Amendă pentru miniştrii care nu şi-au declarat averile

Avere la vedere 13 noiembrie 2013 171

Judecătoria sectorului Râşcani din municipiul Chişinău a sancţionat cinci miniştri, deoarece demnitarii nu şi-au declarat averile atunci când au fost numiţi în funcţie în Guvernul condus de Iurie Leancă. Din cei cinci miniştri, doar doi au achitat amenda.Șapte miniștri nu au depus declarațiile de avere

În luna august curent, Comisia Naţională de Integritate (CNI) a constatat că şapte miniştri din actualul Guvern nu au depus la CNI declaraţiile de avere, după ce au fost învestiţi sau reconfirmaţi în funcţie. Este vorba de ministra Muncii, Protecţiei Sociale şi Familiei, Valentina Buliga; ministra Educaţiei, Maia Sandu; ministrul Tineretului şi Sportului, Octavian Bodişteanu; ministrul Sănătăţii, Andrei Usatîi; ministrul Apărării, Vitalie Marinuţă; ministrul Afacerilor Interne, Dorin Recean şi cel al Agriculturii și Industriei Alimentare, Vasile Bumacov.

Pe numele primilor cinci miniştri menţionaţi, judecătoria sectorului Râşcani al capitalei a emis hotărâri prin care îi recunoaşte vinovaţi, deoarece demnitarii nu au depus declaraţiile de avere la CNI în termen de 20 de zile de la data numirii lor în funcţie. Pentru aceste încălcări, celor cinci miniştri li s-a aplicat o amendă de câte 1 500 de lei.

Doi miniştri aşteaptă motivarea de la judecată

Doar doi miniștri au achitat amenda. Este vorba de Octavian Bodişteanu, ministrul Tineretului şi Sportului, și Valentina Buliga, ministra Muncii, Protecției Sociale și Familiei. Ministra Educaţiei, Maia Sandu, susţine că nu comentează situația, fiindcă informaţia aplicării acestei amenzi ar avea un caracter personal.
Reprezentanţii Serviciului de presă din cadrul ministerului Sănătăţii au menţionat că ministrul Andrei Usatîi încă nu a primit hotărârea judecăţii, dar imediat ce actul va fi recepţionat de demnitar, amenda va fi achitată.
Nu a primit hotărârea instanţei nici ministrul Apărării. Vitalie Marinuţă a declarat pentru Moldova Curată că va studia decizia judecăţii şi, dacă este dovedit că el a încălcat legea, atunci va achita amenda. „Este prima amendă din viaţa mea. Dacă instanţa a decis că sunt vinovat, atunci mă voi conforma”, suţine ministrul.

Dorin Recean mai așteaptă

Experta anticorupţie Cristina Ţărnă susţine că judecătorii care au examinat cauzele trebuiau să transmită copiile hotărârilor contravenţionale către contravenient şi alte parţi în proces în termen de trei zile de la data pronunţării. „Articolul 463 din Codul contravenţional prevede că, în cel mult trei zile de la data pronunţării hotărârii judecătoreşti, o copie a acestei decizii este remisă părţilor care nu au fost prezente la şedinţa de judecare a cauzei contravenţionale. Totodată, la cerere, această hotărâre este remisă şi părţii prezente la şedinţă, iar faptul expedierii este consemnat în dosar”, susţine experta.

Menţionăm că instanţa de judecată nu a emis încă o hotărâre pe numele lui Dorin Recean şi al lui Vasile Bumacov. CNI a constatat că şi aceşti ministri nu şi-au depus declaraţiile de avere după numirea lor în funcţieîn Guvernul condus de Iurie Leancă.

Lilia ZahariaPreluarea textelor de pe pagina www.MoldovaCurata.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.MoldovaCurata.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.

Aici așteptăm comentariul tău!

Adaugă comentariu

Articole relaționate:

Avere la vedere

Amendă pentru miniştrii care nu şi-au declarat averile

Judecătoria sectorului Râşcani din municipiul Chişinău a sancţionat cinci miniştri, deoarece demnitarii nu şi-au declarat averile atunci când au fost numiţi în funcţie în Guvernul condus de Iurie Leancă. Din cei cinci miniştri, doar doi au achitat amenda.

13 noiembrie 2013
172
Avere la vedere

Partenerii lui Ghimpu, cu afaceri la stat

O companie administrată de partenerii de afaceri ai liderului PL, Mihai Ghimpu, a câștigat în ultimii trei ani contracte de sute de milioane de lei din partea statului.

02 mai 2013
171
Avere la vedere

Sesizarea CNI cu privire la averile lui Iurie Ciocan nu...

Președintele Comisie Electorale Centrale riscă până la un an de închisoare pentru faptul că nu a indicat în declarația sa de avere toate proprietățile pe care le are împreună cu soția. Săptămâna trecută, președintele Comisiei Naţionale pentru Integritate (CNI), Anatolie Donciu, a anunțat că instituția a depus o sesizare la Procuratura Generală pe numele preşedintelui Comisiei Electorale Centrale, Iurie Ciocan. Membrii CNI au constatat că preşedintele CEC nu a inclus în declaraţia de avere un automobil, câteva imobile aflate în construcţie pe care le-ar deţine în ţară, o casă în România, dar şi cotele-părți de la mai multe societăţi comerciale pe care le deţine împreună cu soţia. Potrivit lui Donciu, pentru aceste „scăpări” funcționarul de la CEC riscă un an de închisoare sau o amendă de 12 mii de lei. La aproape o săptămână de la anunțul făcut de Donciu, solicitarea CNI nu a ajuns încă la Procuratura Generală. Contactată de Moldova Curată, șefa serviciului de presă al Procuraturii, Maria Vieru, a declarat că, deocamdată, nu a fost înregistrată nicio sesizare din partea CNI care l-ar viza pe Iurie Ciocan. Anterior, președintele CEC afirmase, în cadrul unui interviu pentru portalul nostru, că nu are nicio casă de vacanță în România. Vila din Târgul Mureș despre care s-a scris în presă aparține socrilor săi. În schimb, Ciocan a recunoscut că a uitat să indice în declarația sa de avere acțiunile pe care le deține la o companie înregistrată în România. Ciocan a explicat că acțiunile despre care uitase valorează doar vreo 20 de euro.

22 octombrie 2013
163
Avere la vedere

CNI a depistat că Ghimpu nu și-a declarat toate proprie...

Membrii Comisiei Naționale de Integritate (CNI) au expediat astăzi, pentru a fi recercetată, procedura de control inițiată în privința liderului Partidului Liberal Mihai Ghimpu.

13 februarie 2014
179
Avere la vedere

Familia Timofti a câștigat aproape 665 de mii de lei în...

Declarația de avere pentru anul 2012 a președintelui Nicolae Timofti a fost publicată astăzi pe site-ul Comisiei Naționale de Integritate. Din document aflăm că președintele are un depozit de 254 de mii de lei la Banca de Economii pentru care a primit dobândă de 9 314 lei în anul trecut, iar indemnizația care i-a fost achitată atunci când a părăsit funcția de președinte al Consiliului Superior al Magistraturii în favoarea celei de șef de stat a fost de 325 500 de lei.

18 iunie 2013
172
Avere la vedere

Dosarul judecătorului Oleg Melniciuc a fost expediat în...

După un an și șapte luni de urmărire penală, dosarul magistratului Oleg Mleniciuc a fost transmis judecătorilor. Magistratul este învinuit de îmbogățire ilicită și fals în declarațiile de avere. Informația a fost confirmată pentru Moldova Curată de către Procuratura Anticorupție.

09 octombrie 2018
218