ANI a refuzat să verifice dacă directorul interimar al AGEPI s-a aflat în situație de conflict de interese

Cu ochii pe ANI 5 februarie 2020 1652

Centrul de Analiză și Prevenire a Corupției a depus repetat o sesizare



Autoritatea Națională de Integritate (ANI) a refuzat să pornească un control în privința directorului interimar al Agenției de Stat pentru Proprietatea Intelectuală (AGEPI), Andrei Popa, care, până la ocuparea acestei funcții, a fost fondator și administrator la o firmă ce înregistrează mărci comerciale, adică activă pe domeniul de proprietate intelectuală. Acum firma continuă să activeze în acest domeniu, fiind administrată de fratele și cumnata directorului AGEPI.

ANI a fost solicitată să pornească un control de către organizația neguvernamentală Centrul de Analiză și Prevenire a Corupției (CAPC), care insistă că Andrei Popa ar fi trebuit cel puțin să indice în declarația de avere și interese personale faptul că până la ocuparea funcției la AGEPI a gestionat firma IP Consult SRL, care activează și astăzi în acest domeniu. De asemenea, Centrul a solicitat inspectorilor de integritate să verifice dacă Andrei Popa, în cursul activității sale la AGEPI, nu a luat cumva decizii aflându-se în situație de conflict de interese în raport cu această firmă.

Potrivit inspectorilor ANI, sesizarea CAPC ”nu conține informații ce ar atesta o bănuială rezonabilă privind încălcarea regimului juridic al conflictelor de interese”.

”Analizând prin prisma cadrului legal circumstanțele expuse în sesizare și a informațiilor obținute în urma verificării prealabile și anume că dl Andrei Popa a fost fondator și administrator al IP Consult SRL până în 2015, când încă nu deținea funcția de director general interimar al AGEPI, inspectorul de integritate consideră că persoana menționată supra, prin nedeclararea faptului că activitatea sa este suspendată în cadrul IP Consult SRL, în legătură cu numirea în funcția de director general interimar al AGEPI, nu a încălcat prevederile art. 4 al.1 lit j) al Legii nr. 133/2016 privind declararea averii și intereselor personale, deoarece dl Andrei Popa a devenit subiect al declarării în sensul prevederilor art. 3 al. 1 lit g) din Legea nr. 133/2016 privind declararea averii și intereselor personale, conform Hotărârii Guvernului nr. 365 30.03.2016”, se spune în răspunsul expediat de ANI către CAPC.

Totuși, inspectorii de integritate au constatat, la verificarea prealabilă, că Andrei Popa a depus cu întârziere declarațiile de avere pentru anii 2007-2018, s-au autosesizat din oficiu și au pornit o verificare prealabilă în această privință.

La rându său, Galina Bostan, președinta CAPC, a expediat sesizarea repetat. ”Argumentul ”lipsei indiciilor” este lipsit de valoare.  Tocmai faptul, că d.Andrei Popa a avut cîndva calitatea de fondator și administrator  al  "IP CONSULT" S.R.L.  consitituie un indiciu mai mult decît rezonabil, că ar fi vorba de persoane apropiate.  Care este probabilitatea ca Andrei Popa, Ion Popa și Cristina Popa să fie doar persoane care, în mod accidental, au același nume de familie (fără a fi rude), au suficientă încredere reciprocă, astfel încît să se fi hotărît să se asocieze într-o companie pentru a dezvolta o activitate? Chiar și dacă prin reducere la absurd, admitem că aceste persoane nu sînt legate prin relație de rudenie și că similitudinea numelor de familie este o coincidență, d.Andrei Popa ar fi trebuit să fi declarat, de fiecare dată, un potențial conflict de interese, avînd în vedere calitatea, pe care a deținut-o pînă în 2015 și durata de timp scurtă (doar 1 an) dintre pierderea calității de fondator și administrator  al  "IP CONSULT" S.R.L.  și cea de director general interimar al AGEPI, dobîndită în 2016. D.Andrei Popa a declarat vreodată vreun conflict de interese potențial, atunci cind era vorba de examinarea contestațiilor "IP CONSULT" S.R.L. la Comisia de contestații a AGEPI (a cărui Președinte este Directorul AGEPI , iar membru Vicedirectorul AGEPI)?”, a notat Galina Bostan în sesizarea repetată către ANI, trimisă luni, 3 februarie.        

Anterior, Andrei Popa a declarat pentru Moldova Curată că în prezent nu are nici o legătură cu firma pe care a fondat-o și condus-o. „Din câte cunosc, după ce am plecat de la compania dată, unde am activat în calitate de director, veniturile ei au scăzut de câteva ori. O probă în acest sens sunt rapoartele financiare. Acest lucru s-a întâmplat deoarece anterior eu mă ocupam în mare parte de gestiunea acestei companii”, a spus Andrei Popa. El a precizat că, de regulă, se retrage din componența oricăror comisii, a căror activitate l-ar putea plasa într-o situație de conflict de interese.

Viorica Zaharia



Preluarea textelor de pe pagina www.MoldovaCurata.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.MoldovaCurata.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.

Aici așteptăm comentariul tău!

Adaugă comentariu

Articole relaționate:

Dezbateri

Al doilea Raport de monitorizare al ANI: ”Un act de con...

19 februarie 2020
3144
2020

Litigiu între ANI și Consiliul de Integritate

Membru al CI: ”Președinta ANI, pentru neexecutarea deciziei, trebuia dată la CNA și trasă la răspundere contravențională”

09 decembrie 2020
2182
2020

CC și ANI reacționează la declarațiile deputatului soci...

Deputatul socialist Bogdan Țîrdea a declarat la o emisiune că Partidul Acțiune și Solidaritate (PAS) controlează Curtea Constituțională (CC) și Autoritatea Națională de Integritate (ANI) și astfel se încearcă persecutarea deputaților socialiști.

04 decembrie 2020
1456
2020

Autoritățile reacționează tot mai puțin la investigații...

12 martie 2020
1931
2020

Vizați de controale pe averi și interese, unii deputați...

Deputatul socialist Grigore Novac, unul dintre autorii proiectului: ”Se dă un impuls ANI să lucreze mai repede și mai calitativ”

11 decembrie 2020
5870
2020

ANI cere confiscarea unei părți din averea fostului dep...

Inspectorii de integritate din cadrul Autorității Naționale de Integritate (ANI) au constatat că deputatul democrat din legislatura trecută Nae-Simion Pleșca s-ar fi îmbogățit ilicit.

07 decembrie 2020
2209