Amendă pentru miniştrii care nu şi-au declarat averile
Judecătoria sectorului Râşcani din municipiul Chişinău a sancţionat cinci miniştri, deoarece demnitarii nu şi-au declarat averile atunci când au fost numiţi în funcţie în Guvernul condus de Iurie Leancă. Din cei cinci miniştri, doar doi au achitat amenda.
Șapte miniștri nu au depus declarațiile de avere
În luna august curent, Comisia Naţională de Integritate (CNI) a constatat că şapte miniştri din actualul Guvern nu au depus la CNI declaraţiile de avere, după ce au fost învestiţi sau reconfirmaţi în funcţie. Este vorba de ministra Muncii, Protecţiei Sociale şi Familiei, Valentina Buliga; ministra Educaţiei, Maia Sandu; ministrul Tineretului şi Sportului, Octavian Bodişteanu; ministrul Sănătăţii, Andrei Usatîi; ministrul Apărării, Vitalie Marinuţă; ministrul Afacerilor Interne, Dorin Recean şi cel al Agriculturii și Industriei Alimentare, Vasile Bumacov.
Pe numele primilor cinci miniştri menţionaţi, judecătoria sectorului Râşcani al capitalei a emis hotărâri prin care îi recunoaşte vinovaţi, deoarece demnitarii nu au depus declaraţiile de avere la CNI în termen de 20 de zile de la data numirii lor în funcţie. Pentru aceste încălcări, celor cinci miniştri li s-a aplicat o amendă de câte 1 500 de lei.
Doi miniştri aşteaptă motivarea de la judecată
Doar doi miniștri au achitat amenda. Este vorba de Octavian Bodişteanu, ministrul Tineretului şi Sportului, și Valentina Buliga, ministra Muncii, Protecției Sociale și Familiei. Ministra Educaţiei, Maia Sandu, susţine că nu comentează situația, fiindcă informaţia aplicării acestei amenzi ar avea un caracter personal.
Reprezentanţii Serviciului de presă din cadrul ministerului Sănătăţii au menţionat că ministrul Andrei Usatîi încă nu a primit hotărârea judecăţii, dar imediat ce actul va fi recepţionat de demnitar, amenda va fi achitată.
Nu a primit hotărârea instanţei nici ministrul Apărării. Vitalie Marinuţă a declarat pentru Moldova Curată că va studia decizia judecăţii şi, dacă este dovedit că el a încălcat legea, atunci va achita amenda. „Este prima amendă din viaţa mea. Dacă instanţa a decis că sunt vinovat, atunci mă voi conforma”, suţine ministrul.
Dorin Recean mai așteaptă
Experta anticorupţie Cristina Ţărnă susţine că judecătorii care au examinat cauzele trebuiau să transmită copiile hotărârilor contravenţionale către contravenient şi alte parţi în proces în termen de trei zile de la data pronunţării. „Articolul 463 din Codul contravenţional prevede că, în cel mult trei zile de la data pronunţării hotărârii judecătoreşti, o copie a acestei decizii este remisă părţilor care nu au fost prezente la şedinţa de judecare a cauzei contravenţionale. Totodată, la cerere, această hotărâre este remisă şi părţii prezente la şedinţă, iar faptul expedierii este consemnat în dosar”, susţine experta.
Menţionăm că instanţa de judecată nu a emis încă o hotărâre pe numele lui Dorin Recean şi al lui Vasile Bumacov. CNI a constatat că şi aceşti ministri nu şi-au depus declaraţiile de avere după numirea lor în funcţieîn Guvernul condus de Iurie Leancă.
Lilia Zaharia
Preluarea textelor de pe pagina www.MoldovaCurata.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.MoldovaCurata.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.
Adaugă comentariu
Articole relaționate:
Încă un şef de la Interne cercetat de CNI
După ce în luna iunie Comisia Naţională de Integritate (CNI) a constatat faptul că Vladimir Maiduc, şeful Serviciului securitate internă şi combatere a corupţiei din cadrul Ministerului Afacerilor Interne (MAI), deţine o funcţie publică, tot el fiind şi proprietarul unor firme, i-a venit rândul unui alt şef de la MAI să fie cercetat de Comisie. Recent, CNI a constatat că Vladimir Ţurcan, şeful Direcţiei generale analiză, monitorizare şi evaluarea politicilor de la MAI, administrează câteva afaceri, pe care nu le-a menţionat în declaraţie sa de avere pentru anul 2012. Vladimir Ţurcan afirmă, însă, că actul de constatare emis de CNI conţine nişte aberaţii, care nu fac altceva decât să-l discrediteze.
Ziarul Adevărul: Soţia unui ministru democrat şi-a cump...
Agenţia Proprietăţii Publice din Republica Moldova anunţă că a reuşit să vândă Staţiunea Tehnologico-Experimentală de Procesare a Fructelor şi Legumelor “Conserv-E” contra sumei de 13,55 milioane de lei (peste un milion de dolari), preţ ce este cu circa 96.000 de lei mai mare decât a cerut. Noul proprietar este firma Moldprodinvest SRL, deţinută în proporţie de 100% de Aurica Răducan, soţia ministrului Dezvoltării Regionale şi Construcţiilor Marcel Răducan.
Averile dobândite în trecut de către judecători nu sunt...
Pe pagina web a Comisiei Naţionale de Integritate sunt plasate 15 acte de iniţiere a procedurilor de control pe numele unor judecători din R. Moldova, pe motiv că aceştia nu şi-ar fi declarat toate averile pe care le deţin sau că unele date incluse în declaraţiile de venituri şi proprietate pentru anul 2012 sunt eronate. Deşi au fost începute controale pe numele mai multor magistraţi, doar în două cazuri au fost constatate, până acum, inexactităţi la declararea averilor. Și asta chiar dacă în presă au apărut mai multe investigaţii despre magistraţii care deţin bunuri imobile foarte scumpe.
Fost deputat cu venituri nejustificate de peste un mili...
Dumitru Godoroja, fost deputat pe listele Partidului Democrat din Moldova (PDM) riscă să fie cercetat penal deoarece, potrivit Comisiei Naţionale de Integritate (CNI), nu a putut dovedi prin acte veniturile obţinute împreună cu soţia în sumă totală de peste 22 de mii de euro şi 80 de mii de dolari. Fostul demnitar afirmă că este gata să dea CNI în judecată.
Aici așteptăm comentariul tău!