Fostul șef al Direcției Educație Buiucani nu va fi pedepsit pentru fals în declarația de avere. În schimb, a fost condamnat cu suspendare pentru abuz în serviciu

Fostul șef al Direcției Educație, Tineret și Sport a sectorului Buiucani, mun. Chișinău, Ion Vrânceanu, a rămas nepedepsit pentru faptul că a nu a indicat mai multe imobile în declarația de venituri și proprietăți pentru anul 2013. În schimb, Curtea de Apel Chișinău l-a găsit vinovat de abuz în serviciu și l-a condamnat la privațiune de libertate cu suspendarea executării pedepsei.
Pe numele lui Ion Vrânceanu a fost deschis un dosar penal în anul 2014 pentru îmbogățire ilicită, fals în declarații și depășirea atribuțiilor de serviciu. I-au fost incriminate mai multe fapte. Procurorii și CNA au arătat că Ion Vrânceanu a omis din declarația de avere pentru anul 2013 faptul că fiicele sale, pe care le-a indicat ca persoane aflate la întreținerea sa, dețin apartamente în Chișinău, dar și câteva conturi bancare pe care pe parcursul unui an au rulat milioane de lei. În total, Procuratura Anticorupție a constatat că Ion Vrânceanu nu a indicat în declarațiile de avere 7 conturi bancare pe care le deţinea împreună cu familia sa, închise în anul 2013, și pe care se aflau sume de peste 2 milioane de lei şi 29 mii de euro. Moldova Curată a scris anterior că Ion Vrânceanu locuiește într-o casă la sol din suburbia Durlești și deține un alt imobil pe strada Onisifor Ghibu din sectorul Buiucani. De asemenea, în atenția procurorilor a intrat și faptul că pe vremea când era în funcție, un teren adiacent clădirii Direcției Educație a sectorului Buiucani ar fi fost înstrăinat ilegal.
Achitat de prima instanță
Un alt capăt de acuzare a fost că Ion Vrânceanu, în perioada iulie 2014 - ianuarie 2015, le-ar fi cerut directorilor Liceului "Vasile Vasilache", situat în centrul Chișinăului, și Centrului de educație estetică „Lâstărel” să ofere spații pentru cursuri de șoferie, fără ca banii pentru arendă să ajungă în bugetul municipal. Nu ar fi fost încheiate contracte de locațiune și nu ar fi existat o decizie corespunzătoare a Consiliului Municipal Chișinău, singura instituție care are atribuția de a autoriza darea în arendă și stabilirea plății pentru arenda încăperilor ce sunt proprietate municipală. Cele două școli auto ar fi activat în jur de jumătate de an. Astfel, pln neplata taxei de arendă, Vrânceanu ar fi adus un prejudiciu de 17 500 bugetului municipal și și-ar fi depășit atribuțiile de serviciu.
În prima instanță, procurorul de caz Dorin Compan a solicitat condamnarea lui Vrânceanu la doi ani privațiune de libertate cu privarea de dreptul de a ocupa funcții publice timp de 5 ani. Judecătoarea Silvia Gârbu l-a achitat, la 28 aprilie 2016.
Nedeclararea averilor s-a prescris, procesul penal - încetat
Pe 20 iunie 2017, Curtea de Apel Chișinău a emis însă o nouă sentință. Judecătorii au dispus încetarea procesului penal în baza art. 352 prim (fals în declarații) pe motiv că a expirat termenul de prescripție. Potrivit articolului 60 Cod Penal, persoana "se liberează de răspundere penală dacă din ziua săvârşirii infracţiunii au expirat următoarele termene: a) 2 ani de la săvârşirea unei infracţiuni uşoare; b) 5 ani de la săvârşirea unei infracţiuni mai puţin grave".
Ion Vrânceanu a fost găsit însă vinovat de exces de putere sau depășirea atribuțiilor de serviciu (art. 328 Cod Penal) și condamnat la 2 ani de închisoare cu suspendarea executării pedepsei și cu privarea de dreptul de a ocupa funcții publice timp de 3 ani. De asemenea, Vrânceanu a fost obligat să nu își schimbe locul de trai fără permisiunea „organului competent” și să plătească Direcției Educație Buiucani 17 500 de lei.
Ion Vrânceanu nu ne-a răspuns la apelul telefonic și nici la sms-ul pe care i l-am expediat cu solicitarea de a comenta decizia și de a ne spune dacă va ataca sentința și va plăti suma dictată de magistrați. La ședință, potrivit unei înregistrări video realizate de crimemoldova.md, el a spus că este nevinovat, că este o victimă și că toate relele i se trag de la Dorin Chirtoacă și Tatiana Nagnibeda, șefa Direcției Educație a municipiului Chișinău pe vremea când el era în funcție. Potrivit lui Vrânceanu, cei doi ar fi "distrus" mai multe grădinițe, iar el s-ar fi opus.
Tatiana Nagnibeda: „E dreptul lui să spună ce vrea, dar nu e corect și nu e adevărat”
„E dreptul lui să zică, dar nu este corect și nu e adevărat. Dacă a făcut ceva și a încălcat el trebuie să răspundă. Eu tot nu sunt în serviciu, sunt la pensie. N-am avut nici cu Chirtoacă, nici cu Vrânceanu nimic, înțelegeri sau altele. Vă dați seama că dacă am avut contract de muncă care putea fi prelungit pe ani de zile și nu mi s-a prelungit, atunci care e cârdășia noastră? N-am sunat, n-am vândut, n-am împărțit, n-am luat în arendă. Am fost examinată și eu de CNA și de CNI la care a scris plângere Dumnealui, dar n-am declarat asta nicăieri. Fiecare își face lucrul său și examinează. Dacă au probe, au, dacă nu, nu”, a comentat Tatiana Nagnibeda, solicitată de Moldova Curată, acuzațiile lui Vrânceanu.
Hotărârea Curții de Apel Chișinău este executorie, dar nu este definitivă. Ea poate fi atacată la Curtea Supremă de Justiție în termen de 30 de zile după ce va fi pronunțată sentința motivată. Judecătorii au anunțat că motivarea sentinței va fi făcută pe 11 iulie 2017. În prezent, Ion Vrânceanu este suspendat din funcție, Direcția Educație a sectorului Buiucani fiind condusă de un director interimar.
Viorica Manole
Preluarea textelor de pe pagina www.MoldovaCurata.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.MoldovaCurata.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.
Adaugă comentariu
Articole relaționate:
Uşa Curţii de Apel Chişinău, închisă pentru judecătorii...
Niciunul din cei cinci judecători ai Curţii de Apel Bender, instanţă lichidată printr-o decizie de Parlament, nu are loc la Curtea de Apel Chişinău, unde au solicitat să fie transferaţi. Pentru că nu au adunat voturi suficiente pentru a ocupa un post în instanţa de apel din Capitală, printr-o decizie, membrii Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) le-au sugerat judecătorilor Grigore Druguş, Svetlana Leu, Mihai Antonov, Aurelia Parpalac şi Nicolae Nogai să-şi încerce norocul timp de 15 zile la alte instanţe unde sunt locuri vacante. Pe de altă parte, experţii susţin că lipsa de transparenţă în luarea acestei hotărâri creează o situaţie confuză şi lasă loc de interpretări.
Președintele raionului Basarabeasca este verificat de A...
Președintele raionului Basarabeasca, Piotr Pușcari, este verificat de Autoritatea Națională de Integritate (ANI) in cadrul a trei proceduri de control: două privind eventuale incălcări ale regimului de declarare a conflictelor de interese și al restricțiilor și una referitoare la declararea veniturilor și intereselor personale.
Aici așteptăm comentariul tău!