Afacere de familie la Rezina, ajunsă în atenţia CNI
Fostul arhitect al oraşului Rezina, Evgheni Grădinari, este bănuit că, atunci când se afla în funcţie, a aprobat modificarea planului geometric al unui teren ce aparţine soţiei sale şi i-ar fi eliberat acesteia un certificat de urbanism şi o autorizaţie de construcţie. Comisia Naţională de Integritate (CNI) a constatat că fostul funcţionar a încălcat regimul juridic al conflictului de interese, de aceea Evgheni Grădinari ar putea fi amendat cu până la şase mii de lei.
În luna aprilie 2013, ziarul regional „Cuvântul” a publicat articolul „Ne-au luat şi trotuarul pentru pietoni” în care câţiva cititori se plângeau că „noul proprietar al băii publice din oraş, procurând şi terenul aferent, a îngrădit teritoriul cu un gard de metal, ocupând şi trotuarul”. Se menţiona, de asemenea, faptul că, în luna mai 2012, Consiliul Orăşenesc Rezina i-a vândut unei locuitoare a orasului, Larisa Grădinari, un teren, aferent băii publice care se afla în construcţie. În urma publicării articolului, Oficiul Teritorial Orhei al Cancelariei de Stat (OTC) a solicitat primăriei Rezina informaţii privind această tranzacţie. Astfel, s-a constatat că Larisa Grădinari, proprietara terenului, este soţia arhitectului oraşului, Evgheni Grădinari.
Şeful OTC Orhei, Tudor Golub, a depus o sesizare la CNI, solicitând să verifice dacă în procesul de înstrăinare a terenului public a fost implicat sau nu arhitectul localităţii. „Atunci am depus solicitări la mai multe instituţii, ca să verifice acest lucru, întrucât bănuiam că la mijloc este ceva neclar”, spune Tudor Golub.
CNI a constatat că Evgheni Grădinari, în calitate de arhitect al oraşului Rezina, a semnat o autorizaţie de construcţie, prin care soţiei sale i se permitea să execute lucrări de reparaţie capitală a unei cladiri nefinalizate. Totodată, fostul arhitect a semnat şi certificatul de urbanism, necesar soţiei sale pentru a începe reparaţia capitală a construcţiei nefinalizate. Adela Griciuc, şefa Direcţiei Control interese personale din cadrul CNI afirmă că în această situaţie, primăria oraşului Rezina trebuia să solicite ca un alt arhitect să examineze actele depuse de doamna Grădinari.
Evgheni Grădinari a confirmat pentru Moldova Curată că a semnat actele, dar a spus că nu ştia că nu avea dreptul să facă acest lucru, în calitate de funcţionar public. „Încă nu am primit actul de constatare de la CNI, însă am semnat aceste documente şi cred că mă voi conforma deciziei Comisiei”, a spus fostul arhitect al oraşului Rezina.
În cazul în care Evgheni Grădinari se va conforma deciziei CNI şi nu o va contesta, actul va fi expediat la Centrul Naţional Anticorupţie pentru aplicarea sancţiunii. Astfel, pentru faptul că nu a declarat conflictul de interese, funcţionarul va primi o amendă de până la şase mii de lei, potrivit articolului 3132 al Codului Contravenţional. De asemenea, dacă actul CNI va rămâne în vigoare, va fi sesizată instanţa de judecată pentru anularea actelor juridice semnate de către Evgheni Grădinari în timp ce se afla în conflict de interese.
Lilia Zaharia
Preluarea textelor de pe pagina www.MoldovaCurata.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.MoldovaCurata.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.
Adaugă comentariu
Articole relaționate:
CNI a confirmat: președintele raionului Dubăsari s-a af...
Președintele raionului Dubăsari, Grigore Policinschi, ar putea fi amendat cu o sumă de până la 6 mii de lei pentru că a admis un conflict de interese atunci când și-a angajat fiica în funcție de consilier juridic la Consiliul Raional (CR) Dubăsari. Comisia Națională de Integritate (CNI) a constatat existența conflictului de interese după ce s-a autosesizat în baza unui articol publicat de Moldova Curată.
Conflict de interese la primăria Horodişte?
De aproape doi ani, primăria comunei Horodişte din raionul Rezina este condusă de soţii Dorel şi Vera Iurcu. În timp ce unii specialişti confirmă existenţa unui conflict de interese în această primărie, alţii consideră, însă, că situaţia creată în localitatea respectivă nu încalcă nici o prevedere legală.
La Nimereuca, licitaţiile publice sunt câştigate de soţ...
De câţiva ani, firma condusă de soţia primarului satului Nimereuca din raionul Soroca aprovizionează grădiniţa din localitate cu produse alimentare. Deşi toate concursurile publice câştigate de soţia primarului au fost organizate de primărie, alesul local afirmă că nu ţine minte dacă el a semnat sau nu contractele de achiziţii publice.
Cu 3 ani întârziere, ședințele de judecată sunt înregis...
Ședințele instanțelor de judecată din toată țara sunt, în sfârșit, înregistrate audio, așa cum prevăd mai multe legi, inclusiv Codurile de Procedură Penală și Civilă. Acest lucru trebuia făcut nu mai târziu de începutul anului 2011. Poate că nici astăzi indicatorul de 100% nu ar fi fost atins dacă nu ar fi fost aplicate sancțiuni disciplinare judecătorilor care nu s-au asigurat că ședințele pe care le conduc sunt înregistrate audio. Ultimele mustrări sau avertismente pentru neînregistrarea ședințelor au fost aplicate de Colegiul Disciplinar al Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) la sfârșitul lunii martie.
Funcţiile de asistent social şi de secretar al consiliu...
Svetlana Ivanova, secretarul consiliului local din comuna Grădiniţa, raionul Căuşeni, care deţine prin cumul şi funcţia de asistent social în localitate, a încălcat regimul juridic al incompatibilităţii. Verdictul a fost dat de membrii Comisiei Naţionale de Integritate (CNI). Acum, funcţionarul public riscă să fie concediat de la locul de muncă de bază. Acesta afirmă că va contesta actul emis de CNI.
Fratele și sora au prejudiciat o întreprindere de stat...
Conflict de interese la Edineț. Directorul şi contabila întreprinderii municipale „Apă Canal” din Edineţ au fost condamnați de Curtea de Apel Bălți la 9 și, respectiv, 8 ani de închisoare, după ce au prejudiciat bugetul companiei cu aproape jumătate de milion de lei.
Aici așteptăm comentariul tău!