Maria Culeșov, descoperită de ANI la a doua încălcare a regimului conflictelor de interese. A luat în chirie garajul familiei pentru mașina ADR Sud

Averi nedeclarate și conflicte de interese 24 ianuarie 2022 1010
Potrivit ANI, contractele de locațiune au fost semnate de Maria Culeșov în calitate de locatar și Vladimir Culeșor, ca locator. Sursa foto: Facebook.comAutoritatea Națională de Integritate (ANI) a constatat că Maria Culeșov, fosta directoare a Agenției de Dezvoltare Regională Sud (ADR), a încălcat legislația privind conflictele de interese când a încheiat mai multe contracte de locațiune cu soțul său. ADR a închiriat garajul de la Vladimir Culeșov și i-a plătit pentru asta peste 25 de mii de lei. Fosta directoare susține că nu vede un conflict de interese în această situație, atât timp cât suma plătită este una modică, iar familia ei nu s-a îmbogățit.

ANI a examinat faptele la sesizarea Direcției Generale Teritoriale Sud a Centrului Național Anticorupție, care a notat că Maria Culeșov, în calitate de directoare a ADR Sud, a semnat, între anii 2017-2021, cu soțul său, Vladimir Culeșov, contracte de locațiune a unui garaj de 24 de metri pătrați. În patru ani, ADR a achitat 25 de mii de lei. Potrivit ANI, atât contractele de locațiune, cât și actele de achiziție a serviciilor de locațiune au fost semnate de Maria Culeșov în calitate de locatar și Vladimir Culeșor, ca locator.

Maria Culeșov: „Costurile de întreținere depășeau prețul arendei”

La rândul său, Maria Culeșov a explicat inspectorilor de integritate că a fost necesar ca de urgență să fie găsit un garaj, întrucât Ambasada Germaniei în Moldova a oferit Agenției cu titlu gratuit un autoturism de model Volkswagen Tiguan, cu o condiție - ca automobilul să fie păstrat într-un garaj securizat. Ea a menționat că suma plătită soțului este una modică, în comparație cu taxa cerută de Consiliul Raional Cimișlia, de aceea nu vede un conflict de interese la mijloc.

„În calitate de director al ADR Sud m-am adresat la Consiliul Raional și la Primăria orașului Cimișlia, de a ne aloca garaj pentru automobilul ADR, la care mereu am primit refuz, fiindcă APL-urile nu au garaje disponibile. În anul 2021 s-a eliberat un garaj de la CR Cimișlia, care a fost dat în locațiune cu un preț de 987 de lei lunar, ceea ce constituie dublu preț oferit de Vladimir Culeșov (400 de lei lunar). Astfel, vreau să atrag atenția că arendarea garajului nu a fost în detrimentul ADR și nu a cauzat supra cheltuieli bugetului, ci dimpotrivă, în favoarea ADR Sud a fost economisit buget de 487,26 lei lunar”.

Fosta directoare mai argumentează că prin închirierea acestui garaj, familia sa nu s-a îmbogățit.

„Închirierea acestuia nu a avut nicidecum scopul de îmbogățire a familiei mele, ci dimpotrivă, datorită faptului că automobilul era spălat întotdeauna lângă acel garaj, folosindu-se apa și lumina electrică, costurile de întreținere depășeau prețul arendei”, se mai menționează în explicația depusă la ANI.

Inspectoarea de integritate Tatiana Pleșca a constatat că fosta funcționară a admis un conflict de interese, deoarece nu a informat ANI despre aceste contracte de locațiune. Astfel, pe numele Mariei Culeșov a fost aplicată interdicția de a mai ocupa o funcție publică timp de trei ani, ținând cont că aceasta a mai admis un conflict de interese în anul 2015, abatere  constatată de Comisia Națională de Integritate  (CNI). Actul însă poate fi contestat în instanța de judecată.

Un alt conflict de interese în familie

Celălalt conflict de interese admis de Maria Culeșov câțiva ani în urma îl viza pe soțul său, dar și pe ginerele său, Andrei Coadă. În anul 2015, MoldovaCurata.md relata că Vladimir Culeșov a fost angajat în calitate de șofer și ginerele în calitate de jurist la ADR Sud. Atunci Maria Culeșov motiva că ginerele a fost angajat prin concurs, dar pe soț l-a luat în calitate de șofer din lipsa de cadre pregătite în orașul Cimișlia.

CNI s-a autosesizat și a constatat că Maria Culeșov a încălcat regimul juridic al conflictului de interese. În actul de constatare emis în anul 2015, CNI nota că în privința ginerelui, la momentul angajării, în anul 2011, Legea cu privire la CNI nu intrase în vigoare, din această cazuă nu i-a putut fi aplicată o sancțiune. Cât privește angajarea soțului, în timpul controlului Vladimir Culeșov fusese concediat, iată de ce Comisia a considerat acest fapt o soluționare a conflictului de interese și a clasat cazul.

Restabilită în funcție și concediată în aceeași zi

Maria Culeșov exercita funcția de directoare a ADR Sud din anul 2009. Ea a fost demisă anul trecut, iar în prezent este în proces de judecată cu Ministerul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale, cerând să fie restabilită în funcție. La 9 decembrie 2021 Judecătoria Chișinău a emis o hotărâre prin care a  dispus restabilirea ei în funcție. A doua zi, Andrei Spânu, ministru al Infrastructurii și Dezvoltării Regionale, a semnat un Ordin prin care a restabilit-o și un altul prin care a concediat-o din nou pe Maria Culeșov. Deși i-a fost solicitată o reacție, fosta funcționară nu a răspuns încă portalului Moldova Curata.md dacă că va contesta în instanța de judecată acest ordin de concediere.

ADR  Sud este o structură subordonată, în trecut, Ministerului Agriculturii, Dezvoltării Regionale și Mediului, iar în prezent - Ministerul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale.

Maria Culeșov a deținut anterior și funcția de vicepreședintă a organizației raionale Cimișlia a Partidului Democrat din Moldova.

Lilia ZahariaPreluarea textelor de pe pagina www.MoldovaCurata.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.MoldovaCurata.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.

Aici așteptăm comentariul tău!

Adaugă comentariu

Articole relaționate:

2021

Judecătorul Melniciuc, prima persoană condamnată cu exe...

03 septembrie 2021
761
2021

Mașinile primăriei Hâncești continuă să folosească benz...

Primăria municipiului Hâncești cumpără de câțiva ani produse petroliere de la firma la care actualul primar a fost co-fondator.

04 mai 2021
5762
2021

Maria Culeșov, descoperită de ANI la a doua încălcare a...

24 ianuarie 2022
1011
2021

Primarul de Ungheni riscă să-și piardă mandatul după ce...

ACTUALIZARE LA 14.01.2021: În rezultatul rămânerii definitive a actului de constatare, Autoritatea Națională de Integritate (ANI) a expediat Oficiului Teritorial Ungheni al Cancelariei de Stat o adresare în care a cerut declanșarea procedurii de ridicare a mandatului de primar al orașului Ungheni.

13 ianuarie 2021
1542