ANI a confirmat existența unui conflict de interese la Primăria Vadul lui Vodă. Fiul primarului a lut decizii în favoarea tatălui

Averi nedeclarate și conflicte de interese 16 noiembrie 2021 1386
Sursa: www.tqcertificationboard.comConsilierul local la Vadul lui Vodă Veaceslav Onofriiciuc, care este fiul primarului din localitate, s-a aflat în conflict de interese în februarie 2021, atunci când a prezidat ședința Consiliului local, a votat și semnat decizii în privința tatălui său. Este constatarea Autorității Naționale de Integritate (ANI), care a pornit un control în baza unui articol publicat pe MoldovaCurata.md.

Potrivit actului de constatare publicat astăzi de ANI, inspectorul de integritate de caz a stabilit nerespectarea de către Veaceslav Onofriiciuc a obligațiilor legale „cu privire la modul, timpul de declarare și soluționare a situațiilor de conflict de interese în care se afla, respectiv abținerea de la luarea oricăror decizii și admiterea consumării conflictelor de interese propriu-zise prin participarea la vot și adoptarea deciziilor în privința tatălui său”. Inspectorul a mai notat că în acest caz, „interesul public este afectat de cel personal déjà în cazul în care obiectivitatea deciziei poate fi pusă la îndoială din cauza legăturii de rudenie, care pot crea situații de preferință„.

Este vorba despre trei decizii ale Consiliului local Vadul lui Vădă luate la 19 februarie 2021, când ședința a fost prezidată de Veaceslav Onofriiciuc. Printr-o decizie s-a împuternicit primarul să repartizeze fondul de rezervă al Primăriei în caz de situații excepționale, prin a doua decizie - s-au dat împuterniciri primarului să reprezinte Consiliul local în diferite instituții de stat și instanțe de judecată, iar prin a treia – primarul a fost desemnat președinte sl Comisiei de licitații.

Solicitat în luna iulie 2021 de Moldova Curată, Veaceslav Onofriiciuc a spus că nu a încălcat nici o lege. „Acolo într-un document au fost vizate mai multe persoane. Am dat acordul primarului, contabilului, juristului primăriei, unui jurist din oficiu și arhitectorului-șef să reprezinte Primăria. Nu am dat procurile astea doar primarului, care îmi este și tată. Eu nu văd o problemă aici. Nu am avut nici o notificare de la Cancelaria de Stat (instituție care verifică legalitatea deciziilor administrațiilor locale – n.n.). Dacă ar fi fost, atunci la sigur ne întruneam, dezbateam subiectul, îl amânam și urmam apoi indicațiile Cancelariei”.

Solicitat astăzi de Moldova Curată să comenteze decizia ANI, Veaceslav Onofriiciuc a spus că poziția sa rămâne neschimbată – nu vede un conflict de inetrese în acțiunile sale și că va arăta asta și în instanța de judecată, întrucât a contestat deja actul de constatare.

Dacă actul de constatare va rămâne în vigoare, lui Veaceslav Onofriiciuc i-ar putea fi retras mandatul de consilier local, iar numele său ar urma să fie inclus în Registrul persoanelor care nu vor putea ocupa anumite funcții publice o perioadă de 3 ani.

Viorica ZahariaPreluarea textelor de pe pagina www.MoldovaCurata.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.MoldovaCurata.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.

Aici așteptăm comentariul tău!

Adaugă comentariu

Articole relaționate:

2021

Utilizarea mașinilor de serviciu în interes personal: a...

12 februarie 2021
2715
2021

Președintele raionului Cantemir are pe conturi 1,245 mi...

Președintele raionului Cantemir, Anatoli Ichim, muncește de ani buni în funcții publice de conducere, cu un salariu de bugetar. La fel și soția sa.

31 ianuarie 2021
1731
2021

Cazul Eni de la Termoelectrica: ANI a refuzat controlul...

07 decembrie 2021
1818
2021

ANI, obligată de instanță să pornească un control pe co...

24 octombrie 2021
2960
2021

Primarul de Ungheni riscă să-și piardă mandatul după ce...

ACTUALIZARE LA 14.01.2021: În rezultatul rămânerii definitive a actului de constatare, Autoritatea Națională de Integritate (ANI) a expediat Oficiului Teritorial Ungheni al Cancelariei de Stat o adresare în care a cerut declanșarea procedurii de ridicare a mandatului de primar al orașului Ungheni.

13 ianuarie 2021
2043
2021

Secretara Consiliului local Vadul lui Vodă: două mașini...

10 iunie 2021
2974