Afacere de familie la Rezina, ajunsă în atenţia CNI

Interese la vedere 14 aprilie 2014 1039
Foto simbol

Fostul arhitect al oraşului Rezina, Evgheni Grădinari, este bănuit că, atunci când se afla în funcţie, a aprobat modificarea planului geometric al unui teren ce aparţine soţiei sale şi i-ar fi eliberat acesteia un certificat de urbanism şi o autorizaţie de construcţie. Comisia Naţională de Integritate (CNI) a constatat că fostul funcţionar a încălcat regimul juridic al conflictului de interese, de aceea Evgheni Grădinari ar putea fi amendat cu până la şase mii de lei.



În luna aprilie 2013, ziarul regional „Cuvântul” a publicat articolul „Ne-au luat şi trotuarul pentru pietoni” în care câţiva cititori se plângeau că „noul proprietar al băii publice din oraş, procurând şi terenul aferent, a îngrădit teritoriul cu un gard de metal, ocupând şi trotuarul”. Se menţiona, de asemenea, faptul că, în luna mai 2012, Consiliul Orăşenesc Rezina i-a vândut unei locuitoare a orasului, Larisa Grădinari, un teren, aferent băii publice care se afla în construcţie. În urma publicării articolului, Oficiul Teritorial Orhei al Cancelariei de Stat (OTC) a solicitat primăriei Rezina informaţii privind această tranzacţie. Astfel, s-a constatat că Larisa Grădinari, proprietara terenului, este soţia arhitectului oraşului, Evgheni Grădinari.

Şeful OTC Orhei, Tudor Golub, a depus o sesizare la CNI, solicitând să verifice dacă în procesul de înstrăinare a terenului public a fost implicat sau nu arhitectul localităţii. „Atunci am depus solicitări la mai multe instituţii, ca să verifice acest lucru, întrucât bănuiam că la mijloc este ceva neclar”, spune Tudor Golub.

CNI a constatat că Evgheni Grădinari, în calitate de arhitect al oraşului Rezina, a semnat o autorizaţie de construcţie, prin care soţiei sale i se permitea să execute lucrări de reparaţie capitală a unei cladiri nefinalizate. Totodată, fostul arhitect a semnat şi certificatul de urbanism, necesar soţiei sale pentru a începe reparaţia capitală a construcţiei nefinalizate. Adela Griciuc, şefa Direcţiei Control interese personale din cadrul CNI afirmă că în această situaţie, primăria oraşului Rezina trebuia să solicite ca un alt arhitect să examineze actele depuse de doamna Grădinari.

Evgheni Grădinari a confirmat pentru Moldova Curată că a semnat actele, dar a spus că nu ştia că nu avea dreptul să facă acest lucru, în calitate de funcţionar public. „Încă nu am primit actul de constatare de la CNI, însă am semnat aceste documente şi cred că mă voi conforma deciziei Comisiei”, a spus fostul arhitect al oraşului Rezina.

În cazul în care Evgheni Grădinari se va conforma deciziei CNI şi nu o va contesta, actul va fi expediat la Centrul Naţional Anticorupţie pentru aplicarea sancţiunii. Astfel, pentru faptul că nu a declarat conflictul de interese, funcţionarul va primi o amendă de până la şase mii de lei, potrivit articolului 3132 al Codului Contravenţional. De asemenea, dacă actul CNI va rămâne în vigoare, va fi sesizată instanţa de judecată pentru anularea actelor juridice semnate de către Evgheni Grădinari în timp ce se afla în conflict de interese.

 Lilia Zaharia



Preluarea textelor de pe pagina www.MoldovaCurata.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.MoldovaCurata.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.

Aici așteptăm comentariul tău!

Adaugă comentariu

Articole relaționate:

Interese la vedere

Directoarea ADR Sud și-a angajat mai întâi ginerele, ap...

Directoarea Agenției de Dezvoltare Regională (ADR) Sud, Maria Culeșov, și-a angajat soțul în calitate de șofer și ginerele în calitate de jurist în cadrul instituției pe care o conduce și astfel a ajuns în atenția Comisiei Naționale de Integritate (CNI). Mai întâi, a fost angajat în funcția de jurist ginerele, Andrei Coadă. Aceasta afirmă că ginerele a muncit la ADR o perioadă scurtă de timp, în anul 2013, fiind angajat prin concurs.

08 aprilie 2015
1139
Interese la vedere

Sentința în dosarul Chirinciuc a fost publicată. Minist...

Fostul ministru al Transporturilor și Infrastructurii Drumurilor, Iurie Chirinciuc, a fost găsit vinovat de abuz de putere și trafic de influență, însă a primit o pedeapsă blândă, deoarece, împreună cu alți doi inclupați în acest dosar, și-a recunoscut pe deplin vina. Sentința motivată a Judecătoriei Chișinău, sediul Buiucani, a fost publicată la 17 august 2017. În document sunt expuse faptele comise și recunoscute de ministru, însă nu este numită suma concretă a prejudiciului pe care fostul șef la Transporturi l-a adus statului.

19 august 2017
1016
Interese la vedere

Un primar a divorţat pentru ca soţia sa să rămână în fu...

Primarul satului Donici, raionul Orhei, Serghei Guzun, a divorțat pentru a evita un conflict de interese. Soția sa, Iulia Guzun, este secretar al consiliului local din anul 2007, iar ca să evite situația de a o avea în subordine după ce a devenit primar, alesul a decis să divorțeze. Serghei Guzun a câștigat alegerile din turul doi, candidând din partea Partidului Democrat.

25 octombrie 2015
1492
Interese la vedere

Mai mulţi primari din Ialoveni nu au depus declaraţiile...

Câţiva primari din raionul Ialoveni sunt nemulţumiţi de faptul că autorităţile publice raionale nu i-au informat că sunt obligaţi să-şi depună declaraţiile de interese personale pentru anul 2012 până la 31 martie curent. Pentru că nu au prezentat aceste declaraţii, aleşii locali au fost citaţi la Comisia Naţională de Integritate (CNI).

28 iunie 2013
1768
Interese la vedere

Licitație cu „dedicație” la Ialoveni

Direcția raională Ialoveni a Agenției Naționale pentru Siguranța Alimentelor (ANSA) a indicat până la milimetri, într-un anunț de achiziții publice, dimensiunile unei mașini care urma să fie cumpărată pentru instituție. Asta înseamnă că alți potențiali ofertanți, care vând mașini cu un milimetru mai lungi sau mai înalte, sunt automat eliminați din concurs. Experții spun că un astfel de anunț poate indica faptul că instituția și-a găsit deja obiectul care urmează să fie procurat, iar licitația se organizează de formă. Șeful Direcției ANSA Ialoveni respinge acuzația și afirmă că, de fapt, a fost o greșeală, provenită din neștiința de a întocmi anunțurile de achiziții. 

16 decembrie 2017
1318
Interese la vedere

Benzină de la firma soţiei

Consiliul Raional (CR) Soroca a cumpărat benzină de la o firmă adminsitrată de soţia preşedintelui raionului, Victor Său, în valoare de peste 326 mii de lei. Acum, acesta este bănuit de Comisia Naţională de Integritate (CNI) de încălcarea regimului conflictului de interese. Victor Său afirmă însă că el nu a fost implicat în procesul de achiziţii publice, comisia de selectare a câştigătorului fiind condusă de o altă persoană.

24 iulie 2014
896