Fostul șef al Direcției Educație Buiucani nu va fi pedepsit pentru fals în declarația de avere. În schimb, a fost condamnat cu suspendare pentru abuz în serviciu

Arhiva 21 iunie 2017 790

Fostul șef al Direcției Educație, Tineret și Sport a sectorului Buiucani, mun. Chișinău, Ion Vrânceanu, a rămas nepedepsit pentru faptul că a nu a indicat mai multe imobile în declarația de venituri și proprietăți pentru anul 2013. În schimb, Curtea de Apel Chișinău l-a găsit vinovat de abuz în serviciu și l-a condamnat la privațiune de libertate cu suspendarea executării pedepsei. Pe numele lui Ion Vrânceanu a fost deschis un dosar penal în anul 2014 pentru îmbogățire ilicită, fals în declarații și depășirea atribuțiilor de serviciu. I-au fost incriminate mai multe fapte. Procurorii și CNA au arătat că Ion Vrânceanu a omis din declarația de avere pentru anul 2013 faptul că fiicele sale, pe care le-a indicat ca persoane aflate la întreținerea sa, dețin apartamente în Chișinău, dar și câteva conturi bancare pe care pe parcursul unui an au rulat milioane de lei. În total, Procuratura Anticorupție a constatat că Ion Vrânceanu nu a indicat în declarațiile de avere 7 conturi bancare pe care le deţinea împreună cu familia sa, închise în anul 2013, și pe care se aflau sume de peste 2 milioane de lei şi 29 mii de euro. Moldova Curată a scris anterior că Ion Vrânceanu locuiește într-o casă la sol din suburbia Durlești și deține un alt imobil pe strada Onisifor Ghibu din sectorul Buiucani. De asemenea, în atenția procurorilor a intrat și faptul că pe vremea când era în funcție, un teren adiacent clădirii Direcției Educație a sectorului Buiucani ar fi fost înstrăinat ilegal.

Ion Vrânceanu (dreapta) și avocatul său la o ședință la Judecătoria Buiucani

Achitat de prima instanță

Un alt capăt de acuzare a fost că Ion Vrânceanu, în perioada iulie 2014 - ianuarie 2015, le-ar fi cerut directorilor Liceului "Vasile Vasilache", situat în centrul Chișinăului, și Centrului de educație estetică „Lâstărel” să ofere spații pentru cursuri de șoferie, fără ca banii pentru arendă să ajungă în bugetul municipal. Nu ar fi fost încheiate contracte de locațiune și nu ar fi existat o decizie corespunzătoare a Consiliului Municipal Chișinău, singura instituție care are atribuția de a autoriza darea în arendă și stabilirea plății pentru arenda încăperilor ce sunt proprietate municipală. Cele două școli auto ar fi activat în jur de jumătate de an. Astfel, pln neplata taxei de arendă, Vrânceanu ar fi adus un prejudiciu de 17 500 bugetului municipal și și-ar fi depășit atribuțiile de serviciu. 

În prima instanță, procurorul de caz Dorin Compan a solicitat condamnarea lui Vrânceanu la doi ani privațiune de libertate cu privarea de dreptul de a ocupa funcții publice timp de 5 ani. Judecătoarea Silvia Gârbu l-a achitat, la 28 aprilie 2016. 

Nedeclararea averilor s-a prescris, procesul penal - încetat 

Pe 20 iunie 2017, Curtea de Apel Chișinău a emis însă o nouă sentință. Judecătorii au dispus încetarea procesului penal în baza art. 352 prim (fals în declarații) pe motiv că a expirat termenul de prescripție. Potrivit articolului 60 Cod Penal, persoana "se liberează de  răspundere penală dacă din ziua săvârşirii infracţiunii au expirat următoarele termene: a) 2 ani de la săvârşirea unei infracţiuni uşoare; b) 5 ani de la săvârşirea unei infracţiuni mai puţin grave". 

Ion Vrânceanu a fost găsit însă vinovat de exces de putere sau depășirea atribuțiilor de serviciu (art. 328 Cod Penal) și condamnat la 2 ani de închisoare cu suspendarea executării pedepsei și cu privarea de dreptul de a ocupa funcții publice timp de 3 ani. De asemenea, Vrânceanu a fost obligat să nu își schimbe locul de trai fără permisiunea „organului competent” și să plătească Direcției Educație Buiucani 17 500 de lei. 

Ion Vrânceanu nu ne-a răspuns la apelul telefonic și nici la sms-ul pe care i l-am expediat cu solicitarea de a comenta decizia și de a ne spune dacă va ataca sentința și va plăti suma dictată de magistrați. La ședință, potrivit unei înregistrări video realizate de crimemoldova.md, el a spus că este nevinovat, că este o victimă și că toate relele i se trag de la Dorin Chirtoacă și Tatiana Nagnibeda, șefa Direcției Educație a municipiului Chișinău pe vremea când el era în funcție. Potrivit lui Vrânceanu, cei doi ar fi "distrus" mai multe grădinițe, iar el s-ar fi opus.   

Tatiana Nagnibeda: „E dreptul lui să spună ce vrea, dar nu e corect și nu e adevărat”

E dreptul lui să zică, dar nu este corect și nu e adevărat. Dacă a făcut ceva și a încălcat el trebuie să răspundă. Eu tot nu sunt în serviciu, sunt la pensie. N-am avut nici cu Chirtoacă, nici cu Vrânceanu nimic, înțelegeri sau altele. Vă dați seama că dacă am avut contract de muncă care putea fi prelungit pe ani de zile și nu mi s-a prelungit, atunci care e cârdășia noastră? N-am sunat, n-am vândut, n-am împărțit, n-am luat în arendă. Am fost examinată și eu de CNA și de CNI la care a scris plângere Dumnealui, dar n-am declarat asta nicăieri. Fiecare își face lucrul său și examinează. Dacă au probe, au, dacă nu, nu”, a comentat Tatiana Nagnibeda, solicitată de Moldova Curată, acuzațiile lui Vrânceanu.

Hotărârea Curții de Apel Chișinău este executorie, dar nu este definitivă. Ea poate fi atacată la Curtea Supremă de Justiție în termen de 30 de zile după ce va fi pronunțată sentința motivată. Judecătorii au anunțat că motivarea sentinței va fi făcută pe 11 iulie 2017. În prezent, Ion Vrânceanu este suspendat din funcție, Direcția Educație a sectorului Buiucani fiind condusă de un director interimar.

Viorica ManolePreluarea textelor de pe pagina www.MoldovaCurata.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.MoldovaCurata.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.

Aici așteptăm comentariul tău!

Adaugă comentariu

Articole relaționate:

Arhiva

Raionul Briceni, condus de un fost şef de vamă

În urma alegerilor din vara anului curent, preşedinte al raionului Briceni a fost ales democratul Mihail Gnatiuc, fost primar de Briceni. Acesta a candidat la ultimele alegeri locale pentru un nou mandat de primar, dar a pierdut în faţa reprezentantului PSRM. Ucrainean  de naţionalitate, Gnatiuc s-a născut în Iacutia în 1956, unde au fost deportaţi părinţii săi. A absolvit facultatea de drept a Universităţii de Stat din Moldova, după care s-a stabilit cu traiul la Briceni. A activat în calitate de şef al birourilor vamale Briceni și Ocniţa şi la Aeroportul Chişinău. În 2011 a fost ales primar de Briceni. Noul preşedinte de raion susţine că nu are decât o casă de locuit, nu deține afaceri şi nici măcar maşini personale.

27 octombrie 2015
1221
Arhiva

CNI nu a publicat pe site declaraţiile de avere ale dem...

Deşi Comisia Naţională de Integritate (CNI) trebuie să publice pe pagina sa web declaraţiile de avere şi cele de interese personale ale demnitarilor şi funcţionarilor publici, la ora actuală pe site-ul Comisiei sunt plasate doar două declaraţii. Este vorba de cele ale preşedintelui acestei instituţii, Anatolie Donciu. Victor Strătilă, vicepreşedintele CNI, menţionează că publicarea acestor declaraţii întârzie, deoarece abia la sfârşitul lunii aprilie curent a fost ales agentul economic care se va ocupa de scanarea şi publicarea celor câteva zeci de mii de declaraţii ale funcţionarilor.

03 mai 2013
1028
Arhiva

Două premii într-o lună, de la primar pentru primar

Primarul orașului Sângera din municipiul Chișinău și-a fixat sieși, viceprimarului și altor angajați din primărie două premii într-o lună, chiar dacă legislația prevede că premiile conducătorilor pot fi acordate doar de către un organ deliberativ. Mihail Lari, devenit primar pentru prima dată, spune că și-a acordat premiile fără decizia Consiliului Local ”din neștiință”, iar Oficiul Teritorial al Cancelariei de Stat i-a cerut să anuleze cele două dispoziții. 

27 decembrie 2015
961
Arhiva

Profil candidat: Ghenadie Panciuc

Integritatea în activitatea politică

17 februarie 2019
1109
Arhiva

Masa rotundă: “Testarea la poligraf: un deceniu de eșec...

Asociația Presei Independente (API) și portalul MoldovaCurata.md vă invită la masa rotundă “Testarea la poligraf: un deceniu de eșecuri sau  de reușite?”. Evenimentul va avea loc luni, 19 februarie 2018, ora 14.00, în sala de conferințe a Hotelului „Jolly Alon” (mun. Chișinău, str. Maria Cebotari 37).

08 februarie 2018
822
Arhiva

Liberalul Mihai Moldovanu a pierdut procesul împotriva...

Șeful Direcției Sănătate a Consiliului Municipal Chișinău, liberalul Mihai Moldovanu, nu a reușit să obțină despăgubirile de 10 mii de lei, dar nici dezmințire și scuze publice, pe care le ceruse de la consiliera socialistă Eugenia Ceban. Aceasta declarase, între altele, într-o conferință de presă susținută cu alți membri ai PSRM, că Moldovanu ”a distrus tot procesul de sănătate din municipiul Chișinău” și că ar avea ”cotă-parte în fiecare instituție medicală”.

21 septembrie 2018
855