la „Moldsilva” trebuie să fie sancţionat în termen de trei luni de la rezilierea contractului de arendă, fiindcă în toată perioada folosirii terenului forestier, funcţioarul a încălcat regimul juridic al conflictului de interse. Din cauza motivaţiei pe care o dă CNA, niciun funcţionar nu va fi amendat, deşi legea a fost încălcată. Eu cred că este o problemă gravă”, conchide Galina Bostan.

Lilia Zaharia



Preluarea textelor de pe pagina www.MoldovaCurata.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.MoldovaCurata.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.

Aici așteptăm comentariul tău!

Adaugă comentariu

Articole relaționate:

2013-2018

Firma unui consilier democrat de la Strășeni, abonată l...

Compania Protehservice SRL, fondată de consilierul raional Strășeni al PDM, Tudor Gonța, a câștigat, în ultimele șase luni, concursuri de achiziții publice în valoare de sute de mii de lei, încheind contracte cu structuri ale Consiliului Raional. În cel puțin un caz, compania a fost singurul participant la concursul de achiziție. În alte cazuri, contractele semnate cu firma lui Tudor Gonța nu apar pe site-ul Agenției de Achiziții Publice. Consilierul neagă că ar avea vreo legătură cu succesul companiei sale la licitațiile organizate de colegii săi, precizând că firma este administrată de o altă persoană.

27 martie 2018
1024
2013-2018

Secretul de la „Moldsilva” a fost deconspirat (Partea...

Fostul director al Întreprinderii silvo-cinegetice (ÎSC) Străşeni, Eugeniu Nazaria, este un alt funcţionar de la „Moldsilva”, pe lângă cei despre care Moldova Curată a scris anterior, care a arendat contrar legii un teren de jumătate de hectar din fondul forestier pe care îl administra. La fel cum au făcut şi alţi funcţionari din conducerea Agenţiei „Moldsilva”, el a participat la licitaţii şi a arendat teren fără să aibă dreptul să facă acest lucru. Comisia Naţională de Integritate (CNI) a stabilit că fostul funcţionar a admis un conflict de interese. Actul CNI urmează să fie trimis în instanţă pentru ca aceasta să declare nul contractul de arendă. La două luni de la publicarea articolului de către Moldova Curată, Eugeniu Nazaria a fost concediat.

18 septembrie 2014
1145
2013-2018

Justiția tăcerii. Apartamentele din proiectul Melniciuc...

Apartamentele obținute în anul 2015 la prețuri mici (360 de euro/m.p.) de către magistrații Judecătoriei sectorului Râșcani în cadrul „proiectului Melniciuc” încep, unul câte unul, să ajungă pe mâini străine. Asta chiar dacă șeful de atunci al beneficiarilor, Oleg Melniciuc, acum urmărit penal, susținea la Primăria Chișinău că angajații săi se află "într-o stare critică în ce privește asigurarea cu spațiu locativ decent". Acum unii angajați vând apartamentele noi. Luați la întrebări, unii dintre ei refuză pe orice cale să dea explicații presei. 

26 octombrie 2017
1436
2013-2018

Cine măsoară, acela are

Un inginer cadastral din municipiul Chişinău activează concomitent în două localităţi, Ghidighici şi Stăuceni. Deşi legislaţia nu permite ca un funcţionar public să fie remunerat de două instituţii publice prestând aceleaşi servicii, acesta totuşi câştigă bani publici de pe câteva "fronturi" de mai mult timp.

19 iunie 2013
1145
2013-2018

Achiziţii publice din curtea primarului

Primăria comunei Oneşti din raionul Hânceşti continuă să cumpăre produse alimentare pentru grădiniţa din localitate de la magazinul fiului primarului, chiar dacă acest conflict de interese a ajuns în presă, iar acum este examinat de Comisia Naţională de Integritate (CNI). Alesul local spune că nu încalcă legea. El ar putea fi şi cercetat penal din motiv că produsele sunt cumpărate la un preţ ridicat.

14 mai 2015
1220
2013-2018

Încă un primar a scăpat de sancţiune: CNI a constatat c...

Iurie Buga, primarul comunei Micleşti din raionul Criuleni, a admis un conflict de interese, deoarece o are în subordine pe soţia sa, care este contabilă. Chiar dacă au constatat că alesul local a încălcat regimul juridic al conflictului de interese, membrii Comisiei Naţionale de Integritate (CNI) au clasat cazul, motivând că primarul a soluţionat acest caz. În realitate, nu a fost aplicată niciuna dintre soluţiile prevăzute de lege pentru coflictul de interese.

20 mai 2016
1707